7 πράγματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μάθουμε για τις αξίες, τα συναισθήματα και τον πολιτισμό. Υπάρχουν μερικά σπουδαία πράγματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τα Χριστούγεννα.
7 πράγματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τα Χριστούγεννα
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τα Χριστούγεννα; Ναι, η ευγνωμοσύνη είναι ένα από αυτά- η υγεία, η οικογένεια, οι φίλοι και, γιατί όχι, και τα δώρα, είναι λόγοι για να είμαστε ευγνώμονες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να ενθαρρύνουμε τη μάθηση στα παιδιά.

Άλλοι τρόποι διδασκαλίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν να κάνουν με διδακτικές δραστηριότητες. Οι χειροτεχνίες, η κατανόηση του νοήματος της παραμονής των Χριστουγέννων και η ακρόαση παραδοσιακών τραγουδιών είναι μερικά παραδείγματα.

Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι τα συναισθήματα βρίσκονται σε έξαρση για να καλλιεργήσετε τη γνώση, να μοιραστείτε με την οικογένεια και να δείξετε στα παιδιά ότι η ουσία των Χριστουγέννων ξεπερνά την ύλη.

Πράγματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τα Χριστούγεννα

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση του τι αντιπροσωπεύουν τα Χριστούγεννα. Είναι σύνηθες να συνδέουν τη γιορτή με την άφιξη του Άγιου Βασίλη.

Καθώς φτάνουμε στις 25 και 31 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιήστε το μεσοδιάστημα για να πραγματοποιήσετε διασκεδαστικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, εκτός από την καλλιέργεια αξιών και αρετών σε αυτά. Προτείνουμε δραστηριότητες όπως οι ακόλουθες.

1. Γύρος ευγνωμοσύνης

Έχουμε ήδη μιλήσει για την ευγνωμοσύνη, μια σημαντική αξία. Αλλά τα Χριστούγεννα είναι καλό να τονίσουμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες δεν είναι τα δώρα, αλλά η προσπάθεια και η αγάπη με την οποία δόθηκαν τα δώρα, καθώς και η καλή υγεία, το να είμαστε με την οικογένεια και να περνάμε καλά.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προτείνετε μια δραστηριότητα κατά την οποία κάθε παιδί και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι θα αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους ευχαριστούν τους άλλους.

Σε σχέση με την ευγνωμοσύνη, αρκετές μελέτες συμφωνούν ότι είναι μια στάση που βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο ευτυχισμένοι, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να είναι πιο θετικοί. Ενθαρρύνετε αυτή την ιδιότητα από την παιδική ηλικία και συνεργαστείτε με τα παιδιά για τη διαπαιδαγώγηση ενός ευτυχισμένου ατόμου.

things kids can learn from Christmas.
Η ευγνωμοσύνη υπερβαίνει τα δώρα. Είμαστε ευγνώμονες για τα καλά της ζωής, ιδιαίτερα για τα άυλα.

2. Ασκήσεις ενσυνειδητότητας

Ο τελευταίος μήνας της χρονιάς προσφέρεται για τη δημιουργία ενός ισολογισμού σκανταλιάς, προόδου στο σχολείο και συμπεριφοράς στο σπίτι, βαρυσήμαντες ενέργειες για να θέσουμε τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς.

Εξηγήστε στα παιδιά σε τι συνίσταται μια άσκηση ενσυνειδητότητας, με απλά παραδείγματα. Η ανάμνηση μιας ημέρας που δεν συμπεριφέρθηκαν τόσο καλά ή το πόσο υπεύθυνα ήταν, είναι πτυχές που μπορούν να συμπεριλάβουν στον απολογισμό τους.

Με βάση τις εμπειρίες τους, θα προτείνουν τι πρέπει να αλλάξουν, να βελτιώσουν ή να ενισχύσουν το επόμενο διάστημα. Αυτό το εργαλείο είναι χρήσιμο για τη ζωή και είναι ένα από τα πολλά πράγματα που μπορείτε να μάθετε από τα Χριστούγεννα.

3. Πράγματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τα Χριστούγεννα: Να δωρίζουν και να μοιράζονται

Τα προγράμματα KITS επισημαίνουν ότι το να δείξουν στα παιδιά τη σημασία του μοιράσματος τα παρακινεί να μοιράζονται συχνότερα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως οι παρακάτω:

  • “Το να μοιράζεσαι έχει πλάκα!”.
  • “Το να μοιράζεσαι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά”.
  • “Όταν μοιράζεσαι, κάνεις τους άλλους να αισθάνονται καλά”.
  • “Το να μοιράζεσαι είναι ένας καλός τρόπος να είσαι φίλος”.
  • “Όταν μοιραζόμαστε, οι άλλοι είναι πιο πιθανό να μοιραστούν μαζί μας”.

Πώς να το κάνετε; Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμπεριλάβουν τους φίλους τους στα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη. Επίσης, ελέγξτε μαζί αν υπάρχουν παιχνίδια σε καλή κατάσταση που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και δωρίστε τα σε όσους τα χρειάζονται.

4. Παιχνίδια για την ανάπτυξη της σκέψης

Γλωσσοδέτες, αστεία και αινίγματα ζωντανεύουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ειδικά αν επιτρέψετε στα παιδιά να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Μέσα από αυτές τις δυναμικές, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, εφαρμόζουν τη λογική και αναπτύσσουν τη σκέψη τους.

Σε ένα παιχνίδι με γρίφους ή χριστουγεννιάτικους γρίφους για παιδιά, οι συμμετέχοντες δίνουν στοιχεία και περιμένουν από τον αντίπαλο να τα λύσει. Βεβαιωθείτε ότι η πρόκληση περιέχει λέξεις ή χαρακτήρες που παραπέμπουν στις γιορτές, για παράδειγμα:

  • “Ποιος έρχεται, ντυμένος στα κόκκινα με το έλκηθρό του για τα Χριστούγεννα;”.
  • “Είναι άσπροι, στρογγυλοί και με άχνη ζάχαρη πολλή”.

5. Πράγματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τα Χριστούγεννα: Χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα

Οι ιστορίες που παραπέμπουν στις γιορτές είναι διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές. Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες βοηθούν πολύ στην εκμάθηση των παραδόσεων και του νοήματος και του πνεύματος της γιορτής.

Η προέλευση του στεφάνου της Πρωτοχρονιάς, η γέννηση του μικρού Ιησού, ο θρύλος των Μάγων και εκατοντάδες σύγχρονες ιστορίες συνθέτουν μια γκάμα παιδικών ιστοριών κατάλληλων για τις γιορτές.

Η Educared σημειώνει ότι η ανάγνωση ενισχύει τη φαντασία, συμβάλλει στη μάθηση, προάγει τη συγκέντρωση και είναι διασκεδαστική. Από την πλευρά του, το Ίδρυμα Υγείας του Παιδιού αναφέρει ότι είναι σκόπιμο να ενθαρρύνουμε το καθημερινό διάβασμα, ώστε να γίνει μια φυσιολογική και συνηθισμένη δραστηριότητα.

Μην αφήσετε τον Δεκέμβριο να αποτελέσει εξαίρεση και προσκαλέστε τα παιδιά να διαβάσουν. Μπορείτε να αγοράσετε βιβλία, να τα ζητήσετε από βιβλιοθήκες ή να ψάξετε στο διαδίκτυο- οι επιλογές είναι πολλές.

6. Παραδοσιακά τραγούδια

Τα κάλαντα είναι χαρακτηριστικά των Χριστουγέννων. Αν τα παιδιά αναλύσουν αυτά τα τραγούδια, θα καταλάβουν την ιστορία των Χριστουγέννων, καθώς όλοι οι στίχοι αναφέρονται στα γεγονότα.

Κατεβάστε λίστες αναπαραγωγής με εποχιακά τραγούδια μόνο για παιδιά. Αν μπορούν να διαβάσουν, το να τα τραγουδούν στο καραόκε θα είναι διασκεδαστικό.

things kids can learn from Christmas.
Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μπορούν να μας διδάξουν αξίες και παραδόσεις.

7. Χειροτεχνίες

Το περιοδικό Para el Aula αναδεικνύει τις χειροτεχνίες ως ένα κίνητρο για τις μαθησιακές δεξιότητες των παιδιών, ικανό να καθορίσει τις λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες, καθώς και να επιτρέψει στα παιδιά να προτείνουν νέες καταστάσεις για να δημιουργήσουν.

Ανάμεσα στα πράγματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά τα Χριστούγεννα είναι η κατασκευή στολιδιών για να τα κρεμάσουν στο δέντρο ή να τα τοποθετήσουν σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού. Χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένα υλικά και αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει.

Με ξυλάκια παγωτού, χρώματα και γκλίτερ, σχεδιάστε όμορφα μίνι πεύκα. Βρείτε ξερά κλαδιά και φτιάξτε στεφάνια, γεμίστε κάλτσες και φτιάξτε χαριτωμένους χιονάνθρωπους. Υπάρχουν πολλές ιδέες για να φτιάξετε στολίδια με τα παιδιά.

Σημασία των Χριστουγέννων στην παιδική ηλικία

Είναι λάθος να χάσουμε την ευκαιρία που προσφέρουν τα Χριστούγεννα για να συμβάλουμε στην εκπαίδευση των παιδιών. Η τέχνη, η μουσική και η ιστορία είναι θέματα με τα οποία, μέσα από μια παιγνιώδη δυναμική, ενισχύετε τον πολιτισμό και τις γιορτές του Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, η συνύπαρξη κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων γιορτών ενισχύει τους δεσμούς μας, αφού είναι συνήθως ημέρες που τα συναισθήματα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Ο Δεκέμβριος είναι επίσης γεμάτος νοσταλγία και χαρά, συναισθήματα που είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση αναμνήσεων που τα παιδιά φυλάνε σε όλη τους τη ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.