Ρινοπλαστική με υπερήχους: Πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνικών

Η ρινοπλαστική με υπερήχους είναι μια τεχνική με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και απαιτεί επίσης λιγότερο μετεγχειρητικό χρόνο για τον ασθενή.
Ρινοπλαστική με υπερήχους: Πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνικών
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου, 2023

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να κάνουν μια επέμβαση στη μύτη, αλλά δεν ξέρουν ποια τεχνική θέλουν ή φοβούνται ότι η παραδοσιακή ρινοπλαστική μπορεί να δώσει άσχημα αποτελέσματα. Εξαιτίας αυτού, η γνώση των πλεονεκτημάτων της ρινοπλαστικής με υπερήχους είναι μια πολύ καλή ιδέα. Αυτός ο τύπος επέμβασης συνιστάται ιδιαίτερα επειδή είναι πιο ακριβής και έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες επεμβατικές τεχνικές.

Ουσιαστικά, σε αυτές τις επεμβάσεις, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν υπερήχους για να επιτύχουν πιο ακριβείς και λιγότερο επιθετικές επεμβάσεις. Αυτό μειώνει επίσης τον χρόνο ανάρρωσης και τον πόνο που προκαλείται από την επέμβαση.

Εάν επιθυμείτε να κάνετε αυτού του είδους την αισθητική επέμβαση, είναι ζωτικής σημασίας να απευθυνθείτε σε μια πιστοποιημένη κλινική ρινοπλαστικής, προκειμένου να έχετε την προσοχή εκπαιδευμένου προσωπικού για την εκτέλεσή της.

Τι είναι η ρινοπλαστική με υπερήχους;

Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνική που δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή οστεοτομία της μύτης. Διαφέρει από τις άλλες τεχνικές ως προς την προσαρμογή των ρινικών οστών, επειδή εκτελείται με πιο ακριβή και προβλέψιμο τρόπο (με τη χρήση υπερήχων). Αυτό σημαίνει συντομότερες επεμβάσεις που δημιουργούν πολύ καλά αποτελέσματα στους ασθενείς.

Οι γιατροί μπορούν να εκτελέσουν μια ρινοπλαστική με υπερήχους σε συντομότερο χρονικό διάστημα από άλλες μεθόδους. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί περισσότερα από 90 λεπτά. Αφού πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της ρινικής περιοχής, οι γιατροί εφαρμόζουν τοπική αναισθησία στο πρόσωπο του ασθενούς και στη συνέχεια κάνουν μια τομή στη μύτη.

Από εκεί, τεμαχίζουν τον ανώμαλο ιστό από μέσα προς τα έξω, αποκαλύπτοντας τελικά τα σημεία ανάπτυξης νέου χόνδρου, όπου ο ουλώδης ιστός τείνει να συσσωρεύεται. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν μια συσκευή υπερήχων για να τροποποιήσουν αυτά τα σημεία ανάπτυξης σε αισθητικά ευχάριστα κωνικά σχήματα, τα οποία βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τη συνολική εμφάνιση.

Πολλοί ασθενείς προτιμούν την τεχνική με τους υπερήχους, καθώς παράγουν καλύτερα αποτελέσματα από άλλες εναλλακτικές λύσεις (όπως η παραδοσιακή ρινοπλαστική ή η ρινομοντελοποίηση). Λόγω της υψηλής συχνότητας των υπερήχων, οι ανωμαλίες του χόνδρου και των οστών μπορούν να εξαλειφθούν. Αυτό όχι μόνο διορθώνει ένα αποκλίνον ρινικό διάφραγμα, αλλά μειώνει επίσης το μέγεθος της ρινικής κοιλότητας χωρίς να απαιτείται μακρά μετεγχειρητική περίοδος.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η ρινοπλαστική με υπερήχους σε σχέση με άλλες τεχνικές;

Ultrasonic rhinoplasty.
Η μετεγχειρητική περίοδος για τη ρινοθεραπεία με υπερήχους είναι μικρότερη από εκείνη που απαιτείται για άλλες τεχνικές.

Η ρινοπλαστική με υπερήχους είναι η πιο προηγμένη τεχνική και χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την τροποποίηση της ρινικής δομής. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται γενικά για τη διόρθωση αποκλίσεων ή δυσμορφιών της μύτης.

Η χειρουργική τροποποίηση της μύτης με υπερήχους παράγει ελάχιστες ουλές και είναι λιγότερο επώδυνη από την παραδοσιακή ρινοπλαστική. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μόνο επτά έως δέκα ημέρες μετεγχειρητικής ανάρρωσης.

Είναι επίσης λιγότερο επεμβατική από άλλες τεχνικές και έχει λιγότερες παρενέργειες. Σε αυτές τις επεμβάσεις, χρησιμοποιείται ένα νυστέρι υπερήχων υψηλής ακρίβειας για να αποφευχθεί η βλάβη του χόνδρου και των μαλακών μορίων που περιβάλλουν το οστό, καθώς και η δυσφορία των μετεγχειρητικών αιματωμάτων, τα οποία καθιστούν αδύνατη την πολύ γρήγορη επάνοδο στην καθημερινή ζωή.

Αυτά είναι μερικά πλεονεκτήματα της ρινοπλαστικής με υπερήχους έναντι άλλων τεχνικών.

1. Είναι λιγότερο επώδυνη από την παραδοσιακή ρινοπλαστική

A nose job.
Οι πιθανότητες ενόχλησης μετά την επέμβαση μειώνονται με τη χρήση της παραλλαγής των υπερήχων.

Η παραδοσιακή ρινοπλαστική συνίσταται στην πραγματοποίηση μιας τομής στη μύτη για την τροποποίηση του χόνδρου και των οστών και έτσι την αναδιαμόρφωση της εμφάνισής της. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια εργαλείων όπως η σμίλη και το σφυρί. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία και μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση και σοβαρές επιπλοκές. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν στο κρεβάτι για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση για να αναρρώσουν.

Η τεχνική των υπερήχων απαιτεί μόνο μια μικρή τομή μεταξύ των ρουθουνιών. Στη συνέχεια, ο γιατρός χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σπρώξει τον ιστό χωρίς να βλάψει τα όργανα.

Πολλοί ασθενείς επιλέγουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μύτης με υπερήχους αντί της παραδοσιακής ρινοπλαστικής, επειδή είναι ασφαλέστερη και λιγότερο επεμβατική. Επιπλέον, μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα.

2. Επιτυγχάνει πιο αισθητικά αποτελέσματα από τη ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αισθητικής της μύτης με τη χρήση ουσιών όπως το υαλουρονικό οξύ. Είναι μία από τις λιγότερο επεμβατικές τεχνικές, αλλά δεν μπορούν όλοι να την κάνουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αυτή τη διαδικασία, το μέγεθος της μύτης δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μόνο να εναρμονιστεί με τη βοήθεια ενέσιμων ουσιών.

Ωστόσο, στη ρινοπλαστική με υπερήχους, το μέγεθος της μύτης τροποποιείται. Επιπλέον, όπως και η ρινοπλαστική, η διαδικασία είναι επίσης πολύ γρήγορη και δεν απαιτεί μεγάλες τομές.

Οι γιατροί εφαρμόζουν τοπική αναισθησία και μπορούν να ρυθμίσουν τις πιο ευαίσθητες περιοχές, ώστε να προκύψει ελάχιστο τραύμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό συμβάλλει στον μετριασμό του πόνου και του πρηξίματος.

3. Χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία

Το πιεζοηλεκτρικό νυστέρι είναι μια πολύ σημαντική πηγή για να κατανοήσετε τη σημασία της ρινοπλαστικής με υπερήχους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί υπερήχους για την κοπή των οστών με μεγάλη ακρίβεια και εκτελεί τη λειτουργία του χωρίς να βλάπτει τους ιστούς ή τις παρακείμενες περιοχές.

Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ακόμη και ένα τζελ για να γεμίσουν τις ρωγμές στη ρινική περιοχή μετά την ρινοπλαστική με υπερήχους. Αυτό παράγει πιο εκλεπτυσμένα και αισθητικά ευχάριστα αποτελέσματα από τις πιο επεμβατικές τεχνικές, όπως η παραδοσιακή ρινοπλαστική.

Η ρινοπλαστική με υπερήχους είναι μια πολύ αξιόπιστη επιλογή

Η χρήση υπερήχων για ρινοπλαστική έχει πολλά πλεονεκτήματα, επειδή είναι ασφαλέστερη, λιγότερο επεμβατική και λιγότερο επώδυνη από τις παραδοσιακές μεθόδους και δεν αφήνει ουλές. Ωστόσο, η τεχνική αυτή έχει και κάποια μειονεκτήματα, καθώς δεν είναι όλοι οι γιατροί εκπαιδευμένοι στη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος ενδεχόμενου τραυματισμού κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα όταν υποβάλλονται σε αυτού του είδους την επέμβαση. Έτσι, τελικά, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα προτού επιλέξετε μεταξύ της παραδοσιακής ή της ρινοπλαστικής με υπερήχους. Να θυμάστε πάντα να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας στα χέρια ειδικών για να φροντίζουν την υγεία και την ακεραιότητά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Barrera J. (2022). Application of Ultrasonic Piezoelectric Technology for Rhinoplasty.Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine. 2022; 165-167. Recuperado de: http://doi.org/10.1089/fpsam.2022.0029
  • Halepas S, Lee KC, Castiglione C, Ferneini EM. (2020). Grafting in Modern Rhinoplasty. Oral Maxillofac Surg Clin North Am. 2021 Feb;33(1):61-69. doi: 10.1016/j.coms.2020.09.003. Epub 2020 Nov 3. PMID: 33153889. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33153889/
  • Pribitkin EA, Lavasani LS, Shindle C, Greywoode JD. (2010). Sonic rhinoplasty: sculpting the nasal dorsum with the ultrasonic bone aspirator. Laryngoscope. 2010 Aug;120(8):1504-7. doi: 10.1002/lary.20980. PMID: 20564664. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564664/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.