Τι είναι το Sports Management και ποια είναι τα καθήκοντα;

Η διαχείριση του αθλητισμού αφορά έργα που βοηθούν τους αθλητές να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή απόδοσή τους, παρέχοντας υποστήριξη και χρηματοδότηση. Μάθετε τα πάντα για το ρόλο των αθλητικών μάνατζερ σε αυτό το άρθρο.
Τι είναι το Sports Management και ποια είναι τα καθήκοντα;

Έχει γραφτεί από Cristian Minich

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι αθλητές που αποσύρονται συνήθως εξακολουθούν να ασχολούνται με τον αθλητισμό ή βοηθούν τους ενεργούς αθλητές. Η ενασχόληση με το sports management είναι ένας τρόπος να συνδεθείτε τόσο με τον αθλητισμό όσο και με τις επιχειρήσεις.

Αν πιστεύετε ότι έχετε ταλέντο να συνδυάζετε και τα δύο, τότε ίσως αυτή να είναι η ιδανική καριέρα για εσάς. Το sports management έχει ως στόχο την παροχή στους αθλητές όλων των απαραίτητων εργαλείων ώστε να μεγιστοποιήσουν τα ταλέντα τους και να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή απόδοσή τους.

Συνεργάζεστε με αθλητές ατομικά ή μέσω ιδρυμάτων. Οι ανθρώπινοι πόροι, η επίλυση προβλημάτων και οι οικονομικές πτυχές αποτελούν μέρος αυτής της δουλειάς. Με αυτόν τον τρόπο, οι αθλητές θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στην προετοιμασία για να επιτύχουν την κορυφαία τους απόδοση όταν αγωνίζονται.

Τι είναι το sports management

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να τείνουμε προς το sports management. Η τελειοποίηση των δομών για τη διευκόλυνση και τη βελτίωση της καριέρας των αθλητών είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Είναι επίσης ένας τρόπος να συνδεθούμε με μια δραστηριότητα που ήδη ξέρουμε ή θα θέλαμε να κάνουμε. Μέσω αυτής μπορούμε να μάθουμε πώς λειτουργούν οι θεσμοί, να δημιουργήσουμε νέες στρατηγικές, ακόμη και να έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στον κόσμο.

Το βιβλίο The importance of the sports manager in the municipality υποδεικνύει ότι καθίσταται όλο και πιο αναγκαία η ύπαρξη εξειδικευμένου και εκπαιδευμένου προσωπικού στη διαχείριση των αθλητικών υπηρεσιών. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να φέρει ορθολογισμό και αποτελεσματικότητα στους πόρους που διατίθενται για τον αθλητισμό.

Τι είναι το Sports Management και σε τι χρησιμοποιείται;
Το sports management απαιτεί δέσμευση και γνώση του κλάδου καθώς και των θεσμικών κανόνων και νόμων.

Καθήκοντα που πρέπει να εκτελούνται στο sports management

Τα καθήκοντα του sports manager είναι πολλά και διαφόρων ειδών. Για την εκτέλεσή τους, πρέπει ο manager να λαμβάνει υπόψη του τους στόχους του φορέα ή του αθλητή που εκπροσωπεί.

Πρέπει να σχεδιάζονται οι στρατηγικές και οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν, να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και να υπάρχει επαρκής επικοινωνία. Αυτά είναι μερικά από τα κύρια καθήκοντα του sports manager:

 • Σχεδιασμός: θα πρέπει να υλοποιήσετε το σχέδιό σας και για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορους παράγοντες. Η οργάνωση ενός ημερολογίου δραστηριοτήτων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης.
 • Χρηματοδότηση: πρέπει να βρείτε τους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση ενός έργου. Θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες και τις ευνοϊκές στιγμές που προκύπτουν καθώς και να αναζητήσετε χορηγούς και άλλες πηγές εσόδων.
 • Διαχείριση: είναι απαραίτητο να αναλάβετε τη διαχείριση και τη διοίκηση των χώρων προπόνησης και των αγωνιστικών χώρων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 αναφέρει ότι η αύξηση του αριθμού των αθλητικών εγκαταστάσεων καθιστά τη διαχείριση του αθλητισμού θεμελιώδη πτυχή για τις δημόσιες διοικήσεις.
 • Διαπραγμάτευση: πρέπει να συμμετέχετε σε διάφορες οικονομικές πράξεις. Πρέπει να κλείνετε συμφωνίες που είναι επωφελείς για τον φορέα που εκπροσωπείτε. Επίσης, θα υπάρχουν αμέτρητα προβλήματα στα οποία θα πρέπει να συζητήσετε με τους συναδέλφους σας.
 • Επικοινωνία: θα πρέπει να μεταφέρετε τις ιδέες σας στην ομάδα σας με σαφή τρόπο. Είναι σημαντικό να είστε καλός ακροατής και ανοιχτός σε νέες ιδέες. Πρέπει επίσης να εφαρμόζετε στρατηγικές marketing.

Ιδιότητες που πρέπει να έχει ένας καλός sports manager

Ο sports manager πρέπει να έχει καλή κατάρτιση και να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Νωρίτερα είδαμε μερικά από τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελεί, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχει τη σωστή προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά για να μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο του.

Ακολουθούν μερικά από τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας καλός sports manager:

 • Ηγέτης: Πρέπει να καθοδηγήσει την ομάδα του για την επίτευξη των προτεινόμενων στόχων. Πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνεργατών του, ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 • Εκπαιδευτής: Είναι σημαντικό να μεταδίδει και να μοιράζεται τις γνώσεις που αποκτά με την ομάδα εργασίας. Είναι επίσης σημαντικό να ακούει και να μαθαίνει από τους συναδέλφους του.
 • Ομαδική εργασία: αποτελεί θεμελιώδη πτυχή για την επίτευξη της επιτυχίας. Το να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και να μπορούμε να αναθέτουμε καθήκοντα σε ικανούς και αξιόπιστους ανθρώπους θα μας δώσει άλλες προοπτικές.
 • Να είστε δημιουργικοί: στη σημερινή εποχή, είναι σημαντικό να παράγετε συνεχώς νέες ιδέες.
 • Ευελιξία: πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όλα και να είμαστε ανοιχτοί στο να ακούμε διαφορετικές προτάσεις και απόψεις. Πρέπει επίσης να έχουμε την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές.
 • Ειλικρίνεια: είναι το κλειδί σε όλες τις πτυχές και τις δραστηριότητες της ζωής. Πρέπει να εμφυσούμε αξίες με λόγια και παραδείγματα.
Τι είναι το Sports Management και σε τι χρησιμοποιείται;
Η ηγεσία στον αθλητισμό εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Υπάρχουν εκείνοι που έχουν φυσική εξουσία και εκείνοι που την κερδίζουν μέσα από τα επιτεύγματά τους.

Προετοιμάστε το έργο σας και τολμήστε να ασχοληθείτε με το sports management

Αν σας αρέσουν τα αθλήματα και έχετε γνώσεις στις επιχειρήσεις, τότε ο ρόλος του sports manager μπορεί να είναι για σας. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζετε διαφορετικές καταστάσεις και να έχετε την ικανότητα να επιλύετε προβλήματα. Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να εργάζεστε ευσυνείδητα και να μην χάνετε ποτέ από τα μάτια σας τον κύριο στόχο, που είναι να βοηθήσετε έναν οργανισμό να αναπτυχθεί και να παρέχετε τα εργαλεία για την ενίσχυση των επιδόσεων των αθλητών. Η ομαδική εργασία και ο καταμερισμός των καθηκόντων θα είναι θεμελιώδους σημασίας. Πρόκειται για μια εργασία χωρίς σταθερό πρόγραμμα που απαιτεί μεγάλο μέρος της ημέρας. Εάν είστε έτοιμοι να αναλάβετε την πρόκληση, τότε ξεκινήστε να προετοιμάζετε το έργο σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gómez Tafalla A, Mestre Sancho J. La importancia del gestor deportivo en el municipio. España; Inde Publicaciones; 2005. 158p. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=d2VmeOIDIXgC&oi=fnd&pg=PA7&dq=gestor+deportivo+importancia&ots=O1KkAv0vGk&sig=BrXqo1Co_RRNqHK6DuIoSzGKjjY#v=onepage&q=gestor%20deportivo%20importancia&f=false
 • Ródenas Espí S, Mestre Sancho J, Abella C. Análisis del perfil del gestor deportivo en los municipios de más de 5.000 habitantes de la provincia de Castellón. España; Revista de la Fundación Dialnet, N°20,  2014. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5802402

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.