Το μυστικό συστατικό στο καρπούζι που δυναμώνει τους μυς

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε αμινοξέα, ειδικά L-αργινίνης, το καρπούζι είναι ιδανικό όχι μόνο για τους αθλητικούς τύπους αλλά και για όσους θέλουν ν' αποφύγουν την κούραση και να πάρουν παραπάνω ενέργεια.
Το μυστικό συστατικό στο καρπούζι που δυναμώνει τους μυς
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ποιο είναι το μυστικό συστατικό στο καρπούζι που μας δίνει μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας, ικανοποίησης και ευεξίας;

Πρόκειται για το φρούτο του καλοκαιριού. Για τον καρπό της φύσης που συνδυάζεται πολύ καλά σε χυμούς και σαλάτες.

Όμως, είναι πιθανό να λέτε στον εαυτό σας πως το καρπούζι είναι “μόνο νερό” και ότι οι θρεπτικές τους ουσίες είναι ελάχιστες, αν υπάρχουν.

Θα χαρείτε να μάθετε ότι πέραν από την περιεκτικότητά του κατά 92% σε νερό, σε κάθε μπουκιά λαμβάνουμε σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, Β6 και C, όπως επίσης και μια ατελείωτη λίστα αντιοξειδωτικών και αμινοξέων.

Και μαζί με αυτά, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου νάτριο και δεν έχει σχεδόν καθόλου λιπαρά. Τι παραπάνω θα μπορούσατε να ζητήσετε;

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να ζητήσουμε ένα ακόμη πράγμα: να μας αναζωογονήσει, να μας δώσει ενέργεια και να δώσει αντοχή στους μυς μας όταν είμαστε εξαντλημένοι.

Σας φαίνεται απίθανο; Υπάρχει ένα μυστικό συστατικό στο καρπούζι το οποίο μάλλον δεν γνωρίζετε και θέλουμε να σας το εξηγήσουμε σ’ αυτό το άρθρο.

L-κιτρουλίνη, το μυστικό συστατικό στο καρπούζι που σας δίνει ενέργεια

Μυστικό συστατικό στο καρπούζι - Καρπούζι κομμένο σε φέτες

Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για την L-κιτρουλίνη. Είναι περισσότερο γνωστή στον κόσμου του αθλητισμού επειδή είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ το οποίο βοηθά τους αθλητές ν’ αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

Ο όρος “μη απαραίτητο αμινοξύ” ίσως σας φάνηκε περίεργος. Τι ακριβώς σημαίνει;

  • Τα μη απαραίτητα αμινοξέα είναι εκείνα τα οποία μπορεί να συνθέσει το σώμα και έτσι δεν είναι απαραίτητο να τα τρώμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Στη συνέχεια ας δούμε τι κάνει αυτό το ενδιαφέρον συστατικό για εμάς.

L-κιτρουλίνη, ένα πολύ υγιεινό αμινοξύ

Μπορούμε να βρούμε την L-κιτρουλίνη όχι μόνο στο καρπούζι, αλλά και στα ρεβίθια, το κρέας, το σκόρδο, τους ξηρούς καρπούς και τη μαύρη σοκολάτα.

Όπως βλέπετε, πρόκειται για τροφές γεμάτες ενέργεια οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν την απόδοσή μας, αλλά φροντίζουν και την υγεία μας.

Θα χαρείτε να μάθετε πως όταν τα αμινοξέα κιτρουλίνη και αργινίνη συνδυάζονται, το σώμα μας παράγει ένα ωφέλιμο αέριο που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου.

Μπορείτε να μαντέψετε τι κάνει αυτό το αέριο για εμάς; Μειώνει την πίεση και τη χοληστερίνη.

Μας δίνει ενέργεια

Μυστικό συστατικό στο καρπούζι - Γυναίκα τρέχει

Η L-κιτρουλίνη έχει ακόμη μία εκπληκτική ιδιότητα: μας βοηθά να μειώσουμε το γαλακτικό οξύ και την αμμωνία από τους μυϊκούς ιστούς.

Η απαραίτητη αυτή ιδιότητα βοηθά τους μυς ν’ ανακάμψουν σχεδόν αμέσως, θα παρατηρήσουμε λιγότερη ένταση, λιγότερες κράμπες και λιγότερη κούραση.

Θα ανακτήσουμε την ενέργειά μας και θα βελτιωθεί σχεδόν άμεσα η φυσική μας απόδοση.

Προκαλεί επαρκείς αλλαγές στον μεταβολισμό

Πολλοί αθλητές επιλέγουν την κατανάλωση συμπληρωμάτων τα οποία έχουν ως βάση τη L-κιτρουλίνη.

Αυτό το αμινοξύ προκαλεί αντιδράσεις στον μεταβολισμό ο οποίος συνθέτει αεροβική ενέργεια και καθυστερεί το αίσθημα κούρασης.

Φυσικά, εμείς στην πλειοψηφία μας δεν είμαστε αθλητές και δεν ανταγωνιζόμαστε, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε ξεχωριστά αυτό το συμπλήρωμα.

Ωστόσο, συνιστάται να πάρουμε τα μέγιστα από την περιεκτικότητα L-κιτρουλίνης του καρπουζιού σε συνδυασμό με όλες του τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Σύμφωνα και με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, η L-κιτρουλίνη προσφέρει οφέλη και στην καρδιαγγειακή υγεία.

Αποτρέπει τη συσσώρευση αποβλήτων

Μυστικό συστατικό στο καρπούζι - Καρπούζι σαλάτα

Η κατανάλωση καρπουζιού βοηθά όχι μόνο στην ανάκτηση της ενέργειας και της αντοχής των μυών μας και στο να αποφύγουμε την κούραση, αλλά μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία για την L-κιτρουλίνη είναι πως αποτρέπει τη συσσώρευση αποβλήτων στο σώμα μας.

Αυτά μπορεί να εκδηλωθούν ως πόνοι, κράμπες ή κατακράτηση υγρών για παράδειγμα.

Βοηθά στη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας

Τέλος, κάτι επίσης ενδιαφέρον, είναι ότι το καρπούζι και η εκπληκτική του περιεκτικότητα σε L-κιτρουλίνη βοηθούν στις περιπτώσεις ήπιας στυτικής δυσλειτουργίας.

Αυτό χάρη στην ιδιότητά του η οποία διευκολύνει τη διαστολή των αγγείων μέσω του μονοξειδίου του αζώτου και της ενδοθηλιακής λειτουργίας.

Βελτιώνοντας με φυσικό τρόπο την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να ανακουφίσει ήπιες περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.

Όλα αυτά, μας θυμίζουν για ακόμη μια φορά ότι αντί να στρεφόμαστε σε φάρμακα, είναι πάντοτε καλύτερο να ξεκινούμε με τη βελτίωση του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών μας.

Όμως, αν το πρόβλημα συνεχίζει, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Εν κατακλείδι, όπως είδαμε ξεκάθαρα, το καρπούζι είναι κάτι παραπάνω από ένα καλοκαιρινό φρούτο.

Το μυστικό συστατικό στο καρπούζι το κάνει ένα φαρμακευτικό, υγιεινό και γεμάτο ενέργεια φρούτο. Συνδυάστε το καλά με άλλες τροφές και εκμεταλλευτείτε το στο έπακρο όταν έρθει η εποχή του.

Το αξίζει όσο και η ευεξία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Trexler ET, Keith DS, Schwartz TA, Ryan ED, Stoner L, Persky AM, Smith-Ryan AE. Effects of Citrulline Malate and Beetroot Juice Supplementation on Blood Flow, Energy Metabolism, and Performance During Maximum Effort Leg Extension Exercise. J Strength Cond Res. 2019 Sep;33(9):2321-2329
  • Bacanli M, Dilsiz SA, Başaran N, Başaran AA. Effects of phytochemicals against diabetes. Adv Food Nutr Res. 2019;89:209-238
  • Farney TM, Bliss MV, Hearon CM, Salazar DA. The Effect of Citrulline Malate Supplementation on Muscle Fatigue Among Healthy Participants. J Strength Cond Res. 2019 Sep;33(9):2464-2470.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.