5 Πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις της άνοιξης

Το άγχος, η δυσκολία συγκέντρωσης και η ευερεθιστότητα μπορεί να είναι προσωρινές ψυχολογικές επιπτώσεις της άφιξης της άνοιξης.
5 Πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις της άνοιξης
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Απριλίου, 2023

“Πρέπει να φταίει η αλλαγή του καιρού”. Αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιούμε συχνά ως δεκανίκι για να εξηγήσουμε ορισμένες ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με την άνοιξη και άλλες εποχές.

Σπάνια γνωρίζουμε τις πραγματικές επιπτώσεις της αλλαγής του καιρού και συχνά τείνουμε να τις υποτιμούμε. Με την άνοιξη, για παράδειγμα, αυξάνεται ο αριθμός των ηλιόλουστων ωρών της ημέρας, το ίδιο και η θερμοκρασία. Μπορεί επίσης να γίνει αντιληπτό ένα διαφορετικό συναισθηματικό κλίμα: οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν σχέδια σε εξωτερικούς χώρους και τα πάρκα αρχίζουν να γεμίζουν.

Γνωρίζουμε ότι ο καλός καιρός επηρεάζει τη διάθεσή μας. Στην πραγματικότητα, προάγει την παραγωγή των λεγόμενων ορμονών της ευτυχίας:

 • Ντοπαμίνη
 • Σεροτονίνη
 • Οξυτοκίνη

Έχοντας αυτό κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις άλλες ψυχολογικές επιδράσεις της άνοιξης.

Οι ψυχολογικές επιδράσεις της άνοιξης

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές της άνοιξης. Γνωστή ως ανοιξιάτικη ασθένεια, αυτό το είδος δυσφορίας οφείλεται στην προσαρμογή του οργανισμού στις αλλαγές των συνθηκών φωτισμού.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για παθολογική κατάσταση (οι άνθρωποι συχνά τη συγχέουν με την κατάθλιψη). Ούτε απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.

Οι πιο συχνές ψυχολογικές επιπτώσεις την άνοιξη είναι οι ακόλουθες:

 1. Κόπωση και κούραση: Αυτό συχνά μεταφράζεται σε αίσθημα υπνηλίας και σε μια συνολική έλλειψη ενέργειας.
 2. Ευερεθιστότητα: Ίσως να νιώθουμε ότι οποιοδήποτε γεγονός, έστω και ασήμαντο, μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει μια κακή διάθεση.
 3. Μεταβολές της διάθεσης: Αυτό εκφράζεται μέσα από συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Μπορεί να πρόκειται για ένα τρενάκι τρόμου που ξυπνάμε με ενέργεια, αλλά νιώθουμε κατεστραμμένοι στη μέση του πρωινού. Μπορεί να έχουμε 100% κίνητρο, αλλά στη συνέχεια να νιώθουμε απογοητευμένοι επειδή δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε τίποτα. Η απάθεια και η θλίψη είναι επίσης συνηθισμένα συναισθήματα.
 4. Δυσκολία συγκέντρωσης: Η διάσπαση της προσοχής είναι η αδυναμία εκτέλεσης μιας εργασίας με διαρκή τρόπο.
 5. Απώλεια μνήμης: Αυτό δεν είναι συνηθισμένο και συχνά αδιανόητο, αλλά αναφέρεται στο να ξεχνάμε τι θέλαμε να πούμε και και να κάνουμε κάποιες εκκρεμότητες.

Άλλες επιπτώσεις περιλαμβάνουν επίσης τα εξής:

Astenia primaveral en una mujer.
Η ανοιξιάτικη ασθένεια σχετίζεται με κόπωση και συχνά προκαλεί την αίσθηση ότι είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι εργασίες που είχαν προγραμματιστεί για την ημέρα.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να αυξήσετε τον φωτισμό στον χώρο εργασίας σας

Αυτές οι ψυχολογικές επιπτώσεις της άνοιξης δεν επηρεάζουν όλους

Φυσικά, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αλλαγή της εποχής δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις της άνοιξης είναι παροδικές. Σε γενικές γραμμές, δεν διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Αν παρατηρήσετε ότι επιμένουν, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Πέρα από τις προαναφερθείσες επιδράσεις, για πολλούς ανθρώπους, ο ερχομός της άνοιξης σημαίνει ότι εστιάζουν ξανά στο σώμα τους. Πρόκειται για ένα σώμα που παρέμεινε κρυμμένο και καλυμμένο κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών και που, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, συνεπάγεται ότι θα ξεκινήσει να φαίνεται περισσότερο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βλέπουμε πάντα τα πράγματα από μια ευρύτερη οπτική γωνία. Με άλλα λόγια, εκτός από τις επιπτώσεις της ανοιξιάτικης ασθένειας, υπάρχουν και οι κοινωνικές πιέσεις για ένα λεπτό σώμα που επίσης προκαλούν δυσφορία σε πολλούς ανθρώπους.

Συστάσεις για την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της άνοιξης

Μερικές από τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της άνοιξης είναι οι ακόλουθες:

 • Προσπαθήστε να κοιμάστε νωρίς: Η παράταση της ημέρας αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσετε τα σχέδια αναψυχής. Ωστόσο, προσπαθήστε να κάνετε μια ήπια μετάβαση, επιτρέποντας στον οργανισμό να συνηθίσει τις νέες συνθήκες. Συνιστάται να προσπαθείτε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ή 8 ώρες τη νύχτα.
 • Αναζητήστε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά για τις πρώτες ημέρες που αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τις αλλαγές. Τα φρούτα και τα λαχανικά πάντα βοηθούν. Συνιστάται επίσης, τη νύχτα, να προσπαθείτε να τρώτε ελαφρά και τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξεκουραστείτε. Αποφύγετε την καφεΐνη και τις λιπαρές και βιομηχανοποιημένες τροφές.
 • Συνδεθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν: Σας αρέσει το διάβασμα, η ποδηλασία ή η ζωγραφική; Βρείτε μια στιγμή για να κάνετε σχέδια που σας κινητοποιούν.
 • Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε σωματική άσκηση: Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες είναι ένα κάλεσμα για να πάτε μια βόλτα ή να κάνετε υπαίθριες δραστηριότητες. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας έναν βασικό παράγοντα: το μέτρο. Ξεκινάτε πάντα από μικρό ύψος, ενώ προσπαθείτε να μην εξαντλείτε ή να μην υπερφορτώνετε το σώμα σας.
Corredor en primavera.
Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να απολαύσετε τον βέλτιστο καιρό έξω.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τι σημαίνει το μπλε χρώμα στην ψυχολογία;

Ηρεμήστε κατά τη διάρκεια των εποχιακών μεταβάσεων

Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις την άνοιξη καθώς και άλλες αλλαγές, μας οδηγούν να σκεφτούμε τη σημασία της σταδιακής εξέλιξης, της προσαρμογής και του να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να αντιμετωπίσει τις νέες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί και να μην αναζητούμε άμεσα αποτελέσματα, αλλά να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας. Πρέπει να αφήσουμε στον εαυτό μας το χώρο και το χρόνο για να μεταβεί από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Προσπαθήστε να αποφύγετε να κάνετε υπερβολικά σχέδια, γεύματα και εξόδους. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή ως ευκαιρία για να αναρωτηθείτε για τον τρόπο που ζείτε, αν έχετε υπερβολικό άγχος και αν πραγματικά ξεκουράζεστε αρκετά. Όταν οι συνθήκες της καθημερινότητάς σας είναι πολύ απαιτητικές, η άνοιξη μπορεί να έχει πιο αισθητό αντίκτυπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pérez, M. J. C., Bobo, M. T., & Arias, A. R. (2013). Medicalización de la vida en la consulta:¿ hacia dónde caminamos?. Atención primaria45(10), 536-540.
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., Pellegrini, D., & Kremer, A. (2010). Enfoque del síndrome de astenia crónica. Medicina (Buenos Aires)70(3), 284-292.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.