Τι χρειάζεστε για να κάνετε γιόγκα άνετα

Η χρήση ορισμένων υλικών μας επιτρέπει να κάνουμε γιόγκα με μεγαλύτερη άνεση. Τα στρώματα, οι ιμάντες, τα τούβλα και οι ιμάντες είναι μερικά από αυτά. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι' αυτά εδώ.
Τι χρειάζεστε για να κάνετε γιόγκα άνετα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Cristian Minich

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η πρακτική της γιόγκα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, αυτή η πρακτική μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην επίτευξη μιας καλύτερης σύνδεσης μεταξύ σώματος και νου, αλλά και να φέρει πολλά σωματικά οφέλη. Αν και είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την πρακτική της γιόγκα απλά με άνετα ρούχα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις τεχνικές με μια σειρά από υλικά για να κάνουμε γιόγκα με άνεση.

Η γιόγκα είναι ιδανική για να συνδέσουμε το σώμα και το μυαλό μέσω του διαλογισμού, των διαφόρων στάσεων και των τεχνικών αναπνοής. Είναι μια πνευματική μέθοδος που έχει ηλικία μεγαλύτερη από 5.000 χρόνια.

Το να κάνουμε γιόγκα φέρνει οφέλη

Η γιόγκα φέρνει πολλαπλά σωματικά και πνευματικά οφέλη. Μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό ευθυγραμμίζοντας το σώμα, το μυαλό και την αναπνοή.

Επιπλέον, δουλεύουμε και δυναμώνουμε τις αρθρώσεις και τους μύες μας με τις ήρεμες ρουτίνες που παρέχει αυτή η συναρπαστική άσκηση. Από την άλλη πλευρά, αρκετές μελέτες προτείνουν τη γιόγκα ως εναλλακτική μορφή ιατρικής, λόγω των θεραπευτικών της αποτελεσμάτων.

Συνολικά, αυτά είναι μερικά από τα οφέλη από τη γιόγκα:

  • Προωθεί τη χαλάρωση.
  • Η γιόγκα μειώνει την αρτηριακή μας πίεση.
  • Μειώνει το στρες.
  • Επίσης, βοηθά στην πέψη.
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση
  • Τονώνει τους μύες μας.
  • Η γιόγκα βοηθά στη βελτίωση του συντονισμού μας.
  • Τέλος, προάγει την καλύτερη ξεκούραση.

Μερικά υλικά για να κάνετε γιόγκα με άνεση

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός για να ξεκινήσετε την πρακτική της γιόγκα. Ωστόσο, συνιστάται να φοράτε άνετα ρούχα και είναι σύνηθες να χρησιμοποιείτε στρώμα. Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε τις ασκήσεις στο σπίτι, σε ένα πάρκο ή σε ένα μέρος της επιλογής μας.

Ωστόσο, με την προσθήκη στρωμάτων και ιμάντων μπορούμε να πετύχουμε τις ασάνες (στάσεις) με μεγαλύτερη ευκολία και να βελτιώσουμε τις τεχνικές μας. Αυτά είναι μερικά από τα υλικά για να κάνετε γιόγκα με άνεση.

1. Ένα στρώμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε στρώμα για να κάνουμε γιόγκα. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο. Ένα στρώμα για αρχάριους έχει πάχος τρία ή τέσσερα χιλιοστά και είναι συνήθως κατασκευασμένο από καουτσούκ, πλαστικό ή βαμβάκι.

Μπορείτε να επιλέξετε το στρώμα που ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά ή τις προτιμήσεις σας και να το πάρετε μαζί σας όπου θέλετε. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που αναζητούν στρώματα οικολογικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς αυτό συμβαδίζει με τη φιλοσοφία αυτής της πρακτικής.

Esterilla de yoga al aire libre.
Ένα στρώμα μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε για να εκτελέσετε στάσεις σε εξωτερικό περιβάλλον, αν το επιθυμείτε.

2. Ένας ιμάντας

Στη συνέχεια, οι ιμάντες ή τα λάστιχα αποτελούν αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στη γιόγκα. Υπάρχουν διαφορετικά υλικά με διαφορετικά επίπεδα ευελιξίας. Όλα διαθέτουν σύστημα ρύθμισης για να ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες μας.

Οι ιμάντες μας επιτρέπουν να γυμνάσουμε όλους τους μύες του σώματος και να εκτελέσουμε πολλαπλές στάσεις και ασκήσεις. Επιπλέον, μεταφέρονται εύκολα.

3. Τούβλα ή μπλοκ για γιόγκα

Αποκαλούνται yoga bricks ή blocks και είναι ιδανικά για να πετύχουμε πιο εύκολα ορισμένες στάσεις. Χρησιμοποιούνται ευρέως από τους αρχάριους, καθώς μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την τεχνική μας και μας δίνουν κάποια επιπλέον βοήθεια σε ορισμένες στάσεις.

Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και επίσης σε διάφορα υλικά. Αν δεν είστε πολύ ευλύγιστοι, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε μεγάλα τούβλα. Αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στη γιόγκα Iyengar.

4. Μια αντιολισθητική πετσέτα

Οι πετσέτες της γιόγκα παρέχουν άνεση. Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην γλιστρούν από τη θέση τους, να προσαρμόζονται σε διαφορετικές επιφάνειες και να στεγνώνουν γρήγορα.

Μπορούν να αποθηκευτούν εύκολα σε κάθε τσάντα ή σακίδιο χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Βασικά, συνιστώνται για όσους από εμάς ιδρώνουμε πολύ. Λόγω των χαρακτηριστικών τους, παρέχουν υγιεινή και εγγυώνται την απαραίτητη σταθερότητα χωρίς τον κίνδυνο να γλιστρήσουν.

5. Ένα μαξιλάρι διαλογισμού

Ένα μαξιλάρι διαλογισμού σας επιτρέπει να εκτελείτε ορισμένες καθιστικές στάσεις με μεγαλύτερη άνεση, γι’ αυτό και είναι συχνά απαραίτητο την ώρα του διαλογισμού.

Μπορούμε να διαλογιστούμε σε οποιοδήποτε μέρος, θέση ή επιφάνεια. Ωστόσο, η χρήση ενός μαξιλαριού μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια πιο άνετη θέση. Επιπλέον, εμποδίζει την καμπύλωση της σπονδυλικής στήλης.

6. Ένα στεφάνι γιόγκα

Τέλος, ένα στεφάνι γιόγκα ή ένας τροχός έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στην καμπυλότητα της πλάτης. Συνήθως κατασκευάζεται από ένα εύκαμπτο υλικό για το σκοπό αυτό.

Το στεφάνι επιτρέπει την εκτέλεση διαφόρων ασκήσεων και βοηθά τους αρχάριους να επιτύχουν πιο σύνθετες στάσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ζώνη ή ως μπλοκ.

Aro de yoga.
Ορισμένα υλικά, όπως οι τροχοί, έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν ορισμένες στάσεις και να βοηθούν στη στήριξή τους.

Προετοιμάστε τα υλικά της γιόγκα και απολαύστε αυτή τη φανταστική άσκηση

Τα υλικά της γιόγκα είναι σημαντικά για να γυμνάζεστε άνετα και να επιτυγχάνετε τις στάσεις πιο εύκολα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την τελειοποίηση των τεχνικών, ακόμα και για να δώσουν πολυπλοκότητα στις ασκήσεις σε πιο προχωρημένα επίπεδα.

Επιπλέον, είναι πάντα υγιεινά, στεγνώνουν γρήγορα και είναι εύκολα στην αποθήκευση και τη μεταφορά. Το κόστος αυτών των υλικών τείνει να ποικίλλει, αλλά υπάρχουν πάντα διαθέσιμες πιο οικονομικές επιλογές.

Αν και αυτά τα υλικά δεν είναι απαραίτητα για την πρακτική της γιόγκα, είναι καλό να τα χρησιμοποιείτε. Ειδικότερα, αποτελούν μεγάλη βοήθεια για τους αρχάριους.

Θα χρησιμεύσουν επίσης ως κίνητρο για να μας ενθαρρύνουν να διατηρήσουμε μια τακτική πρακτική, καθώς η κατοχή νέων πραγμάτων συχνά αυξάνει την επιθυμία μας να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα δοκιμάσουμε για πρώτη φορά.

Τώρα, λοιπόν, που έχετε τον δικό σας εξοπλισμό, τι περιμένετε; Ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη ρουτίνα της γιόγκα σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mohammad A, Thakur P, Kumar R, Kaur S, Saini RV, Saini AK. Biological markers for the effects of yoga as a complementary and alternative medicine. J Complement Integr Med. 2019 Feb 7;16(1). doi: 10.1515/jcim-2018-0094. PMID: 30735481. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30735481/
  • Pascoe MC, Thompson DR, Ski CF. Yoga, mindfulness-based stress reduction and stress-related physiological measures: A meta-analysis. Psychoneuroendocrinology. 2017 Dec;86:152-168. doi: 10.1016/j.psyneuen.2017.08.008. Epub 2017 Aug 30. PMID: 28963884. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28963884/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.