Κακή στοματική υγεία: Οι 7 συνέπειες για την υγεία σας

Η στοματική υγεία είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζουν μερικοί άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, συνδέεται με τη γενική ευεξία ολόκληρου του σώματος.
Κακή στοματική υγεία: Οι 7 συνέπειες για την υγεία σας

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου, 2023

Η στοματική υγεία είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζουν πολλοί άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, συνδέεται με τη γενική ευεξία ολόκληρου του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνέπειες της κακής οδοντικής υγιεινής θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς.

Ένα λευκό χαμόγελο και μια φρέσκια αναπνοή είναι θεμελιώδη στοιχεία της προσωπικής σας εικόνας και η φροντίδα του στόματός σας είναι σημαντικό στοιχείο της καλής υγείας.

Πώς συνδέεται η στοματική υγεία με την υγεία του υπόλοιπου σώματος;

Κακή στοματική υγεία: Οι 7 συνέπειες για την υγεία σας
Για να εξασφαλίσετε καλή στοματική υγιεινή, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Όπως πολλές περιοχές του ανθρώπινου σώματος, το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια, πολλά από τα οποία είναι αβλαβή για την υγεία. Οι φυσικές άμυνες και οι καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής είναι συνήθως αρκετές για να τα κρατήσουν υπό έλεγχο.

Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στο στόμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα και σε ασθένειες των ούλων. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να αναπτυχθούν ακόμη και άλλες παθήσεις.

Οι συνήθεις αιτίες των στοματικών παθήσεων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν τέσσερις παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις περισσότερες στοματικές παθήσεις:

  • Κακή υγεία
  • Κάπνισμα
  • Κακή στοματική υγιεινή
  • Κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

Μάλιστα, ο ΠΟΥ εξηγεί ότι οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με τις τρεις σημαντικότερες χρόνιες ασθένειες: τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κακή οδοντική υγιεινή προκαλεί άμεσα αυτά τα προβλήματα, αλλά ότι “μπορεί” να οδηγήσει σε αυτά.

Η εμφάνιση αυτών των επιπλοκών υγείας ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, καθώς και με την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών που σχετίζονται με τη στοματική υγεία. Ομοίως, ορισμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά παίζουν ρόλο. Ωστόσο, η κακή οδοντική υγιεινή αναφέρεται ως μία από τις κύριες αιτίες αυτών των προβλημάτων. Οι συνέπειες αυτών των κακών συνηθειών εξετάζονται παρακάτω.

7 συνέπειες από την κακή στοματική υγεία

Κακή στοματική υγεία: Οι 7 συνέπειες για την υγεία σας
Η σωστή στοματική υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη της τερηδόνας. Η φροντίδα του στόματός σας εξαλείφει τα παθογόνα βακτήρια.

1. Τερηδόνα και στοματική υγεία

Η τερηδόνα είναι μία από τις πιο συχνές στοματικές παθήσεις, ιδίως στα παιδιά. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ εξηγεί ότι οι κοιλότητες είναι η καταστροφή των ιστών που συνθέτουν τα δόντια. Αυτό οφείλεται στα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια της πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών. Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της τερηδόνας:

  • Τρόφιμα
  • Συνήθειες υγιεινής
  • Γενετική κληρονομικότητα
  • Παρουσία φθορίου στο αλάτι και την οδοντόκρεμα

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 60 έως 90 % των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν τερηδόνα, όπως και σχεδόν όλοι οι ενήλικες. Συχνά παρουσιάζουν πόνο και άλλες ενοχλήσεις.

2. Περιοδοντική νόσος

Γνωστή και ως νόσος των ούλων, πρόκειται για μόλυνση των ιστών που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Εμφανίζεται, σε γενικές γραμμές, λόγω κακών συνηθειών οδοντικής υγιεινής που προκαλούν συσσώρευση και σκλήρυνση της πλάκας στα δόντια, όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες.

Στα πιο προχωρημένα στάδιά της, μπορεί να προκαλέσει πόνο και αιμορραγία στα ούλα, πόνο κατά τη μάσηση και απώλεια δοντιών. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 15 έως 20% των ενηλίκων ηλικίας 35 έως 44 ετών έχουν χάσει δόντια λόγω αυτής της νόσου.

3. Κακή στοματική υγεία και κακοσμία του στόματος

Η κακοσμία του στόματος προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων στο εσωτερικό του στόματος, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει άλλη προέλευση. Πρόκειται για ένα από τα πιο ήπια προβλήματα που προκαλούνται από την κακή οδοντική υγιεινή, αν και είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η Ισπανική Εταιρεία Περιοδοντολογίας και Οστεοενσωμάτωσης (SEPA) εκτιμούν ότι το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας του στόματος είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής. Το 70% οφείλεται σε βακτήρια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της γλώσσας και το 30% σε προβλήματα των ούλων.

Αυτές οι τρεις πρώτες ασθένειες είναι άμεσες συνέπειες των ανεπαρκών συνηθειών στοματικής φροντίδας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιο ευαίσθητες καταστάσεις που σχετίζονται με τη στοματική υγεία.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: LED λεύκανση δοντιών: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

4. Ενδοκαρδίτιδα και κακή στοματική υγεία

Πρόκειται για μια λοίμωξη του εσωτερικού χιτώνα της καρδιάς, γνωστή και ως ενδοκάρδιο. Οφείλεται συνήθως σε βακτηριακή και μερικές φορές μυκητιασική λοίμωξη που συμβαίνει όταν βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος από άλλο μέρος του σώματος, όπως το στόμα. Στη συνέχεια φτάνουν στην καρδιά και προσβάλλουν τις ευάλωτες περιοχές.

5. Καρδιαγγειακές παθήσεις

Το 2008, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πάσχουν από ουλίτιδα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.

Η έρευνα έδειξε ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα του αίματος και να προσκολληθούν στα αιμοπετάλια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος και επακόλουθες καρδιακές προσβολές.

6. Πρόωρος τοκετός

Η έρευνα έχει συνδέσει την περιοδοντίτιδα με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος γέννησης στα νεογέννητα. Αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η οδοντική νόσος προκαλεί την απελευθέρωση προσταγλανδινών, των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τις συσπάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού.

7. Χρόνιες ασθένειες λόγω κακής οδοντικής υγιεινής

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες επιδεινώνονται από την κακή στοματική υγεία.

Η ανεπαρκής οδοντική υγιεινή μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην ανάπτυξη διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών, μεταξύ των οποίων:

Πώς να βελτιώσετε τη στοματική σας υγεία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υιοθετήσετε καλές συνήθειες οδοντικής υγιεινής, όπως βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και χρήση στοματικού διαλύματος. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τέλος, είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε περιοδικά έναν οδοντίατρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει επαρκής έλεγχος της οδοντικής σας υγείας και οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.