Τάση για εμετό: Αιτίες και θεραπείες

Η ανάγκη για εμετό μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Οι περισσότερες από τις αιτίες δεν είναι σοβαρές και δεν απαιτούν ιατρική περίθαλψη.
Τάση για εμετό: Αιτίες και θεραπείες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 02 Οκτωβρίου, 2022

Η ναυτία, που αναφέρεται επίσης συνήθως ως τάση για εμετό, είναι μια υποκειμενική αίσθηση που υποδηλώνει την εγγύτητα του εμετού. Δυστυχώς, το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ συχνό και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες καταστάσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε λίγα περισσότερα για τις αιτίες του και τις θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε.

Η τάση για εμετό συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα:

 • Γενική αδιαθεσία
 • Πονοκέφαλος
 • Πικρή γεύση στο στόμα
 • Κρύος ιδρώτας

Επιπλέον, το αίσθημα αυτό μπορεί να τελειώνει ή να μην τελειώνει με την αποβολή του γαστρικού περιεχομένου. Ωστόσο, η δυσφορία που προκαλεί αυτό το σύμπτωμα τείνει να εξαφανίζεται από μόνο του μετά από μερικές ώρες.

Είναι επίσης δυνατό να εφαρμόσετε ορισμένα μέτρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, συνιστάται πάντοτε ιατρική αξιολόγηση εάν η δυσφορία είναι πολύ έντονη ή διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα.

Αιτίες για την τάση για εμετό

Οι περισσότερες από τις αιτίες της ναυτίας είναι καλοήθεις στην προέλευσή τους. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί εξειδικευμένη προσοχή.

1. Τρόφιμα

Τόσο τα μεγάλα γεύματα όσο και η συχνή πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της τάσης για εμετό. Αυτό συμβαίνει επειδή καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης, οδηγώντας στην εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ναυτία.

Η δυσανεξία σε κάποιο συστατικό της τροφής μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσφορία. Υπό αυτή την έννοια, τα άτομα με κοιλιοκάκη θα παρουσιάσουν το σύμπτωμα όταν προσλαμβάνουν γλουτένη, όπως και τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τάση για εμετό: Αιτίες και θεραπείες
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να νιώσουν την επιθυμία να κάνουν εμετό όταν προσλαμβάνουν ένα προϊόν που δεν είναι απαλλαγμένο από λακτόζη.

2. Γαστρεντερικά προβλήματα και τάση για εμετό

Ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών του πεπτικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνει εμετό ως μέρος των κλινικών τους εκδηλώσεων. Μερικές από τις πιο σχετικές παθήσεις είναι η γαστρίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η παγκρεατίτιδα.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, καθώς και διάρροια, κολικούς και γενική κακουχία. Η γαστρεντερική αιμορραγία, ιδίως η αιμορραγία του ανώτερου γαστρεντερικού, είναι μια άλλη συχνή αιτία γαστρεντερικής ναυτίας και εμετού.

3. Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες της παρόρμησης για εμετό σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Clinical Evidence αναφέρει ότι παρατηρείται συχνά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν το σύμπτωμα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες και μπορεί να εξαφανιστεί μετά την 16η εβδομάδα. Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν αυτό το στάδιο.

4. Η ναυτία της κίνησης και η τάση για εμετό

Η ναυτία στα ταξίδια εμφανίζεται όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή πλοίο και αντιστοιχεί σε μια άλλη κοινή αιτία ναυτίας. Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να παρουσιάσει αυτή την αλλοίωση, ωστόσο είναι πιο συχνή στις γυναίκες, στα παιδιά και σε όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ αυτού που γίνεται αντιληπτό από τους αρθρικούς υποδοχείς, τα μάτια και το εσωτερικό αυτί. Υπό αυτή την έννοια, το σώμα μπορεί να αντιληφθεί την κίνηση, αλλά τα μάτια όχι, γεγονός που δημιουργεί συγκεχυμένα σήματα για τον εγκέφαλο.

5. Ημικρανίες

Οι ημικρανίες ορίζονται ως πονοκέφαλος ποικίλης έντασης που τείνει να διαρκεί αρκετές ώρες και είναι επαναλαμβανόμενος. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα όταν η ένταση της ενόχλησης είναι πολύ μεγάλη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για εμετό.

6. Μολυσματικές ασθένειες και τάση για εμετό

Οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό συστηματικών συμπτωμάτων. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι ο πυρετός, η γενική αδιαθεσία και, φυσικά, η τάση για εμετό.

Μάλιστα, υπάρχουν λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος, όπως η ιογενής γαστρεντερίτιδα, οι οποίες εκδηλώνονται μέσω της ναυτίας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να πάτε στο γιατρό το συντομότερο δυνατό για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και να αποτρέψετε την εξέλιξη της λοίμωξης.

7. Άγχος και στρες

Τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν σωματικές εκδηλώσεις ως μέρος της διαδικασίας σωματοποίησης. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στο περιοδικό Experimental Brain Research  συσχέτισε την εμφάνιση ναυτίας με χαρακτηριστικά άγχους σε παιδιά.

Το υπερβολικό άγχος μπορεί επίσης να ευθύνεται για την εμφάνιση της επιθυμίας για εμετό. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο διαταραχές δημιουργούν αλλαγές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και σε ορισμένες ορμόνες.

8. Λαβυρινθίτιδα και τάση για εμετό

Ο λαβύρινθος είναι μια μικρή δομή μέσα στο εσωτερικό του αυτιού που συμμετέχει στη διατήρηση της στάσης και της ισορροπίας. Αυτό το ανατομικό τμήμα μπορεί να φλεγμαίνει για πολλαπλούς λόγους, προκαλώντας λαβυρινθίτιδα και μαζί με αυτήν την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία και ο ίλιγγος.

9. Ένα hangover

Το hangover εμφανίζεται μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ένα άτομο. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι πολύ ποικίλα:

 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλος
 • Υπερβολική δίψα
 • Γενική αδιαθεσία

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αφυδάτωση που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ. Εκτός από την προσπάθεια που καταβάλλει το συκώτι να αποβάλει την ουσία από τον οργανισμό.

10. Οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων

Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε όσους τα καταναλώνουν. Μία από τις πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι η τάση για εμετό. Ευτυχώς, η έντασή τους είναι μικρή και τείνουν να εξαφανίζονται από μόνες τους.

Μεταξύ των φαρμάκων που προκαλούν τη μεγαλύτερη ναυτία είναι τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, μια δημοσίευση στο περιοδικό Breast Cancer έδειξε ότι έως και το 44% των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία μπορεί να εμφανίσουν το σύμπτωμα στην οξεία φάση.

11. Έντονη σωματική άσκηση

Η ανάγκη για εμετό μπορεί να εμφανιστεί την ώρα της έντονης σωματικής άσκησης, ειδικά αν οι άνθρωποι δεν έχουν την κατάλληλη σωματική κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες θα παράγουν υπερβολικό γαλακτικό οξύ και ο οργανισμός θα προσπαθήσει να το αποβάλει με πολλαπλά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του εμετού.

12. Υπογλυκαιμία

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή υπογλυκαιμία είναι μια άλλη συχνή αιτία ναυτίας και εμετού. Ο εγκέφαλος τρέφεται κυρίως από τη γλυκόζη, οπότε όταν η συγκέντρωσή της στο αίμα μειώνεται, εμφανίζεται η χαρακτηριστική συμπτωματολογία.

13. Άλλες πιθανές αιτίες

Η τάση για εμετό είναι ένα γενικό σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία πολλών άλλων καταστάσεων, ορισμένες από τις οποίες είναι σημαντικής σοβαρότητας.

Ευτυχώς, τέτοιες καταστάσεις είναι λιγότερο συχνές, αν και είναι πάντα απαραίτητο να τις λαμβάνουμε υπόψη:

 • Ίλιγγος
 • Καρκίνος
 • Σκωληκοειδίτιδα
 • Η κατάποση τοξινών
 • Εντερική απόφραξη
 • Έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου
Τάση για εμετό: Αιτίες και θεραπείες
Ένα από τα συμπτώματα έναρξης της σκωληκοειδίτιδας είναι η ναυτία μαζί με τον πόνο στο επιγάστριο, ο οποίος στη συνέχεια μεταναστεύει στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Τι να κάνω αν νιώθω ότι θέλω να κάνω εμετό;

Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να έχετε κατά νου ότι οι συστάσεις για την ανακούφιση της τάσης για εμετό θα εξαρτηθούν από τη συγκεκριμένη αιτία της. Ωστόσο, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέτρα είναι ο έλεγχος της διατροφής σας αποφεύγοντας τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα.

Χρήσιμη είναι η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πολύ νερό. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων υγρών και το να παραμείνετε ακίνητοι για αρκετά λεπτά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπράυνση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση πικρής γεύσης στο στόμα, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα.

Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να αποφεύγετε τα τρόφιμα με έντονες οσμές, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τη σόδα και τα πικάντικα φαγητά. Αυτές οι τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία και να οδηγήσουν σε εμετό.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα φάρμακα για την απομάκρυνση της επιθυμίας για εμετό, όπως η μετοκλοπραμίδη. Ωστόσο, αρχίζουν να επιδρούν περίπου 30 λεπτά μετά την κατάποση και δεν συνιστώνται χωρίς την επίβλεψη γιατρού.

Ο εμετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα με πολλές αιτίες

Ο εμετός μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Οι περισσότερες από τις αιτίες δεν είναι σοβαρές και δεν απαιτούν ειδική θεραπεία. Ωστόσο, συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό για να βρείτε την πηγή του προβλήματος και να αποφύγετε επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Festin M. Nausea and vomiting in early pregnancy. BMJ Clin Evid. 2014 Mar 19;2014:1405.
 • Tarbell SE, Shaltout HA, Wagoner AL, Diz DI, Fortunato JE. Relationship among nausea, anxiety, and orthostatic symptoms in pediatric patients with chronic unexplained nausea. Exp Brain Res. 2014 Aug;232(8):2645-50.
 • Naito Y, Kai Y, Ishikawa T, Fujita T et al. Chemotherapy-induced nausea and vomiting in patients with breast cancer: a prospective cohort study. Breast Cancer. 2020 Jan;27(1):122-128.
 • Bruley des Varannes S, Liard F, Filoche L, Savarieau B. Les nausées : données actuelles [Nausea: Current view]. Presse Med. 2019 May;48(5):478-487.
 • Lacy BE, Parkman HP, Camilleri M. Chronic nausea and vomiting: evaluation and treatment. Am J Gastroenterol. 2018 May;113(5):647-659.
 • Veiga-Gil L, Pueyo J, López-Olaondo L. Postoperative nausea and vomiting: physiopathology, risk factors, prophylaxis and treatment. Rev Esp Anestesiol Reanim. 2017 Apr;64(4):223-232.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.