Είδη λαχτάρας: Τι πρέπει να ξέρετε γι αυτά

Οι περισσότεροι καπνιστές βιώνουν μια συνεχή λαχτάρα ή επιθυμία για κατανάλωση καπνού. Όμως, αυτό το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτό;
Είδη λαχτάρας: Τι πρέπει να ξέρετε γι αυτά
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στα διαφορετικά είδη λαχτάρας. Η λαχτάρα είναι μια σχετικά πρόσφατη έννοια η οποία αναφέρεται στην έντονη και σχεδόν ασταμάτητη επιθυμία για την κατανάλωση μιας ουσίας (ναρκωτικά, καπνός, φαγητό, ή αλκοόλ).

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η έννοια ήταν κάπου μέσα στο 1940. Εκείνη την περίοδο, οι ειδικοί την όρισαν ως την έντονη επιθυμία για την κατανάλωση οπιούχων, όπως είναι η ηρωίνη ή η μορφίνη, όταν ένα άτομο προσπαθούσε να σταματήσει τη χρήση τους.

Ωστόσο, στις μέρες μας, φαίνεται δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς αυτή την κατάσταση. Ξεκάθαρο είναι, παρόλα αυτά, πως η λαχτάρα είναι η θεμελιώδης πτυχή του εθισμού στα ναρκωτικά, η οποία συνδέεται στενά με την υποτροπή.

Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε γι’ αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι η λαχτάρα;

Όπως προείπαμε, η λαχτάρα είναι η έντονη επιθυμία για την κατανάλωση μιας ουσίας. Αυτή η επιθυμία είναι ασταμάτητη και “κρατά δέσμιο” το άτομο κατά μία έννοια. Όμως, δεν είναι το ίδιο με το σύνδρομο στέρησης.

Το σύνδρομο στέρησης αποτελείται από μια σειρά παθολογικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων τα οποία εκδηλώνονται αφότου σταματήσει κάποιος/α την κατανάλωση της ουσίας στην οποία έχει εθιστεί (ένα ναρκωτικό). Συμβαίνει συχνά σε αλκοολικά άτομα ή άτομα εθισμένα στα ναρκωτικά.

Ωστόσο, για να τα ξεχωρίσετε, θα πρέπει να κατανοήσετε πως η λαχτάρα ίσως εμφανιστεί ακόμη και αν το άτομο ξεπεράσει τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης. Ο λόγος είναι πως η επιθυμία για κατανάλωση της ουσίας μπορεί να παραμείνει για μήνες ή χρόνια.

Οι ειδικοί συνδέουν τη λαχτάρα με πολλά διαφορετικά είδη ουσιών, από την επιθυμία για κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ, έως ακόμη και με την επιθυμία για χρήση κοκαΐνης ή σκληρών οπιούχων όπως είναι η ηρωίνη.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το γεγονός πως κάτι κοινωνικά αποδεκτό, το κάπνισμα, μπορεί να σας επηρεάσει για μια ζωή. Με άλλα λόγια, είναι το ίδιο βλαβερό με άλλα πράγματα.

Γυναίκα καπνίζει και πίνει

Η λαχτάρα είναι η επιθυμία για την κατανάλωση οποιασδήποτε ουσίας, ναρκωτικών, καπνού, ή ποτού.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη λαχτάρας;

Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά ήδη λαχτάρας. Το πρώτο είναι το παθολογικό, το οποίο συμβαίνει σχεδόν παράλληλα με το σύνδρομο στέρησης. Όπως και αυτό το σύνδρομο, έτσι και η λαχτάρα προκαλεί παθολογικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, κρύο ιδρώτα, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

Με άλλα λόγια, το πρώτο είδος είναι η επιθυμία κατανάλωσης του ναρκωτικού, προερχόμενη από δυνατά συμπτώματα που βιώνει το άτομο κατά τη διάρκεια της στέρησης. Αυτό το είδος είναι συχνά και το δυσκολότερο ως προς την αντιμετώπισή του.

Το άλλο είδος είναι η ψυχολογική λαχτάρα. Εμφανίζεται αργότερα, μόλις ξεπεραστεί το σύνδρομο στέρησης. Συμβαίνει όταν ο/η ασθενής δεν έχει καταναλώσει την ουσία για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και για μήνες ή χρόνια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη λαχτάρα

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τόσο ο εθισμός όσο και το σύνδρομο στέρησης ή η λαχτάρα είναι καταστάσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν. Για να γίνει αυτό, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε κάποιον/α ειδικό, έναν/μία ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε, ή να στραφείτε σε ομάδες υποστήριξης.

Η λαχτάρα είναι μία από τις πτυχές που επηρεάζουν την υποτροπή ενός ατόμου. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ο παράγοντας που συντηρεί τον εθισμό. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε γι’ αυτή και πώς να τη διαχειριστείτε.

Ναρκωτικά και αλκοόλ

Για να διαχειριστείτε τη λαχτάρα, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε τις καταστάσεις που σχετίζονται με το μοτίβο κατανάλωσης της ουσίας. Το πρώτο βήμα είναι ν’ αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση της ουσίας.

Η ιδέα είναι να προσπαθήσετε να αποφύγετε τις καταστάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση της ουσίας. Παραδείγματος χάρη, αν είστε εθισμένοι στο αλκοόλ, είναι καλό να περιορίσετε τις νυχτερινές εξόδους σε μπαρ.

Επίσης, είναι απαραίτητο να έχετε τα εργαλεία για να ελέγχετε αυτή την αυτόματη συμπεριφορά για την κατανάλωση της ουσίας. Η ψυχολογική ή συναισθηματική κατάσταση του/ης ασθενούς μπορεί να έχει επίδραση, καθώς είναι πάντα πιο εύκολο να υποτροπιάσει όταν είναι ευάλωτος/η ή στεναχωρημένος/η.

Υπό αυτή την έννοια, οι περισσότερες θεραπείες εστιάζουν στο να μαθαίνουν τους ανθρώπους πώς να διαχειρίζονται το άγχος ή την αυτοεκτίμησή τους. Με τον ίδιο τρόπο, εξίσου αποτελεσματική, για τον έλεγχο των παραπάνω, είναι η εστίαση της προσοχής τους σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η άσκηση.

Είδη λαχτάρας – Συμπέρασμα

Η λαχτάρα είναι η παράλογη και αλαζονική επιθυμία για την κατανάλωση ενός ναρκωτικού ή μιας ουσίας στην οποία είναι εθισμένο ένα άτομο. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι δεν εμφανίζεται μόνο σε ναρκωτικά όπως είναι η ηρωίνη, αλλά την προκαλούν τόσο ο καπνός όσο και το αλκοόλ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.