Πώς πρέπει να πλένετε τα ρούχα ενός νεογέννητου μωρού;

Τα μωρά έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα. Ανακαλύψτε πώς να πλένετε σωστά τα ρούχα ενός νεογέννητου για να αποφύγετε τους δερματικούς ερεθισμούς. Μάθετε τις καλύτερες συμβουλές εδώ!
Πώς πρέπει να πλένετε τα ρούχα ενός νεογέννητου μωρού;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαΐου, 2023

Ως νέα μαμά ή νέος μπαμπάς, η μεγαλύτερη επιθυμία σας είναι να εξασφαλίσετε την ευημερία του παιδιού σας ανά πάσα στιγμή. Κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής περιόδου, είναι σημαντικό να μην παραβλέπετε τη φροντίδα των ρούχων του παιδιού σας. Πλένοντας σωστά τα ρούχα του νεογέννητου μωρού σας, μπορείτε να αποτρέψετε τους ερεθισμούς και να φροντίσετε με αγάπη το ευαίσθητο δέρμα του.

Ποιο σαπούνι πρέπει να χρησιμοποιείτε για να πλένετε τα ρούχα του νεογέννητου μωρού σας;

Όταν επιλέγετε το σαπούνι με το οποίο θα πλένετε τα ρούχα του νεογέννητου μωρού σας, καλό είναι να επιλέγετε ένα σαπούνι που δεν περιέχει αρώματα και χρωστικές ουσίες και φέρει την ένδειξη υποαλλεργικό ή ουδέτερο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ότι το pH του δέρματος ενός μωρού κυμαίνεται μεταξύ 6,34 και 7,5. Επομένως, όταν επιλέγουμε το σαπούνι για να πλύνουμε τα ρούχα τους, θα πρέπει να προτιμάμε επιλογές που διατηρούν αυτό το εύρος. Λάβετε υπόψη σας αυτές τις σκέψεις, ειδικά αν το μωρό σας πάσχει από ατοπικό δέρμα.

Jabones neutros
Ελέγξτε το σαπούνι και το απορρυπαντικό που αγοράζετε για να πλύνετε τα ρούχα ενός νεογέννητου. Δεν είναι όλα κατάλληλα.

Βρίσκετε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον; Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τυχαίου ακρωτηριασμού δακτύλου

6 συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων ενός νεογέννητου

Τώρα που γνωρίζετε πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα ενός νεογέννητου, ήρθε η ώρα να σας δώσουμε μερικές συστάσεις που θα σας βοηθήσουν να πλένετε τα ρούχα του με ασφάλεια και σωστά. Λάβετε υπόψη σας!

1. Διαχωρίστε τα ρούχα του μωρού σας από τα ρούχα της υπόλοιπης οικογένειας

Πριν πλύνετε τα ρούχα του νεογέννητου μωρού σας, καλό είναι να τα διαχωρίσετε από τα ρούχα των άλλων μελών της οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση με μικρόβια και την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες.

2. Πρέπει να πλένετε στο χέρι ή στο πλυντήριο τα ρούχα του νεογέννητου μωρού σας;

Και οι δύο επιλογές είναι καλές!

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πλυντήριο ρούχων, είναι σημαντικό να το ρυθμίσετε σε έναν ήπιο κύκλο στυψίματος και να προσθέσετε ένα επιπλέον ξέβγαλμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε να μείνουν στα ρούχα υπολείμματα απορρυπαντικού. Αν φοβάστε ότι η χρήση του πλυντηρίου μπορεί να κακομεταχειριστεί τα ρούχα του παιδιού σας, μπορείτε να αγοράσετε υφασμάτινες σακούλες ή δίχτυα για την προστασία τους.

Το πλύσιμο στο χέρι, από την άλλη πλευρά, εγγυάται καλύτερη φροντίδα για τα δαντελένια, μάλλινα ή κεντημένα ρούχα. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να πλύνετε τα ρούχα του μωρού σας στο χέρι, ξεπλύνετε επανειλημμένα για να απομακρυνθεί όλο το σαπούνι από τις ίνες.

3. Χρησιμοποιείτε μόνο τη συνιστώμενη δοσολογία απορρυπαντικού

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο μπουκάλι του απορρυπαντικού και να χρησιμοποιείτε μόνο τη συνιστώμενη ποσότητα. Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας δεν θα κάνει τα ρούχα πιο καθαρά, αλλά θα προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα του μωρού σας, όπως περιγράφουν αναλυτικά οι ειδικοί της Κλινικής Cleveland.

4. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη

Τα βρεφικά ρούχα συχνά λερώνονται από ούρα, εμετό ή κόπρανα. Η αφαίρεση αυτών των λεκέδων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για κάθε μαμά ή μπαμπά.

Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι η χρήση λευκαντικών και αφαίρεσης λεκέδων δεν συνιστάται. Αυτά τα σκευάσματα του εμπορίου περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Σε περίπτωση λεκέδων είναι καλύτερο να ενεργήσετε γρήγορα: αφαιρέστε το ρούχο και αφήστε το να μουλιάσει πριν το πλύνετε.

5. Αποφύγετε τα μαλακτικά

Αν και το μαλακτικό μπορεί να κάνει τα ρούχα του μωρού πιο όμορφα στην αφή, δεν συνιστάται η χρήση του. Να θυμάστε ότι τα μαλακτικά υφασμάτων περιέχουν αρώματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Επιπλέον, ακόμη και αν τα μαλακτικά ξεπλυθούν στον τελευταίο κύκλο πλύσης, μερικές φορές εναποθέτουν υπολείμματα στις ίνες των ρούχων.

6. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για τα ρούχα του νεογέννητου μωρού σας

Δεν είναι απαραίτητο να πλένετε τα ρούχα του νεογέννητου σε ζεστό νερό.

Χρησιμοποιήστε απλώς χλιαρό νερό για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τα μικρόβια. Λάβετε υπόψη σας ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 30 και 40°C.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους επίμονους λεκέδες στα ρούχα ενός νεογέννητου

Αν τα ρούχα του μωρού σας λερωθούν, προσπαθήστε να τα μουλιάσετε για 1 ώρα για να αποτρέψετε την εισχώρηση των ουσιών στο ύφασμα. Στη συνέχεια, ανάλογα με την προέλευση του λεκέ, ακολουθήστε τις παρακάτω συστάσεις:

  • Για λεκέδες από εμετό, μπορείτε να μουλιάσετε το ρούχο σε νερό με μια κουταλιά της σούπας ξύδι ή μαγειρική σόδα πριν το πλύσιμο. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην εξάλειψη της οσμής.
  • Αν πρόκειται για λεκέ από περιττώματα, τρίψτε την πληγείσα περιοχή με σαπούνι σε μια σκληρή επιφάνεια πριν πλύνετε το ρούχο.

Με αυτά τα κόλπα μπορείτε να διατηρήσετε τα ρούχα του μωρού σας καθαρά και σε καλή κατάσταση!

Bicarbonato de sodio para lavar la ropa del bebé
Η μαγειρική σόδα καθαρίζει τους λεκέδες και μειώνει επίσης τις οσμές.

Άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πλένετε τα ρούχα ενός νεογέννητου

Το πλύσιμο των ρούχων των νεογέννητων είναι μια εργασία που απαιτεί προσοχή και φροντίδα. Εκτός από την επιλογή ενός καλού απορρυπαντικού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τα εξής:

  • Πλύνετε τα λευκά ρούχα ξεχωριστά και αποφύγετε την ανάμειξη σκούρων και ανοιχτών χρωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε ατυχήματα με τα χρώματα.
  • Πριν από την πρώτη χρήση, πλύνετε τα ρούχα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξαλείψετε κάθε ουσία που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του μωρού σας και θα παρέχει ασφάλεια.
  • Σε περίπτωση που τα ρούχα του παιδιού σας έχουν κάποιο αυτοκόλλητο, πλύντε τα από την ανάποδη, ώστε να μην καταστραφεί το σχέδιο ή η εκτύπωση.
  • Αποφύγετε να πλένετε τα ρούχα του νεογέννητου μαζί με κουβέρτες ή πετσέτες. Αυτά θα πρέπει πάντα να καθαρίζονται κάθε δύο χρήσεις και ξεχωριστά.

Από την άλλη πλευρά, μόλις τελειώσετε το πλύσιμο των ρούχων του μωρού σας, είναι σημαντικό να τα στεγνώσετε για να αποφύγετε τις άσχημες οσμές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο ή να κρεμάσετε τα ρούχα σε εξωτερικό χώρο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Αν θέλετε να σιδερώσετε τα ρούχα, φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα. Χρησιμοποιήστε χαμηλή θερμοκρασία για να μην καταστρέψετε τα υφάσματα.

Φροντίστε με αγάπη το μωρό σας και τα ρούχα του

Το να μάθετε πώς να πλένετε σωστά τα ρούχα του νεογέννητου είναι απαραίτητο για να προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του. Να θυμάστε ότι κάθε φροντίδα και προφύλαξη που λαμβάνετε θα συμβάλλει στην άνεση και την ευεξία του νέου μέλους της οικογένειας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.