Ποια είναι η πιο υγιεινή σοκολάτα που μπορείτε να φάτε;

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι υγιεινή. Ποια είναι η πιο υγιεινή σοκολάτα που μπορεί να καταναλώσετε;
Ποια είναι η πιο υγιεινή σοκολάτα που μπορείτε να φάτε;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο κοινά γλυκά στις σύγχρονες δίαιτες. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι ένα φαγητό που έχει κάποια καλά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι σοκολάτες υγιεινές. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η πιο υγιεινή σοκολάτα.

Έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σοκολάτας στην αγορά; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά αυτού του προϊόντος.

Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Όταν επιλέγετε έναν τύπο σοκολάτας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις επιδράσεις της ζάχαρης στο σώμα. Αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επίσης, η ζάχαρη βλάπτει πολλούς δείκτες που σχετίζονται με την υγεία του μεταβολισμού. Στην πραγματικότητα, αυτό το άρθρο στο περιοδικό Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences εξηγεί αυτήν την περίπτωση.

Ωστόσο, δεν είναι καλή επιλογή να καταφύγετε σε σοκολάτες που έχουν πρόσθετα τεχνητά γλυκαντικά αντί για πραγματική ζάχαρη. Αυτός ο τύπος είναι επιβλαβής για τα εντερικά μικρόβια. Επίσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη.

Επομένως, η καλύτερη στρατηγική είναι να επιλέξετε σοκολάτες που έχουν υψηλότερο ποσοστό από κακάο. Στην πραγματικότητα, θα θέλετε να επιλέξετε ένα προϊόν που έχει τουλάχιστον 75% κακάο.

σπόροι κακάο

Το κακάο και η αντιοξειδωτική του ικανότητα

Το κακάο είναι μια τροφή που χαρακτηρίζεται από την περιεκτικότητά του σε λιπίδια και φυτοθρεπτικά συστατικά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Clinical Pharmacology. Στην πραγματικότητα, η λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την πρόληψη της γήρανσης των κυττάρων. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, καθώς και στις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το πικρό κακάο είναι ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα που μπορείτε να βρείτε στη φύση. Μαζί με τον καφέ και τα μούρα, είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Ωστόσο, μην συγχέετε το κακάο με τη σοκολάτα. Στην πραγματικότητα, το τελευταίο προϊόν περιέχει συνήθως πολλή ζάχαρη. Επομένως, η πιο υγιεινή σοκολάτα περιέχει συνήθως τη λιγότερη ποσότητα υδατανθράκων.

Η λευκή σοκολάτα δεν είναι η πιο υγιεινή σοκολάτα

Μεταξύ των διαφορετικών τύπων σοκολάτας, ορισμένοι δεν έχουν πολύ κακάο, το οποίο δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτήν την ομάδα. Για παράδειγμα, η λευκή σοκολάτα, η οποία αποτελείται κυρίως από βούτυρο και ζάχαρη.

Δεν είναι πολύ θρεπτικό φαγητό και η τακτική κατανάλωση λευκής σοκολάτας δεν είναι καλή για το σώμα μας. Επομένως, πρέπει να αποφύγετε να την τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι κρέμες σοκολάτας και ξηρών καρπών. Αυτές χαρακτηρίζονται από την περιεκτικότητά τους σε βιομηχανικά έλαια και ραφιναρισμένη ζάχαρη. Παράγουν τρόφιμα που έχουν καλή γεύση, αλλά δεν είναι πολύ υγιεινά. Ωστόσο, μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα γλυκά και τα παιδιά έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση σε αυτά, κάτι που πρέπει να προσέξουμε όλοι.

άσπρη σοκολάτα

Μπορείτε να συμπεριλάβετε υγιεινή σοκολάτα στη διατροφή σας

Η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που αποτελεί μέρος μιας ποικίλης και υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι σοκολάτες υγιεινές και δεν έχουν πάντα τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες. Είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτές που έχουν υψηλό ποσοστό από κακάο και χαμηλά επίπεδα ζάχαρης.

Θυμηθείτε, τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αποτελούν μια υγιή εναλλακτική λύση έναντι των υψηλών γλυκαιμικών υδατανθράκων. Αυτές οι ουσίες προκαλούν συνήθως μια σειρά αλλαγών στα μικρόβια που μπορούν να επηρεάσουν την μεταβολική σας υγεία. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι δεν περιέχουν όλα τα προϊόντα σοκολάτας κακάο. Εξάλλου, αυτή η τελευταία ουσία είναι αυτή που περιέχει όλα τα αντιοξειδωτικά, που έχει οφέλη για την υγεία.

Μόλις επιλέξετε έναν καλό τύπο σοκολάτας, μπορείτε να το εισάγετε στη διατροφή σας με μέτρο. Είναι καλό για σνακ, καθώς συνδυάζεται καλά με ορισμένα είδη φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, είναι υπέροχο για την παρασκευή επιδορπίων, αν και πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη για συστατικά ποιότητας.

Γενικότερα, είναι σημαντικό να μην καταφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες αλευριού και ζάχαρης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Stanhope KL., Sugar consumptioni, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53: 52-67.
  • Loffredo L., Perri L., Nocella C., Violi F., Antioxidant and antiplatelet activity by polyphenol rich nutrients: focus on extra virgin olive oil and cocoa. Br J Clin Pharmacol, 2017. 83 (1): 96-102.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.