Μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους: Τι είναι και πώς να τις θεραπεύσετε

Αν και αβλαβείς, οι μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους είναι συχνά η αιτία πολλών ιατρικών διαβουλεύσεων. Αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα για ορισμένους άνδρες, για τους οποίους υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.
Μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους: Τι είναι και πώς να τις θεραπεύσετε
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου, 2022

Οι μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους ή hirsuties papillaris genitalis, είναι μικρές υπόλευκες βλάβες που εμφανίζονται στο πέος, γύρω από το στέμμα της βαλάνου του πέους. Αν παθολογικά δεν είναι επικίνδυνες (δεν είναι επιβλαβείς), μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία όταν τρίβονται.

Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται όταν οι αδένες του Τάισον αυξάνονται σε μέγεθος, καθιστώντας τους ορατούς. Οι δομές αυτές είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ενός λιπαντικού υγρού που διευκολύνει τη διείσδυση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συνήθως είναι αόρατες.

Οι βλατίδες του πέους χαρακτηρίζονται από μικρά στρογγυλεμένα εξογκώματα μεγέθους από 1 έως 3 χιλιοστά- δεν είναι επώδυνα και έχουν λευκό, κίτρινο ή κρεμ χρώμα. Μπορεί να εμφανίζονται με τη μορφή δακτυλίου σε μία ή περισσότερες σειρές γύρω από την κορυφή του πέους και εμφανίζονται στον αυχένα του πέους και στο εσωτερικό στρώμα της ακροποσθίας.

Αδένες του Τάισον

Οι αδένες αυτοί υπάρχουν σε όλους τους άνδρες από τη γέννηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπτύσσονται ή μεγεθύνονται μεταξύ των ηλικιών 20 και 30 ετών ή κατά την εφηβεία, ιδίως στους άνδρες χωρίς περιτομή.

Είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή μιας υπόλευκης, έντονα μυρωδάτης ουσίας που ονομάζεται σμήγμα και μπορεί να συσσωρευτεί κάτω από την ακροποσθία, εάν δεν έχετε περιτομή.

Μαργαριταροειδείς βλατίδες πέους: Περίεργα γεγονότα

Μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους: Τι είναι και πώς να τις θεραπεύσετε
Οι μαργαριταροειδέις βλατίδες μπορεί συχνά να συγχέονται με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή άλλες παθήσεις. Ωστόσο, είναι απολύτως καλοήθεις.

Οι μαργαριταροειδείς βλατίδες πέους είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Είναι διαδεδομένες στο 14-48% των ανδρών και συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά την εφηβεία.

Η κατάσταση αυτή δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, επομένως δεν είναι μεταδοτικές και δεν αποτελούν ένδειξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενης νόσου (ΣΜΝ ). Δεν σχετίζονται με την κακή υγιεινή.

Πολλοί άνθρωποι τις συγχέουν με τα κονδυλώματα, τα οποία είναι αλλοιώσεις που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV, παρόλο που τείνουν να είναι γκριζωπά και φολιδωτά.

Χάρη στις τεχνικές ενίσχυσης του DNA, έχει αποδειχθεί ότι οι δύο αλλοιώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το να τις σκάσετε δεν θα τις εξαφανίσει. Οι μαργαριτοειδείς βλατίδες του πέους δεν είναι σπυράκια- αν πιέσετε δυνατά για να τις σκάσετε, θα προκαλέσουν πόνο και πληγές που μπορεί να μολυνθούν.

Έχετε υπόψη σας ότι εξαφανίζονται με τον καιρό. Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για αδένες που είναι εγγενείς στη δομή του πέους, θα είναι πάντα παρόντες, ακόμη και αν δεν είναι ορατοί.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Καρκίνος των όρχεων: Η ασθένεια που έχει ο Sebastien Haller της Borussia Dortmund

Μαργαριταροειδείς βλατίδες πέους: Θεραπεία

Μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους: Τι είναι και πώς να τις θεραπεύσετε
Αν θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνιση των μαργαριταρένιων βλατίδων του πέους, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν έμπιστο δερματολόγο.

Οι φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία των μαργαριταρένιων βλατίδων του πέους δεν είναι αποτελεσματικές. Δεν υπάρχει καμία σπιτική θεραπεία που μπορεί να τις αφαιρέσει και να τις εξαφανίσει. Στην πραγματικότητα, αυτές οι θεραπείες είναι συχνά επώδυνες και συχνά οδηγούν σε βλάβες στο πέος που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ασθένεια, οι βλατίδες του πέους δεν απαιτούν ιατρική θεραπεία. Οι ασθενείς που έρχονται για ιατρική συμβουλή συνήθως ενημερώνονται ότι είναι καλοήθεις και δεν είναι παθολογικές.

Ορισμένοι άνθρωποι αποφασίζουν να τις αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους, οπότε συχνά ζητείται η γνώμη ενός δερματολόγου. Μεταξύ των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων μεθόδων είναι οι ακόλουθες:

  • Θεραπεία με λέιζερ CO2: Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα λέιζερ αερίου. Αναπτύχθηκε από τον Kumar Patel.
  • Ραδιοσυχνότητα: Αυτή η τεχνική είναι επίσης γνωστή ως φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.
  • Κρυοθεραπεία: Πρόκειται για τη χρήση υγρού αζώτου.
  • Ηλεκτροφυσιοθεραπεία: Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα.

Η εφαρμογή νιτρικού αργύρου σε χαμηλές και πολύ εντοπισμένες δόσεις είναι επίσης αποτελεσματική. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να εκτελεστούν μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία.

Εν ολίγοις, οι μαργαριταρένιες βλατίδες δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας και είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι θεραπείες που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αν και μερικές φορές είναι δύσκολο να εξαλειφθούν εντελώς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Peña A, et al. Patología dermatológica genital. DermatologíaCMQ2013;11(4):288-300.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.