Θεραπευτικά φυτά για το ουρικό οξύ. Ποια είναι αυτά;

Υπάρχουν θεραπευτικά φυτά για το ουρικό οξύ; Το ουρικό οξύ είναι πολύ συχνό πρόβλημα στις μέρες μας.
Θεραπευτικά φυτά για το ουρικό οξύ. Ποια είναι αυτά;
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου, 2019

Υπάρχουν θεραπευτικά φυτά για το ουρικό οξύ; Το ουρικό οξύ είναι πολύ συχνό πρόβλημα στις μέρες μας. Οι κακές συνήθειες και η κακή διατροφή είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν τη συσσώρευση των απεκκρίσεων του μεταβολισμού στο αίμα. Η φύση όμως μπορεί να σας βοηθήσει, αφού υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά φυτά που θεραπεύουν το ουρικό οξύ. Διαβάστε παρακάτω για να τα μάθετε.

Εξαιρετικά θεραπευτικά φυτά για το ουρικό οξύ

φυτά για το ουρικό οξύ και πόδια

Όλοι μας έχουμε κάποια επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μας. Όσο η ισορροπία είναι καλή, δεν υπάρχουν προβλήματα. Όταν όμως η διατροφή μας είναι κακή, συσσωρεύονται πουρίνες, μια απέκκριση που προέρχεται από την αποσύνθεση των πρωτεϊνών του κρέατος, του καφέ και των αλκοολούχων ποτών. 

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος στο αίμα; Αρθρίτιδα, πόνος στις κλειδώσεις και φλεγμονές. Και, προσοχή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει  είναι η νεφρική και η ηπατική ανεπάρκεια. Πρέπει να το θυμάστε.

Κάτι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι το ουρικό οξύ επίσης αυξάνει το pH του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σε διάφορα σωματικά όργανα, να χαμηλώσει τις άμυνες του οργανισμού, να φέρει κόπωση, ασθένειες, οστεογένεση κ.α.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να περιορίσετε το ουρικό οξύ και να αποφύγετε αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα; Σταματήστε να τρώτε κόκκινο κρέας, ζωικές πρωτεΐνες, λιπαρά, αλλαντικά, ανθρακούχα ποτά, αλκοολούχα ποτά, κατεργασμένα άλευρα, αλάτι και ζάχαρη…

Από την άλλη, πρέπει να βελτιώσετε την διατροφή σας αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και δημητριακών. Καλύτερα να επιλέξετε βρώμη, φράουλες και εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια. Ευτυχώς υπάρχουν και φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να σας βοηθήσουν. Προφανώς δεν αποτελούν υποκατάστατο των φαρμάκων αλλά πολύ καλό συμπλήρωμα, όπως το παρακάτω αφέψημα που μπορείτε να πίνετε καθημερινά για να καθαρίσετε το αίμα σας.

Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη που έχουν τα πορτοκάλια!

Ορίστε τα βότανα που θα σας βοηθήσουν:

1. Διουρητικά που αφαιρούν τις πουρίνες – θεραπευτικά φυτά για το ουρικό οξύ

φυτά για το ουρικό οξύ και πικραλίδα

Ένα τσάι από ιππουρίδα, πικραλίδα ή και αγκινάρα θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τα περιττά υγρά και τις τοξίνες, θα καθαρίσει το αίμα και το λεμφικό σύστημά σας και θα σας δώσει τις εξαιρετικές διουρητικές του ιδιότητες. Αυξάνοντας τη διούρηση, θα σας βοηθήσει να διώξετε όλες τις πουρίνες και να καθαρίσετε το σώμα σας. Είναι πράγματι πολύ χρήσιμα φυτά.

Ιδανικά, πιείτε τα μετά από το πρώτο σας γεύμα. Μπορείτε να διαλέξετε ένα ή περισσότερα από τα φυτά αυτά κάθε φορά που χρειάζεται να πιείτε το αφέψημα. Είναι φοβεροί σύμμαχοι κατά του ουρικού οξέος.

2. Η προστατευτική επίδραση του γαϊδουράγκαθου – ένα από τα φυτά για το ουρικό οξύ

φυτά για το ουρικό οξύ και γαιδουραγκαθο

Μάλλον ήδη θα γνωρίζετε τις εξαιρετικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου. Προστατεύει πολύ το συκώτι και όλες τις λειτουργίες του χάρη στην καθαρτική ευεργετική του επίδραση, αποτρέπει τη δημιουργία πρωτεϊνών και την μετατροπή της αμμωνίας σε ουρία. Το γαϊδουράγκαθο προσφέρει αντιοξειδωτικά, με τα οποία βοηθά να καθαρίσει το σώμα, και ιδιαίτερα το αίμα από πουρίνες, τις περιττές πρωτεΐνες που καταλήγουν να βλάπτουν το σώμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα τσάι από γαϊδουράγκαθο – θα το βρείτε αποξηραμένο σε καταστήματα βοτάνων και φυσικής διατροφής αλλά και σε χάπι. Είναι εξαιρετικό!

3. Αρπαγόφυτο για περιορισμό των φλεγμονών

φυτά για το ουρικό οξύ και τσάι

Δεν είναι πολύ γνωστό φυτό, αλλά αυτή η θεραπευτική, φαρμακευτική ρίζα αξίζει την προσοχή σας. Είναι εξαιρετική θεραπεία για αυτήν την πάθηση. Επιδρά απευθείας στους μύες και τις κλειδώσεις σας, μειώνοντας τα αποτελέσματα των φλεγμονών που προκαλεί το ουρικό οξύ. Εάν έχετε ήδη αρθρίτιδα, το αρπαγόφυτο θα σας βοηθήσει πολύ, αφού θα σας απαλύνει τους πόνους και θα βελτιώσει την κίνηση και την ευλυγισία των αρθρώσεων. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε καταστήματα φυσικής διατροφής και είναι πολύ καλό ως παυσίπονο όταν νιώθετε πόνο. Μην ξεχνάτε: αναζητάτε τη ρίζα του αρπαγόφυτου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.