Οι παρεξηγήσεις δημιουργούν χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους

Πρέπει να αποστασιοποιούμαστε από μια κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να κατανοήσουμε πιο αντικειμενικά αυτό που συμβαίνει.
Οι παρεξηγήσεις δημιουργούν χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους

Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαΐου, 2019

Δυστυχώς είναι συνηθισμένο να προκύπτουν παρεξηγήσεις από καλές σκέψεις και πράξεις. Έτσι, δημιουργούνται χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει ακόμα και με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε περάσει πολύ χρόνο.

Έτσι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ελπίζουν ότι αυτοί που πλήγωσαν θα ξαναγυρίσουν.

Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ξαναγυρίσουν αλλά δεν τολμούν.

Παρεξηγήσεις προκύπτουν από τη σύγκρουση που οφείλεται στις προθέσεις των ανθρώπων, στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν και στο πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουν τον κόσμο.

Λένε ότι:

“Ανάμεσα σε αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που θέλουμε να πούμε, αυτό που πιστεύουμε ότι λέμε, αυτό που λέμε, αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, αυτό που ακούμε, αυτό που πιστεύουμε ότι ακούμε και αυτό που καταλαβαίνουμε, υπάρχουν οχτώ διαφορετικοί τρόποι για να παρεξηγηθούμε”.

Χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους - Σύννεφο και κούπα

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: 4 βουδιστικές αρχές που μιλούν για την αγάπη

Χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους – Η μεγάλη απόσταση που προκαλεί η υπερηφάνεια

Στην αρχή μιας παρεξήγησης υπάρχουν συνήθως ορισμένα στοιχεία. Αυτά μπορεί να είναι η υπερηφάνεια, η κούραση και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας ή στο άλλο άτομο.

Αυτό το κοκτέιλ μεταβλητών μπορεί να οδηγήσει στην τέλεια καταιγίδα παρεξηγήσεων οι οποίες δημιουργούν χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους. Έρχεται μια στιγμή που ερμηνεύουμε έναν ορισμένο τόνο της φωνής ή τις διφορούμενες λέξεις ως εχθρότητα. Όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Αυτό σημαίνει ότι, για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε επίγνωση και της δικής μας ψυχικής κατάστασης και εκείνης του άλλου ατόμου. Διαφορετικά θα καταλήξουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Τις περισσότερες φορές θεωρούμε τις συγκρούσεις ως λιγότερο καταστροφικές όταν τις βλέπουμε από απόσταση. Αυτό μας βοηθάει να αποφύγουμε την υπερηφάνεια ή τα συναισθήματα που κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Κάνοντας ένα βήμα πίσω και εξετάζοντας την όλη κατάσταση μπορούμε να αντιδράσουμε με καλύτερο τρόπο πριν πληγώσουμε τα συναισθήματα του άλλου ατόμου.

Χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους - Άνδρας, γυναίκα, και κύβοι του Ρούμπικ

Η διαφορά ανάμεσα στην υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια

Ακολουθώντας την ίδια λογική, είναι σημαντικό να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στην υπερηφάνεια και στην αξιοπρέπεια. Η υπερηφάνεια είναι εγωιστική και αρνητική. Η αξιοπρέπεια, από την άλλη πλευρά, θεμελιώνεται στο σεβασμό.

Ωστόσο είναι φανερό σε πολλούς ότι μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση ανάμεσα στις δύο στάσεις. Η αξιοπρέπεια θέλει να διατηρήσει την ισορροπία και την ισότητα ανάμεσα στις επιλογές, στις σκέψεις και στις ενέργειες. Η υπερηφάνεια, από την άλλη πλευρά, θέλει να είναι από πάνω.

Χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους - Γυναίκα με γυρισμένη την πλάτη

Η επίτευξη κατανόησης

Όπως διαπιστώνουμε, μερικές φορές δεν είναι εύκολο να γίνουμε κατανοητοί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα κίνητρά μας βασίζονται σε διαφορετικές πραγματικότητες.

Μπορούμε να επαναλάβουμε ξανά και ξανά τι πιστεύουμε. Όμως το άτομο μπροστά μας μπορεί να μην καταλαβαίνει τι λέμε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο στο οποίο μιλάμε είναι κακό. Σημαίνει απλώς ότι έχει διαφορετική θέση για τη ζωή και έτσι έχει διαφορετική προοπτική από τη δική μας.

Είναι φυσικό οι άνθρωποι να επιθυμούν την επιβεβαίωση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους. Αν ο τρόπος μας είναι κακός, μπορεί να εμποδίσει την κατανόηση όταν ο στόχος είναι να κάνουμε το άλλο άτομο να καταλάβει αυτό που βλέπουμε.

Δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε όλες τις μεταβλητές που συνεισφέρουν στην καλή επικοινωνία. Είναι πάντα καλή ιδέα να εξετάζουμε την κατάσταση κάνοντας ένα βήμα πίσω. Αυτό μας επιτρέπει να σκεφτούμε την κατάσταση σφαιρικά.

“Για να φτιάξουμε το παζλ της κατανόησης πρέπει να βασίζουμε τις στάσεις μας στο σεβασμό για το άλλο άτομο.”

Χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους - Γυναίκα σε βάζο

Χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους – Να είμαστε υπεύθυνοι για όσα λέμε

Οι πιθανότητες να θυμώσουμε μπορεί να είναι πολλές και η ένταση του θυμού μεγάλη λόγω της παρεξήγησης, ανάλογα με τη συναισθηματική σημασία που δίνουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μπορεί επίσης αυτή να εξαρτάται από τη σχέση μας με το άλλο άτομο.

Όσο πιο κοντά αισθανόμαστε στο άτομο αυτό, τόσο πιο σημαντική είναι για μας η σωστή ερμηνεία του μηνύματός του. Όμως, αυτό μας επιτρέπει επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα ένα άγνωστο μήνυμα που προσπαθεί να μας μεταδώσει.

Κάθε άτομο πρέπει να προσπαθεί να ερμηνεύει τα λόγια του άλλου σε σχέση με τους δεσμούς που έχει μαζί του. Το ίδιο ισχύει και για τις προσδοκίες και τα προσωπικά συμφέροντα καθώς και για τη συναισθηματική του θέση.

Έτσι, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε τη σημασία της αποφυγής μιας κακής επικοινωνίας. Η κακή επικοινωνία μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρίες και αρνητικές διαδικασίες σκέψης.

Με άλλα λόγια, πρέπει να προσέξουμε να μη βρεθούμε σε συναισθηματικό ανεμοστρόβιλο. Αυτό σημαίνει να μην πέσουμε στην παγίδα του να κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου.

Χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους - Γυναίκα κρατά φανάρι

 

“Οι παρεξηγήσεις είναι κάτι πολύ οδυνηρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν θεωρούνται εσκεμμένες και συναισθηματικά αρνητικές προς ένα άτομο.”

Πρέπει να αγωνιστούμε κατά των κακών προθέσεων που θέλουν να υποσκάψουν την ακεραιότητά μας. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να εξετάσουμε την κατάσταση από απόσταση. Αυτό σημαίνει να υποχωρούμε, να ανεχόμαστε τις διαφορές και να μην αφήνουμε τους άλλους να υποτιμούν τις ανάγκες μας.

Η καλύτερη οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε με τους άλλους είναι να βλέπουμε τη διαφορά ανάμεσα στις πράξεις και στα λόγια. Όμως θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας τις πραγματικότητες των άλλων ανθρώπων.

Λόγω αυτού, είναι ουσιαστικό να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί. Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι πολλές φορές η μόνη σιγουριά που μας προσφέρει η εσκεμμένη απόσταση είναι ότι μας δίνει χρόνο. Μη συμβάλετε στο να δημιουργούνται χάσματα ανάμεσα στους ανθρώπους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Morfa, José Díaz. Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer, 2003.
  • Satir, Virginia. En contacto íntimo. Editorial Pax México, 2008.
  • Satir, Virginia. Terapia familiar paso a paso. Editorial Pax México, 2007.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.