Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παρηγορητική φροντίδα

Οι σοβαρές χρόνιες ασθένειες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και των ανθρώπων γύρω τους. Η παρηγορητική φροντίδα είναι μια μορφή φροντίδας που βοηθά ώστε να έχει μικρότερη επίπτωση το παραπάνω.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παρηγορητική φροντίδα

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Όλοι οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες μπορούν να επωφεληθούν από την παρηγορητική φροντίδα. Κύριος στόχος της είναι να παρέχει υποστήριξη και φροντίδα σε όσους υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία οδηγούν στον θάνατο σύντομα ή μεσοπρόθεσμα.

Έχει αποδειχθεί ότι η παρηγορητική φροντίδα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με σοβαρές παθήσεις και των οικογενειών τους. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι μόνο το 14% των ανθρώπων που αναζητούν αυτό το είδος φροντίδας τη λαμβάνουν αποτελεσματικά.

Ποτέ άλλοτε η παρηγορητική φροντίδα δεν ήταν τόσο απαραίτητη όσο σήμερα. Ο λόγος είναι πως η πρόοδος της Ιατρικής έχει επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής. Έτσι, έχει αυξηθεί ο ρυθμός επιβίωσης των ατόμων με χρόνιες ασθένειες. Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι δεν πεθαίνουν αμέσως από τις ασθένειές τους, αλλά πολλοί υποφέρουν από τις επιπτώσεις τους.

Τι περιλαμβάνει η παρηγορητική φροντίδα

Γιατρός μιλά με ασθενή

Η παρηγορητική φροντίδα είναι ένας τομέας της Ιατρικής υπεύθυνος για την πρόληψη και την ανακούφιση της ταλαιπωρίας ασθενών με σοβαρές ασθένειες, αλλά και για την παροχή καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Τις χρειάζονται άνθρωποι που υποφέρουν από ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους.

Οι κύριοι στόχοι αυτής της φροντίδας είναι:

  • Ο έλεγχος των συμπτωμάτων που κάνουν τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να υποφέρουν.
  • Η προσαρμογή των στόχων της θεραπείας πάνω στην κατάσταση και τις προτιμήσεις του ασθενή.
  • Η διευκόλυνση και η διατήρηση της επικοινωνίας ανάμεσα στον ασθενή, την οικογένεια, και την ιατρική ομάδα.
  • Τέλος, να παρέχει ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Η παρηγορητική φροντίδα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Άτομα σε σοβαρό στάδιο κάποιας νόσου και άτομα τα οποία δε λαμβάνουν τη συμβατική θεραπεία για την πάθησή τους μπορούν να επωφεληθούν από αυτή. Επίσης, όσοι δεν ανταποκρίνονται καλά στις θεραπείες.

Παρηγορητική φροντίδα

Μια σοβαρή χρόνια ασθένεια είναι μια πάθηση που επηρεάζει πολλές διαστάσεις της ζωής του ασθενή και της οικογένειάς του. Η παρηγορητική φροντίδα αναζητά τις απαντήσεις για:

  • Σωματικά προβλήματα
  • Πρακτικά ζητήματα
  • Ψυχοκοινωνικές πτυχές
  • Τον πνευματικό κόσμο

Τα σωματικά προβλήματα περιλαμβάνουν συνήθως πόνο, δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα ύπνου, και πεπτικές διαταραχές. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με φάρμακα, φυσιοθεραπεία, διατροφικές συμβουλές, και επαγγελματική θεραπεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει συνήθως ένας αριθμός πρακτικών προβλημάτων τα οποία σχετίζονται, πολλές φορές, με τη διαθεσιμότητα πόρων. Όταν μιλάμε για πόρους, εννοούμε οικονομικούς πόρους ή τα εργαλεία που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ευεξίας του ασθενή και της οικογένειάς του.

Οι σοβαρές ασθένειες απαιτούν επίσης ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί ο φόβος, η απελπισία, ή η άρνηση. Αυτή η υποστήριξη παρέχεται κυρίως από συμβουλευτικές ομάδες και ομάδες υποστήριξης. Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρέχουν πνευματική βοήθεια για ν’ αναζητήσουν πεποιθήσεις και αξίες που θα συμβάλλουν στην αποδοχή και τη διαχείριση της κατάστασης.

Ποιος θα πρέπει να την παρέχει και υπό ποιες συνθήκες

Ασθενείς με χρόνια πάθηση λαμβάνει παρηγορητική φροντίδα

Η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να παρέχεται σε ένα νοσοκομείο, ένα εξειδικευμένο κέντρο, ή στο σπίτι. Ο ασθενής και η οικογένειά του θα πρέπει να αποφασίσουν για την καλύτερη επιλογή, ζυγίζοντας τα αρνητικά και τα θετικά.

Έχει αποδειχθεί ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η φροντίδα στο σπίτι είναι πολύ ωφέλιμη. Ωστόσο, αυτή η επιλογή εξαρτάται από την κατάσταση και τη διαθεσιμότητα κάθε οικογένειας, καθώς επίσης και από την πρόσβαση σε εξωτερική βοήθεια.

Ιδανικά, αυτός ο τύπος φροντίδας παρέχεται από μια ιατρική ομάδα σε συνεργασία με την οικογένεια του ασθενή. Ένα άτομο με μια σοβαρή ασθένεια απαιτεί μια ομάδα γιατρών, νοσοκόμων, έναν φυσιοθεραπευτή, έναν διατροφολόγο, έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν θεραπευτή-μασέρ, και έναν πνευματικό σύμβουλο.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν

Είναι πολύ σημαντικό τόσο ο ασθενής, όσο και η οικογένειά του να γνωρίζουν τα πάντα για την ασθένεια, τις θεραπευτικές επιλογές, και την πρόγνωση. Αυτό θα τους επιτρέψει να πάρουν καλές αποφάσεις σε κάθε βήμα.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση στην παρηγορητική φροντίδα. Στις χώρες με υψηλά εισοδήματα έχουν πρόσβαση σχεδόν όλοι οι ασθενείς. Ωστόσο, στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη. Το 98% των παιδιών που απαιτούν αυτό το είδος φροντίδας ζουν σε φτωχές χώρες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pessini, L., & Bertachini, L. (2006). Nuevas perspectivas en cuidados paliativos. Acta bioethica, 12(2), 231-242.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.