8 αξιοπερίεργα στοιχεία για τη γλώσσα που δεν ξέρατε

Γνωρίζατε ότι καμία γλώσσα δεν είναι ίδια; Μάθετε μερικά συναρπαστικά στοιχεία για τη γλώσσα σε αυτό το άρθρο!
8 αξιοπερίεργα στοιχεία για τη γλώσσα που δεν ξέρατε

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Μας βοηθάει να μιλάμε, να τρώμε, να μασάμε, να αναγνωρίζουμε γεύσεις, ακόμα και να φιλάμε με πάθος… Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε 8 αξιοπερίεργα στοιχεία για τη γλώσσα, ένα πολύ σημαντικό όργανο για το σώμα μας.

Αν και συνήθως δεν το συνειδητοποιούμε, η γλώσσα συμμετέχει σε πολλές από τις δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά. Για να τις κάνει, πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο σχήμα και να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μερικά από αυτά είναι πολύ περίεργα, παρεμπιπτόντως!

Δεδομένης της σπουδαιότητάς της, χρήζει φροντίδας που μερικές φορές παραβλέπουμε. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε αυτά τα περίεργα στοιχεία για τη γλώσσα και πώς να τη διατηρείτε υγιή.

Τι είναι η γλώσσα;

Πριν ξεκινήσουμε, ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι η γλώσσα. Η γλώσσα είναι ένα όργανο που αποτελείται από διάφορους μύες. Είναι ισχυρή, εύκαμπτη και κινείται.

Έχει ροζ χρώμα και η πάνω πλευρά της έχει μια μοναδική, βελούδινη εμφάνιση. Καλύπτεται επίσης από μια ειδική βλεννώδη μεμβράνη που της προσδίδει υγρασία. Αυτό το χαρακτηριστικό της επιτρέπει να εκπληρώνει αρκετές από τις λειτουργίες της.

Ανάμεσα στους σημαντικότερους ρόλους της είναι η μάσηση, ο σχηματισμός βλωμού για την πέψη, η κατάποση και η ομιλία. Είναι επίσης υπεύθυνη για την αντίληψη της γεύσης, της υφής και της θερμοκρασίας της τροφής. Επιπλέον, συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού, καθώς στο εσωτερικό της διαθέτει λεμφικό ιστό.

Τα μέρη της χωρίζονται στους εξής τομείς:

 • Πάνω ή ραχιαία πλευρά
 • Κάτω ή κοιλιακή πλευρά
 • Άκρα της γλώσσας
 • Η βάση
 • Το άκρο

Στην επιφάνειά της έχει μικρές προεξοχές που ονομάζονται γλωσσικές θηλές. Υπάρχουν τέσσερις τύποι:

 1. Νηματοειδείς θηλές: Πρόκειται για τον πιο πολυάριθμο τύπο. Είναι υπεύθυνες για τη βελούδινη υφή της γλώσσας. Δεν συλλαμβάνουν τη γεύση, αλλά είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της αφής ώστε να αναγνωρίζουμε την υφή αυτού που τρώμε.
 2. Οι μυκητοειδείς θηλές έχουν σχήμα μανιταριού και έχουν αισθητηριακές ιδιότητες. Συλλαμβάνουν τη γεύση. Βρίσκονται κυρίως στο πίσω τμήμα της γλώσσας.
 3. Οι φυλλώδεις θηλές βρίσκονται στα πλάγια της γλώσσας. Είναι υπεύθυνες για την αποστράγγιση του σάλιου και συμμετέχουν στον αυτοκαθαρισμό του οργάνου αυτού. Επιπλέον, αντιλαμβάνονται τη γεύση.
 4. Περιφερικές θηλές: Αυτές ονομάζονται επίσης καλυκοειδείς θηλές. Παράγουν σάλιο και βρίσκονται σε σχήμα V στη βάση της γλώσσας – δηλαδή στο πιο πίσω μέρος. Συλλαμβάνουν επίσης τη γεύση.

Κάτω από τη γλώσσα βρίσκεται το γλωσσικό χείλος. Πρόκειται για μια μεμβρανώδη δομή που ενώνει το όργανο με τον πυθμένα του στόματος, χρησιμεύοντας το ως στήριγμα.

Τώρα που γνωρίζετε λίγα πράγματα γι’ αυτό το συναρπαστικό όργανο, ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε μερικά συναρπαστικά στοιχεία για τη γλώσσα.

1. Περίεργα στοιχεία για τη γλώσσα: Θεραπεύεται γρήγορα

Αν και το δάγκωμα της γλώσσας είναι μια αρκετά συνηθισμένη και πολύ ενοχλητική κατάσταση, οι τραυματισμοί αυτοί συνήθως επουλώνονται γρήγορα. Στην πραγματικότητα, ένα από τα περίεργα για τη γλώσσα είναι ότι επουλώνεται γρήγορα.

Χάρη στους ιστούς που τη σχηματίζουν και τη συνεχή επαφή με το σάλιο, οι πληγές και οι μικρές βλάβες στην επιφάνειά της εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές, οι επιφανειακοί τραυματισμοί επουλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες. Οι βαθύτεροι συνήθως δεν επιμένουν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε για τραυματισμούς στη γλώσσα που δεν κλείνουν. Μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

2. Δεν κουράζεται

Ένα από τα αξιοπερίεργα στοιχεία σχετικά με τη γλώσσα είναι ότι το όργανο αυτό δεν κουράζεται. Στην πραγματικότητα, δεν κουράζεται παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε συνεχή κίνηση.

Η γλώσσα κινείται όλη την ημέρα για να φάτε, να μιλήσετε και να καταπιείτε. Παρόλο που δεν κουράζεται, δεν είναι ο ισχυρότερος μυς του σώματος, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Οι μύες της γνάθου ασκούν μεγαλύτερη πίεση και ο γλουτιαίος και ο τετρακέφαλος ασκούν μεγαλύτερη δύναμη. Και η καρδιά εργάζεται πιο σκληρά (χωρίς ξεκούραση, φυσικά).

Επιπλέον, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η γλώσσα δεν είναι μόνο ένας μυς. Στην πραγματικότητα αποτελείται από 17 διαφορετικούς μύες που συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτά τα μέρη συνεργάζονται για να σχηματίσουν ένα εύκαμπτο, κινητό και ιδιαίτερα ανθεκτικό όργανο.

3. Έχει περισσότερους από 10.000 γευστικούς κάλυκες

Οι γευστικοί κάλυκες είναι μια ομάδα αισθητήριων υποδοχέων που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τη γεύση. Δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με γυμνό μάτι. Είναι μικροσκοπικοί σε μέγεθος και βρίσκονται μέσα στις γλωσσικές θηλές.

Επομένως, οι θηλές που αναφέραμε όταν περιγράψαμε τη γλώσσα και που μπορούν να παρατηρηθούν ως προεξοχές στη γλωσσική επιφάνεια δεν είναι στην πραγματικότητα οι γευστικοί κάλυκες. Τους περιέχουν. Ένα άτομο μπορεί να έχει έως και 10.000 γευστικούς κάλυκες. Αντικαθίστανται περίπου κάθε δύο εβδομάδες.

Καθώς μεγαλώνουμε, κάποιοι από αυτούς δεν αναγεννιούνται και ο αριθμός τους μειώνεται. Στην πραγματικότητα, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν από δύο έως πέντε χιλιάδες γευστικούς κάλυκες σε λειτουργία. Αυτό εξηγεί γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη γεύση διαφορετικά από τους ενήλικες.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι χάρη στους γευστικούς κάλυκες, είναι δυνατόν να διακρίνουμε τη γεύση του φαγητού, αλλά όχι το άρωμά του. Αυτό απαιτεί την αίσθηση της όσφρησης. Ο συνδυασμός της γεύσης και της όσφρησης έχει ως αποτέλεσμα την πραγματική γεύση των τροφίμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα τρόφιμα μπορεί να τα αισθανόμαστε άνοστα όταν είμαστε κρυωμένοι.

Η γλώσσα χωρίζεται συνήθως σε διαφορετικές ζώνες που αντιλαμβάνονται τις διάφορες γεύσεις. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι όλες οι γεύσεις (γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή) μπορούν να γίνουν αισθητές σε όλα τα μέρη της γλώσσας.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται στη γλώσσα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που επίσης διαθέτουν κάλυκες. Υποδοχείς γεύσης έχουν βρεθεί στο πίσω μέρος του λαιμού, στην επιγλωττίδα, στα ιγμόρεια και στη μύτη. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται τη γεύση μέσω των βλεννογόνων των χειλιών και των μάγουλών τους.

4. Κάθε γλώσσα είναι μοναδική

Καμία γλώσσα δεν είναι ίδια με την άλλη. Όλοι μας έχουμε μια μοναδική γλώσσα που διαφέρει από των άλλων. Οι αυλακώσεις της γλώσσας εξηγούν τις διαφορές. Ορισμένες από αυτές είναι κληρονομικές και άλλες επίκτητες.

Επομένως, όπως και με τα δακτυλικά αποτυπώματα, η εμφάνιση της γλώσσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο προσωπικής αναγνώρισης.

5. Περίεργα στοιχεία σχετικά με τη γλώσσα: Δεν μπορούν όλοι να την λυγίσουν

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μόνο το 60% του πληθυσμού είναι σε θέση να λυγίσει τη γλώσσα σε σχήμα “U”. Δεν είναι θέμα εξάσκησης ή δεξιότητας. Η ικανότητα αυτή οφείλεται σε γενετικά ζητήματα.

Η παρουσία ενός κυρίαρχου γονιδίου είναι αυτό που επιτρέπει αυτή την ενέργεια. Ένα άλλο γονίδιο είναι αυτό που εμποδίζει τους υπόλοιπους ανθρώπους να το κάνουν.

6. Οι διαστάσεις της ποικίλλουν

Το μέγεθος της γλώσσας ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί να μετρηθεί από την επιγλωττίδα (ο χόνδρος στο πίσω μέρος της γλώσσας) έως την άκρη της. Κατά μέσο όρο, η γλώσσα ενός ενήλικου ατόμου έχει μήκος περίπου 8,5 εκατοστά.

Γενικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν μικρότερη γλώσσα από τους άνδρες. Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μακρύτερη γλώσσα στον κόσμο είναι 10,1 εκατοστά και ανήκει σε έναν Αμερικανό.

7. Μπορεί να πάρει βάρος

Ακόμα ένα από τα παράξενα της γλώσσας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του όγκου του λίπους στη γλώσσα και της παχυσαρκίας. Όταν παίρνετε βάρος, παχαίνει και η γλώσσα σας.

Επιπλέον, μια μεγάλη γλώσσα μπορεί να σχετίζεται με διαταραχή αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο. Αυτή η κατάσταση, κατά την οποία η αναπνοή σταματά για μια στιγμή όταν κοιμάστε, είναι πολύ συχνή στα παχύσαρκα άτομα.

8. Η εμφάνιση της γλώσσας μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα υγείας

Μια υγιής γλώσσα φαίνεται ροζ με μικρά εξογκώματα που εξέχουν. Ωστόσο, αν η εμφάνισή της αλλάξει, πρηστεί ή πονάει, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας.

Αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στη γλώσσα σας, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο ή το γιατρό σας για να βρείτε την αιτία του προβλήματος και να αναζητήσετε άμεση λύση. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας:

 • Λευκές κηλίδες: Αυτές μπορεί να οφείλονται σε στοματική καντιντίαση ή λευκοπλακία, η τελευταία είναι πολύ συχνή στους καπνιστές και αποτελεί πρόδρομο του καρκίνου του στόματος. Εάν οι κηλίδες είναι γραμμικές, μπορεί να οφείλονται σε στοματικό λειχήνα, μια χρόνια πάθηση που σχετίζεται με το στρες και άλλες αιτίες.
 • Κόκκινο χρώμα: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες ή σε έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος. Μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα οστρακιάς ή νόσου Kawasaki. Αυτές οι διαταραχές, οι οποίες είναι πιο συχνές στα παιδιά, έχουν άλλες εκδηλώσεις που συνοδεύουν την κλινική εικόνα και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από γιατρό.
 • Μια τριχωτή γλώσσα: Πρόκειται για μια γλώσσα που μοιάζει τριχωτή, καφέ, μαύρη ή λευκή. Αυτό συμβαίνει όταν οι γλωσσικές θηλές αυξάνονται σε μήκος και καλύπτονται από βακτήρια. Οφείλεται στην κακή οδοντική υγιεινή, στον διαβήτη, τη λήψη αντιβιοτικών ή τη χημειοθεραπεία.
 • Λεία επιφάνεια: Μια λεία γλώσσα χωρίς θηλές μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμινών Β. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μυκητίαση, κοιλιοκάκη ή στη χρήση ορισμένων φαρμάκων.
 • Τα επώδυνα εξογκώματα μπορεί να οφείλονται σε κάποιον ιό, σε τραυματισμό ή σε πληγές από καρκίνο. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος, ειδικά αν διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς επούλωση.
 • Διεύρυνση: Μια πρησμένη γλώσσα ή μακρογλωσσία μπορεί να υποδηλώνει υποθυρεοειδισμό, λοίμωξη, αλλεργίες ή φλεγμονώδεις παθήσεις. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με άπνοια κατά τον ύπνο.

Η σημασία της φροντίδας της γλώσσας σας

Όπως σας είπαμε, η γλώσσα παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εκτέλεση πολλών σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό και η ομιλία. Προκειμένου αυτές οι λειτουργίες να εκτελούνται χωρίς προβλήματα, η φροντίδα αυτού του οργάνου είναι απαραίτητη.

Ο καθημερινός καθαρισμός της γλώσσας σας βοηθά στη διατήρηση της υγείας της. Διαφορετικά, η συσσώρευση βακτηρίων στην επιφάνειά της μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα: κακή αναπνοή, αλλοιώσεις στη γεύση, αλλαγές στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος και ανάπτυξη μυκητιάσεων.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τη γλώσσα σας καθαρή και υγιή:

 • Στοματική υγιεινή: Το βούρτσισμα και ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα των δοντιών σας και ο καθαρισμός της γλώσσας πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας υγιεινής. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των υπολειμμάτων τροφής από το στόμα.
 • Χρησιμοποιήστε μια ξύστρα γλώσσας: Πρόκειται για ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να ξύσετε την επιφάνεια της γλώσσας και να απομακρύνετε τα υπολείμματα που συσσωρεύονται εκεί. Για να το κάνετε αυτό, είναι απαραίτητο να κάνετε τις κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός ασκώντας μια ελαφριά πίεση αρκετές φορές. Εάν δεν είναι δυνατόν να προμηθευτείτε αυτό το εργαλείο, θα πρέπει να το κάνετε με μια οδοντόβουρτσα.
 • Παρατηρήστε τη γλώσσα: Το να βγάζετε τη γλώσσα σας και να ελέγχετε την εμφάνιση και την καθαρότητά της βοηθά στη βελτίωση της υγιεινής και στην παρακολούθηση της υγείας της.
 • Χρησιμοποιήστε στοματικές πλύσεις: Η χρήση ενός φθοριούχου στοματικού διαλύματος στο τέλος της ρουτίνας στοματικής υγιεινής βοηθά στην προστασία του στόματός σας από την πλάκα και προσφέρει φρέσκια αναπνοή.
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο: Οι εξαμηνιαίες επισκέψεις στον οδοντίατρο βοηθούν στον έλεγχο της γλώσσας και των δοντιών.

Το να εντάξετε τον καθαρισμό της γλώσσας στη ρουτίνα στοματικής υγιεινής σας είναι εύκολο και θα σας επιτρέψει να φροντίσετε την υγεία σας. Επιπλέον, θα μπορείτε να βασίζεστε σε αυτό το όργανο για να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς προβλήματα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wang, S. H., Keenan, B. T., Wiemken, A., Zang, Y., Staley, B., Sarwer, D. B., … & Schwab, R. J. (2020). Effect of weight loss on upper airway anatomy and the apnea–hypopnea index. The importance of tongue fat. American journal of respiratory and critical care medicine201(6), 718-727.
 • Jugé, L., Olsza, I., Knapman, F. L., Burke, P. G., Brown, E. C., Stumbles, E., … & Bilston, L. E. (2021). Effect of upper airway fat on tongue dilation during inspiration in awake people with obstructive sleep apnea. Sleep44(12), zsab192.
 • Cardona-Hernández, M. Á., del Carmen Padilla-Desgarennes, M., Fernández-Cuevas, L., Salazar-Villegas, K. N., & Landini-Enríquez, V. (2019). Lengua negra vellosa. Comunicación de un caso. Revista del Centro Dermatológico Pascua27(3), 92-95.
 • Marisette, B. N. (2020, September). LENGUA” NEGRA” PRESENTACIÓN DE UN CASO. In Estomatologia2020.
 • Nogueras Valdés, J. C. (2018). Líquen plano oral y Cancer oral.
 • Altozano-Rodulfo, P., & Sierra-Santos, L. (2019). Lengua blanca: leucoplasia verrucosa proliferativa. Revista Clínica de Medicina de Familia12(3), 163-166.
 • Germán Villanueva-Sánchez, F., Haidé Escalante-Macías, L., Zambrano-Galván, G., Carlos Cuevas-González, J., & Araceli Maya-García, I. (2018). Liquen plano bucal. Reporte de un caso y revisión de la literatura. Revista Alergia de Mexico65(4).
 • Cruz, S. D., Anabalón, I. S., de la Maza Acevedo, J., & Vidal, G. P. (2021). Diagnóstico Diferencial de Leucoplasia Verrucosa Proliferativa en Lengua: Reporte de un Caso. Applied Sciences in Dentistry1.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.