Στοματικό διάλυμα: Είδη, χαρακτηριστικά και παρενέργειες

Η χρήση στοματικού διαλύματος ως συμπλήρωμα της στοματικής υγιεινής προσφέρει πολλά οφέλη στο στόμα. Εδώ θα σας ενημερώσουμε για τα χαρακτηριστικά, τους διαφορετικούς τύπους και τις παρενέργειες αυτών των προϊόντων.
Στοματικό διάλυμα: Είδη, χαρακτηριστικά και παρενέργειες
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου, 2022

Το στοματικό διάλυμα χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπου μετά το βούρτσισμα γιατί δίνει την αίσθηση ενός πιο καθαρού και φρέσκου στόματος.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία αυτών των προϊόντων στην αγορά. Ακόμα και ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τη χρήση ενός συγκεκριμένου στοματικού διαλύματος για την πρόληψη ή τη θεραπεία ενός στοματικού προβλήματος.

Αν και τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή αν χρησιμοποιούνται σωστά, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα κάποιων παρενεργειών. Διαβάστε παρακάτω για τους διάφορους τύπους στοματικού διαλύματος εδώ!

Τι είναι το στοματικό διάλυμα;

Το στοματικό διάλυμα, που ονομάζεται επίσης στοματικό ξέπλυμα, είναι ένα υγρό διάλυμα που χρησιμοποιείται για κάποιο χρονικό διάστημα στο στόμα για τον καθαρισμό των στοματικών δομών. Το πλύσιμο των δοντιών, των ούλων, της γλώσσας και άλλων βλεννογόνων με αυτό το προϊόν συμβάλλει στην προαγωγή της στοματικής υγείας.

Τα στοματικά διαλύματα συμβάλλουν στη στοματική υγιεινή προωθώντας την εξάλειψη των μικροβίων και ελέγχοντας τη βακτηριακή πλάκα. Επιπλέον, αφήνουν πίσω τους φρέσκια αναπνοή, ενυδατώνουν τους στοματικούς ιστούς και μειώνουν τις στοματικές ενοχλήσεις.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα στοματικά διαλύματα ποικίλλουν μεταξύ των εμπορικών σημάτων και τους προσδίδουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έτσι, μπορεί να βρεθούν διαλύματα που προλαμβάνουν την τερηδόνα, αντιμετωπίζουν την ουλίτιδα ή ακόμη και λευκαίνουν τα δόντια.

Η σημασία του στοματικού διαλύματος

Το στοματικό διάλυμα αποτελεί συμπλήρωμα της στοματικής υγιεινής για να την κάνει πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα, αλλά μάλλον τα ενισχύει.

Το στοματικό διάλυμα φτάνει σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες, όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας και του οδοντικού νήματος. Έτσι, χάρη στη δράση του, μειώνει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών και τον σχηματισμό και τη συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας.

Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη αρκετών οδοντιατρικών ασθενειών στις οποίες εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Επίσης, δροσίζει την αναπνοή και μπορεί να βελτιώσει ορισμένες περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος.

Είδη στοματικού διαλύματος

Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα βοηθούν στη μείωση του αριθμού των μικροβίων στο στόμα και στην πρόληψη ασθενειών της στοματικής κοιλότητας. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλοί τύποι στοματικών διαλυμάτων που χρησιμοποιούνται ακριβώς σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Είναι δυνατόν να βρείτε μεγάλη προσφορά και ποικιλία αυτών των προϊόντων στην αγορά, τα οποία είναι συνήθως μη συνταγογραφούμενα. Η γνώση των διαφορών και των χαρακτηριστικών του κάθε στοματικού διαλύματος μπορεί να σας βοηθήσει πολύ κατά την αναζήτηση του κατάλληλου.

Κατά την επιλογή του κατάλληλου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για να επιλέξετε το στοματικό διάλυμα που ταιριάζει καλύτερα στις ιδιαίτερες ανάγκες του στόματός σας. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στους διάφορους τύπους στοματικών διαλυμάτων και πότε συνιστάται η χρήση τους.

a woman with mouthwash
Τα στοματικά διαλύματα δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν διαφορετικές φόρμουλες που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες.

Κοινό στοματικό διάλυμα

Αυτό είναι το πιο βασικό και κοινό στοματικό διάλυμα στην αγορά, καθώς τα ενεργά συστατικά του είναι παρόμοια με εκείνα των πιο κοινών ειδών οδοντόκρεμας. Αυτό το υγρό απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών από το στόμα, αφήνοντας μια αίσθηση φρέσκιας αναπνοής.

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φθόριο, παρέχει ελαφρά προστασία από την τερηδόνα. Διατίθενται σε διάφορες γεύσεις και ορισμένα περιέχουν αλκοόλη.

Στοματικό διάλυμα κατά της πλάκας ή αντισηπτικό

Τα ενεργά συστατικά που περιέχονται σε αυτό το είδος στοματικού διαλύματος το καθιστούν πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της βακτηριακής πλάκας στο στόμα. Συχνά χρησιμοποιείται το αντισηπτικό διγλυκονικό χλωρεξιδίνη, αλλά μερικές φορές συνδυάζεται με άλλα συστατικά, όπως φαινόλες, ποβιδονικό ιώδιο, μεταλλικά άλατα ή αιθέρια έλαια.

Είναι οι τύποι στοματικού διαλύματος που είναι ιδανικοί για τη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή άλλη χειρουργική επέμβαση στο στόμα, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και προάγουν την επούλωση των ιστών.

Σε περιπτώσεις πληγών και στοματικών ελκών, ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μπορεί να μειώσει τη δυσφορία και να επιταχύνει την επούλωση.

Στοματικό διάλυμα με φθόριο

Πρόκειται για έναν τύπο στοματικού διαλύματος που περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση φθορίου από αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως. Για το λόγο αυτό, είναι σε θέση να προστατεύει το σμάλτο των δοντιών, να προλαμβάνει την τερηδόνα και ακόμη και να αναστρέφει τα πρώιμα στάδια της νόσου.

Αυτοί οι τύποι φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων είναι χρήσιμοι για ενήλικες και παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Οι οδοντίατροι θα πρέπει να είναι αυτοί που συνταγογραφούν αυτό το είδος στοματικού διαλύματος και να υποδεικνύουν τον σωστό τρόπο χρήσης τους. Ο επαγγελματίας θα πρέπει επίσης να καθορίζει τη συχνότητα και το χρόνο χρήσης του προϊόντος.

Στοματικό διάλυμα για ξηροστομία

Οι ασθενείς που πάσχουν από ξηροστομία πρέπει να χρησιμοποιούν ένα στοματικό διάλυμα ικανό να λιπαίνει τους στοματικούς ιστούς τους. Επιπλέον, αυτού του είδους τα προϊόντα μειώνουν την αίσθηση της ξηροστομίας και προλαμβάνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ξηρότητα του στόματος, όπως η συσσώρευση πλάκας και οι στοματικές λοιμώξεις.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα συνδυάζουν μέταλλα, φθόριο και βιταμίνη Ε.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 3 Φυσικά στοματικά διαλύματα για άσχημη αναπνοή

Στοματικό διάλυμα για συγκεκριμένες χρήσεις

Υπάρχουν στοματικά διαλύματα που έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες και ενδείκνυνται σε συγκεκριμένες καταστάσεις:

 • Προχειρουργικό στοματικό διάλυμα: Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη χρήση στοματικού διαλύματος με εξαετιδίνη ή χλωρεξιδίνη πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ιδίως πριν από την περιοδοντική χειρουργική επέμβαση. Αυτά τα συστατικά με αντισηπτική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Στοματικό διάλυμα για ορθοδοντικά προβλήματα: Πρόκειται για ένα είδος στοματικού διαλύματος που βελτιώνει την οδοντική υγιεινή και παρέχει επιπλέον προστασία στους ασθενείς που φορούν σιδεράκια.
 • Στοματικό διάλυμα για οδοντοστοιχίες: Πρόκειται για ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλη που ενισχύει τα ούλα και τους βλεννογόνους των ασθενών που φορούν οδοντοστοιχίες.
 • Στοματικό διάλυμα ενίσχυσης της λεύκανσης των δοντιών: Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τη χρήση στοματικού διαλύματος με χαμηλές δόσεις υπεροξειδίων λεύκανσης μετά από μια θεραπεία λεύκανσης δοντιών. Η χρήση του προϊόντος από καιρό σε καιρό θα παρατείνει τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται.
 • Ξεπλύματα για την ευαισθησία: Για τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στα δόντια, η χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει νιτρικό κάλιο μπορεί να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, δεν συνιστάται η χρήση του για περισσότερο από 2 ή 3 εβδομάδες.

Χαρακτηριστικά των στοματικών διαλυμάτων

Ένα στοματικό διάλυμα χαρακτηρίζεται ως ένα υγρό διάλυμα ικανό να απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών, τα μικρόβια και τη βακτηριακή πλάκα που συσσωρεύεται στο στόμα. Η προσθήκη συγκεκριμένων συστατικών επιτρέπει μια μεγάλη ποικιλία για τη θεραπεία και την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι είναι εύκολα στη χρήση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά που ξέρουν να φτύνουν. Ωστόσο, η χρήση τους δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 6 ετών.

Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση αυτών των προϊόντων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Παρόλο που ο χειρισμός τους είναι απλός, συνιστάται πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Γενικά, εκτός εάν υποδεικνύεται διαφορετικά από τον οδοντίατρο, η χρήση τους συνιστάται μετά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα.

Το υγρό διατηρείται μέσα στη στοματική κοιλότητα κάνοντας κινήσεις που επιτρέπουν στο υγρό να φτάσει σε όλες τις δομές του στόματος. Μετά από ένα λεπτό περίπου, φτύστε το και μην ξεπλύνετε ξανά και μην φάτε ή πιείτε για τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη χρήση.

Με αυτά τα απλά βήματα, είναι δυνατόν να προστατεύσετε τη στοματική κοιλότητα, να μειώσετε τη βακτηριακή πλάκα και να αποκτήσετε φρέσκια αναπνοή.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 σπιτικές θεραπείες για την αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια

Πιθανές παρενέργειες από το στοματικό διάλυμα

Ορισμένα συστατικά των στοματικών διαλυμάτων μπορεί να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες:

 • Ερεθισμός του βλεννογόνου: Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους τύπους στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν αλκοόλη ή λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS), τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τους βλεννογόνους του στόματος. Θα πρέπει να αποφεύγονται εάν υπάρχουν μη επουλωτικές βλάβες ή πληγές από καρκίνο.
 • Λεκέδες των δοντιών: Ορισμένα αντισηπτικά που περιέχονται σε στοματικά διαλύματα μπορεί να λεκιάσουν τα δόντια και τους βλεννογόνους αν χρησιμοποιηθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του οδοντιάτρου για να αποφύγετε αυτό το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη, εξαετίδια ή υπεροξείδια.
 • Προβλήματα στο στομάχι: Η κατάποση μικρών ποσοτήτων στοματικού διαλύματος μπορεί να προκαλέσει καούρα, κολικούς ή διάρροια.
 • Αλλεργίες: Τα συστατικά των στοματικών διαλυμάτων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Αυτό προκαλεί πρήξιμο των χειλιών και των ούλων, κάψιμο, εξανθήματα ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να διακόψετε τη χρήση και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αντιμετωπίσετε την αλλεργική κατάσταση. Εάν υπάρχει ιστορικό δυσανεξίας στην ξυλιτόλη, τη φλομεντόλη ή το SLS, θα πρέπει να ελέγχονται οι ετικέτες για να αποφεύγονται τα προϊόντα που τα περιέχουν.
 • Στοματική ξηρότητα: Παρόλο που διατίθενται διάφοροι τύποι στοματικού διαλύματος για τη βελτίωση των συνθηκών ξηροστομίας, εκείνα που περιέχουν αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
 • Κάψιμο ή πόνος κατά τη χρήση: Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ένα μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή επώδυνη αίσθηση όταν χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ.
 • Εξάλειψη του υγιούς μικροβιώματος του στόματος: Η συχνή χρήση ενός πολύ ισχυρού αντισηπτικού στοματικού διαλύματος μπορεί να εξαλείψει τα ωφέλιμα βακτήρια στο στόμα.
 • Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου: Ορισμένα συνθετικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ορισμένων στοματικών διαλυμάτων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, όπως η τρικλοζάνη. Η χρήση τους θα πρέπει να περιορίζεται σε περιπτώσεις που κρίνονται κατάλληλες από τον οδοντίατρο.
a dry mouth because of using mouthwash
Η ξηρότητα των χειλιών και των βλεννογόνων μεμβρανών στο εσωτερικό του στόματος είναι ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν κατά τη χρήση τύπων στοματικού διαλύματος που περιέχουν αλκοόλη.

Σημάδια που υποδηλώνουν υπερβολική χρήση στοματικού διαλύματος

Η χρήση ενός στοματικού διαλύματος που έχει συνταγογραφηθεί από τον οδοντίατρο πρέπει να βασίζεται στις οδηγίες του οδοντιάτρου. Στην περίπτωση των στοματικών διαλυμάτων χωρίς συνταγή, συνιστάται να μην ξεπερνάτε τη μία ή δύο φορές την ημέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αίσθηση καθαρού στόματος και φρέσκιας αναπνοής που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα και τα χρησιμοποιούν περισσότερες από αρκετές φορές την ημέρα. Η υπερβολική χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παρενέργειες:

 • Αιμορραγία των ούλων κατά τη χρήση στοματικού διαλύματος
 • Επίμονα αφθώδη έλκη
 • Ξηρό στόμα
 • Πόνος ή ευαισθησία στο στόμα μετά τη χρήση του προϊόντος ή κατά το βούρτσισμα των δοντιών
 • Λεκέδες στα δόντια

Ένας σύμμαχος στη φροντίδα του στόματος όταν χρησιμοποιείται υπεύθυνα

Το στοματικό διάλυμα είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος όταν πρόκειται για τη φροντίδα της στοματικής υγείας. Είναι ένα συμπλήρωμα του βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος που βοηθά να φτάσει σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν οι τρίχες και το οδοντικό νήμα.

Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα. Η διαβούλευση με τον οδοντίατρό σας σχετικά με το καλύτερο προϊόν για τις ανάγκες του δικού σας στόματος και η χρήση του σύμφωνα με τις συστάσεις του επαγγελματία θα σας βοηθήσει να αποφύγετε επιπλοκές και να διασφαλίσετε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το προϊόν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
 • Leyva Bahena, S., Badillo Alvíter, G., Reyes Ríos, R., & Campos Hernández, E. (2016). Efectividad antimicrobiana de cuatro enjuagues bucales. Tlamati Sabiduría.
 • Alemán, L. F. J., Guerrero, J. C. H., Farfán, M. D. J., & Salgado, A. L. (2011). Determinación a corto plazo de la efectividad y sustentabilidad de tres enjuagues bucales comerciales ante la halitosis. Revista odontológica mexicana15(4), 219-223.
 • Bascones, A., & Morante, S. (2006). Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual. Avances en periodoncia e implantología oral18(1), 21-29.
 • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
 • Feldmuth Gonzales, H. J. (2021). Actividad antibacteriana del aceite esencial de eucaliptus globulus en comparación con gluconato de clorhexidina al 0.12% en la inhibición de porphyromona gingivalis in vitro.
 • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
 • Roncal-Espinoza, R. J., & Tay-Chu-Jon, L. Y. (2018). Aclaramiento dental con enjuagues de libre venta que contienen peróxido de hidrógeno. International journal of odontostomatology12(2), 121-124.
 • Cantos, V., & Steward, I. (2021). Diferencias clínicas en el tratamiento periodontal con y sin el uso de clorhexidina. Revisión sistemática.
 • López, M. D. L. C. T., Álvarez, M. D., & Morales, A. A. (2017). La clorhexidina, bases estructurales y aplicaciones en; la estomatología. Gaceta Médica Espirituana11(1), 8.
 • Shrestha, P., Zhang, Y., Chen, W. J., & Wong, T. Y. (2020). Triclosan: antimicrobial mechanisms, antibiotics interactions, clinical applications, and human health. Journal of Environmental Science and Health, Part C38(3), 245-268.
 • Sánchez-Bernal, J., Conejero, C., & Conejero, R. (2020). Aftosis oral recidivante. Actas Dermo-Sifiliográficas111(6), 471-480.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.