Θεραπευτικές ιδιότητες της Plantain: Τι λέει η επιστήμη;

Οι διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες της plantain την καθιστούν ένα πολύ χρήσιμο φυτό στο σπίτι. Θα σας πούμε τα πάντα γι' αυτό.
Θεραπευτικές ιδιότητες της Plantain: Τι λέει η επιστήμη;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η plantain δεν είναι μπανάνα αλλά ένα συγγενικό είδος. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της plantain είναι ποικίλες: βοηθά στην ανάρρωση από κρυολογήματα, είναι επουλωτική, γαστροπροστατευτική και συμβάλλει στην υγεία των νεφρών, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων.

Θεωρείται πλούσια σε φλαβονοειδή και άλλες ενώσεις. Στη φυσική ιατρική χρησιμοποιούνται τόσο τα πράσινα φύλλα όσο και οι σπόροι της. Μπορεί να ληφθεί ως έγχυμα και να εφαρμοστεί τοπικά.

Το φυτό αυτό καταναλώνεται επίσης ως τροφή, σε διάφορες συνταγές όπως σούπες, βραστά και πουρέδες. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γνωρίζετε όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες της plantain; Διαβάστε παρακάτω και μάθετε περισσότερα.

Θεραπευτικές ιδιότητες της plantain

Η plantain είναι ένα ποώδες είδος, γνωστό και ως Plantago major, Plantago lanceolata και ανήκει στην οικογένεια Plantaginaceae. Είναι μικρό, όχι μεγαλύτερο από είκοσι εκατοστά και έχει λογχοειδή, ελαφρώς οδοντωτά φύλλα. Συχνά, συναντάται σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, ιδιαίτερα σε υγρά περιβάλλοντα.

Όπως και πολλά άλλα φυτά, οι θεραπευτικές ιδιότητες της plantain έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διαφόρων ερευνών. Υπάρχουν πλέον έγγραφα που υποστηρίζουν πολλά από τα φαρμακευτικά οφέλη που της αποδίδονται. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biomedicine and Pharmacotherapy καθόρισε ότι η plantain περιέχει:

 • Φλαβονοειδή
 • Αλκαλοειδή
 • Τερπενοειδή
 • Παράγωγα φαινολικών οξέων
 • Ιριδοειδείς γλυκοζίτες
 • Λιπαρά οξέα
 • Πολυσακχαρίτες
 • Βιταμίνες A, C, K
 • Κιτρικό κάλιο
Properties of plantain.
Η έρευνα έχει καθορίσει ότι η plantain περιέχει ουσίες με φαρμακολογικό δυναμικό. Ωστόσο, το φυτό βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη.

Οφέλη από την plantain

Λόγω των συστατικών της, της αποδίδονται διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες και έτσι μπορούμε να απαριθμήσουμε μια σειρά από οφέλη που παρέχει αυτό το φυτό στην υγεία μας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι δεν πρέπει να θεωρείται θαυματουργό είδος, ούτε να αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό βοηθητικό ή συμπληρωματικό μέσο θεραπείας. Ωστόσο, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη του, καθώς μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

1. Επουλωτικός παράγοντας

Σύμφωνα με τις έρευνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η plantain έχει θετικές επιδράσεις ως βοηθητικό μέσο σε περίπτωση πληγών, βοηθώντας στην επούλωση.

2. Γρίπη και κρυολόγημα

Η plantain χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση κοινών ιογενών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Antiviral Research, αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιική δράση.

3. Άλλες αναπνευστικές και στοματικές παθήσεις

Το τσάι από φύλλα plantain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αραίωση και την αποβολή των βρογχικών εκκρίσεων. Επίσης, οι γαργάρες με αυτό το έγχυμα ανακουφίζουν από τις παθήσεις του στόματος και του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλίτιδας και των πληγών του καρκίνου.

4. Προστασία κατά των βακτηρίων

Το Plantago major περιέχει πεπτίδια πολυσακχαριτών, τα οποία έχουν υψηλή αντιβακτηριακή δράση, παρέχοντας έτσι προστατευτικά αποτελέσματα κατά του Streptococcus pneumoniae, μεταξύ άλλων βακτηρίων.

5. Υγεία του ήπατος

Μεταξύ των θεραπευτικών ιδιοτήτων της plantain, έχουν βρεθεί επίσης θετικές επιδράσεις κατά της ηπατοτοξικότητας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Ινδικό περιοδικό φαρμακολογίας διαπίστωσε ότι το φυτό είναι αντιφλεγμονώδες και, επιπλέον, ηπατοπροστατευτικό.

6. Γαστρικά έλκη

Τα φύλλα και οι σπόροι έχει βρεθεί ότι έχουν γαστροπροστατευτικές λειτουργίες, μειώνοντας την οξύτητα των γαστρικών υγρών, παρέχοντας ανακούφιση από τις καούρες. Μπορεί επίσης να αναστείλει τη δραστηριότητα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

7. Υπογλυκαιμικός παράγοντας

Πιστεύεται ότι η plantain μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στα παγκρεατικά κύτταρα.

8. Διουρητικός παράγοντας

Μπορεί να έχει διουρητική δράση και το τσάι από plantain μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών, συμβάλλοντας στη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

9. Συμβάλλει στην υγεία των νεφρών

Στην ίδια κατεύθυνση, λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της, η plantain φαίνεται επίσης να βοηθά στη θεραπεία των λίθων στα νεφρά. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Malaysian Journal of Medical Sciences, τα εκχυλίσματα του φυτού αυτού ήταν ανώτερα από την αλλοπουρινόλη και το κιτρικό κάλιο στην αναστολή του μεγέθους ενός κρυστάλλου οξαλικού ασβεστίου in vitro.

10. Θεραπεία εγκαυμάτων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας στην οποία αναλύθηκε η χρήση της plantain σε εγκαύματα πρώτου βαθμού, στην πλειονότητα (75,9%) των ασθενών η θεραπεία αυτή ήταν ευνοϊκή.

11. Πρόωρη γήρανση

Όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η plantain μπορεί να προλάβει και να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση ή μειώνοντας τα σημάδια που συνδέονται με αυτήν.

12. Άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της plantain

A wound.
Τα ευρήματα έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των δερματικών πληγών. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην προώθηση της αναγέννησης του τραυματισμένου δέρματος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ethnopharmacology , υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της plantain, καθώς είναι επίσης χρήσιμο στη θεραπεία των πληγών:

 • Για τη θεραπεία σπυριών και διαφόρων δερματικών παθήσεων
 • Για τη μείωση των συμπτωμάτων σε προβλήματα κυκλοφορίας και υπέρτασης
 • Για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα
 • Για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης
 • Μείωση της απώλειας ούρων

Πώς μπορεί να ληφθεί η plantain;

Το τσάι από plantain είναι πολύ εύκολο να παρασκευαστεί:

 • Βράστε λίγο νερό και ρίξτε το σε ένα φλιτζάνι
 • Προσθέστε μια κουταλιά πράσινα ή αποξηραμένα φύλλα
 • Σκεπάστε το μείγμα και αφήστε το να μουλιάσει για δέκα λεπτά
 • Σουρώνετε και πίνετε μία ή δύο φορές την ημέρα

Με τα φρέσκα φύλλα μπορείτε να παρασκευάσετε χυμό:

 • Βάλτε ένα φλιτζάνι κρύο νερό και δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα σε ένα μπλέντερ.
 • Ανακατέψτε πολύ καλά.
 • Σουρώστε το και πιείτε το με άδειο στομάχι.

Χρήσεις και εφαρμογές

 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή ως κατάπλασμα. Τα φύλλα θερμαίνονται λίγο και στη συνέχεια τοποθετούνται στα προσβεβλημένα σημεία, είτε από πληγές, είτε από φλεγμονές, είτε από έλκη, είτε από τσιμπήματα εντόμων.
 • Οι σπόροι χρησιμοποιούνται σε αφεψήματα ως συμπληρωματικό φάρμακο κατά των παρασίτων.
 • Το έγχυμα, γενικά, βοηθά στη μείωση των πεπτικών ενοχλήσεων, όπως η διάρροια.
 • Επίσης, η φλούδα θεωρείται φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα.
 • Όταν προστίθεται στα γεύματα, σας βοηθά να απολαύσετε όλες τις ιδιότητές της.

Παρενέργειες

Γενικά, δεν υπάρχουν καταγραφές παρενεργειών όταν χορηγείται από το στόμα σε μέτριες ποσότητες. Ωστόσο, η κατανάλωσή της δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Δεν πρέπει να χορηγείται σε μικρά παιδιά. Ομοίως, σε περιπτώσεις ασθένειας ή άλλης θεραπείας, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να μειώσετε τις πιθανότητες ανεπιθύμητης αντίδρασης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Abud M, Nardello A, Torti J (2017). Hypoglycemic Effect due to Insulin Stimulation with Plantago major in Wistar Rats. Med Aromat Plants (Los Angel), 6(3):292.
 • Adom M, Taher M, Mutalabisin M, et al (2017). Chemical constituents and medical benefits of Plantago major. Biomedicine and Pharmacotherapy. Elsevier Masson SAS. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.09.152
 • Akbar, S. (2020). Plantago major L.(Plantaginaceae). In Handbook of 200 Medicinal Plants, 1455-1463.
 • Ashkani-Esfahani S, Khoshneviszadeh M, Noorafshan A, et al (2019). The Healing Effect of Plantago Major and Aloe Vera Mixture in Excisional Full Thickness Skin Wounds: Stereological Study. World J Plast Surg, 8(1):51-57.
 • Aziz S, See T, Khuay L, et al (2005). In vitro effects of plantago major extract on urolithiasis. The Malaysian Journal of Medical Sciences: MJMS12(2), 22–226. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349397/
 • Beara I, Lesjak M, Jovin E, et al (2009). Plantain (Plantago L.) species as novel sources of flavonoid antioxidants. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Disponible en: https://doi.org/10.1021/jf902205m
 • Beara I, Lesjak M, Orčić D (2012). Comparative analysis of phenolic profile, antioxidant, anti-inflammatory and cytotoxic activity of two closely-related Plantain species: Plantago altissima L. and Plantago lanceolata L. LWT – Food Science and Technology. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.01.001
 • Chathuranga K, Kim M, Lee H, et al (2019). Anti-Respiratory Syncytial Virus Activity of Plantago asiatica and Clerodendrum trichotomum Extracts In Vitro and In Vivo. Viruses, 3;11(7):604.
 • Chiang L, Chiang W, Chang M, et al (2002). Antiviral activity of Plantago major extracts and related compounds in vitro. Antiviral Research55(1), 53–62. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0166-3542(02)00007-4
 • Farokhi F, Khaneshi F. (2013). Histophatologic changes of lung in asthmatic male rats treated with hydro-alcoholic extract of Plantago major and theophylline. Avicenna J Phytomed, 3(2):143-51.
 • Gomez R, Calderon C, Scheibel L, et al (2000). Immunoenhancing properties of Plantago major leaf extract. Phytother Res, 14(8):617-22.
 • Hetland G, Samuelsen AB, Løvik M, Paulsen BS, Aaberge IS, Groeng EC, Michaelsen TE. Protective effect of Plantago major L. Pectin polysaccharide against systemic Streptococcus pneumoniae infection in mice. Scand J Immunol. 2000 Oct;52(4):348-55.
 • Jazayeri S, Ghods R, Hashem D, et al (2021). The Efficacy of Plantago major Seed on Liver Enzymes in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Double-Blind Clinical Trial. Evid Based Complement Alternat Med.
 • Kartini, Piyaviriyakul S, Thongpraditchote S, et al (2017). Effects of Plantago major Extracts and Its Chemical Compounds on Proliferation of Cancer Cells and Cytokines Production of Lipopolysaccharide-activated THP-1 Macrophages. Pharmacogn Mag, 13(51):393-399.
 • Keshavarzi A, Montaseri H, Akrami R, et al (2022). Therapeutic Efficacy of Great Plantain (Plantago major L.) in the Treatment of Second-Degree Burn Wounds: A Case-Control Study. Int J Clin Pract.
 • Melese E, Asres K, Asad M, (2011). Evaluation of the antipeptic ulcer activity of the leaf extract of Plantago lanceolata L. in rodents. Phytother Res, 25(8):1174-80.
 • Mello J, Gonzalez M, Moraes V, et al. (2015). Protective Effect of Plantago major Extract against t-BOOH-Induced Mitochondrial Oxidative Damage and Cytotoxicity. Molecules,  25;20(10):17747-59.
 • Pinto J, Bustamante Z. (2008). Evaluación de la actividad gastroprotectora de los extractos de llantén (Plantago major). BIOFARBO, 16, 36-41. Disponible en: https://docs.bvsalud.org/biblioref/2019/07/1006607/evaluacion-de-la-actividad-gastroprotectora-de-los-extractos-d_cvQyxne.pdf
 • Samuelsen A. (2000). The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. Journal of Ethnopharmacology. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0378-8741(00)00212-9
 • Téllez G, Castaño J. (2010). Péptidos antimicrobianos. Infectio. 14(1), 55-67. Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-560933
 • Türel I, Ozbek H, Erten R, et al (2009). Hepatoprotective and anti-inflammatory activities of Plantago major L. Indian J Pharmacol 41(3):120–124. Disponible en: doi:10.4103/0253-7613.55211
 • Wegener T, Kraft, K. (1999). [Plantain (Plantago lanceolata L.): anti-inflammatory action in upper respiratory tract infections]. Wiener Medizinische Wochenschrift (1946).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.