Μπορεί το τσάι μαρουλιού να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα;

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το TikTok μοιράζεται μια συμβουλή που ισχυρίζεται ότι είναι η λύση για καλύτερο ύπνο: το τσάι από μαρούλι. Δουλεύει;
Μπορεί το τσάι μαρουλιού να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου, 2022

Είναι το τσάι μαρουλιού η λύση για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα; Μια ομάδα στο TikTok ισχυρίζεται ότι αυτό το ρόφημα είναι ιδανικό για να προκαλέσει ύπνο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, πριν γίνει μόδα, ήταν ήδη γνωστό φάρμακο στη λαϊκή κουλτούρα.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, η λήψη αυτού του τσαγιού περίπου 30 έως 40 λεπτά πριν από τον ύπνο μπορεί να προάγει την καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Έτσι, με το hashtag #lettucewater, αυτό το παρασκεύασμα πρωταγωνιστεί σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια βίντεο.

Αλλά τι λέει η επιστήμη; Λοιπόν, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες που κάνουν θραύση στο TikTok, υπάρχουν κάποιες επιστημονικές μελέτες που μιλούν για τέτοια αποτελέσματα. Ακόμα κι έτσι, δεν πρόκειται για ένα “μαγικό” ρόφημα, όπως κάποιοι θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τσάι μαρουλιού για καλύτερο ύπνο: Τι λέει η επιστήμη;

Στη λαϊκή ιατρική, το τσάι μαρουλιού χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως συμπλήρωμα για καλύτερο ύπνο. Πρόσφατα, ένα βίντεο στο TikTok μας θύμισε το έγχυμα και χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν να το δοκιμάσουν. Φυσικά, όπως και με άλλες σπιτικές θεραπείες, οι απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματά του διίστανται.

Ενώ πολλοί χρήστες ισχυρίζονται ότι πραγματικά λειτουργεί, τα επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένα. Από αυτή την άποψη, μια μελέτη στο Food Science Biotechnology ανέφερε ότι ορισμένες ποικιλίες εκχυλίσματος μαρουλιού, ειδικά το κόκκινο μαρούλι romaine, προκαλούν αύξηση της διάρκειας του ύπνου.

Συγκεκριμένα, ορισμένες φυτοχημικές ενώσεις, όπως η λακτουκίνη, η λακτουκοπικρίνη, τα τριτερπενοειδή και οι σαπωνίνες βρέθηκαν να έχουν θετική επίδραση στην προώθηση της ανάπαυσης. Θεωρείται ότι δρουν ως φυσικά ηρεμιστικά, αλλά ο μηχανισμός τους δεν είναι απολύτως σαφής.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά έχουν αμφισβητηθεί, όχι μόνο λόγω της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα, αλλά και επειδή η δοκιμή διεξήχθη σε ποντίκια. Αρχικά, στα τρωκτικά χορηγήθηκε μια δόση πεντοβαρβιτάλης – ένα ηρεμιστικό – λίγο αφότου τους δόθηκε το εκχύλισμα από το στόμα.

Δεν διαπιστώθηκε αν αυτό το λαχανικό μπορούσε πράγματι να μειώσει το χρόνο που χρειάζονταν τα ποντίκια για να αποκοιμηθούν. Σκοπός της ήταν να γίνει σύγκριση μεταξύ των επιδράσεων του πράσινου και του κόκκινου μαρουλιού.

Αυτό είναι επίσης αμφιλεγόμενο όταν χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τις επιδράσεις του τσαγιού από μαρούλι, καθώς η μελέτη χρησιμοποίησε ένα εκχύλισμα και όχι ένα σπιτικό ρόφημα. Επιπλέον, δεδομένου ότι έγινε σε ποντίκια, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθούν τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει πειστική επιστημονική υποστήριξη.

Οι ιδιότητες που αποδίδονται στο τσάι μαρουλιού ή στο νερό μαρουλιού προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη λαϊκή βιβλιογραφία. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι αυτό το λαχανικό περιέχει συστατικά με αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό και αντιοξειδωτικό δυναμικό, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία.

Some red lettuce.
Το κόκκινο μαρούλι romaine ήταν η ποικιλία με τις μεγαλύτερες ιδιότητες για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου- τουλάχιστον στα ζώα.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος στην υγεία από το τσάι μαρουλιού;

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το τσάι μαρουλιού σας βοηθάει να κοιμηθείτε, η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα ακίνδυνο ρόφημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Επομένως, όσοι επιθυμούν να το δοκιμάσουν μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για ένα υγρό. Κατά συνέπεια, δεν είναι καλή ιδέα να πίνετε μεγάλες ποσότητες πριν πάτε για ύπνο, διότι μπορεί να αυξήσει την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα στη μέση της νύχτας, κάτι που από μόνο του θα διακόψει τον ύπνο σας.

Φυσικά, όπως και με τα άλλα λαχανικά, θα πρέπει να πλένεται και να απολυμαίνεται καλά πριν την κατανάλωση. Επιπλέον, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παίρνετε φάρμακα ή αν έχετε κάποια διαγνωσμένη ασθένεια. Σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, δεν είναι πάντα σκόπιμο να λαμβάνετε φυσικές θεραπείες.

Πώς να ετοιμάσετε τσάι μαρουλιού;

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η viral πρόκληση του TikTok προτείνει να φτιάξετε τσάι από μαρούλι ή νερό από μαρούλι με την ποικιλία iceberg. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερθείσα μελέτη, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μαρούλι romaine. Όπως και να έχει, είναι ασφαλές να δοκιμάσετε οποιοδήποτε από αυτά.

Συστατικά

 • 3 ή 4 φύλλα βιολογικού μαρουλιού romaine
 • Μέλι και λεμόνι για γεύση (προαιρετικά)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Προετοιμασία και κατανάλωση

 1. Αρχικά, τοποθετήστε τα φύλλα μαρουλιού σε ένα φλιτζάνι νερό και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 3 έως 5 λεπτά.
 2. Αφαιρέστε τα από τη φωτιά, σκεπάστε το ρόφημα και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
 3. Μετά από αυτό, σουρώστε το μέσα από ένα σουρωτήρι και καταναλώστε το.
 4. Αν και η πρόταση είναι να το πίνετε 30 με 40 λεπτά πριν κοιμηθείτε, καλό είναι να το κάνετε τουλάχιστον μία ώρα πριν.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα;

Υπάρχουν και άλλες χρήσιμες στρατηγικές για την προώθηση καλύτερης ποιότητας ύπνου, φροντίστε να τις εφαρμόσετε στην πράξη!

 • Εξασφαλίστε ένα καθαρό και άνετο περιβάλλον για έναν καλό ύπνο
 • Αποφύγετε την έκθεση σε ενοχλητικά φώτα και θορύβους
 • Κρατήστε τις τεχνολογικές συσκευές μακριά από την κρεβατοκάμαρα, καθώς αποσπούν την προσοχή σας
 • Διατηρήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
 • Κάντε σωματική άσκηση, αλλά αποφύγετε να την κάνετε λίγο πριν πάτε για ύπνο
 • Δοκιμάστε χαλαρωτικές συνεδρίες αρωματοθεραπείας – ορισμένα αρώματα, όπως η λεβάντα, μπορούν να βοηθήσουν
 • Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, πιλάτες, διαλογισμό, ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο – αυτό βοηθά στη μείωση της έντασης
 • Προσπαθήστε να διατηρήσετε τακτικά προγράμματα ύπνου
 • Εάν έχετε αϋπνία ή άλλη διαταραχή του ύπνου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας
A man with insomnia.
Για την αϋπνία, πρέπει να εφαρμόσετε διάφορα μέτρα για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου. Το να βασίζεστε μόνο σε φυσικές θεραπείες δεν είναι αρκετό.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με το τσάι μαρουλιού για τον ύπνο;

Παρά το γεγονός ότι είναι μια δημοφιλής θεραπεία, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το τσάι μαρουλιού ή το νερό μαρουλιού είναι χρήσιμο για καλύτερο ύπνο. Είναι σημαντικό να το πίνετε με μέτρο, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αυξάνοντας τη νυχτερινή ούρηση. Αυτό το παρασκεύασμα είναι γενικά ασφαλές και δεν έχει παρενέργειες. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργεί, αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι. Προς το παρόν, οι πολλές μαρτυρίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του εξηγούνται από το φαινόμενο placebo.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jo K, Kim S, Ahn Y, Suh HJ. Effects of Green Lettuce Leaf Extract on Sleep Disturbance Control in Oxidative Stress-Induced Invertebrate and Vertebrate Models. Antioxidants (Basel). 2021;10(6):970. Published 2021 Jun 17. doi:10.3390/antiox10060970
 • Kim HD, Hong KB, Noh DO, Suh HJ. Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep. Food Sci Biotechnol. 2017;26(3):807-814. Published 2017 May 29. doi:10.1007/s10068-017-0107-1
 • Kim, M. J., Moon, Y., Tou, J. C., Mou, B., & Waterland, N. L. (2016). Nutritional value, bioactive compounds and health benefits of lettuce (Lactuca sativa L.). In Journal of Food Composition and Analysis (Vol. 49, pp. 19–34). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.03.004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.