Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Γιατί γιορτάζεται;

Οι νεφροί σας είναι απαραίτητοι, καθώς εκτελούν πολλές ρυθμιστικές λειτουργίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ανεπάρκεια δημιουργεί επικίνδυνες συνέπειες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε περισσότερα για τους νεφρούς σας και την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία τους.
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Γιατί γιορτάζεται;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniel Osuna Sisco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των ατόμων που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο για τις συνήθειες υγιεινής διαβίωσης.

Ωστόσο, για να κατανοήσουμε τη δυναμική της ημέρας αυτής και της νόσου που βλάπτει τους νεφρούς, ας γνωρίσουμε εν συντομία τον πρωταγωνιστή.

Οι νεφροί έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, καθώς φιλτράρουν το αίμα, απορρίπτουν τη δυσαναλογία των υγρών μαζί με τις τοξίνες, εξισορροπούν τις ουσίες που υπάρχουν στο αίμα και έχουν επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Κατανοώντας αυτό, μπορούμε να ρίξουμε μια ευρεία ματιά στο τι προκαλεί μια δυσλειτουργία.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού σχεδιάστηκε για να ευαισθητοποιήσει και να αναγνωρίσει τη σημασία των νεφρών για τον οργανισμό. Στόχος είναι η προληπτική ευαισθητοποίηση, η έγκαιρη ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου και η κατανόηση του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης μιας σοβαρής νεφρικής επιπλοκής.

Η φράση που επιλέχθηκε για την εκδήλωση του 2021 καθιστά σαφή τον στόχο “να ζούμε καλά με τη νεφρική νόσο“. Η ημέρα θεσμοθετήθηκε από τη Διεθνή Νεφρολογική Εταιρεία (ISN) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιδρυμάτων Νεφρού (IFKF).

“Οι νεφροί αποτελούν μέρος της ουσίας της ζωής, οπότε η φροντίδα τους θα προάγει τη μακροζωία.”

Οι στόχοι για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι πολλαπλοί και σημαντικοί, ώστε η ενημέρωση να φτάσει σε όλα τα σημεία του κόσμου και έτσι να επιτευχθεί η επιθυμητή παγκόσμια ευαισθητοποίηση. Μεταξύ των κυριότερων είναι οι ακόλουθοι:

 • να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα σε διάφορους ιατρικούς τομείς σχετικά με τη διάγνωση και την επιτυχή αποφυγή της νόσου
 • να αναδείξει τους παράγοντες κινδύνου που πυροδοτούν την ασθένεια
 • να επισημάνει ότι οι μεταμοσχεύσεις νεφρού είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της νεφρικής ανεπάρκειας
 • να ενθαρρύνει τον κόσμο να αναλάβει την ευθύνη να γίνει δότης ως μια ηρωική χειρονομία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου
 • να ευαισθητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές ώστε να επενδύσουν σε εξετάσεις που μπορούν να προσδιορίσουν σοβαρά τα νεφρικά προβλήματα

Θέματα από προηγούμενες χρονιές

Κάθε χρόνο από το 2006, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού διαθέτει ένα θέμα στο οποίο εστιάζει για να ενισχύσει την προώθησή της. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το θέμα για το 2021 ήταν “Ζώντας καλά με τη νεφρική νόσο”. Παράλληλα, θεωρούμε ενδιαφέρον να αναδείξουμε τα θέματα των προηγούμενων ετών για να σημειώσουμε την εξέλιξη του εορτασμού:

 • 2006:“Είναι οι νεφροί σας εντάξει;” Στόχος ήταν να εκδοθεί μια προειδοποίηση για τον έγκαιρο εντοπισμό της νεφρικής ανεπάρκειας.
 • 2007:“Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ): συχνή, επιβλαβής και θεραπεύσιμη. ” Εκφράστηκε ότι πρόκειται για μια πάθηση με την οποία μπορεί κανείς να ζήσει, αλλά η οποία έχει ανησυχητικές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
 • 2008:“Οι καταπληκτικοί νεφροί σας!” Υπεραμύνθηκε του ρόλου των νεφρών στον οργανισμό.
 • 2009:“Προστατέψτε τους νεφρούς σας: κρατήστε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα”. Η σημασία του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης ώστε να μην καταστρέφονται τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών.
 • 2010:“Προστατέψτε τους νεφρούς σας: Ελέγξτε τον διαβήτη.” Δείχνοντας ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι επιβλαβή για τους νεφρούς.
 • 2011:“Προστατέψτε τους νεφρούς σας: Σώστε την καρδιά σας”. Για να δείξει τη σχέση μεταξύ των προβλημάτων των νεφρών και των καρδιακών δυσκολιών.
 • 2012:“Δωρεά – νεφροί για τη ζωή – λήψη. ” Ανάδειξη της δωρεάς ως μεγάλης λύσης.
 • 2013: “Νεφροί για τη ζωή – Σταματήστε την επίθεση!” Βοήθεια των νεφρών από μια προληπτική εξέταση.
 • 2014:“Χρόνια νεφρική νόσος και γήρανση: Οι νεφροί σας γερνούν, όπως κι εσείς.” Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της ΧΝΑ στους ηλικιωμένους.
 • 2015:“Νεφρική υγεία για όλους. ” Αναζήτηση της ισορροπίας της υγείας για την αντιμετώπιση των διαφόρων νεφρικών ανεπαρκειών.

Θέματα των τελευταίων 5 ετών

 • 2016:“Νεφρική νόσος και παιδιά: Ενεργήστε έγκαιρα για να την προλάβετε!” Συνεχής φροντίδα για τη νεφρική υγεία των παιδιών για την αποφυγή μακροχρόνιων δυσκολιών.
 • 2017:“Νεφρική νόσος και παχυσαρκία. ” Η παχυσαρκία ως παράγοντας κινδύνου λόγω μειονεκτημάτων στη σύνθεση κυτοκινών στον λιπώδη ιστό
 • 2018:“Νεφροί και υγεία των γυναικών” Απευθύνεται σε γυναίκες ασθενείς για να πάρουν φωνή στη μάχη κατά της νεφρικής ανεπάρκειας.
 • 2019:“Η υγεία των νεφρών για όλους και παντού.” Επιδίωκε να εκτιμήσει την ισότητα στη θεραπεία όλων όσων πάσχουν από νεφρικές δυσκολίες.
 • 2020:“Νεφρική υγεία για όλους παντού: από την πρόληψη έως την ανίχνευση και την ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα.” Δόθηκε ευρεία εστίαση για να αντιμετωπιστούν πολλοί τομείς στον εορτασμό.

Τι είναι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η σταδιακή μείωση της νεφρικής απόδοσης, η οποία μπορεί να συμβεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η επιδείνωση χαρακτηρίζεται από βλάβη στους νεφρώνες (μικρά φίλτρα που καθαρίζουν το αίμα), οι οποίοι μπορούν να αντέξουν το έργο με κάποια κατεστραμμένα νεφρικά κύτταρα.

Ωστόσο, έρχεται ένα σημείο όπου η διαδικασία φιλτραρίσματος είναι ανεπαρκής και το αίμα το αντιλαμβάνεται.

Αίτια

Μεταξύ των κυριότερων αιτιών είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η σπειραματονεφρίτιδα και η χρόνια πυελονεφρίτιδα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια πιθανότητα που σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες. Επίσης, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια εάν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τελικά, η αιτία που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ΧΝΑ είναι ο διαβήτης. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στις 3 περιπτώσεις νεφρικών δυσκολιών προκύπτει σε άτομα με αυτό το πρόβλημα που σχετίζεται με την περίσσεια σακχάρου στο αίμα.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού για την τελειοποίηση της φάσης της έγκαιρης διάγνωσης οφείλεται στο γεγονός ότι δίνει στους ειδικούς περισσότερα περιθώρια εργασίας προκειμένου να επιβραδύνουν την επιδείνωση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι σιωπηλά έως ότου η νεφρική ανεπάρκεια φτάσει το 90%.

Είναι προφανές ότι ο χρόνος λειτουργεί ως κύριος σύμμαχος, ώστε οι επιπλοκές να μην επηρεάσουν τη θεραπεία που απαιτεί ο κάθε ασθενής. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Θεραπεία και ανάρρωση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ωστόσο, οι επιλογές των ασθενών είναι να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη βλάβη. Οι πρωτοβουλίες που διαχειρίζονται είναι οι εξής:

 • Λεπτομερής δίαιτα και φάρμακα ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό συμβάλλει στη ρύθμιση της οξύτητας, η οποία προηγουμένως αποτελούσε τη συνολική ευθύνη των νεφρών.
 • Αιμοκάθαρση. Κάνει το έργο του καθαρισμού του αίματος που οι νεφροί δεν μπορούν πλέον να επιτελέσουν. Η επιλογή αυτή προορίζεται για κρίσιμες περιπτώσεις.
 • Μεταμόσχευση νεφρού. Θεωρείται ο μόνος τρόπος όταν έχει επιτευχθεί νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (ESRD). Σε αυτό το σημείο, οι νεφροί παύουν να έχουν την ικανότητα επιβίωσης.
 • Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από τη θεραπεία και τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Παρά ταύτα, η παρακολούθηση της νόσου πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη, καθώς η αμέλεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Πώς μπορώ να συμβάλω στην Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού;

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η διάδοση των πληροφοριών. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να συνεισφέρετε είναι να μοιραστείτε τις πληροφορίες από τα δίκτυα χρησιμοποιώντας την επίσημη αφίσα. Επιπλέον, η έκφραση μιας προσωπικής ή κοντινής εμπειρίας μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση.

Μια άλλη παραλλαγή υποστήριξης είναι με τη μορφή δωρεών και εκδηλώσεων συγκέντρωσης χρημάτων. Οι μορφές υποστήριξης που μπορούν να δοθούν από απόσταση αυξάνονται κάθε χρόνο.

Τι πρέπει να θυμάστε

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκεια. Για το λόγο αυτό, η αναμονή των συμπτωμάτων δεν αποτελεί επιλογή. Η ανάληψη δράσης είναι.

Υπό αυτή την έννοια, είναι επίσης καλή ιδέα να υιοθετήσετε συνήθειες για τη μείωση του κινδύνου, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η εφαρμογή της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Η ζωή είναι στους νεφρούς!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Enfermedad renal crónica; definición y clasificación. 2008. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=18711
 • Eknoyan G. Definición y clasificación de la enfermedad renal crónica: la búsqueda de refinamientos. Kidney Int. 2007.
 • Soriano C. Definición y clasificación de los estadios de la enfermedad renal crónica. Prevalencia. Claves para el diagnóstico precoz. Factores de riesgo para enfermedad renal crónica. Nefrología. 2004.
 • Flores J, Alvo M, Borja H, Morales J, Vega J, Zúñiga C, Müller H y Münzenmayer J. Enfermedad renal crónica: Clasificación, identificación, manejo y complicaciones. 2009. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872009000100026
 • Coresh J, Byrd D, Astor B, Briggs J, Eggers P y Lacher D. Concienciación, prevalencia y tendencias de la enfermedad renal crónica entre los adultos estadounidenses, 1999 a 2000. J Am Soc Nephrol. 2005.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.