9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στα αυτιά σας

Τα αυτιά είναι ίσως ένα από τα μέρη του σώματος στα οποία δίνεται η λιγότερη προσοχή. Ωστόσο, επηρεάζονται και από κακές συνήθειες. Γνωρίζετε τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στα αυτιά σας;
9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στα αυτιά σας
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2023

Τα αυτιά είναι ίσως ένα από τα μέρη του σώματος στα οποία δίνεται η λιγότερη προσοχή. Ωστόσο, επηρεάζονται και από κακές συνήθειες. Γνωρίζετε για τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στα αυτιά σας;

Έχετε υπολογίσει πόσες ώρες έχετε φορέσει τα ακουστικά σας για να ακούτε μουσική στη μέγιστη ένταση; Καθαρίζετε υπερβολικά τα αυτιά σας με μπατονέτες; Ίσως, τώρα που διαβάσατε αυτές τις ερωτήσεις, ανακαλύψατε ότι στην πραγματικότητα βλάπτετε αυτά τα ευαίσθητα όργανα χωρίς καν να το γνωρίζετε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για 9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στα αυτιά σας.

9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στα αυτιά σας

Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την καθαριότητα και τη φροντίδα των αυτιών σας; Αν ναι, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε για να τα διατηρείτε σε άριστη κατάσταση. Λάβετε υπόψη σας!

1. Χρησιμοποιείτε μπατονέτες για την αφαίρεση του κεριού

things you should not do to your ears: cotton swabs
Η χρήση μπατονέτας είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει κνησμό και ερεθισμό.

Αρχικά, ιδού ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη περιποίησης των αυτιών: η χρήση μπατονέτας για να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Αυτή η μέθοδος υγιεινής έχει προωθηθεί με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά χωρίς τις σωστές πληροφορίες. Έτσι , σε συνδυασμό με την κακή φήμη ότι το κερί είναι συνώνυμο της βρωμιάς, έχει δημιουργηθεί ο μύθος ότι το κερί του αυτιού βλάπτει την υγεία της ακοής.

Η πραγματικότητα είναι ότι, όπως εξηγεί άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BMJ Clinical Review, το κερί του αυτιού εκκρίνεται από το αυτί και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Επιπλέον, χρησιμεύει ως λιπαντικό. Έτσι η ύπαρξη κεριού στο αυτί είναι στην πραγματικότητα σημάδι καλής υγείας του αυτιού.

Σε αυτή τη λογική, η χρήση μπατονέτας είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει κνησμό και ερεθισμό. Η μπατονέτα σπρώχνει περισσότερο κερί από ό,τι αφαιρεί και, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργείται ένα βύσμα που θα επηρεάσει την ικανότητα ακοής. Είναι γνωστό ότι προκαλούν λοιμώξεις, τραυματισμό του ακουστικού πόρου και διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγιεινή σας;

 • Μπορεί να χρησιμοποιείτε μπατονέτες από τότε που ήσασταν παιδί, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε να τις χρησιμοποιείτε.
 • Ωστόσο, σε περίπτωση που νιώθετε ότι τα αυτιά σας είναι βρώμικα, χρησιμοποιήστε μια μαλακή πετσέτα για να αφαιρέσετε το περιττό κερί.

2. Η ακρόαση δυνατής μουσικής, ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στα αυτιά σας

Σας έχουν πει ποτέ: “Χαμήλωσε τη μουσική γιατί θα κουφαθείς”; Λοιπόν, αυτή η προειδοποίηση δεν είναι λάθος. Είναι γεγονός ότι η χρήση ακουστικών για να ακούτε μουσική σε μεγάλη ένταση βλάπτει συνεχώς το ακουστικό σύστημα.

Η απώλεια ακοής ή η εξασθένηση της ακοής συμβαίνει όταν τα τριχωτά κύτταρα μέσα στο αυτί, τα οποία μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα, καταστρέφονται ή φθείρονται. Αν και αυτό συμβαίνει φυσιολογικά λόγω του χρόνου και της ηλικίας, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το The McGill Journal ofMedicine πιστοποιεί ότι στην ανάπτυξή τους εμπλέκονται και συνήθειες που σχετίζονται με υπερβολικό θόρυβο: η πολύωρη παραμονή σε συναυλίες, κλαμπ ή η χρήση προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής.

Έτσι, ένα από τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε είναι να φοράτε ακουστικά με δυνατή μουσική. Αλλά… Πώς καταλαβαίνετε αν η ένταση του ήχου βλάπτει τα αυτιά σας;

Ρωτήστε τους γύρω σας αν μπορούν να ακούσουν τη μουσική. Αν η απάντηση είναι θετική, βάζετε τα αυτιά σας σε κίνδυνο.

Σας συνιστούμε να ακολουθείτε τον κανόνα 60:60. Δηλαδή, να μην ξεπερνάτε ποτέ το 60% της μέγιστης έντασης και να ακούτε μουσική με ακουστικά το πολύ 60 λεπτά την ημέρα.

3. Χρήση κεριών για τα αυτιά

things you should not do to your ears: wax candles
Το υπόλειμμα που καταλήγει στο εσωτερικό ενός κεριού αυτιών δεν έχει καμία σχέση με τα αυτιά, αλλά είναι το φυσικό υπόλειμμα του ίδιου του κεριού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορες μέθοδοι χωρίς επιστημονικά στοιχεία για τη διατήρηση της ομορφιάς και της υγιεινής. Αυτό συμβαίνει και με τα περίφημα κεριά για τα αυτιά.

Οι συσκευές αυτές λειτουργούν εισάγοντας το ένα άκρο του κεριού μέσα στο αυτί και ανάβοντας το άλλο άκρο. Στη συνέχεια, θεωρητικά, το κερί από το αυτί απορροφάται σε έναν σωλήνα στο εσωτερικό του κεριού.

Το πρόβλημα; Το υπόλειμμα που καταλήγει στο εσωτερικό του κεριού δεν έχει καμία σχέση με τα αυτιά αλλά είναι το φυσικό υπόλειμμα του ίδιου του κεριού. Αυτό σημαίνει ότι θα εισαγάγετε εξωτερικά συστατικά στο αυτί που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, όπως αποδεικνύεται από έρευνα του 2007 από τα μέλη της Βορειοδυτικής Ακαδημίας της Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

4. Τα στεγνά αυτιά είναι συνώνυμο των υγιών αυτιών

Όταν κολυμπάτε στην πισίνα ή στην παραλία, μετά κάνετε ντους για να ξεπλύνετε το αλάτι ή το χλώριο. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσετε εξίσου μεγάλη προσοχή στα αυτιά σας, γιατί εκεί μπορούν να καταφύγουν βακτήρια, τα οποία σε ένα υγρό περιβάλλον μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προκαλέσουν επώδυνες λοιμώξεις.

Επομένως, όταν πηγαίνετε στην πισίνα, θυμηθείτε να πλύνετε το εξωτερικό των αυτιών σας και στη συνέχεια να τα στεγνώσετε καλά με μια υφασμάτινη πετσέτα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε ειδικές σταγόνες που θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τυχόν βακτήρια σε αυτά.

5. Εκτέλεση πλύσεων αυτιών ή καθαρισμών αυτιών

Ορισμένοι άνθρωποι συχνά πλένουν τα αυτιά τους στο σπίτι με υπεροξείδιο του υδρογόνου ή άλλες ουσίες, προκειμένου να μειώσουν τη δυσφορία στον ακουστικό πόρο. Μάλιστα, η δημοφιλής βιβλιογραφία συνιστά αυτή τη μέθοδο ως αποτελεσματική για την απομάκρυνση του περιττού κεριού των αυτιών. Ωστόσο, οι καθαρισμοί αυτιών χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να έχουν πολύ δυσμενείς επιπτώσεις.

Ένας από τους κύριους κινδύνους αυτής της μεθόδου είναι η κατακράτηση υγρών με τη συνεπακόλουθη αύξηση της υγρασίας στο αυτί. Η κατάσταση αυτή ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και μερικές φορές εκτοπίζει τα μικρόβια στον ακουστικό πόρο.

Επιπλέον, οι επιθετικές πλύσεις μπορούν να επιδεινώσουν τη διάτρηση του τυμπανικού υμένα και την απώλεια ακοής. Συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμβοών, πόνου και ιλίγγου.

6. Κολύμπι σε μολυσμένα νερά

Γενικά, η κατάδυση ή το κολύμπι σε βρώμικες λίμνες, παραλίες ή λίμνες είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στα αυτιά σας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων του αυτιού. Η πιο συχνή πάθηση είναι η ωτίτιδα του κολυμβητή, μια μορφή εξωτερικής ωτίτιδας που χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Τσούξιμο στο εσωτερικό του αυτιού
 • Πόνος στο αυτί
 • Ερυθρότητα του ακουστικού πόρου
 • Διαυγές και άοσμο έκκριμα

7. Μη χρήση προστατευτικών ακοής σε θορυβώδη περιβάλλοντα

Η άμεση έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης συχνά θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της τυμπανικής μεμβράνης και των άλλων στοιχείων που εμπλέκονται στην ακοή. Συνιστάται η χρήση προστατευτικών ακουστικών κατά τις ώρες εργασίας σε επιχειρήσεις όπου παράγεται υπερβολικός θόρυβος, όπως εργοστάσια, σιδηρουργεία και αεροδρόμια.

Θόρυβοι άνω των 110 ντεσιμπέλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην ξεπερνάτε τα 75 ντεσιμπέλ σε κάθε είδους δραστηριότητα για εργασιακούς, κοινωνικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς.

8. Αφαίρεση ξένου σώματος χωρίς ιατρική βοήθεια

Ένα ξένα σώμα στο αυτί προκαλεί μεγάλο άγχος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το αντικείμενο, καθώς μπορεί να κάνετε την κατάσταση χειρότερη.

Η προσπάθεια να απελευθερωθείτε από το ξένο σώμα μπορεί να το σπρώξει πιο μέσα και να τραυματίσει ακόμη και τα τοιχώματα του ακουστικού πόρου. Μερικές φορές, η εισαγωγή αντικειμένων στο αυτί μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης.

9. Εφαρμογή φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Η αυτοθεραπεία είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στα αυτιά σας. Η χορήγηση στο αυτί και η από του στόματος κατανάλωση φαρμάκων πρέπει να γίνεται κάτω από αυστηρή ιατρική σύσταση και επίβλεψη. Οι επαγγελματίες υγείας είναι οι μόνοι άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα για να φροντίσουν τη δυσφορία σας και να καθοδηγήσουν τη θεραπεία.

Κάνετε κάποιο από αυτά τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στα αυτιά σας;

Εσείς τι κάνετε; Λαμβάνετε υπόψη σας κάποιο από τα προαναφερθέντα ζητήματα; Είναι σημαντικό να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, ώστε να μην έχετε επιπλοκές στο μέλλον. Επίσης, να θυμάστε ότι αν έχετε οποιαδήποτε απορία, αν αρχίσετε να έχετε προβλήματα ακοής ή αν τα αυτιά σας είναι βρώμικα,το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hobson JC, Lavy JA. Use and abuse of cotton buds. J R Soc Med. 2005 Aug;98(8):360-1.
 • Khan, NB, Thaver, S. y Govender, SM (2017). Prácticas de autolimpieza del oído y el riesgo asociado de lesiones en el oído y síntomas relacionados con el oído en un grupo de estudiantes universitarios. Revista de salud pública en África. https://doi.org/10.4081/jphia.2017.555
 • Kwak C, Han W. The Effectiveness of Hearing Protection Devices: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 7;18(21):11693.
 • Petrescu N. (2008). Escuchar música a todo volumen. Revista de medicina McGill: MJM: un foro internacional para el avance de las ciencias médicas por estudiantes , 11 (2), 169-176.
 • Rafferty, J., Tsikoudas, A. y Davis, BC (2007). Velas de oído: ¿deberían recomendarlo los médicos generales. Médico de familia canadiense Medecin de famille canadien , 53 (12), 2121–2122.
 • Wang MC, Liu CY, Shiao AS, Wang T. Ear problems in swimmers. J Chin Med Assoc. 2005 Aug;68(8):347-52. doi: 10.1016/S1726-4901(09)70174-1. PMID: 16138712.
 • Wright T. Ear wax. BMJ Clin Evid. 2015 Mar 4;2015:0504.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.