3 παραδοσιακές θεραπείες για το άσθμα και το βήχα

Το άσθμα και ο βήχας είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που υπάρχουν. Ευτυχώς, και τα δύο είναι αντιμετωπίσιμα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στο γιατρό σας.
3 παραδοσιακές θεραπείες για το άσθμα και το βήχα

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου, 2023

Το άσθμα και ο βήχας είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που υπάρχουν. Ευτυχώς, και τα δύο είναι αντιμετωπίσιμα και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στο γιατρό σας. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες παραδοσιακές θεραπείες για το άσθμα και το βήχα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αν και αυτές οι θεραπείες προέρχονται από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας, έχουν κάποια επιστημονική υποστήριξη. Για να δούμε παρακάτω!

3 φυσικές θεραπείες για το άσθμα και το βήχα

Πριν σας δώσουμε τις καλύτερες παραδοσιακές θεραπείες για το άσθμα και το βήχα, να θυμάστε ότι δεν υποκαθιστούν την ιατρική θεραπεία. Η χρήση τους είναι πάντα συμπληρωματική, κατά το δυνατόν πάντα υπό τη γνώση του ειδικού. Ας δούμε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τα συμπτώματα.

1. Φυσική θεραπεία με κρεμμύδι για το βήχα

Cebolla para los esguinces.

Ένα από τα κύρια φάρμακα που συνιστώνται για την ανακούφιση από το άσθμα και το βήχα παρασκευάζεται από ένα πολύ κοινό συστατικό της κουζίνας: το κρεμμύδι.

Μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine το 2021 διαπίστωσε ότι τα κρεμμύδια παρέχουν χαλαρωτικές επιδράσεις στους λείους μυς της τραχείας, οι οποίες με τη σειρά τους μεταφράζονται σε βρογχοδιασταλτικές δραστηριότητες και ανακούφιση από αποφρακτικές αναπνευστικές παθήσεις.

Τα κρεμμύδια έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του προκαλούμενου άσθματος σε πειράματα σε ζώα και είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν από συμπτώματα όπως ο βήχας σε λοιμώξεις των πνευμόνων. Ας δούμε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό.

Συστατικά

 • Χυμός από 2 λεμόνια
 • 2 φλιτζάνια νερό (500 ml)
 • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
 • ½ κιλό κόκκινα ή μοβ κρεμμύδια
 • 7 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο μέλι μέλισσας (175 γρ.)

Προετοιμασία

 • Αρχικά, κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες, στύψτε τα δύο λεμόνια και αφήστε τα στην άκρη.
 • Σε ένα τηγάνι, προθερμάνετε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει.
 • Στη συνέχεια, προσθέστε τα κρεμμύδια, μαγειρέψτε για μερικά λεπτά και προσθέστε το νερό. Αφήστε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι το νερό να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Αφήστε το να κρυώσει.
 • Προσθέστε το μέλι και το χυμό λεμονιού στο μείγμα και ανακατέψτε καλά.
 • Αφήστε το μείγμα να μείνει όλη τη νύχτα και, το πρωί, στραγγίξτε το υγρό και αποθηκεύστε το σε γυάλινο βάζο.
 • Καταναλώστε το με μέτρο όσο έχετε ενοχλήσεις. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη λήψη περισσότερων από 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

2. Θεραπείες με βάση το τζίντζερ για το βήχα

Το τζίντζερ είναι επίσης μια επιλογή για την ανακούφιση από το βήχα με φυσικό τρόπο. Είναι γνωστό ότι ορισμένες από τις ενώσεις του, όπως οι πολυσακχαρίτες, μπορούν να προσφέρουν έγκαιρη ανακούφιση από τα επεισόδια βήχα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητές του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναπνευστικές παθήσεις.

Αν θέλετε να επωφεληθείτε από τα οφέλη του τζίντζερ, μπορείτε να το καταναλώσετε με διάφορους τρόπους. Ακολουθούν τρεις από αυτούς που προτείνουμε:

Το σιρόπι από μέλι και τζίντζερ είναι ίσως ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (7,5 γρ.)
 • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη (2 γρ.)
 • Προαιρετικά: χυμός λεμονιού, φρέσκες σκελίδες σκόρδου.

Προετοιμασία

 • Ανακατέψτε καλά το τζίντζερ με το μέλι, ώστε να μην το εισπνεύσετε κατά την κατανάλωσή του.
 • Όταν έχετε ένα ομοιογενές προϊόν, καταναλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού πριν από κάθε γεύμα.

Σημείωση: Το τζίντζερ μπορεί να αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν αρχίσετε να το καταναλώνετε.

3. Θεραπεία με ραπανάκι και μέλι για το άσθμα και το βήχα

Rodajas de rábano.

Το ραπανάκι έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά ως θεραπεία για τα επεισόδια άσθματος. Έχει προταθεί ότι μπορεί να αναστέλλει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οπότε αναδεικνύεται ως συμπληρωματική θεραπεία για τις επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος. Το μέλι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες είναι γνωστό ότι παρέχει συμπτωματική ανακούφιση από το άσθμα.

Συστατικά

 • 1 ραπανάκι
 • 3 ή 4 κουταλιές της σούπας μέλι (75 ή 100 γρ.)

Παρασκεύασμα

 • Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να πλύνετε καλά το ραπανάκι και να το αφήσετε να στεγνώσει. Αφαιρέστε το κάτω μέρος και κόψτε το πάνω μέρος.
 • Βάλτε το ραπανάκι σε ένα κατάλληλο δοχείο και προσθέστε 3 έως 4 κουταλιές της σούπας μέλι.
 • Καλύψτε το κομμένο πάνω μέρος. Αφήστε το να σταθεί όλη τη νύχτα.
 • Καταναλώστε το με μέτρο.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για το άσθμα και το βήχα;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι παραδοσιακές θεραπείες μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση από προβλήματα όπως το άσθμα και ο βήχας, όταν λαμβάνονται συμπληρωματικά με τις υποδείξεις του γιατρού. Δεν αποτελούν θεραπεία, ούτε αντιμετωπίζουν την ίδια την κύρια αιτία.

Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο και των δύο αυτών προβλημάτων είναι η ιατρική φροντίδα. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τον τρόπο προσέγγισης της κάθε περίπτωσης και ποτέ μη χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα ως υποκατάστατα. Τόσο ο βήχας (ξηρός, οξύς, χρόνιος και άλλοι) όσο και το άσθμα μπορούν να αντιμετωπιστούν και αυτό θα γίνει μαζί με το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Abbas AS, Ghozy S, Minh LHN, Hashan MR, Soliman AL, Van NT, Hirayama K, Huy NT. Honey in Bronchial Asthma: From Folk Tales to Scientific Facts. J Med Food. 2019 Jun;22(6):543-550.
 • Beigoli S, Behrouz S, Memar Zia A, Ghasemi SZ, Boskabady M, Marefati N, Kianian F, Khazdair MR, El-Seedi H, Boskabady MH. Effects of Allium cepa and Its Constituents on Respiratory and Allergic Disorders: A Comprehensive Review of Experimental and Clinical Evidence. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Sep 11;2021:5554259.
 • Bera K, Nosalova G, Sivova V, Ray B. Structural Elements and Cough Suppressing Activity of Polysaccharides from Zingiber officinale Rhizome. Phytother Res. 2016 Jan;30(1):105-11.
 • Dorsch W, Ring J. Anti-inflammatory substances from onions could be an option for treatment of COVID-19-a hypothesis. Allergo J Int. 2020;29(8):284-285.
 • Jafarzadeh A, Jafarzadeh S, Nemati M. Therapeutic potential of ginger against COVID-19: Is there enough evidence? Journal of Traditional Chinese Medical Sciences. 2021 Oct;8(4):267–79.
 • Lee KD, Shim SY. Anti-Inflammatory Food in Asthma Prepared from Combination of Raphanus sativus L., Allium hookeriAcanthopanax sessiliflorum, and Dendropanax morbiferus Extracts via Bioassay-Guided Selection. Foods. 2022 Jun 27;11(13):1910.
 • Oliveira TT, Campos KM, Cerqueira-Lima AT, Cana Brasil Carneiro T, da Silva Velozo E, Ribeiro Melo IC, Figueiredo EA, de Jesus Oliveira E, de Vasconcelos DF, Pontes-de-Carvalho LC, Alcântara-Neves NM, Figueiredo CA. Potential therapeutic effect of Allium cepa L. and quercetin in a murine model of Blomia tropicalis induced asthma. Daru. 2015 Feb 21;23(1):18.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.