Είναι δυνατόν να καταπολεμήσετε το hangover τρώγοντας σπαράγγια;

Ίσως έχετε ακούσει πρόσφατα ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε το μεθύσι τρώγοντας σπαράγγια. Εμείς θα σας πούμε αν αυτό είναι πραγματικά αλήθεια.
Είναι δυνατόν να καταπολεμήσετε το hangover τρώγοντας σπαράγγια;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στα κοινωνικά δίκτυα έχει διαδοθεί η ιδέα ότι η κατανάλωση σπαραγγιών είναι η βέλτιστη λύση για την καταπολέμηση του hangover. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκατάσταση των βλαβών που προκαλεί το αλκοόλ, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν τα συμπτώματα του hangover. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η επίδραση δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη των αναλγητικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων που σχετίζονται με την αλκοολική δηλητηρίαση.

Πριν ξεκινήσετε, πρέπει να σημειωθεί ότι καμία δόση αλκοόλ δεν είναι ασφαλής ή υγιεινή. Η ουσία αυτή είναι τοξική για τον οργανισμό και είναι προτιμότερο να την εξαλείψετε εντελώς από τη διατροφή, προκειμένου να διατηρήσετε τον οργανισμό σε καλή κατάσταση με την πάροδο των ετών. Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή του είναι κοινωνικά πολύ αποδεκτή, οπότε είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να το εγκαταλείψουν.

Σπαράγγια για τη θεραπεία του hangover;

Η αλήθεια είναι ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά άρθρα που να αποδεικνύουν τη δύναμη των σπαραγγιών να επιταχύνουν τη θεραπεία του hangover. Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει από αυτή την άποψη είναι να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ή να πίνετε λιγότερο.

Το αλκοόλ προκαλεί μια σειρά από μεταβολές στην εσωτερική φυσιολογία που είναι δύσκολο να αντισταθμιστούν σε ορισμένες καταστάσεις, οπότε χρειάζεται χρόνος για να ξεπεραστούν. Ένα από τα σημεία-κλειδιά θα ήταν η αφυδάτωση.

Είναι δυνατόν να καταπολεμήσετε το hangover τρώγοντας σπαράγγια;
Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την κατανάλωση σπαραγγιών για την ανακούφιση από το hangover.

Την επομένη μιας μέθης από αλκοόλ, συνιστάται η κατανάλωση άφθονου μεταλλικού νερού για να αντισταθμιστεί η απώλεια υγρών και να μην γίνουν πιο έντονα τα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να ενδείκνυται η πρόσληψη ορισμένων ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Από την άποψη αυτή, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παρουσία τροφίμων φυτικής προέλευσης στη διατροφή. Η ντομάτα, μεταξύ όλων αυτών, ξεχωρίζει για τη συγκέντρωσή της σε λυκοπένιο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αποφύγετε να φτάσετε σε αυτού του είδους την κατάσταση, καθώς οι βλάβες που δημιουργούνται στον οργανισμό είναι σωρευτικές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Internal Medicine το επιβεβαιώνει αυτό. Μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να παρατηρηθεί και στους άνδρες με αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης. Αυτό έχει καταβολικά και φλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης άλλων σύνθετων ασθενειών και καταστάσεων με την πάροδο των ετών.

Τα οφέλη από την κατανάλωση σπαραγγιών

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση σπαραγγιών βοηθά στην καταπολέμηση του hangover, είναι αλήθεια ότι οι θετικές ιδιότητες αυτών των τροφίμων για την υγεία έχουν αποδειχθεί. Εξάλλου, το λαχανικό αυτό περιέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά περιορίζουν τις βλάβες στο κυτταρικό DNA, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη ασθενειών. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurochemistry International. Μπορούν ακόμη και να μειώσουν τη φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Φυσικά, ο καλύτερος τύπος σπαραγγιού που πρέπει να επιλέξετε είναι πάντα το πράσινο σπαράγγι. Πολλές από τις επιλογές που προσφέρονται σε μορφή κονσέρβας δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Όχι μόνο συγκεντρώνουν λιγότερα φυτοχημικά στο εσωτερικό τους, αλλά χάνεται και ένα σημαντικό μέρος των φυτικών ινών του προϊόντος. Η ουσία αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι καθοριστική για τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης της υγείας του εντέρου μεσοπρόθεσμα, αποφεύγοντας προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Είναι δυνατόν να καταπολεμήσετε το hangover τρώγοντας σπαράγγια;
Αν μπορείτε, επιλέξτε πράσινα σπαράγγια, καθώς η συνεισφορά τους σε αντιοξειδωτικά είναι ανώτερη από εκείνη των λευκών ποικιλιών.

Από την άλλη πλευρά, τα σπαράγγια είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο τρόφιμο σε μαγειρικό επίπεδο. Μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτες, σε ομελέτα, σοταρισμένο… οι δυνατότητες είναι ατελείωτες! Είναι εύκολο να εισαγάγετε αυτό το τρόφιμο στη διατροφή σας σε τακτική βάση για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του. Αποτελεί μάλιστα πηγή υδατοδιαλυτών βιταμινών της ομάδας Β. Αυτές πρέπει να παρέχονται σε καθημερινή βάση, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αποθέματά τους στον οργανισμό.

Πώς να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά το hangover

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η κατανάλωση σπαραγγιών δεν φαίνεται να έχει καθοριστική επίδραση στο hangover, τουλάχιστον όχι ότι έχει αποδειχθεί από την επιστήμη. Ωστόσο, ορισμένες βασικές στρατηγικές μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η επίδρασή του. Η πρώτη από τις συμβουλές που θα μπορούσαν να δοθούν σχετικά με αυτό το θέμα είναι να αποφεύγετε τα πιο σκούρα είδη αλκοόλ, καθώς αυτά είναι εκείνα που προκαλούν μεγαλύτερα συμπτώματα την επόμενη μέρα.

Επιπλέον, θα είναι βασικό να πίνετε μεταλλικό νερό πριν πάτε για ύπνο για να βελτιώσετε την κατάσταση ενυδάτωσής σας. Εάν η συγκέντρωση του νερού στον οργανισμό μειωθεί, είναι πιθανό οι πονοκέφαλοι να εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση. Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να τρώτε πριν από την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό εξασφαλίζει ότι η απορρόφηση του αλκοόλ θα είναι πιο αργή, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της μέθης.

Τα σπαράγγια δεν είναι καλή θεραπεία για το hangover

Όπως είδατε σε αυτό το άρθρο, τα σπαράγγια δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την καταπολέμηση του hangover. Παρά τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων ή στη βελτίωση της ενυδάτωσης.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα πραγματικά αποτελεσματικό φυσικό τρόφιμο ή ουσία για το σκοπό αυτό. Για τους πονοκεφάλους μπορούν να ληφθούν φάρμακα, αλλά αυτό απλώς καλύπτει το πρόβλημα.

Τέλος, να θυμάστε ότι η καλύτερη δόση αλκοόλ στη διατροφή είναι το μηδενικό αλκοόλ. Είναι καλύτερο να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση αυτής της τοξικής ουσίας για να βελτιώσετε την κατάσταση της υγείας σας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο μπορεί να προκύψουν ορμονικές μεταβολές από την κατανάλωσή του, αλλά και η ενδογενής σύνθεση πρωτεϊνών μπλοκάρεται από την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τους αθλητές, καθώς επηρεάζει την ικανότητά τους να αναρρώνουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Vonghia, L., Leggio, L., Ferrulli, A., Bertini, M., Gasbarrini, G., Addolorato, G., & Alcoholism Treatment Study Group (2008). Acute alcohol intoxication. European journal of internal medicine19(8), 561–567. https://doi.org/10.1016/j.ejim.2007.06.033
  • Majumdar, S., Gupta, S., Prajapati, S. K., & Krishnamurthy, S. (2021). Neuro-nutraceutical potential of Asparagus racemosus: A review. Neurochemistry international145, 105013. https://doi.org/10.1016/j.neuint.2021.105013
  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.