8 τροφές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θέτουν το συκώτι σας σε κίνδυνο. Μεταξύ αυτών είναι η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υπερβολική κατανάλωση τροφής, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μερικά παυσίπονα, τα ναρκωτικά, κ.λπ..
8 τροφές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας

Τελευταία ενημέρωση: 02 Φεβρουάριος, 2019

Το συκώτι σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας και οι λειτουργίες του είναι ζωτικές για την υγεία σας. Αποτοξινώνει όλα όσα τρώτε, αναπνέετε και απορροφάτε μέσω του δέρματός σας. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για την Ηπατίτιδα (Hepatitis Foundation International, HFI) το όργανο αυτό μετατρέπει τις θρεπτικές ουσίες που καταναλώνετε σε ενέργεια και μυς, αποθηκεύει τις βιταμίνες και ρυθμίζει τα αποθέματα τροφής. Για το λόγο αυτό, η σωστή λειτουργία του εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου όπως και από την κατάσταση των υπόλοιπων οργάνων του σώματος. Στο άρθρο, θα μάθετε για τις τροφές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας με φυσικό τρόπο.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θέτουν το συκώτι σας σε κίνδυνο. Μεταξύ αυτών είναι η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υπερβολική κατανάλωση τροφής, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μερικά παυσίπονα, τα ναρκωτικά, κ.λπ.. Αν κάτι από τα παραπάνω ισχύει για σας και επιθυμείτε να αποτοξινώσετε το συκώτι σας με φυσικό τρόπο, θα σας παρουσιάσουμε οχτώ συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να έχετε υπόψη αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του συκωτιού σας και να αποτρέψετε τις σχετικές ασθένειες.

Τροφές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι μια τροφή πλούσια σε αλισίνη και σελήνιο. Πρόκειται για δύο στοιχεία ιδανικά για τον καθαρισμό του συκωτιού και τη διατήρηση της υγείας του. Το σκόρδο επίσης ενεργοποιεί τα ένζυμα που εξαλείφουν τις τοξίνες, γεγονός που συνεισφέρει στην πρόληψη των ασθενειών καθώς καθαρίζει το όργανο που μπορεί να προσβληθεί. Πρόκειται για μία από τις πλέον ενδεικνυόμενες τροφές για το συκώτι. Η κατανάλωσή του βοηθάει επίσης στον έλεγχο της χοληστερίνης, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σας. Είναι καλύτερα να το καταναλώνετε ωμό επειδή όταν το μαγειρεύετε χάνει το 99% της αποτελεσματικότητάς του. Μπορείτε να το φάτε μόνο του ή να το προσθέσετε στα γεύματά σας.

Κουρκουμάς

τροφές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας - κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς διαθέτει ιδιότητες πολύ ωφέλιμες για το συκώτι σας. Σύμφωνα με εξειδικευμένες μελέτες, το φυτό αυτό περιέχει ουσίες όπως η βορνεόλη, η τουρμερόνη, η ευγενόλη και το καφεϊκό οξύ, που προστατεύουν σημαντικά το συκώτι επειδή το καθαρίζουν και το αποτοξινώνουν, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του.

Τα συστατικά του κουρκουμά συνεισφέρουν στην πέψη των λιπών και βοηθούν στην αργή πέψη που οφείλεται σε κακή διατροφή. Συνιστούμε τη λήψη κουρκουμά για τον ίκτερο, την κίρρωση και τις νόσους του ήπατος.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προστατεύει τον ιστό του συκωτιού σας από βλάβες λόγω οξείδωσης. Σύμφωνα με μελέτες, το λάδι αυτό είναι ισάξιο με το λινέλαιο και το κανναβέλαιο. Χάρη στη λιπιδική τους σύσταση, τα λάδια αυτά απορροφούν τις τοξίνες, έτσι το συκώτι λειτουργεί καλύτερα. Συνεισφέρουν στο φυσικό καθαρισμό του καθώς και στην πρόληψη ασθενειών. Η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου και να αποτρέψει μερικούς τύπους καρκίνου. Συνιστούμε να το προσθέτετε στα γεύματά σας και να το χρησιμοποιείτε ως εναλλακτικό άλλων λαδιών που χρησιμοποιούνται κανονικά στην κουζίνα.

Εσπεριδοειδή

τροφές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας - εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωσή τους με μέτρο καθαρίζει το συκώτι σας και προλαμβάνει πολλές ασθένειες. Τα εσπεριδοειδή που ενδείκνυνται περισσότερο για τις ωφέλειές τους για το συκώτι σας είναι τα λεμόνια, τα γλυκολέμονα και τα πορτοκάλια.

Διαβάστε το άρθρο: 7 συμπληρώματα διατροφής για να έχετε καλή υγεία

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που συνεισφέρει στην αποτοξίνωση. Γι αυτό συνιστώνται ιδιαίτερα ως τροφή για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας. Τα συστατικά τους, που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και γλουταθειόνη, ενισχύουν τις διάφορες λειτουργίες που καθαρίζουν με φυσικό τρόπο το συκώτι.

Διαβάστε σχετικά: Πώς ωφελείται το σώμα σας από τέσσερα αμύγδαλα κάθε μέρα

Δημητριακά

τροφές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας - δημητριακά

Το πλήρες ρύζι και άλλα δημητριακά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για το συκώτι σας χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχουν. Χάρη σε αυτά, βελτιώνεται ο μεταβολισμός του λίπους στο συκώτι, η αποσυμφόρησή του και η λειτουργία του γενικά. Συνιστούμε τη χρήση εναλλακτικών του σιταριού αντί για τα λευκά αλεύρια που χρησιμοποιείτε κανονικά.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο, κ.λπ. εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα εντομοκτόνα και άλλα χημικά προϊόντα που μπορεί να βλάψουν το σώμα σας. Πρόκειται για θαυμάσια βοηθήματα για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας. Βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και στη ρύθμιση των κορεσμένων λιπών που μπορούν να βλάψουν τη σωστή λειτουργία του.

Πράσινο τσάι

τροφές για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας - πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι και τα συστατικά του συνεισφέρουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνη και αντιοξειδωτικές ουσίες που κρατούν μακριά τις νόσους του ήπατος και έχουν προστατευτική επίδραση. Υπάρχουν μελέτες, όπως αυτή των Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R., που δείχνουν ότι το πράσινο τσάι απομακρύνει τις αρνητικές συνέπειες των τοξικών ουσιών όπως το οινόπνευμα και αποτρέπει τη φλεγμονή του συκωτιού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
5 θεραπείες με ελαιόλαδο για το δέρμα σας
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
5 θεραπείες με ελαιόλαδο για το δέρμα σας

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω θεραπείες με ελαιόλαδο για το δέρμα και να αξιοποιήσετε τις φανταστικές τους ιδιότητες!  • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine.
  • PRIYA, S. D. (2010). Tumeric : A Herbal and Traditional Medicine. Pharmacia.
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
  • Chen, C. Y., Lapsley, K., & Blumberg, J. (2006). A nutrition and health perspective on almonds. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.2659
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518