Όλες οι ποικιλίες φασκόμηλου και οι ιδιότητές τους

Υπάρχουν διάφορα είδη φασκόμηλου, αλλά δεν έχουν όλα μαγειρικές χρήσεις. Με την ευκαιρία αυτή συγκεντρώνουμε τα πιο σημαντικά και αναδεικνύουμε τις ιδιότητές τους.
Όλες οι ποικιλίες φασκόμηλου και οι ιδιότητές τους
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν διάφορα είδη φασκόμηλου, αλλά όλα ανήκουν στην οικογένεια Lamiaceae. Από αυτά, το πιο γνωστό είναι το κοινό φασκόμηλο (Salvia officinalis ), το οποίο χρησιμοποιείται για μαγειρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που μπορούν να διακριθούν από τα χρώματα, τα μεγέθη και τις χρήσεις τους. Ενδιαφέρεστε; Μάθετε περισσότερα εδώ!

Σε γενικές γραμμές, οι ποικιλίες του φασκόμηλου τείνουν να αναπτύσσονται σε εύκρατα κλίματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία και την Αμερική. Σήμερα, θα μοιραστούμε τα πιο δημοφιλή είδη και τα χαρακτηριστικά τους.

Είδη φασκόμηλου για μαγειρικές χρήσεις

Το κοινό φασκόμηλο, με επιστημονική ονομασία Salvia officinalis, είναι το πιο δημοφιλές. Χρησιμοποιείται για τη μαγειρική, καθώς έχει αρωματικές και θρεπτικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ποιότητα των πιάτων. Επιπλέον, τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ροφημάτων για την υγεία του πεπτικού συστήματος και άλλων παθήσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πολυετές φυτό με ρουστίκ εμφάνιση, το οποίο τείνει να αναπτύσσεται ταχύτατα, ιδίως την άνοιξη. Το μέγεθός του φτάνει τα 70 εκατοστά και τα φύλλα του μπορεί να ποικίλλουν από πράσινα έως γαλαζοπράσινα ή ασημένια. Έχει επίσης λιλά ή ροζ λουλούδια διαμέτρου περίπου 3 εκατοστών.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το αβοκάντο και πώς επιδρά στην ομορφιά.

Άλλα είδη φασκόμηλου

Άλλα είδη φασκόμηλου που έχουν παραχθεί από το Salvia officinalis μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική. Η διαφορά τους έγκειται σε χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα των ανθών τους. Ωστόσο, μπορούν να καταναλωθούν όπως το κοινό φασκόμηλο, ακόμη και για ιατρικούς σκοπούς.

Sage in the kitchen.
Η μαγειρική χρήση του φυτού είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.

1. Νάνος Salvia officinalis

Αυτή η ποικιλία φασκόμηλου διακρίνεται για το μικρό της μέγεθος, το οποίο δεν φτάνει ούτε το μισό μέτρο σε ύψος. Τα άνθη του φασκόμηλου έχουν μοβ-μπλε απόχρωση και λειτουργεί ως αρωματικό φυτό. Εξαιτίας αυτού, χρησιμοποιείται σε γαρνιτούρες και σαλάτες.

2. Salvia officinalis ‘Purpurascens’ (Πορφυρό φασκόμηλο)

Πρόκειται για έναν ημι-οικογενή θάμνο που, όταν είναι νέος, έχει μωβ φύλλωμα και μίσχους. Το μέγεθος των φύλλων του μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 6 εκατοστά και σπάνια ανθίζει. Όταν ανθίζει, τα λουλούδια αναπτύσσονται σε μπλε-μωβ συστάδες.

3. Salvia officinalis ‘Icterina’ ή Χρυσό φασκόμηλο

Είναι γνωστό και ως “χρυσό φασκόμηλο”, καθώς το πράσινο φύλλωμά του είναι διάστικτο με κίτρινο χρώμα. Λειτουργεί ως καλλωπιστικό φυτό. Συχνά έχει αιχμές από βιολετί-μπλε άνθη στις αρχές του καλοκαιριού.

4. Salvia officinalis ‘Tricolor’

Τα φύλλα του είναι κυρίως πράσινα, αλλά έχουν ακανόνιστες λευκές άκρες και ροζ ή βιολετί εσωτερικό. Η γεύση του είναι πιο ήπια από το κοινό φασκόμηλο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές.

5. Salvia officinalis ‘Berggarten’

Η κύρια διαφορά σε σχέση με το κοινό φασκόμηλο είναι ότι δεν ανθίζει. Ακόμα κι έτσι, έχει στρογγυλεμένα πράσινα φύλλα που έχουν ένα λευκό χνούδι στην επιφάνειά τους που τα κάνει να φαίνονται βελούδινα.

Ιδιότητες του φασκόμηλου

Πέρα από την αρωματική του δύναμη, το φασκόμηλο έχει βιοδραστικές ενώσεις που έχουν μελετηθεί για το φαρμακολογικό τους δυναμικό. Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρθηκε στο Journal of Traditional and Complementary Medicine, οι ενώσεις αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αλκαλοειδή
  • Υδατάνθρακες
  • Λιπαρά οξέα
  • Γλυκοζιτικά παράγωγα (όπως καρδιακοί γλυκοζίτες, γλυκοζίτες φλαβονοειδών και σαπωνίνες)
  • Φαινολικές ενώσεις (όπως κουμαρίνες, φλαβονοειδή και τανίνες)
  • Πολυακετυλένια
  • Στεροειδή
  • Τερπένια και τερπενοειδή
  • Κεριά

Το φασκόμηλο έχει δείξει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, νευροπροστατευτική, υπογλυκαιμική, υπολιπιδαιμική και αντικαρκινική δράση. Αν και δεν θεωρείται θεραπεία κατά των ασθενειών, η κατανάλωσή του συνδέεται με θετικές επιδράσεις στην υγεία.

Είδη καλλωπιστικού φασκόμηλου

Τα είδη καλλωπιστικού φασκόμηλου χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά φυτά, καθώς έχουν φύλλα και άνθη διαφόρων χρωμάτων. Σε γενικές γραμμές, τα είδη αυτά δεν έχουν άλλες χρήσεις, καθώς δεν έχουν τις μαγειρικές ιδιότητες του κοινού φασκόμηλου.

1. Salvia elegans

Γνωστό και ως “φασκόμηλο του ανανά”. Πρόκειται για πολυετές φυτό με μικρά κόκκινα σωληνοειδή άνθη και ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του ανανά. Κατάγεται από το Μεξικό και τη Γουατεμάλα, όπου φυτεύεται για να προσελκύει πεταλούδες και κολιμπρί.

2. Salvia melissodora

Πρόκειται για έναν ξυλώδη πολυετή θάμνο που αναπτύσσεται σε εδάφη της οροσειράς Sierra Madre Oriental στο Μεξικό. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 μέτρα και χαρακτηρίζεται από τα βιολετί άνθη του που αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα, παρόμοιο με αυτό των σταφυλιών.

3. Salvia splendens

Ορισμένοι το γνωρίζουν ως “κόκκινο φασκόμηλο”. Είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό, που προέρχεται από τη Βραζιλία.

Τα άνθη του αναπτύσσονται σε όρθιες αιχμές που εκφύονται από το κέντρο του φυτού. Έχουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, το οποίο παρατηρείται συχνότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

4. Salvia farinacea

Αυτός ο τύπος φασκόμηλου είναι επίσης γνωστός ως “μπλε φασκόμηλο”. Η ελκυστικότητά του οφείλεται στις αιχμές των λουλουδιών του που έχουν αποχρώσεις του μπλε έως μοβ. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να βρείτε ποικιλίες με λευκά άνθη. Φτάνει σε μέγεθος από 0,5 έως 1 μέτρο.

5. Salvia leucantha

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυτά για τη διακόσμηση του κήπου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πολυετές φυτό που κατάγεται από το Μεξικό, του οποίου τα λουλούδια αναπτύσσονται σε αιχμές με λευκές, μωβ ή μικτές αποχρώσεις. Αντέχει την ξηρασία.

Some sage.
Το θυμίαμα φασκόμηλου είναι μια πρόσθετη χρήση ορισμένων καλλωπιστικών φασκόμηλων που δεν είναι χρήσιμα στην κουζίνα.

6. Salvia apiana

Πέρα από τις διακοσμητικές της χρήσεις, το συγκεκριμένο είδος φασκόμηλου χρησιμοποιείται σε τελετουργίες όπως η τελετή εξαγνισμού με θυμίαμα. Το μέγεθός του φτάνει το ένα μέτρο σε ύψος και αναπτύσσεται συνήθως σε εδάφη της Βόρειας Αμερικής.

Τα φύλλα του καλύπτονται από μικρές τρίχες που του προσδίδουν μια ενδιαφέρουσα τονικότητα. Επιπλέον, τα άνθη του είναι λευκά και μπορεί να έχουν ραβδώσεις βιολετί αποχρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή φυσικά

Φασκόμηλο: ένα φυτό που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι σας

Το πιο δημοφιλές είδος φασκόμηλου, το Salvia officinalis, βρίσκεται συνήθως στις περισσότερες κουζίνες. Αυτό οφείλεται στην αρωματική του δύναμη και στην ικανότητά του να ενισχύει τη γεύση πολλών συνταγών.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην κουζίνα όσο και για τη διακόσμηση του κήπου. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ανθεκτικά φυτά και αρκετά εύκολα στην καλλιέργεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.