Παρωνυχία: Τι είναι, χαρακτηριστικά και θεραπείες

Η παρωνυχία είναι μια παθολογία μολυσματικής προέλευσης, είτε βακτηριακή είτε μυκητιακή, που επηρεάζει τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Εκδηλώνεται κυρίως με τη μορφή ερυθρότητας και πρήξιμο.
Παρωνυχία: Τι είναι, χαρακτηριστικά και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 15 Απριλίου, 2021

Η παρωνυχία είναι μια λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να εκδηλωθεί γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Σύμφωνα με ιατρικές οργανώσεις, αυτή η παθολογία επηρεάζει την επιδερμίδα και τις πλευρές του νυχιού. Μια κοκκινωπή κυψέλη γεμάτη με πύον, που είναι τρυφερή στην αφή, υποδεικνύει λοίμωξη.

Όπως κάθε λοίμωξη βακτηριακής ή μυκητιακής φύσης, υπάρχει σχετικός (αν και μάλλον χαμηλός) κίνδυνος εξάπλωσής της σε άλλους ιστούς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντοπίζετε άμεσα την ασθένεια και να την αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά. Διαβάστε και μάθετε περισσότερα για την παρωνυχία μαζί με τα συμπτώματα και τις θεραπείες της.

Περιγραφή για την παρωνυχία

Όπως είπαμε παραπάνω, αυτή η παθολογία ανταποκρίνεται σε μια μολυσματική διαδικασία γύρω από το νύχι. Μελέτες δείχνουν ότι το κύριο σύμπτωμα είναι η φλεγμονή της πλάκας των νυχιών (ένας ιστός που βρίσκεται στο απώτερο άκρο του πίσω μέρους των δακτύλων). Εκτός από αυτό, υπάρχει η καταστροφή της επιδερμίδας (το σκληρό μέρος του νυχιού).

Αυτή η μολυσματική ασθένεια μπορεί να ταξινομηθεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα ιατρικά κριτήρια. Θα την περιγράψουμε παρακάτω.

Αιτιώδεις παράγοντες

Το παθογόνο που προκαλεί αυτή τη μόλυνση θα καθορίσει τη μονιμότητα και τη σοβαρότητά της. Επίσημες πηγές, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο τύποι παρωνυχίας:

 • Οξύς. Αυτός είναι βακτηριακής προέλευσης, λόγω στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και ψευδομονάδων. Εμφανίζεται ξαφνικά, δεν διαρκεί πολύ και συνήθως βρίσκεται σε ένα μόνο δάχτυλο.
 • Χρόνιος. Αυτός οφείλεται σε έναν τύπο μυκήτων του γένους κάντιντα. Θα μπορούσε να πλήξει περισσότερα από ένα δάχτυλα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτεί και μπορεί να υπάρξουν υποτροπές.
απόστημα νυχιών
Η φλεγμονή γύρω από τα νύχια μπορεί να είναι βακτηριακής ή μυκητιακής προέλευσης. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας.

Σοβαρότητα

Η προηγούμενη ταξινόμηση είναι χρήσιμη από επιδημιολογική άποψη. Αυτό συμβαίνει επειδή σας επιτρέπει να γνωρίζετε τι να περιμένετε από την ασθένεια ανάλογα με το παθογόνο που την προκαλεί. Ακόμα, από ένα χειρουργικό πρίσμα, είναι απαραίτητο να διακρίνουμε την παρωνυχία με βάση τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της. Οι πηγές που αναφέρονται παραπάνω έχουν δημιουργήσει αυτήν την ταξινόμηση:

 • Πρώτου βαθμού. Όταν τα βακτήρια δεν έχουν ακόμη διεισδύσει βαθιά, αλλά υπάρχει μια τοπική κυψέλη με πύον.
 • Δευτέρου βαθμού. Όταν υπάρχει απόστημα (συσσώρευση πύου) στα νύχια, λόγω βαθιάς βακτηριακής διείσδυσης.
 • Τρίτου βαθμού. Όταν το απόστημα εκτείνεται στον υποδόριο λιπώδη ιστό.
 • Τέταρτου και πέμπτου βαθμού. Όταν η λοίμωξη είναι πολύ βαθύτερη και φτάνει στο οστό ή εκδηλώνεται ως νέκρωση (θάνατος ιστού).

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή η λοίμωξη γίνεται πιο σοβαρή καθώς τα βακτήρια πηγαίνουν βαθύτερα στον προσβεβλημένο ιστό. Γι ‘αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να τα εντοπίσετε γρήγορα για να αποφύγετε τις πιθανές, επιπλοκές.

Συμπτώματα και αιτίες για την παρωνυχία

Τα συμπτώματα της παρωνυχίας εξαρτώνται από τον μικροοργανισμό που την προκαλεί και το επίπεδο σοβαρότητας της λοίμωξης. Οι επίσημες πηγές έχουν συλλέξει μερικά από τα πιο εμφανή κλινικά σημεία. Ανάμεσα τους:

 • Πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα στη βάση ενός ή περισσότερων νυχιών
 • Η εμφάνιση φουσκάλων γεμάτων με πύον που βρίσκονται στην περιοχή της λοίμωξης
 • Αλλαγές στο χρώμα του νυχιού ή στον διαχωρισμό του από το δάχτυλο
 • Σε περίπτωση διάδοσης της βακτηριακής λοίμωξης στο υπόλοιπο σώμα, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό, ρίγη, αδιαθεσία και μυϊκό πόνο μεταξύ άλλων συμπτωμάτων
νύχια ποδιών
Τα νύχια είναι επίσης ευαίσθητα στην παρωνυχία, μερικές φορές προκαλούνται από σφιχτά παπούτσια.

Αιτίες της παρωνυχίας

Οι αιτίες αυτής της λοίμωξης συνδέονται με την ευκολία εισόδου παθογόνων, πέρα ​​από τα εξωτερικά δερματικά εμπόδια. Η συνεχιζόμενη βλάβη, όπως το δάγκωμα των νυχιών και το πιπίλισμα των δακτύλων μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στο να εμφανίσει αυτήν την πάθηση.

Ομοίως, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η έκθεση σε συνεχή υγρασία προάγει την εμφάνιση μυκητιασικών λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, τα άτομα με επαγγέλματα που σχετίζονται με το χειρισμό του νερού (πλύσιμο πιάτων ή καθαρισμός, για παράδειγμα) είναι πιο ευαίσθητα στη χρόνια παρωνυχία λόγω κάντιντα

Ο διαβήτης μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου. Τουλάχιστον σύμφωνα με κλινικές έρευνες στις οποίες οι ερευνητές παρατήρησαν ότι έως και το 30% των ασθενών με μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών ήταν διαβητικοί.

Θεραπείες για την παρωνυχία

Αυτός ο τύπος μόλυνσης συνήθως θεραπεύεται από μόνος του. Δηλαδή, θεραπεύεται μετά από λίγες μέρες. Οι επαγγελματίες συνιστούν να μουλιάζετε το προσβεβλημένο νύχι σε ζεστό νερό αρκετές φορές την ημέρα για να μειώσετε την ενόχληση.

Πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε περίπτωση εξάπλωσης των λοιμώξεων ή εάν υπάρχουν αποστήματα. Μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιμυκητιασικά ή αντιβιοτικά ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα. Επιπλέον, μπορεί να συστήσουν τοπική χειρουργική επέμβαση εάν το απόστημα είναι πραγματικά κακό.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή η ασθένεια είναι μολυσματικής φύσης και πλήττει κυρίως το δέρμα γύρω από τα νύχια. Ένας ειδικός τύπος θεραπείας δεν είναι πάντα απαραίτητος, αλλά μπορεί να απαιτεί ιατρική παρέμβαση εάν παράγεται από βακτήρια όπως η κάντιντα.

Τέλος, είναι σημαντικό να μην δαγκώνετε τα νύχια σας για να αποτρέψετε αυτούς τους τύπους παθολογιών. Έτσι, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο σε περίπτωση ανώμαλης ανάπτυξης. Λάβετε υπόψη ότι το δέρμα είναι το πρώτο σας αμυντικό εμπόδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να το φροντίζετε και να μην το αφήνετε σε περιττό άγχος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Langer, M. F., Lötters, E., Wieskötter, B., & Surke, C. Infecciones del surco ungueal de los dedos. Tratamiento de la paroniquia.
 • Paroniquia, Medlineplus.gov. Recogido a 22 de agosto en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001444.htm
 • Paroniquia, Hospital San Diego. Recogido a 22 de agosto en https://www.rchsd.org/health-articles/paroniquia/
 • Alvarado, A., Hernández-Álvarez, G., Fernández, R., & Arenas, R. (2014). Onicomicosis por Candida en las uñas de las manos. Dermatología Revista mexicana58(4), 323-330.
 • Abad-González, J., Bonifaz, A., & Ponce, R. M. (2007). Onicomicosis because of Candida associated to diabetes mellitus. Dermatología Revista Mexicana51(4), 135-141.
 • Riquelme, Pablo Ruiz, and Esteban Urrutia Hoppe. “Manejo de la osteomielitis de la mano: revisión a propósito de un caso clÃnico.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 44.2 (2019): 17-22.
 • Goettmann-Bonvallot, S., et al. “Patología ungueal.” EMC-Dermatología 51.4 (2017): 1-27.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.