Τι είναι τα νεροκάστανα και ποια είναι τα οφέλη τους;

Τα νεροκάστανα είναι νόστιμα, υγιεινά και φιλικά προς όσους ακολουθούν δίαιτες χωρίς γλουτένη. Εδώ θα σας πούμε πώς να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά τους συστατικά.
Τι είναι τα νεροκάστανα και ποια είναι τα οφέλη τους;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου, 2022

Trapa είναι το βοτανικό γένος που αντιπροσωπεύει τα νεροκάστανα, δύο είδη πλωτών φυτών των οποίων οι βυθισμένοι μίσχοι αναπτύσσονται σε βάθος περίπου 5 μέτρων. Τα T. natans και T . bicornis είναι ενδημικά στην Ινδία, την Ασία και την Κίνα. Καλλιεργούνται σε λίμνες και ρηχά έλη.

Οι καρποί τους προστατεύονται από τα σέπαλα του άνθους, τα οποία σχηματίζουν στιβαρά και σκληρά αγκάθια, παρόμοια με το κεφάλι ενός ταύρου. Στο εσωτερικό τους αποθηκεύουν έναν σπόρο με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο.

Ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος της Μαδρίτης τα περιγράφει ως γλυκά και αλευρώδη, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην Ανατολική Ασία για την παρασκευή μπισκότων, βρεφικών παρασκευασμάτων, αλεύρων και ως ιδανικό υποκατάστατο σε δίαιτες χωρίς γλουτένη.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για αυτό το περίεργο φρούτο; Ελάτε μαζί μας για να ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νεροκάστανα!

Νεροκάστανα: Η προέλευση και η ιστορία

Το όνομα προέρχεται από το λατινικό trappa, που σημαίνει “αγκαθωτή παγίδα”, λόγω των αγκαθιών των καρπών του που μοιάζουν με αρχαία πολεμική μηχανή. Τον 2ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou στην Κίνα, τα νεροκάστανα εμφανίζονταν ήδη σε θρησκευτικές τελετές.

Το 1694 ήταν μέρος ενός κινεζικού ιατρικού βοτανολογίου και το 1880 εξαπλώθηκε ως καλλωπιστικό φυτό στην Ευρώπη. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως μέρος της διατροφής μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο, έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ιδίως στην Ισπανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε το 1874 και σε ορισμένες περιοχές θεωρείται επιβλαβές ζιζάνιο, όπως στην Αυστραλία και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Νεροκάστανα: Διατροφική αξία

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών καθόρισε τις τιμές των μακροθρεπτικών συστατικών του νεροκάστανου σε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια καρπού. Το ινδικό Τμήμα Φαρμακευτικής δημοσίευσε τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά σε χιλιοστόγραμμα:

 • Νερό: 74 %
 • Πρωτεΐνη: 1,43 %
 • Άμυλο: 15,71 %
 • Φυτικές ίνες: 5,7 %
 • Λίπος: 0,1 %
 • Ολικά σάκχαρα: 2,86 %
 • Ενέργεια: 64 θερμίδες
 • Β-καροτένιο: 60 μικρογραμμάρια
 • Κάλιο: Κάλιο: 5,22 χιλιοστόγραμμα
 • Φώσφορος: 6,77 χιλιοστόγραμμα
 • Σίδηρος: 200 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό
 • Ψευδάργυρος: 600 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό
 • Μαγγάνιο: 430 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό

Οι καρποί του νεροκάστανου δεν περιέχουν λίπος ή χοληστερόλη, ενώ οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε χαμηλή αναλογία. Το θρεπτικό συστατικό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το άμυλο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή παράγωγων αλεύρων και ως πηκτικό.

Μια ανασκόπηση σχετικά με τις φυτικές ίνες υπογραμμίζει το όφελός τους στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και παχυσαρκία. Τα νεροκάστανα είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου, μαγγανίου, σιδήρου και καλίου.

Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής, αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν οφέλη στο μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμμετέχουν επίσης στη συστολή των μυών.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται με τη μορφή β-καροτενίου, η οποία, σύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές, είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι τα νεροκάστανα και ποια είναι τα οφέλη τους;
Δεδομένου ότι δεν περιέχουν γλουτένη, οι τύποι αλεύρων που προέρχονται από τα νεροκάστανα είναι κατάλληλοι για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Τα οφέλη από τα νεροκάστανα για την υγεία

Τα νεροκάστανα παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Τα νεροκάστανα περιέχουν αντιοξειδωτικά

Το περιοδικό Molecules δημοσίευσε ότι τα νεροκάστανα περιέχουν μια ομάδα πολυφαινολών, όπως το φερουλικό οξύ, η γαλλική γαλλοκατεχίνη, η γαλλική επικατεχίνη και η γαλλική κατεχίνη, οι οποίες δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.

In vitro εργαστηριακές δοκιμές, που αναφέρθηκαν από το περιοδικό Journal of Food Science, η Dr. Patricia Herrera σχολιάζει ότι οι ελεύθερες ρίζες ενεργοποιούν το οξειδωτικό στρες και αυξάνουν τον κίνδυνο εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης τύπου 2, ακόμη και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Είναι ιδανικά για δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Τα νεροκάστανα δεν περιέχουν καθόλου λίπος και αυτό μειώνει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Μια μερίδα 70 γραμμαρίων παρέχει μόνο 45 θερμίδες.

Επιπλέον, ο Rolls και άλλοι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα νερού είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. Αυτά τα κάστανα έχουν πάνω από 70% υγρασία, η οποία παράγει υψηλό όγκο και κορεσμό.

Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Αυτά τα μικρά φρούτα περιέχουν σε καλή αναλογία κάλιο, ένα μέταλλο που εμπλέκεται στον έλεγχο των υγρών μέσα στο κύτταρο και στη λειτουργικότητα των μυών.

Μια ανασκόπηση στο Advances in Nutrition τονίζει τη σχέση του καλίου με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνιστάται λοιπόν η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτό το μέταλλο.

Θα μπορούσαν να είναι βοηθητικά για τη θεραπεία του καρκίνου

Σε ορισμένες εργαστηριακές μελέτες κατάφεραν να καταστείλουν την ανάπτυξη όγκων και να προκαλέσουν το θάνατο καρκινικών κυττάρων. Αυτό οφείλεται στο φερουλικό οξύ.

Αυτό είναι το αντιοξειδωτικό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα νεροκάστανα. Άλλα παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε in vitro δοκιμές σε καρκίνους του δέρματος, των πνευμόνων, των οστικών κυττάρων και του θυρεοειδούς.

Μια ανασκόπηση σχετικά με το θέμα αυτό συνδέει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων με τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, όταν τα αντιοξειδωτικά τις εξουδετερώνουν, μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουμε μόνο εργαστηριακά αποτελέσματα in vitro. Ως εκ τούτου, απαιτούνται μελέτες σε πραγματικούς ασθενείς με καρκίνο για να δοθούν ακριβείς συστάσεις σχετικά με αυτά τα αντιοξειδωτικά. Σε καμία περίπτωση τα νεροκάστανα δεν αποτελούν ογκολογική θεραπεία πρώτης γραμμής.

Τι είναι τα νεροκάστανα και ποια είναι τα οφέλη τους;
Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες τα καθιστά κατάλληλα για δίαιτες περιορισμού της ενέργειας με στόχο την απώλεια βάρους.

Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα νεροκάστανα;

Τα νεροκάστανα μπορείτε να τα καταναλώσετε με πολλούς τρόπους. Από ωμά, ως ορεκτικό, μέχρι τηγανητά, ψητά στη σχάρα, ζαχαρωμένα, τουρσί ή ακόμη και βραστά. Με όποιον τρόπο κι αν αποφασίσετε να τα καταναλώσετε, αποτελούν μια πραγματική λιχουδιά. Μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε φρέσκα ή κονσερβοποιημένα στις ασιατικές αγορές.

Αν τα προτιμάτε φρέσκα, θα πρέπει να τα πλύνετε και να τα καθαρίσετε πριν απολαύσετε την τραγανότητα του σπόρου. Σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά τους. Όταν βράζονται ή τηγανίζονται, διατηρούν μια τραγανή υφή παρόμοια με τα μήλα. Όταν είναι κομμένα σε κύβους, φέτες ή τριμμένα, μπορείτε να τα προσθέσετε σε ομελέτες, στη σαλάτα, στο κάρυ, στο chop suey και σε σάλτσες.

Ως πρακτική εναλλακτική λύση, τα νεροκάστανα γίνονται αλεύρι μόνα τους ή αναμεμειγμένα με αλεύρι καλαμποκιού, σιταριού ή πατάτας. Χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για την παρασκευή ψωμιού, κέικ χωρίς γλουτένη, μπισκότων και σφολιάτας. Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Οι Sing και David μας δείχνουν μια νόστιμη συνταγή για πουτίγκα από νεροκάστανα. Για 1 λίτρο πλήρες γάλα, αφού βράσει και ξεκουραστεί, προσθέστε 200 γραμμάρια αλεύρι από νεροκάστανα, 300 γραμμάρια μέλι και 20 γραμμάρια κακάο σε σκόνη. Αυτό μαγειρεύεται για 6 λεπτά μέχρι να επιτευχθεί η συνοχή. Σερβίρεται κρύο.

Τι να θυμάστε για τα νεροκάστανα

Τα νεροκάστανα είναι υδρόβιοι καρποί πλούσιοι σε άμυλο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και μέταλλα. Τα αντιοξειδωτικά τους μπορούν να αποτρέψουν ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό κυτταρικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδρασή τους στον άνθρωπο.

Επιπλέον, στη μαγειρική, είναι κατάλληλα για δίαιτες χαμηλών θερμίδων και δίαιτες χωρίς γλουτένη. Δοκιμάστε τα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Adkar,P., Dongare,A.,   Ambavade, S., and Bhaskar, V. Trapa bispinosa Roxb.: A Review on Nutritional and Pharmacological Aspects.  Advances in Pharmacological Sciences. 2014, Volume 2104, 1-13 pages.
 • Cirujano, S., Meco A., García P., Chirino,  M. Flora acuática española. Hidrófitos vasculares. Real Jardín Botánico. CSIC. Madrid. 2014, 1-321 páginas.
 • Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, Ferreri S, Knudtson M, Koraym A, Waters V, Williams CL. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009 Apr;67(4):188-205.
 • You, Y., Duan, X., Wei, X., Su, X., Zhao, M., Sun, J., Jiang, Y. (2007). Identification of Major Phenolic Compounds of Chinese Water Chestnut and their Antioxidant Activity. Molecules, 12(4), 842–852.
 • Gupta RK, Patel AK, Shah N, Chaudhary AK, Jha UK, Yadav UC, Gupta PK, Pakuwal U. Oxidative stress and antioxidants in disease and cancer: a review. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;15(11):4405-9.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.