Θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και υγεία

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απόδοσης και στην προστασία από θερμοπληξία που σχετίζεται με την άσκηση.
Θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουνίου, 2023

Η θερμορύθμιση είναι μια φυσική διαδικασία που πραγματοποιείται από το ανθρώπινο σώμα, η οποία ενεργοποιεί κεντρικούς και περιφερειακούς μηχανισμούς προκειμένου να διατηρήσει την ομοιόσταση και τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος σχετίζεται με την υγεία και πώς επηρεάζει την αθλητική απόδοση.

Το σώμα ενεργοποιεί τον θερμορυθμιστικό μηχανισμό του υπό τον έλεγχο του υποθαλάμου, με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει συνεχώς από τους θερμικούς αισθητήρες στο δέρμα, τον νωτιαίο μυελό και τα διάφορα εσωτερικά όργανα. Πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας διαδικασία, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος κατά μέσο όρο στους 37°C. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή την τιμή μπορεί να επηρεάσει τις κυτταρικές ιδιότητες και να οδηγήσει σε φυσιολογικές δυσλειτουργίες.

Τι λέει η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος για τη γενική υγεία;

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος ενός ατόμου λέει περισσότερα από όσα νομίζετε για την κατάσταση της υγείας του. Από ιατρικής άποψης, η μέτρησή της είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να μας προειδοποιήσει για την παρουσία ορισμένων ασθενειών που χαρακτηρίζονται από αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Για παράδειγμα, όταν έχουμε πυρετό, αυτό δημιουργεί μια αύξηση της θερμοκρασίας που οφείλεται σε παθολογική αιτία.

Για το λόγο αυτό, η ανθρώπινη ικανότητα θερμορύθμισης είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας και μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε καλή υγεία. Μια ανεπαρκής εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει είτε σε υποθερμία είτε σε υπερθερμία. Πρόκειται για καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία, αφυδάτωση, μειωμένη απόδοση ή ακόμη και εγκεφαλική βλάβη.

Η υποθερμία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πέφτει κάτω από τους 36°C. Τα κύρια συμπτώματά της είναι το χλωμό, κρύο δέρμα, η διανοητική σύγχυση, η υπνηλία και ο βραδύτερος καρδιακός ρυθμός από τον κανονικό. Η υπερθερμία, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αυξάνεται πάνω από τους 42°C. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης, πονοκεφάλους, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Πώς συνδέεται η θερμοκρασία πυρήνα του σώματος με την αθλητική απόδοση;

Cyclist.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Athlete Health and Performance Research Centre, ο εγκλιματισμός του σώματος στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής θερμικής ασθένειας, να ανακουφίσει το φυσιολογικό στρες και να βελτιώσει την αερόβια απόδοση σε θερμά και δυνητικά εύκρατα περιβάλλοντα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω σωματικών προσαρμογών που περιλαμβάνουν αυξημένη εφίδρωση και δερματική ροή αίματος, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, μειωμένο καρδιαγγειακό στρες, τροποποιημένο μεταβολισμό και ενισχυμένη κυτταρική προστασία. Έτσι, όταν πρόκειται για αθλητές, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας τους μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την απόδοσή τους.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Αθλητικής Επιστήμης Gatorade κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας έχει πολλαπλά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την πρόληψη της θερμοπληξίας που σχετίζεται με την άσκηση, τον έλεγχο της έντασης και τη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, καθώς και τη δυνατότητα ελέγχου της ανοχής στη θερμότητα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τα οφέλη αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της απόδοσης των σωματικά δραστήριων ατόμων, καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειάς τους.

Ίσως να θέλετε να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: 10 φρούτα και λαχανικά για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών

Μετρήστε τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας με έξυπνους αισθητήρες

Core sensor.

Αν θέλετε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία σας κατά τη διάρκεια των διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων σας και να λαμβάνετε ακριβή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τότε μπορείτε να αγοράσετε μη επεμβατικές φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν αισθητήρες Core. Αυτή η σύγχρονη τεχνολογία μεταφοράς θερμικής ενέργειας χρησιμοποιεί τη δύναμη αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσει τη θερμότητα που κινείται από και προς το σώμα, προκειμένου να υπολογίσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος σε πραγματικό χρόνο.

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας Core παρέχουν σωτήρια δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές κατά τη διάρκεια προπονήσεων υψηλής έντασης και να παρακολουθούν τη θερμοκρασία του σώματός τους, προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Επιπλέον, συνιστάται ο συνδυασμός τους με ένα όργανο μέτρησης καρδιακών παλμών για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον Ολυμπιονίκη Kristian Blummenft και την Ελβετίδας επαγγελματία ποδηλάτριας βουνού Alessandra Keller,  οι αισθητήρες του βοήθησαν να εφαρμόσουν στρατηγικές προπόνησης και να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους σε ζεστό καιρό.

Η θερμοκρασία και η υγεία είναι πιο στενά συνδεδεμένες από ό,τι νομίζετε

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αποκαλύπτει πολλά για τη συνολική υγεία ενός ατόμου και η παρακολούθησή της κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων υψηλής επίδρασης μπορεί να παρέχει πολύτιμα δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μελλοντικής απόδοσης ενός αθλητή.

Έτσι, αν θέλετε να διατηρήσετε την ευεξία σας και να βελτιώσετε την απόδοσή σας, τότε η απόκτηση μιας ποιοτικής συσκευής παρακολούθησης της θερμοκρασίας είναι μια εξαιρετική ιδέα που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε προσαρμοστικά πρότυπα προπόνησης και να ανεβείτε σε δυσκολία.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.