Πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες: Τι είναι;

Με τη χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες στις οδοντιατρικές θεραπείες, η στοματική υγεία επωφελείται. Σας λέμε πότε και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται αυτή η θεραπεία.
Πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες: Τι είναι;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες (PRGF) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στον τομέα της στοματικής υγείας. Η βοήθεια αυτού του υγρού στις οδοντιατρικές θεραπείες βελτιώνει τα αποτελέσματα και επιταχύνει την αποκατάσταση.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, παρόλο που όλο και περισσότεροι οδοντίατροι προτείνουν αυτήν την καινοτόμο θεραπεία στους ασθενείς τους.

Εδώ θα σας πούμε αναλυτικά πώς και γιατί χρησιμοποιείται το πλάσμα στη στοματική υγεία και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε αυτή τη νέα θεραπεία.

Τι είναι το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες και πώς λειτουργεί;

Όταν το σώμα μας υφίσταται μια πληγή ή έναν τραυματισμό, οι ιστοί ξεκινούν μια διαδικασία επιδιόρθωσης. Κατά τη διαδικασία αυτή, απελευθερώνονται πρωτεΐνες γνωστές ως “αυξητικοί παράγοντες”. Διεγείρουν τη φυσική επούλωση και την αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Το πλάσμα είναι το κύριο συστατικό του αίματος. Και, αν και είναι υγρό στη φύση του, περιέχει στερεά συστατικά που μπορούν να διαχωριστούν και να χρησιμοποιηθούν με ειδικές τεχνικές.

Η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες είναι μια τεχνική που απομονώνει τις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την αναγέννηση των ιστών από το πλάσμα του ίδιου του ασθενούς. Για να γίνει αυτό, λαμβάνεται δείγμα αίματος και στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία, διαχωρίζοντας τα συστατικά που είναι υπεύθυνα για την ανάπλαση των ιστών.

Αυτές οι πρωτεΐνες ή αυξητικοί παράγοντες βρίσκονται στο εσωτερικό των αιμοπεταλίων. Με την απομόνωσή τους, οι γιατροί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν  για να αναδομήσουν τους κατεστραμμένους ιστούς.

Μόλις απομονωθούν, το προϊόν που λαμβάνεται εφαρμόζεται στην περιοχή του τραύματος για να επιταχύνει και να προωθήσει την αποκατάστασή του. Αυτό ενισχύει τις αυτοθεραπευτικές ιδιότητες του οργανισμού.

Το πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες θεωρείται τεχνολογία αιχμής στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής. Και πρόκειται για μια αυτόλογη εναλλακτική λύση, δηλαδή μια εναλλακτική λύση που λαμβάνεται από το ίδιο το σώμα του ασθενούς. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως η απόρριψη ή η φλεγμονή.

Η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες δεν έχει κερδίσει δημοτικότητα μόνο στον τομέα της στοματικής υγείας. Χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς της ιατρικής, όπως οι καρδιακές, αγγειακές, πλαστικές και δερματολογικές χειρουργικές επεμβάσεις. Χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στην αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς και σε ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Κύριες χρήσεις του πλάσματος στη στοματική υγεία

Η στοματική υγεία είναι ένας από τους πολλούς τομείς όπου το πλάσμα είναι ευεργετικό. Η συμπλήρωση των οδοντιατρικών θεραπειών με αυτή την τεχνική σας επιτρέπει να βελτιώσετε και να επιταχύνετε την αποκατάσταση των ιστών σας.

Some platelets.
Τα αιμοπετάλια είναι κυτταρικά θραύσματα που κυκλοφορούν στο αίμα και μεταφέρουν αυξητικούς παράγοντες.

Αυτές είναι οι οδοντιατρικές επεμβάσεις που επωφελούνται από τη χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες:

Οδοντικά εμφυτεύματα

Κατά την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια χειρουργική επέμβαση. Το ούλο και το οστό ανοίγονται με τρυπάνι, προκειμένου να εισαχθεί η βίδα στο οστό. Στη συνέχεια, πάνω σε αυτό το εξάρτημα τοποθετούνται τα τεχνητά δόντια.

Εάν η διαδικασία επούλωσης αυτής της επέμβασης αποτύχει, τότε και η θεραπεία αποτυγχάνει. Το νέο δόντι θα πέσει και ο ασθενής θα υποφέρει από δυσφορία. Επομένως, η σωστή αποκατάσταση των ιστών είναι θεμελιώδης για να εκπληρώσει το εμφύτευμα τη λειτουργία του.

Η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες ευνοεί την επούλωση και την αποκατάσταση της χειρουργημένης περιοχής. Βοηθά το τραύμα να κλείσει σωστά και σε λιγότερο χρόνο.

Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την οστεοενσωμάτωση και την ποιότητα της οστικής μάζας, αλλά προάγει και τη βιωσιμότητα του εμφυτεύματος. Μειώνει επίσης τη φλεγμονή και τη μετεγχειρητική δυσφορία, καθώς και τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η μείωση του χρόνου αποκατάστασης των ιστών είναι ιδιαίτερα σημαντική στις θεραπείες με οδοντικά εμφυτεύματα. Αυτό επιτρέπει την τοποθέτηση της οριστικής πρόθεσης στις βίδες πολύ νωρίτερα, 2 ή 3 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αυτή η θεραπεία επιτρέπει στον ασθενή να ανακτήσει το χαμόγελό του με γρήγορο και σταθερό τρόπο. Σήμερα που το χαμόγελο είναι τόσο σημαντικό, το να μην χρειάζεται να περιμένει κάποιος τόσο πολύ για την αποκατάσταση των δοντιών αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.

Στις επεμβάσεις εμφύτευσης, το πλάσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους:

 1. Εφαρμογή του απευθείας στα οστά και στους βλεννογόνους ιστούς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
 2. Εκτέλεση επεξεργασίας στην επιφάνεια των εμφυτευμάτων με πλάσμα.

Απώλεια δοντιών

Η απώλεια δοντιών και η έλλειψη σωστής αποκατάστασης οδηγούν στην απώλεια του πάχους και του ύψους του οστού που περιείχε τα δόντια. Η έλλειψη διέγερσης στην περιοχή προκαλεί οστική απορρόφηση.

Ως αποτέλεσμα, το ύψος των γνάθων μειώνεται. Αυτό επηρεάζει τη φυσιογνωμία του προσώπου και την υγεία των εναπομεινάντων δοντιών και της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Επιπλέον, η απώλεια οστού δυσχεραίνει τις θεραπείες αποκατάστασης, για παράδειγμα την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.  Χωρίς οστό, δεν υπάρχει στήριξη για τις οδοντοστοιχίες.

Η χρήση πλάσματος με αυξητικούς παράγοντες βοηθά στην ανάκτηση του χαμένου πάχους του οστού. Και, με αυτό, οι θεραπείες για την αποκατάσταση του χαμόγελου θα είναι πιο γρήγορες.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: LED λεύκανση δοντιών: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Περιοδοντολογία

Οι άνθρωποι που πάσχουν από πυορροϊκή ή περιοδοντική νόσο υποφέρουν από την καταστροφή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Η βλάβη εμφανίζεται ως συνέπεια μιας φλεγμονώδους και μολυσματικής διαδικασίας που αναπτύσσεται βαθιά στα ούλα.

Η απώλεια των ούλων, του περιοδοντικού συνδέσμου και του φατνιακού οστού οδηγεί σε έλλειψη στήριξης των δοντιών. Χωρίς επαρκή στήριξη, είναι σύνηθες τα δόντια να μετακινούνται και ακόμη και να βγαίνουν.

Η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες στις περιοδοντικές θεραπείες βοηθά τους κατεστραμμένους ιστούς να ανακάμψουν. Η εφαρμογή αυτού του προϊόντος προάγει την αναγέννηση των οστών και την επούλωση των ούλων.

Εξαγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα

Η εξαγωγή των δοντιών είναι πάντα η έσχατη λύση. Αρχικά γίνονται προσπάθειες να διατηρηθούν τα φυσικά δόντια, αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι δυνατό.

Σε περιπτώσεις όπου ενδείκνυται και είναι αναπόφευκτη η εξαγωγή δοντιών, η χρήση πλάσματος προσφέρει πολλά οφέλη. Η τοποθέτηση του προϊόντος στην χειρουργημένη περιοχή ευνοεί και επιταχύνει την αποκατάσταση των ιστών και μειώνει τη δυσφορία, τη φλεγμονή και τον πόνο.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις εξαγωγής σε ασθενείς με απώλεια οστού, περιοδοντικές βλάβες ή σε όσους έχουν οδοντικά εμφυτεύματα. Βοηθά επίσης σημαντικά μετά την αφαίρεση κύστεων και μολυσματικών διεργασιών, καθώς και για την αντιμετώπιση επικοινωνιών του στόματος και των ιγμορείων.

Ενδοδοντία

Η αναγεννητική ενδοδοντία είναι ένας τομέας της οδοντιατρικής που αρχίζει να αναπτύσσεται. Η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες σε αυτόν τον τομέα της στοματικής υγείας απαιτεί ακόμη περαιτέρω μελέτη.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας μέχρι στιγμής είναι ελπιδοφόρα. Η χρήση του πλάσματος θα ήταν χρήσιμη σε περιπτώσεις εξωτερικής απορρόφησης, οδοντιατρικής επανεισαγωγής, άμεσης προστασίας του πολφού και επαναγγειώσεων που ευνοούν την ακρορριζική σύγκλειση.

Πλεονεκτήματα της χρήσης πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες στη στοματική υγεία

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες παρέχει πολλαπλά οφέλη στις θεραπείες της στοματικής υγείας. Τα σημαντικότερα από αυτά παρατίθενται παρακάτω:

 • Βελτιώνει την αναγέννηση και την επούλωση του βλεννογόνου και των μαλακών ιστών
 • Μειώνει τη μετεγχειρητική αιμορραγία
 • Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • Επιταχύνει την μετεγχειρητική διαδικασία ανάρρωσης
 • Προάγει την αναγέννηση των οστών
 • Είναι βιοσυμβατό: Είναι προϊόν που προέρχεται από το ίδιο το σώμα του ασθενούς.
 • Οι κίνδυνοι παρενεργειών είναι ελάχιστοι.
 • Μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
 • Λαμβάνεται εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία και με πολύ λίγη χρήση αίματος.
 • Καθώς είναι αυτόλογο, δηλαδή προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή, δεν είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε αιμοδότες ή τράπεζες αίματος. Και δεν υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας ή απόρριψης.
 • Ανακτά την οστική μάζα στις γνάθους, γεγονός που καθιστά δυνατή την τοποθέτηση εμφυτευμάτων εκεί όπου δεν ήταν δυνατόν να γίνει πριν.
Plasma rich in growth factors.
Το πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες έχει πολλές εφαρμογές στον τομέα της αισθητικής ιατρικής.

Πώς πραγματοποιείται η παρέμβαση;

Η λήψη πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες για την πραγματοποίηση μιας παρέμβασης στη στοματική υγεία είναι αρκετά απλή. Στη διαδικασία μπορούν να επισημανθούν τα ακόλουθα βήματα:

 1. Εξαγωγή αίματος από τον ασθενή. Αυτό γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως σε ένα δείγμα για μια εξέταση αίματος. Μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή.
 2. Απομόνωση των αιμοπεταλίων. Αυτό επιτυγχάνεται με φυγοκέντρηση του δείγματος αίματος σε υψηλές ταχύτητες.
 3. Διαχωρισμός του πλάσματος που είναι πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες. Με ένα αντιπηκτικό, για άμεση χρήση.
 4. Δημιουργία αυτόλογης μεμβράνης ινώδους. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος χειρισμού του προϊόντος. Προστίθεται χλωριούχο ασβέστιο για να ληφθεί ένας θρόμβος ινώδους πλούσιος σε αυξητικούς παράγοντες.

Η τεχνική αυτή πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό. Η τήρηση αυστηρών προτύπων ασφάλειας και η ύπαρξη των σχετικών εγκρίσεων από τις υγειονομικές αρχές είναι απαραίτητα για την εκτέλεση αυτής της διαδικασίας.

Μόλις ληφθεί το πλάσμα ή το πλέγμα ινώδους, τοποθετείται στη στοματική περιοχή που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία. Δηλαδή, στην περιοχή γύρω από τα εμφυτεύματα ή εκεί όπου έχει πραγματοποιηθεί η οδοντική εξαγωγή. Η παρουσία του θα προωθήσει την επούλωση και την αποκατάσταση των ιστών.

Το πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες αποτελεί μια επιπλέον βοήθεια για τη στοματική υγεία

Κάθε ασθενής με επαρκή στοματική και γενική υγεία μπορεί να έχει πρόσβαση στη χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες. Και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε καπνιστές ή διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους η επούλωση είναι μειωμένη. Η τάση αυτών των ανθρώπων να υποφέρουν από λοιμώξεις ή να μην κλείνουν οι πληγές τους, μπορεί να διορθωθεί με την εφαρμογή πλάσματος.

Και, όπως σας είπαμε, η απόκτησή του είναι απλή, γρήγορη και βολική. Με ένα μικρό δείγμα αίματος, είναι δυνατόν οι ιστοί του στόματος να αναγεννηθούν και να επιδιορθωθούν. Επίσης, καθώς πρόκειται για προϊόν που λαμβάνεται από το ίδιο το σώμα του ασθενούς, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο.

Συμπερασματικά, η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες επιφέρει οφέλη για τη στοματική υγεία. Με αυτή την επιπλέον βοήθεια, το στόμα σας μπορεί να δείχνει πιο γρήγορα όμορφο και υγιές!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kundu, R., & Rathee, M. (2014). Effect of platelet-rich-plasma (PRP) and implant surface topography on implant stability and bone. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 8(6), ZC26.
 • Sánchez‐Ilárduya, M. B., Trouche, E., Tejero, R., Orive, G., Reviakine, I., & Anitua, E. (2013). Time‐dependent release of growth factors from implant surfaces treated with plasma rich in growth factors. Journal of Biomedical Materials Research Part A, 101(5), 1478-1488.
 • Cisneros, H. L. R., Rozas, H. A. R., Rozas, H. A. R., & Cisneros, H. L. R. Plasma Rico en Plaquetas y su aplicación en la odontología: revisión de literatura.
 • Bravo, E., & Oliva, P. (2013). Efectividad del plasma rico en plaquetas en la cicatrización de implantes dentales: una revisión sistemática. International journal of odontostomatology7(1), 87-92.
 • Eduardo A. Anitua; Enhancement of Osseointegration by Generating a Dynamic Implant Surface. J Oral Implantol 1 April 2006; 32 (2): 72–76. doi: https://doi.org/10.1563/736.1
 • Dos Santos, E. A. (2020). PLASMA RICO EN PLAQUETAS EN LA REGENERACIÓN ÓSEA DE ALVÉOLOS DENTARIOS POST-EXODONCIA. Salud & Vida Sipanense7(1), 45-55.
 • Peña-Sisto, M. (2022). Evolución de defectos óseos periodontales tratados con plasma rico en plaquetas. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río26(3), 5220.
 • Cumming, A. (2021). Does the use of plasma rich in growth factors (PRGF) produce benefits for patients with chronic periodontal disease in non-surgical treatment?. BDJ Team8(8), 16-17.
 • Navarrete Vidal, I. G. (2021). Plasma rico en plaquetas para el cierre de la comunicación bucosinusal (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Coniberti, M. E. (2020). Endodoncia regenerativa (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Odontología).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.