7 συμβουλές για τη θεραπεία του τικ στα μάτια

Εάν έχετε νευρικό τικ στα μάτια, υπάρχουν διάφορες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφίσετε αυτό το πρόβλημα.
7 συμβουλές για τη θεραπεία του τικ στα μάτια
Bernardo Peña

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Bernardo Peña.

Τελευταία ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου, 2023

Εάν τα βλέφαρά σας τρέμουν ή κλείνουν ακούσια, μπορεί να έχετε τικ. Πρόκειται για ένα τρέμουλο που συχνά συνοδεύεται από προβλήματα όρασης ή ευαισθησία στο φως και μπορεί να εμφανίζεται επανειλημμένα ή μεμονωμένα. Ωστόσο, θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτό το νευρικό τικ στα μάτια

Τα νευρικά τικ είναι πολύ λεπτό τρέμουλο των μυών που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να επηρεαστεί οποιοσδήποτε γραμμωτός μυς και η έντασή τους είναι μεταβλητή. Αν και εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή, είναι συνήθως τόσο ελαφρά που περνούν απαρατήρητα από τρίτους.

Αν το τικ δεν είναι σοβαρό, μπορεί να βελτιωθεί ή και να εξαφανιστεί με ορισμένα απλά μέτρα. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε περισσότερα γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα του σώματος που επιστημονικά ονομάζεται “βλεφαρόσπασμος” ή σπασμός των βλεφάρων.

Οι αιτίες του τικ στα μάτια

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την αιτία. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να αποκλείσετε οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια. Ωστόσο, τα τικ δεν έχουν συγκεκριμένη αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα τικ συνήθως εμφανίζονται, εξαφανίζονται ή τροποποιούνται από μόνα τους με το πέρασμα του χρόνου. Ένα νευρικό τικ στο μάτι μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, από καθημερινές καταστάσεις μέχρι τραύμα.

7 συμβουλές για τη θεραπεία του τικ στα μάτια

Σύμφωνα με εξειδικευμένη έκδοση του MedlinePlus, οι πιο συνηθισμένες αιτίες αυτού του προβλήματος είναι οι εξής :

 • Άγχος
 • Ύπνος
 • Οπτική κόπωση
 • Κατανάλωση ή κατάχρηση τοξικών ουσιών όπως το αλκοόλ
 • Υπερβολική κατανάλωση καπνού και καφεΐνης

Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις (όπως η έλλειψη μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου και η βιταμίνη Β12), αλλεργίες και ασθένειες όπως το σύνδρομο Sjögren μπορεί επίσης να αποτελούν αιτίες.

Επίσης, μια δημοσίευση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη ενυδάτωσης στο μάτι, τα χτυπήματα στην περιοχή και η χρήση φαρμάκων για ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον μπορεί επίσης να προκαλέσουν τικ.

Νομίζουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε: Σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Προειδοποιητικά συμπτώματα για το τικ στα μάτια

Αν εκτός από ακούσιες συσπάσεις έχετε ζαλάδα ή θολή όραση, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Άλλα σημαντικά συμπτώματα που απαιτούν άμεση επαγγελματική αντιμετώπιση είναι:

 • Χαμηλωμένα βλέφαρα
 • Πονοκέφαλος
 • Πολύ αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών
 • Τικ που διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες
 • Ασυνήθιστες εκκρίσεις στο μάτι
 • Ερεθισμός και πρήξιμο του ματιού

Νομίζουμε ότι μπορεί να το βρείτε ενδιαφέρον: 8 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το καστορέλαιο

Συμβουλές για να ανακουφιστείτε από το τικ στα μάτια

Όταν τα τικ έχουν συναισθηματική προέλευση, μπορείτε να επιλέξετε φυσικές θεραπείες, εφόσον ο γιατρός τις εγκρίνει και τις συστήνει. Μπορεί να πρόκειται για θεραπευτικές ασκήσεις, αλλαγές στη διατροφή σας ή απλώς να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα.

Είναι πιθανό το πρόβλημά σας να είναι προσωρινό και να μην απαιτείται η συνταγογράφηση ψυχοτρόπων φαρμάκων. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη σύσπαση των ματιών.

1. Ανοίξτε και κλείστε τα μάτια σας σφιχτά

Αρχικά, χρησιμοποιήστε δύναμη όταν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας. Κλείστε τα μάτια σας όσο πιο δυνατά μπορείτε, κρατήστε τα για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ανοίξτε τα με την ίδια ένταση. Το μάτι θα παράγει ένα δάκρυ που θα σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε, το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει την ξηρότητα που, όπως έχουμε ήδη δει, είναι ένας πιθανός παράγοντας για το τικ.

Μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες. Στο άρθρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας που αναφέρθηκε παραπάνω, προτείνεται αυτό το μέτρο για τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου.

2. Κάντε μασάζ στο μάτι

7 συμβουλές για τη θεραπεία του τικ στα μάτια
Πριν φέρετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας, θα πρέπει πάντα να τα πλένετε καλά με σαπούνι και νερό.

Μια ιατρική δημοσίευση από το Manual MSD αναφέρει λεπτομερώς ότι μια άλλη συμβουλή για να ηρεμήσετε ένα νευρικό τικ είναι να αγγίξετε το πρόσωπο ή τα μάτια σας. Για να το κάνετε αυτό, με τη βοήθεια των δακτύλων σας, κάντε κυκλικές κινήσεις στα βλέφαρά σας για 20 δευτερόλεπτα.

3. Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας για να μειώσετε το τικ στα μάτια

Κάτι τόσο απλό όσο το να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας αρκετές φορές στη σειρά μπορεί να μειώσει τη δυσφορία που προκαλεί το τικ των ματιών. Με αυτή την απλή ενέργεια, μπορείτε να λιπαίνετε το μάτι με φυσικό τρόπο. Το γρήγορο ανοιγοκλείσιμο των ματιών μπορεί επίσης να είναι μια άλλη συμβουλή για να καταπραΰνετε το νευρικό τικ των ματιών.

4. Αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις

Το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν συσπάσεις των ματιών. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από όλες αυτές τις νευρικές καταστάσεις. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και, αν το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε επίσης να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

5. Ξεκουραστείτε και ακολουθείστε σωστή διατροφή

Ο τρόπος με τον οποίο περνάτε τις μέρες σας είναι το κλειδί για την πρόληψη των σπασμών. Τα ιατρικά δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν παραπάνω κάνουν λόγο για την έλλειψη ύπνου ή την κακή ξεκούραση ως αιτία των συσπάσεων των ματιών.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, μην ξεχνάτε να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Επιπλέον, καθώς η διατροφή και η γενική ευεξία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό, είναι επίσης θετικό να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να πίνετε αρκετό νερό.

6. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τον καπνό

Μια άλλη συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να αποφεύγετε τις υπερβολές. Η καφεΐνη, το αλκοόλ και ο καπνός τείνουν να προκαλούν πολλαπλές βλάβες σε ολόκληρο τον οργανισμό όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

Υπό αυτή την έννοια, η μείωση ή η αποφυγή όλων αυτών των ουσιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του προβλήματος. Με τη σειρά της, η αύξηση της καθημερινής άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας του νευρικού συστήματος και στην καταπολέμηση των τικ.

7. Οι σταγόνες ή οι κρύες κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στο τικ στα μάτια

7 συμβουλές για τη θεραπεία του τικ στα μάτια
Μια καλή λύση για την ξηροφθαλμία είναι η χρήση λιπαντικών οφθαλμικών σταγόνων.

Αν τα μάτια σας είναι ξηρά, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας συνταγογραφήσει σταγόνες ή ένα ειδικό τζελ για την ενυδάτωσή τους. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τις συνταγές της παραδοσιακής ιατρικής και να το κάνετε στο σπίτι και να εφαρμόσετε κομπρέσες με νερό ή χαμομήλι.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κόστα Ρίκα, το χαμομήλι έχει ιδιότητες να μειώνει τη φλεγμονή και να προκαλεί ανακούφιση στην περιοφθαλμική περιοχή, δηλαδή κοντά στα μάτια.

Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι είναι απαραίτητο να έχετε την άδεια ενός οφθαλμίατρου πριν εφαρμόσετε αυτή τη δημοφιλή συνταγή. Για να την εφαρμόσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Αρχικά, ετοιμάστε ένα έγχυμα με χαμομήλι.
 • Περιμένετε μέχρι να φτάσει σε μια υποφερτή θερμοκρασία.
 • Στη συνέχεια, πλύνετε πολύ καλά την περιοχή.
 • Στη συνέχεια, μουλιάστε μια κομπρέσα στο έγχυμα ή σε κρύο νερό.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε την στα κλειστά μάτια και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα.
 • Στη συνέχεια επαναλάβετε, αλλά με τη ζεστή κομπρέσα, επίσης για λίγα δευτερόλεπτα.
 • Επαναλάβετε όσες φορές σας συστήσει ο οφθαλμίατρός σας.

Τικ στα μάτια: Ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας

Εν κατακλείδι, αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μία από τις καλύτερες συμβουλές για το τικ στα μάτια είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβες. Αποφύγετε την αυτοδιάγνωση και μην καταφεύγετε στην αυτοθεραπεία.

Να θυμάστε ότι αυτό το άρθρο είναι μόνο ένας οδηγός για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε το πρόβλημα με φυσικό και απλό τρόπο, αλλά θα πρέπει πάντα να έχετε την καθοδήγηση και την επίβλεψη ενός επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.