Palo Santo: Τα οφέλη και οι χρήσεις του "ιερού ξύλου"

Το Palo santo ή ιερό ξύλο χρησιμοποιείται για πνευματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ποια είναι τα οφέλη του; Πώς χρησιμοποιείται; Μάθετε εδώ!
Palo Santo: Τα οφέλη και οι χρήσεις του "ιερού ξύλου"
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Το Palo santo ή “ιερό ξύλο” είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιείται για ενεργειακούς, χαλαρωτικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Η επιστημονική του ονομασία είναι Bursera Graveolens και πρόκειται για ένα λιβάνι που οι ιδιότητές του το κατατάσσουν στα αγαπημένα αρώματα όσων επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις επιδράσεις του.

Το άρωμά του είναι γλυκό, δυνατό και με μια νότα εσπεριδοειδών που πλημμυρίζει τον χώρο στον οποίο βρίσκεται. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για αυτό το πνευματικό ξύλο, την προέλευσή του, τα οφέλη του και τις χρήσεις του. Πώς μπορείτε να το ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας; Ας ρίξουμε μια λεπτομερή ματιά!

Palo santo: Από πού προέρχεται;

Το palo santo είναι ιθαγενές στην Αμερική και συναντάται μεταξύ άλλων σε χώρες όπως το Περού, το Μεξικό και η Κόστα Ρίκα. Σύμφωνα με τους αρχαίους θρύλους των Ίνκας, χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες για την πνευματική σύνδεση με τους προγόνους. Πίστευαν επίσης ότι προσελκύει την καλή τύχη και απομακρύνει τις αρνητικές ενέργειες, μια πεποίθηση που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση του palo santo συνδεόταν επίσης με τον αιώνιο γάμο σε ιερές τελετές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το άρωμα και ο καπνός του έχουν θετικές συνδηλώσεις που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

palo santo
Το palo santo χρησιμοποιείται συχνά για να απομακρύνει τις κακές ενέργειες στο σπίτι.

Ποια είναι τα οφέλη του palo santo;

Η λαϊκή βιβλιογραφία συνδέει τη χρήση του palo santo με ποικίλες θετικές επιδράσεις. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται συχνά για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος και τη μετατροπή των ενεργειών. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από αυτά.

 • Το Palo santo μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση των αρνητικών ενεργειών. Συμβαίνει συχνά να αισθανόμαστε ότι το περιβάλλον γύρω μας είναι γεμάτο από “κακές δονήσεις” και θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να το “καθαρίσουμε”. Σε αυτή την περίπτωση, το palo santo καθαρίζει το περιβάλλον και προσελκύει θετικές ενέργειες.
 • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, το palo santo παράγει ένα έλαιο που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, μεταξύ άλλων θεραπευτικών ιδιοτήτων.
 • Ανακουφίζει από τη νευρική ένταση. Σε συνέχεια του προηγούμενου σημείου, το ξύλο αυτό έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες.
 • Το palo santo είναι ιδανικό για διαλογισμό. Λόγω των προαναφερθέντων ιδιοτήτων, το ξύλο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε συνεδρίες διαλογισμού και γιόγκα καθώς βοηθά στη χαλάρωση του νου. Ομοίως, το άρωμά του είναι ένα από τα αγαπημένα όταν πρόκειται για αρωματοθεραπεία.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Feng Shui για να εξισορροπήσετε την ενέργεια του σπιτιού

Palo santo: Διαφορετικοί τρόποι χρήσης του

Αυτό το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συχνά, καίγεται ή χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιό του. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που το χρησιμοποιούν σαν αφεψήματα.

Πώς να κάψετε το palo santo

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να διευκρινιστεί ότι το palo santo διατίθεται συχνά σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και κυκλοφορεί σε μορφή μικρών κομματιών. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ανθεκτικό είδος ξύλου, συνήθως χρειάζεται λίγος χρόνος για να αναφλεγεί.

 • Πάρτε ένα από τα κομμάτια από την άκρη, ανάψτε το πάνω στο άλλο και στριφογυρίστε το μέχρι να σχηματιστεί μια σπίθα. Μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα, σβήστε τη φλόγα και τοποθετήστε το σε ένα κατάλληλο δοχείο.
 • Μην πλησιάζετε πολύ κοντά για να μυρίσετε το άρωμά του γιατί μπορεί όχι μόνο να καείτε, αλλά ο καπνός μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σας σύστημα. Να είστε υπομονετικοί. Σε λίγα δευτερόλεπτα, το άρωμά του θα έχει πλημμυρίσει όλο το δωμάτιο.

Όσον αφορά τον καπνό, θα πρέπει να είναι λευκός ή γκρίζος. Αν παρατηρήσετε ότι είναι μαύρος, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το δέντρο κόπηκε πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η εμπορία του.

Αν αυτό που αναζητάτε είναι ένας τρόπος να καθαρίσετε το περιβάλλον, τότε θα πρέπει να μεταφέρετε το δοχείο που περιέχει το palo santo σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Ιδανικά, τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά, ώστε ο καπνός να μπορεί να εισχωρήσει σε κάθε γωνιά του σπιτιού, εξαλείφοντας έτσι την κακή ενέργεια.

Ωστόσο, προσέξτε να μην μένετε σε κανένα δωμάτιο γεμάτο καπνό (ούτε καν από palo santo), γιατί αυτό είναι επιβλαβές για την υγεία σας. Μετά από λίγο, θα πρέπει να αερίζετε τα δωμάτια.

Ποτ πουρί Palo santo

Σε αυτή την περίπτωση, σας προτείνουμε να αναζητήσετε τα ροκανίδια αυτού του ξύλου για να φτιάξετε ποτ πουρί. Μπορείτε να τα βάλετε σε τούλινες σακούλες για να αφήσετε το άρωμά τους να διαφύγει. Δεν πρέπει να καίγονται και απλά τοποθετούνται σε ντουλάπες και άλλους χώρους του σπιτιού για να προσφέρουν ένα ωραίο άρωμα.

Αιθέριο έλαιο

Το έλαιο από αυτό το ξύλο διατηρεί όλο το άρωμα εσπεριδοειδών με μια πινελιά γλυκύτητας. Μερικές φορές εφαρμόζεται για μασάζ και για να βοηθήσει τη διαδικασία χαλάρωσης. Αν αυτή είναι η πρόθεσή σας, θα πρέπει απλώς να βεβαιωθείτε ότι το έλαιο που αγοράζετε είναι κατάλληλο για άμεση εφαρμογή στο δέρμα.

Συχνά, χρειάζεται να αναμειχθεί με άλλο αγώγιμο έλαιο, όπως λάδι τζοτζόμπα ή αμυγδαλέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε το κατάστημα που το διανέμει.

Μια άλλη χρήση αυτού του ελαίου είναι σε διαχυτήρες. Απλά τοποθετήστε μερικές σταγόνες στον διαχυτήρα και προσθέστε νερό.

palo santo: how to use it
Το αιθέριο έλαιο Palo santo χρησιμοποιείται συχνά σε συνεδρίες μασάζ και αρωματοθεραπείας.

Τελικές παρατηρήσεις

Με λίγα λόγια, το palo santo είναι ένα ξύλο που εκτιμάται για την ενεργειακή και αρωματική του δύναμη. Παίζει λίγο με τη λαογραφία πολλών διαφορετικών παραδόσεων. Σε κάθε περίπτωση, αναδίδει ένα ευχάριστο άρωμα που είναι επίσης ιδανικό για χαλάρωση. Θα το δοκιμάσετε λοιπόν;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Yautibug Naula, W. A., & Zambrano Sánchez, K. L. (2019). Extración de aceite esencial del árbol de palo santo (Bursera Graveolens) y su aplicación culinaria(Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química).
 • Acuña, O., & Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaboración de condimento en polvo, infusión filtrante y aromatizante para quema directa.
 • Cañarte-Vélez, C. R., & Ponce-Párraga, K. Y. (2021). Viabilidad técnica en la extracción de aceites esenciales en la hoja de palo santo (Bursera Graveolens). Dominio de las Ciencias7(1), 124-137.
 • Eugenio Hurtado, M. T. (2014). La producción del aceite e incienso del palo santo o (bursera graveolens) en el cantón Puerto López, provincia de Manabí(Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil Facultad de Ciencias Económicas).
 • Vélez, C. R. C., & Párraga, K. Y. P. (2021). Viabilidad técnica en la extracción de aceites esenciales en la hoja de palo santo (Bursera Graveolens). Dominio de las Ciencias7(1), 26.
 • Escobar Cardona, O., & Rodríguez Guzmán, J. R. (1993). Las maderas en Colombia. 32. Caoba. Palo santo.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.