Η μέθοδος Πίντους: Το μυστικό πίσω από την επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Ιταλός Αντόνιο Πίντους επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης για να εφαρμόσει την προπονητική του μέθοδο και να δημιουργήσει νέους πρωταθλητές. Εδώ θα αναλύσουμε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές του.
Η μέθοδος Πίντους: Το μυστικό πίσω από την επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Η Ρεάλ Μαδρίτης διανύει μία από τις καλύτερες σεζόν της και είναι υπεύθυνος ο Αντόνιο Πίντους.

Ο Αντόνιο Πίντους είναι ο σημερινός προπονητής της ισπανικής ομάδας και ήταν και στο παρελθόν. Σήμερα, σε ηλικία 59 ετών εφαρμόζει μια μέθοδο που είναι ικανή να βελτιώσει την απόδοση της Ρεάλ Μαδρίτης, να αποτρέψει τους τραυματισμούς και να κάνει παίκτες της ομάδας δύο φορές πιο ανθεκτικούς από άλλους παίκτες.

Τι κάνει τόσο ξεχωριστή τη μέθοδο Πίντους; Ο Ιταλός προπονητής είναι επιστημονικά καταρτισμένος και εφαρμόζει την επιστήμη στα σχέδια σωματικής ανάπτυξης των παικτών. Θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το άρθρο.

Η μέθοδος Πίντους: Ο σιδερένιος λοχίας

Στην Ισπανία, ο Αντόνιο Πίντους έχει κερδίσει το παρατσούκλι του σιδερένιου λοχία. Λέγεται ότι είναι αυστηρός με τους παίκτες του όταν πρόκειται για προπόνηση. Στην Ιταλία, τον αποκαλούν μαστίγιο, ένα ακόμα παρόμοιο παρατσούκλι.

Ωστόσο, το περίεργο είναι ότι ο προπονητής δεν έχει ποτέ υπερβολικές απαιτήσεις. Παρά τα παρατσούκλια, η πειθαρχία του είναι υπολογισμένη με ακρίβεια χιλιοστού, ώστε να μην υπάρχει υπερπροπόνηση και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι η Ρεάλ Μαδρίτης κατέφυγε στον Πίντους το δεύτερο εξάμηνο του 2021 λόγω μιας σεζόν 2020/2021 (συν το πρόβλημα του εγκλεισμού) με πάρα πολλές απώλειες. Ο προηγούμενος φυσικοθεραπευτής των Ισπανών, γαλλικής καταγωγής, δεν μπόρεσε να βρει το κλειδί για τη μείωση των τραυματισμών κατά την επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους μετά την πανδημία.

Η μέθοδος Πίντους είναι πετυχήμενη. Οι ομάδες του τραυματίζονται ελάχιστα και έχουν πολλές αντοχές, που τους επιτρέπουν να παραμένουν ενεργοί μέχρι το τέλος των 90 λεπτών στο γήπεδο και να διατηρούν το ρυθμό όταν υπάρχουν παρατάσεις.

Στην προηγούμενη περίοδο που ήταν υπεύθυνος για τη φυσική προετοιμασία της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Πίντους ήταν ο άνθρωπος που είχε πετύχει τα τρία συνεχόμενα Champions League υπό τη διοίκηση του Ζιντάν, τον οποίο γνώριζε καλά από την προπόνησή του όταν ο Γάλλος ήταν παίκτης στη Γιουβέντους τη δεκαετία του ’90.

Η μέθοδος Πίντους: Το μυστικό πίσω από την επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Μόντριτς έχει πει ότι οι προπονήσεις του Πίντους ήταν απαιτητικές και απαιτούσαν την πλήρη προσοχή των παικτών.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Τραυματισμοί ποδοσφαιριστών που τους εμπόδισαν να αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο επιστήμονας Πίντους

Ο Αντόνιο Πίντους εργάζεται τώρα για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά μελετά και δημοσιεύει επιστημονικές έρευνες για την αθλητιατρική. Όπου διασταυρώνονται η παραδοσιακή προπονητική, η πρόοδος της αθλητικής επιστήμης και η τεχνολογία, ο Ιταλός βρίσκει τρόπους να καινοτομεί.

Η εμμονή του να μειώνει τους τραυματισμούς, να μην υπερφορτώνει τους παίκτες και να τους κάνει πιο ανθεκτικούς μπορεί να βρεθεί στις δημοσιεύσεις που κάνει μαζί με άλλους συναδέλφους. Το 2016, για παράδειγμα, η επιστημονική μελέτη που δημοσίευσε αποκαλύπτει ότι ανέλυσε το φόρτο εργασίας και τη φυσιολογική αντίδραση των νεαρών ποδοσφαιριστών για να κατανοήσει πώς να εξισορροπήσει την προπόνηση και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Με άλλους 5 επαγγελματίες, το 2008, είχε ασχοληθεί με το θέμα των ανεξέλεγκτων παιχνιδιών στην προπόνηση ποδοσφαίρου. Αυτή η μορφή άσκησης, γνωστή στα αγγλικά ως sided-games, συνίσταται στο να αφήνουμε τους αθλητές να πασάρουν την μπάλα ο ένας στον άλλον με διασκεδαστικό και χαλαρό τρόπο, χωρίς την παρέμβαση σαφών κανόνων.

Τα sided-games έχουν θεωρηθεί ως στιγμές διασκέδασης παρά προπόνησης. Ο παίκτης συμμετέχει αν το επιθυμεί, χωρίς υποχρέωση και αποτελεί μια διασκεδαστική πρόταση των προπονητών.

Για τη μέθοδο Πίντους, τα sided-games συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή εργασία. Στην έρευνά του, σημειώνει ότι ο καρδιακός ρυθμός τροποποιείται όσο και με την εργασία υψηλής έντασης. Ως εκ τούτου, προτείνει να μην τα στερούνται οι ποδοσφαιριστές και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, ακόμη και αν πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να ξεκουραστούν.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

Τα αποτελέσματα της μεθόδου Πίντους στη Ρεάλ Μαδρίτης

“Αποφύγετε τους τραυματισμούς και αποκτήστε αντοχή“. Αυτό φαίνεται να συνοψίζει τη μέθοδο Πίντους για τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Ζιντάν πριν και τώρα με τον Αντσελότι.

Παρά την ηλικία του, ο Ιταλός προπονητής συνεχίζει να βελτιώνεται, σε τέτοιο βαθμό που αποφοίτησε και ως φυσιοθεραπευτής στην Ισπανία. Με τις νέες του γνώσεις, είναι σε θέση να διαχειρίζεται καλύτερα τον φόρτο εργασίας των παικτών, ώστε να αποφεύγεται η υπερκόπωση, ενώ αποκαθιστά τη λειτουργικότητα στους παίκτες που αναρρώνουν. Ο συνδυασμός της εμπειρίας και της τεχνικής τεχνογνωσίας κάνει τη διαφορά.

“Ακόμη και σήμερα, η διαδικασία επιστροφής τραυματισμένων αθλητών στο γήπεδο βασίζεται συχνά σε υποκειμενικές γνώσεις και όχι σε επιστημονικά στοιχεία που μας έρχονται από τη διεθνή βιβλιογραφία”. -Ροζάριο ντ’ Ονούφριο συν-συγγραφέας με τον Πίντους επιστημονικών εργασιών

Το θέμα της αντοχής δεν είναι επίσης δευτερεύον. Άλλωστε, οι φετινές επιστροφές της Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζουν να είναι βγαλμένες από μια ιστορία γραμμένη με τη μέθοδο Πίντους.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Στον προηγούμενο κύκλο του Ιταλού προπονητή με τους Ισπανούς, η ομάδα πέτυχε τα περισσότερα γκολ μετά από 75 λεπτά σε όλη την Ευρώπη. Με άλλα λόγια, ήταν οι αθλητές με τη μεγαλύτερη ικανότητα να διατηρούν τη δραστηριότητα στα τελευταία 15 λεπτά ενός αγώνα.

Lesiones en el fútbol.
Οι τραυματισμοί στο υψηλότερο επίπεδο περιπλέκουν κάθε σύλλογο. Η μέριμνα για την ελαχιστοποίησή τους γίνεται όλο και πιο γνωστή.

Επιστήμονας, ποδοσφαιρόφιλος και σιδερένιος λοχίας: Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τον Πίντους

Όταν η Ρεάλ Μαδρίτης επαναπροσλαμβάνει τον Πίντους, λέει ότι το κάνει επειδή είναι ο καλύτερος στον πλανήτη στην ειδικότητά του. Πολλοί από τους συνεργάτες του το λένε επίσης και δεν το αμφισβητούν.

Ο Αντόνιο Πίντους είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή και η μέθοδός του είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που κάθε σύλλογος θα ήθελε να κατέχει.

Είναι αδιαμφισβήτητος. Τα αποτελέσματα είναι εκεί για να τα δουν όλοι και η επιστήμη είναι εκεί για να το αποδείξει, όπως και τα στατιστικά στοιχεία. Οι παίκτες του τραυματίζονται λιγότερο, επιστρέφουν στο γήπεδο νωρίτερα μετά από ένα σωματικό πρόβλημα και τρέχουν μέχρι το τέλος των αγώνων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Perroni, F., Pintus, A., Frandino, M., Guidetti, L., & Baldari, C. (2018). Relationship among repeated sprint ability, chronological age, and puberty in young soccer players. The Journal of Strength & Conditioning Research32(2), 364-371.
  • Dellal, A., Chamari, K., Pintus, A., Girard, O., Cotte, T., & Keller, D. (2008). Heart rate responses during small-sided games and short intermittent running training in elite soccer players: a comparative study. The Journal of Strength & Conditioning Research22(5), 1449-1457.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.