Στατίνες: Όλα τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Οι στατίνες μειώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα και προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν και θεωρούνται ασφαλείς, μπορεί να έχουν ορισμένες παρενέργειες.
Στατίνες: Όλα τα οφέλη και οι κίνδυνοι
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Νοεμβρίου, 2022

Οι στατίνες είναι χρήσιμες στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Πρόκειται, κυρίως, για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και την εγκεφαλοαγγειακή νόσο.

Ενδείκνυνται σε ασθενείς με χοληστερόλη αίματος χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) μεγαλύτερη ή ίση με 115 mg/dL ή ολική χοληστερόλη μεγαλύτερη ή ίση με 200 mg/dL, με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή ως θεραπεία εγκατεστημένης καρδιαγγειακής νόσου. Αν και θεωρούνται αποτελεσματικές και ασφαλείς, έχουν συσχετιστεί με ανεπιθύμητες παρενέργειες σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

Πώς δρουν οι στατίνες;

Οι στατίνες αναστέλλουν το κρίσιμο βήμα στην ηπατική σύνθεση της χοληστερόλης: τη μετατροπή σε μεβαλονικό οξύ. Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που παράγεται στο ήπαρ και έχει πολλαπλές λειτουργίες στο σώμα, όπως είναι πρόδρομος των ορμονών και συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Με την παρεμπόδιση της σύνθεσής της, η κυκλοφορούσα στο αίμα χοληστερόλη πρέπει να χρησιμοποιηθεί, γεγονός που μειώνει τη συγκέντρωση στο αίμα. Επιπλέον, το μονοπάτι του μεβαλονικού επηρεάζει την ενδοθηλιακή λειτουργία, τη φλεγμονώδη απόκριση και την πήξη. Έτσι, οι επιδράσεις των στατινών θεωρείται ότι υπερβαίνουν τη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.

Οι στατίνες περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ατορβαστατίνη.
 • Φλουβαστατίνη.
 • Λοβαστατίνη.
 • Πιταβαστατίνη.
 • Πραβαστατίνη.
 • Ροζουβαστατίνη.
 • Σιμβαστατίνη.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται με το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών (αθηροσκλήρωση) στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η κατάσταση εμποδίζει τη ροή του αίματος, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου στους ιστούς.

Οφέλη από τις στατίνες

Όπως ξεκαθαρίσαμε, η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι οι στατίνες έχουν επιδράσεις πέραν της κυκλοφορούσας χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, θεωρούνται κάτι πολύ περισσότερο από φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια.

Μείωση της χοληστερόλης

Οι ελάχιστες αποτελεσματικές δόσεις των διαφόρων στατινών επιτυγχάνουν μείωση της συγκέντρωσης της LDL χοληστερόλης κατά 20-50%. Χρησιμοποιούνται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου για να μειώσουν τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου. Επίσης, χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου (πρωτογενής πρόληψη).

Στατίνες: Όλα τα οφέλη και οι κίνδυνοι
Η κακή χοληστερόλη ή LDL είναι αυτή που τείνει να εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών. Αποκλείει έτσι τη ροή του αίματος.

Πλειοτροπικές επιδράσεις

Η διαδικασία της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει όχι μόνο υψηλές συγκεντρώσεις χοληστερόλης, αλλά και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, επίμονη φλεγμονή και σχηματισμό θρόμβων. Οι στατίνες αναστέλλουν το σχηματισμό των μεβαλονικών προϊόντων που διαμορφώνουν τους διάφορους μηχανισμούς της αθηροσκλήρωσης.

Βελτιωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία

Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση και επιδεινώνεται από πολλαπλές καταστάσεις:

 • Διαβήτης.
 • Παχυσαρκία.
 • Κάπνισμα.
 • Υψηλή χοληστερόλη.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι στατίνες προάγουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, δευτερογενώς λόγω της αύξησης του μονοξειδίου του αζώτου. Έτσι, καθίστανται προστατευτικός παράγοντας.

Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις από τις στατίνες

Οι στατίνες μειώνουν την παραγωγή προφλεγμονωδών παραγόντων, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και ορισμένες ιντερλευκίνες. Η επίδραση αυτή μειώνει την προσκόλληση μορίων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο.

Καρδιοπροστατευτική λειτουργία

Οι στατίνες σταθεροποιούν τις υπάρχουσες αθηρωματικές πλάκες, εμποδίζοντάς τις να αυξήσουν τον όγκο τους ενσωματώνοντας περισσότερη χοληστερόλη. Μειώνεται η οξείδωση της ουσίας και μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος της πλάκας.

Αντιθρομβωτική δράση

Στην αθηροσκλήρωση, αφού υπάρχει ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και φλεγμονή, σχηματίζονται θρόμβοι που εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Οι στατίνες επηρεάζουν την παραγωγή θρόμβων μειώνοντας την έκφραση του παράγοντα συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, μειώνοντας τη σύνθεση της θρομβίνης και την έκφραση του υποδοχέα της στην επιφάνεια των αιμοπεταλίων.

Επιπλέον, η δραστηριότητα διαφόρων προπηκτικών παραγόντων (ινωδογόνο και παράγοντες V, VII και XIII) μειώνεται με τη θεραπεία.

Κίνδυνοι από τις στατίνες

Παρά το γεγονός ότι θεωρούνται ασφαλείς, έως και 0,5-1% των ασθενών παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι συχνότερες είναι οι μυϊκές βλάβες και οι νευρολογικές διαταραχές.

Ηπατική νόσος

Γενικά, οι στατίνες εμφανίζουν μόνο αύξηση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες), η οποία υποδηλώνει ηπατική φλεγμονή. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν συνοδευτικά συμπτώματα όπως κόπωση ή αδυναμία, απώλεια όρεξης, πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, σκουρόχρωμα ούρα και κιτρινωπό δέρμα ή μάτια.

Οι περιπτώσεις αυτές σχετίζονται με άτομα με προηγούμενη ηπατική νόσο που μερικές φορές περνά απαρατήρητη κατά τη στιγμή της ένδειξης του φαρμάκου. Για το λόγο αυτό, συνιστάται ο έλεγχος των τρανσαμινασών πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μυϊκή βλάβη

Η μυϊκή βλάβη από τις στατίνες εκδηλώνεται με πόνο, αδυναμία και σπασμούς. Αυτή μπορεί να είναι ήπια ενόχληση ή αρκετά σοβαρή ώστε να δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Σπάνια, η μυϊκή βλάβη μπορεί να είναι σοβαρή και να προκαλέσει ραβδομυόλυση. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με έντονο μυϊκό πόνο, ηπατική βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια. Η κατάσταση έχει συνδεθεί με προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου ή σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα.

Διαβήτης και στατίνες

Οι στατίνες σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (γλυκόζη), τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εκδώσει προειδοποίηση στις ετικέτες.

Αυτή η ανεπιθύμητη παρενέργεια σχετίζεται με άτομα που είχαν προηγουμένως υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση του φαρμάκου απαιτεί συχνή παρακολούθηση.

Αυτό μπορεί να σας ενδιαφέρει: Μια βήμα-βήμα συνταγή για παντεσπάνι

Νευρολογικές παθήσεις

Από νευρολογική άποψη, οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης, σύγχυση ή αϋπνία. Πρόκειται για συμπτώματα που αντιστρέφονται μόλις διακοπεί το φάρμακο.

Στατίνες: Όλα τα οφέλη και οι κίνδυνοι
Ενώ θα υπήρχαν νευρολογικές επιπτώσεις από τη λήψη στατινών, αυτές εξαφανίζονται όταν διακοπεί το φάρμακο.

Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των στατινών

Σε περίπτωση υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, θα πρέπει να γίνεται μια ισορροπία μεταξύ των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων των στατινών. Μερικές φορές, οι αλλαγές στη διατροφή και στις συνήθειες του τρόπου ζωής είναι αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων.

Οι στατίνες μειώνουν τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλοαγγειακής νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και άλλων καταστάσεων. Από την άλλη πλευρά, οι ανεπιθύμητες παρενέργειές τους είναι ασυνήθιστες (λιγότερο από 1%) και οι περισσότεροι άνθρωποι τις ανέχονται καλά.

Συνιστάται ότι η δόση δεν πρέπει να μειώνεται χωρίς προηγουμένως να ζητείται η γνώμη του γιατρού. Η παρουσία ανεπιθύμητων αντιδράσεων στις στατίνες σχετίζεται με προηγούμενους παράγοντες κινδύνου, όπως η χαμηλή μυϊκή μάζα, ο υποθυρεοειδισμός, η ανεπάρκεια βιταμίνης D, η κατανάλωση αλκοόλ, τα αντιμυκητιασικά αζόλης ή τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Η εξάλειψη ή η μείωση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.