Τι είναι το Skyr; Τα πάντα γι΄αυτό το προϊόν από την Ισλανδία

Το Skyr είναι ένα από τα υψηλότερης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή. Ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και προβιοτικά.
Τι είναι το Skyr; Τα πάντα γι΄αυτό το προϊόν από την Ισλανδία
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαΐου, 2023

Το skyr είναι ένα κοινό γαλακτοκομικό προϊόν στην Ισλανδία που έχει αρχίσει να διαδίδεται σε διάφορες κουζίνες λόγω της θρεπτικής του αξίας. Είναι ένα τρόφιμο που είναι ευεργετικό για την υγεία και μπορεί να αντικαταστήσει το γιαούρτι. Διαθέτει υψηλή δόση πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και λίπη τύπου cis (πολυακόρεστα), τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την επίτευξη μιας καλής κατάστασης υγείας.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται από τους περισσότερους ειδικούς σε θέματα διατροφής. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν βασικά μέταλλα που συμβάλλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων και σύνθετων παθολογιών. Ωστόσο, στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να καταναλώνονται χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, διαφορετικά θα μπορούσε να προκύψει μια γλυκαιμική κορυφή, η οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής μεσοπρόθεσμα.

Ιδιότητες

Το skyr είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο γάλα. Η θερμοκρασία του γάλακτος αυξάνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια μειώνεται δραστικά στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Θα είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθούν βακτήρια που επιτρέπουν τη ζύμωση, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το προϊόν έχει μέσα προβιοτικά. Πριν από την ολοκλήρωση της παρασκευής του, το υγρό πρέπει να αποβληθεί, αφήνοντας το στερεό μέρος, με υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών.

Skyr from Iceland.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το skyr έχει χαμηλότερο ποσοστό λίπους σε σχέση με το γιαούρτι ή άλλα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, είναι όλα cis λιπαρά, δηλαδή ωφέλιμα. Μόνο τα trans λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται στη διατροφή, καθώς είναι αυτά που αποδεδειγμένα αυξάνουν την εσωτερική φλεγμονή στο σώμα μας. Η τακτική κατανάλωσή τους οδηγεί στην ανάπτυξη παθολογιών.

Οφέλη

Πρώτα απ’ όλα, το skyr αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Βοηθούν επίσης στην πέψη.

Για το λόγο αυτό, είναι ιδανικά για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας, οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους ημερησίως σε άτομα με καθιστική ζωή. Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism.

Yogurt with papaya.
Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο skyr μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη χρόνιων παθολογιών.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η σωστή αποκατάσταση μετά από έντονη σωματική άσκηση. Αλλά είναι επίσης καθοριστική για την πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων και πολύπλοκων παθολογιών που επηρεάζουν την άλιπη μάζα με την πάροδο των ετών, όπως η σαρκοπενία. Αυτό προκαλεί προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, η οποία επηρεάζει τη λειτουργικότητα των ανθρώπων.

Το Skyr είναι επίσης πηγή προβιοτικών. Τα στοιχεία αυτά αποικίζουν επιλεκτικά τον πεπτικό σωλήνα, δημιουργώντας οφέλη για τον ξενιστή. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research το επιβεβαιώνει. Βελτιώνεται η λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνεται η δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, τα ίδια τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαταραχών όπως η δυσανεξία σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτές προκαλούνται από την αδυναμία του οργανισμού να χωνέψει ουσίες όπως η λακτόζη. Συχνά εξαρτώνται από ένα πρόβλημα ποικιλομορφίας σε επίπεδο μικροβιόκοσμου, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση αυτής της πτυχής θα αποφέρει σύντομα οφέλη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Οι 10 βασικές εντολές για δυνατά και υγιή οστά.

Πώς να καταναλώσετε το skyr;

Το skyr μπορεί να καταναλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το γιαούρτι. Είναι επίσης δυνατό να το βρείτε σε διάφορες γεύσεις, γεγονός που βελτιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων, ώστε να μη δημιουργούνται μεταβολές σε μεταβολικό επίπεδο.

Επιπλέον, είναι ένα τρόφιμο που συνδυάζεται καλά με άλλες ποιοτικές τροφές, όπως πλιγούρι βρώμης, ξηρούς καρπούς ή ακόμη και ψιλοκομμένα φρούτα. Μπορεί να αποτελέσει μέρος του πρωινού ή οποιουδήποτε σνακ, παρέχοντας έτσι ποιοτικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συμπεριλάβετε το skyr σε αλμυρές συνταγές. Συνήθως είναι πολύ καλό με αβοκάντο, καπνιστό σολομό, ακόμα και σε τοστ. Οι επιλογές για την εισαγωγή αυτού του γαλακτοκομικού προϊόντος στη διατροφή είναι ποικίλες και γι’ αυτό σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε!

Skyr για αθλητές

Πέρα από τα παραπάνω οφέλη, το skyr είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στη διατροφή των αθλητών. Παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη σε ένα πλαίσιο χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας.

Χάρη σε αυτό, οι διαδικασίες αποκατάστασης μπορούν να βελτιστοποιηθούν χωρίς να διακυβεύεται η κατάσταση της σύστασης του σώματος. Θα μπορούσε ακόμη και να εισαχθεί στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων με στόχο τη μείωση του ποσοστού λίπους του σώματος.

Το skyr είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου. Το στοιχείο αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των οστών, αποτρέποντας τα κατάγματα στο μέλλον. Κανονικά, τα οστά των αθλητών υπόκεινται σε υψηλά επίπεδα πίεσης, επομένως είναι βασικό να βελτιστοποιήσετε την παροχή βιταμίνης D και ασβεστίου και να βελτιώσετε την κατάσταση της μυϊκής μάζας για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Εντάξτε το skyr στη διατροφή σας σε τακτική βάση

Όπως είδατε, το skyr είναι μια πολύ ευεργετική τροφή που μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατροφής σας σε τακτική βάση και να βελτιώσει την ποιότητά της. Το προϊόν αυτό παρέχει μια καλή ποσότητα βασικών θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, είναι ευπροσάρμοστο σε μαγειρικό επίπεδο. Έχει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνδυαστεί με πολλά διαφορετικά τρόφιμα.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να δίνετε προσοχή στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν είναι όλα από αυτά καλής ποιότητας. Μερικές φορές μπορεί να περιέχουν τεχνητά πρόσθετα, όπως γλυκαντικές ουσίες, των οποίων οι επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση αυτών των ουσιών για να αποφύγετε δυσλειτουργίες στο μέλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.