Τι είναι η σεξουαλική καταπίεση και τι την προκαλεί;

Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Επομένως, όταν καταπιέζεται, μπορεί να προκύψουν αρνητικές συνέπειες. Αλλά τι προκαλεί τη σεξουαλική καταπίεση;
Τι είναι η σεξουαλική καταπίεση και τι την προκαλεί;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου, 2023

Σας κάνει να νιώθετε άβολα ή να ντρέπεστε όταν σκέφτεστε το σεξ ή όταν ακούτε γι’ αυτό; Οι άνθρωποι είναι σεξουαλικά όντα, αλλά μερικοί βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα σχετικά με αυτό το κομμάτι της ταυτότητάς τους. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να πρόκειται για σεξουαλική καταπίεση.

Ορισμένοι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες μπορούν να περιβάλλουν τη σεξουαλικότητα με μύθους μέχρι να γίνει θέμα ταμπού. Η σεξουαλική εμπειρία και η έκφραση γίνονται τότε αντιληπτές ως απαράδεκτες ή ανεπιθύμητες και το άτομο αποφασίζει να κρύψει αυτές τις φυσικές παρορμήσεις. Ποιες είναι οι συνέπειες; Πώς να παρέμβετε;

Τι προκαλεί τη σεξουαλική καταπίεση;

Η σεξουαλική καταπίεση είναι ο περιορισμός της σεξουαλικής έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι οι σεξουαλικές σκέψεις, αισθήσεις και επιθυμίες καλύπτονται, κρύβονται ή αγνοούνται επειδή θεωρούνται ακατάλληλες και ντροπιαστικές.

Τι μπορεί λοιπόν να οδηγήσει ένα άτομο να καταπιέσει αυτές τις φυσικές παρορμήσεις; Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συνδυαστούν για να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι ακόλουθοι:

 • Παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων που καθιερώνουν, πολιτισμικά, ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι σεμνές και ότι η σεξουαλική παρόρμηση και επιθυμία είναι ανδρική υπόθεση.
 • Ορισμένα θρησκευτικά κινήματα που θεωρούν τη σεξουαλικότητα ως έναν αμαρτωλό, ντροπιαστικό και τιμωρητέο τομέα της ζωής.
 • Η διαπαιδαγώγηση που λαμβάνεται από την οικογένεια. Σε ορισμένα σπίτια, το σεξ θεωρείται θέμα ταμπού και οι ανήλικοι δεν διδάσκονται σημαντικές πληροφορίες.
 • Οι προηγούμενες εμπειρίες παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο. Η εμπειρία κακοποιητικών ή μη ικανοποιητικών σεξουαλικών σχέσεων μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική καταπίεση.

Πιθανές συνέπειες

Sexual repression.
Η σεξουαλικότητα είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ζωής του καθενός. Τα σχετικά προβλήματα μπορεί να έχουν πολλές συνέπειες.

Η σεξουαλική καταπίεση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή ενός ατόμου, καθώς αρνείται ένα θεμελιώδες κομμάτι του εαυτού του. Η ενοχή και η ντροπή συχνά συνοδεύουν αυτό το πρόβλημα, το οποίο παράγει συναισθηματική δυσφορία.

Ο πάσχων μπορεί να αισθάνεται αρκετά άβολα με οποιεσδήποτε σεξουαλικές σκέψεις ή επιθυμίες (παρόλο που αυτές είναι φυσικές) και τείνει να τιμωρεί τον εαυτό του ψυχικά ή προσπαθεί να τροποποιήσει αυτή την τάση.

Για τον ίδιο λόγο μπορεί να προκύψουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταθλιπτικές καταστάσεις και συμπτώματα άγχους. Επιπλέον, οι κοινωνικές σχέσεις (ιδίως με τον σύντροφο) επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, καθώς αυτοί οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν το σεξ.

Είναι επίσης πιθανό να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως μυϊκή ένταση, αϋπνία και διάφορες σεξουαλικές διαταραχές όπως δυσπαρευνία ή ανοργασμία. Το ενοχλητικό στοιχείο είναι ότι δεν επηρεάζει μόνο τον πάσχοντα, αλλά και τρίτους.

Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι καταπιεσμένες παρορμήσεις καταλήγουν να εκδηλώνονται με τη μορφή κακοποίησης ή σεξουαλικής επιθετικότητας προς άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει η τάση να κρίνουμε και να καταδικάζουμε εκείνους που έχουν μια πιο ελεύθερη και πιο ανοιχτή σεξουαλικότητα.

Πότε πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια;

Treatment for sexual repression.
Η αναζήτηση θεραπείας, είτε ατομικά είτε ως ζευγάρι, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σεξουαλικής καταπίεσης.

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσει και να εντοπίσει κανείς ότι πάσχει από σεξουαλική καταπίεση. Είναι σημαντικό να διαφοροποιείται ο όρος αυτός από την ασεξουαλικότητα, την έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ ή τη σεξουαλική δυσαρέσκεια.

Δηλαδή, αν ένα άτομο αποφασίζει ελεύθερα να μην εμπλακεί με κανέναν σεξουαλικά μέχρι να έχει μια δεσμευμένη σχέση, αυτό είναι μια χαρά. Ομοίως, το να κάνει κανείς λιγότερο σεξ από το επιθυμητό ή να μην ενδιαφέρεται να δοκιμάσει ορισμένες σεξουαλικές πρακτικές δεν συνιστά καταπίεση.

Χρειάζεται να αναζητήσετε βοήθεια, όταν οι πεποιθήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα προκαλούν σημαντική δυσφορία ή περιορίζουν τη ζωή σας. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζονται ενοχές και ντροπή, απόρριψη του σώματός σας ή αδυναμία απόλαυσης της σεξουαλικότητας είτε μόνοι σας είτε με σύντροφο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική καταπίεση;

Για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής καταπίεσης είναι συνήθως απαραίτητη η επαγγελματική υποστήριξη. Ένας ψυχολόγος που ειδικεύεται στη σεξουαλική θεραπεία και τη θεραπεία ζευγαριών μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τους παράγοντες που επηρεάζουν την προέλευση και τη διατήρηση της καταπίεσης.

Με την αλλαγή των πεποιθήσεων και τη δουλειά πάνω στην αυτοεκτίμηση και τη σχέση με το σώμα, μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη μιας πιο ελεύθερης και ικανοποιητικής σεξουαλικότητας.

Συμβουλές και συστάσεις

Παρά το γεγονός ότι η ψυχολογική παρέμβαση συνιστάται, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον αντίκτυπο των αρνητικών συνεπειών της σεξουαλικής καταπίεσης. Για παράδειγμα:

 • Ενημερωθείτε σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Είναι καλύτερο να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν επαγγελματία, αλλά μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε βιβλία ή άρθρα, αρκεί η πηγή να είναι αξιόπιστη. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να εξαλείψετε τα ταμπού και τις παράλογες πεποιθήσεις.
 • Δουλέψτε πάνω στην αυτοεκτίμησή σας. Ξεκινήστε να γνωρίζετε τον εαυτό σας, να ακούτε τον εαυτό σας και να εκτιμάτε τον εαυτό σας άνευ όρων. Εξερευνήστε τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα όριά σας για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.
 • Βελτιώστε τη σχέση σας με το σώμα σας. Γνωρίστε τα διάφορα μέρη της ανατομίας σας, παρατηρήστε τον εαυτό σας γυμνό μπροστά στον καθρέφτη και αρχίστε να κοιτάτε και να μιλάτε στον εαυτό σας με αγάπη και σεβασμό. Αποδεχτείτε τη γύμνια χωρίς τους ντροπιαστικούς συνειρμούς της και μάθετε να την αναγνωρίζετε ως κάτι φυσικό.
 • Εξερευνήστε τη σεξουαλικότητά σας για τον εαυτό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να εμπλακείτε με ένα άλλο άτομο.

Ένα πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να εντοπιστεί νωρίς

Η σεξουαλική καταπίεση συνήθως ξεκινάει πολύ νωρίς στη ζωή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής σεξουαλική ψυχοεκπαίδευση για τους ανηλίκους, δείχνοντάς τους ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ταυτότητας και ότι είναι φυσική και αξίζει να την απολαμβάνουν ελεύθερα.

Αν, ως ενήλικας, αισθάνεστε ότι η σεξουαλική καταπίεση περιορίζει την ευημερία σας, αναζητήστε βοήθεια για να την αντιμετωπίσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Morokoff, P. J. (1985). Effects of sex guilt, repression, sexual” arousability,” and sexual experience on female sexual arousal during erotica and fantasy. Journal of Personality and Social Psychology49(1), 177.
 • Limpus, Laurel, “Liberation of women: Sexual repression and the family” (1960). PRISM: Political & Rights Issues & Social Movements. 37. Disponible en: https://stars.library.ucf.edu/prism/37.
 • Climent, G. I. (2009). Entre la represión y los derechos sexuales y reproductivos: socialización de género y enfoques de educación sexual de adolescentes que se embarazaron. La ventana. Revista de estudios de género3(29), 236-275.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.