Μπορώ να φάω μακαρόνια και ρύζι το βράδυ;

Μπορείτε να τρώτε ζυμαρικά και ρύζι το βράδυ; Πολλά έχουν ειπωθεί για την κατανάλωση αυτών των τροφίμων για δείπνο. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες κάθε ατόμου.
Μπορώ να φάω μακαρόνια και ρύζι το βράδυ;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η διαδεδομένη πεποίθηση στη διατροφή είναι ότι δεν είναι καλή ιδέα να τρώτε μακαρόνια και ρύζι το βράδυ, είτε επειδή σας κάνει να κερδίζετε βάρος είτε επειδή είναι κακό για την υγεία σας. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά λάβετε υπόψη αυτό που θα μοιραστούμε μαζί σας σήμερα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι αυτά τα τρόφιμα είναι ενεργητικά. Επομένως, ο ρόλος τους είναι να παρέχουν ενέργεια και να βοηθούν το σώμα να ανακάμψει μετά την άσκηση. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό!

Πότε μπορείτε να φάτε μακαρόνια και ρύζι το βράδυ;

Εάν δεν καταναλώσατε πολλούς υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν κάνατε κάποιο σπορ (ειδικά το απόγευμα), είναι καλή ιδέα να καταναλώσετε αυτά τα τρόφιμα τη νύχτα. Η κύρια λειτουργία τους θα είναι να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε. Έτσι, θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση του γλυκογόνου των μυών και του ήπατος.

Εάν δεν τα τρώτε και κάνετε έντονη άσκηση το επόμενο πρωί, αυξάνεται ο κίνδυνος μυϊκού τραυματισμού. Επομένως, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα γλυκόζης και γλυκογόνου των μυών είναι κατάλληλα πριν κάνετε άσκηση υψηλής έντασης.

Ωστόσο, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, μια πιθανή λύση μπορεί να είναι να απαλείψετε τους υδατάνθρακες από τα δείπνα σας και να ασκηθείτε κατά τη νηστεία. Αλλά αν το κάνετε αυτό, η πρωινή σας άσκηση πρέπει να είναι χαμηλής έντασης για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους.

πιάτο με ρύζι

Η κατανάλωση ζυμαρικών και ρυζιού για δείπνο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τους αθλητές. Επίσης, όταν καταναλώνετε λίγους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κατανάλωση ζυμαρικών ή ρυζιού τη νύχτα έχει ενεργειακή λειτουργία και προσανατολίζεται κυρίως σε αθλητές αερόβιων σπορ. Αυτά τα άτομα θα ωφεληθούν πολύ από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων. Στην πραγματικότητα, θα γίνουν βασικό μέρος της βελτίωσης της απόδοσής τους.

Αυτοί οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες πριν από έναν διαγωνισμό. Σε αυτές τις καταστάσεις, οι εναποθέσεις μυών και ήπατος αδειάζονται πρώτα κατά τη διάρκεια 24-48 ωρών. Στη συνέχεια, θα κορεσθούν υπερβολικά τα αποθέματα και εκμεταλλεύονται τη διαθεσιμότητα αυτών των θρεπτικών ουσιών στη σωματική δραστηριότητα.

Αυτές οι στρατηγικές είναι τυπικές σε αθλήματα αντοχής, βάρους ή αερόβια αθλήματα αντοχής. Επιπλέον, περιλαμβάνουν την κατανάλωση ρυζιού και ζυμαρικών σε μεγάλες ποσότητες, επίσης κατά το δείπνο.

Πότε δεν πρέπει να τρώτε μακαρόνια και ρύζι το βράδυ

Στην περίπτωση ατόμων με καθιστική ζωή που δεν ασκούνται τακτικά, οι υδατάνθρακες τη νύχτα δεν είναι πολύ λειτουργικοί. Μπορεί να έχουν κάποιο νόημα στα πρώτα γεύματα της ημέρας, ειδικά όταν πρόκειται για τη μείωση της όρεξης.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε τη νύχτα και, αντίθετα, να καταναλώνετε πρωτεΐνες και λαχανικά. Έτσι, θα πρέπει να καταναλώνετε μεγάλα γεύματα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα που σας επιτρέπουν να κοιμηθείτε χορτάτοι και να ξεκουραστείτε σωστά, και που δεν παρέχουν γλυκόζη που δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε θα αποθηκευτεί ως γλυκογόνο.

Καθώς περνούν τα χρόνια, οι υδατάνθρακες καθίστανται λιγότερο απαραίτητοι. Αντιθέτως, οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνες αρχίζουν να αυξάνονται για την πρόληψη της βλάβης και της καταστροφής των μυών.

Για το λόγο αυτό, τα ζυμαρικά και το ρύζι, τόσο τη νύχτα όσο και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αποτελούν δευτερεύουσες ή υπολειμματικές τροφές στις δίαιτες, πίσω από τις πρωτεΐνες και τα λίπη.

Διαβάστε επίσης: Φυσική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας με βότανα

μακαρόνια με γαρίδες

Η κατανάλωση ζυμαρικών και ρυζιού τη νύχτα πρέπει να περιορίζεται σε άτομα που κάνουν απαιτητικά αθλήματα. Δεν είναι απαραίτητα τρόφιμα και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Τι γίνεται με τους διαβητικούς;

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 από τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Στην περίπτωση του πρώτου, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν μια μερίδα υδατανθράκων τη νύχτα για να ελέγχουν την καμπύλη γλυκόζης.

Ωστόσο, στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, είναι θετικό να κόβουμε τους υδατάνθρακες από το δείπνο, ακόμη και να κάνουμε ορισμένες νηστείες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουμε το σωματικό βάρος και θα βελτιώσουμε τον έλεγχο της γλυκόζης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συμπτωματολογίας της νόσου και τη μείωση των σχετικών επιπλοκών.

Συμπέρασμα

Μπορείτε να φάτε ζυμαρικά και ρύζι τη νύχτα, εφόσον ο λόγος σχετίζεται με τον αθλητισμό. Στην περίπτωση των ατόμων με καθιστική ζωή ή εκείνων που θέλουν να χάσουν βάρος, το καλύτερο είναι να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη πρόσληψη υδατανθράκων.

Το απλούστερο πράγμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην τα τρώτε τη νύχτα, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να πεινάσετε ενώ κοιμάστε. Επομένως, η μείωση των θερμίδων θα είναι πιο ανεκτή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Roach PJ., Glycogen and its metabolism. Curr Mol Med, 2002. 2(2): 101-20.
  • Kanter M. High-Quality Carbohydrates and Physical Performance: Expert Panel Report. Nutr Today. 2018;53(1):35–39. doi:10.1097/NT.0000000000000238
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.