Τα 14 βήμα των γιατρών για έναν ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη

Ο κύριος στόχος για έναν ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη είναι να θεραπεύσει σωστά το πόδι και χωρίς επιπλοκές, ώστε ο ασθενής να μπορεί να επιστρέψει στην κανονική του ζωή στο συντομότερο.
Τα 14 βήμα των γιατρών για έναν ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο ακρωτηριασμός είναι μια χειρουργική διαδικασία για την κοπή ενός πυελικού άκρου πάνω από τον κονδύλιο. Μεταξύ 50% και 65% αυτό του τύπου των ακρωτηριασμών οφείλονται σε επιπλοκή του διαβήτη. Τι πρέπει να ξέρετε για τον ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη;

Ένας ακρωτηριασμός λόγω διαβήτη πραγματοποιείται όταν η προηγούμενη θεραπεία για την επίλυση του προβλήματος απέτυχε. Αυτό απαιτεί μια διαδικασία αποδοχής και τη διαμόρφωση ενός σαφούς στόχου για τον ασθενή: προστασία της υγείας του και διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας ζωής.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω, ο στόχος είναι ένα καλά θεραπευμένο, σταθερό πόδι στο οποίο μπορεί να συνδεθεί ένα προσθετικό μέλος το συντομότερο δυνατό. Απώτερος σκοπός είναι ο ασθενής να επιστρέψει στην κανονική του ζωή το συντομότερο δυνατό.

Γενικές αρχές για τον ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη

Η αντιβιοτική θεραπεία είναι απαραίτητη μετά από ακρωτηριασμό.

Γενικά, οι ακρωτηριασμοί ταξινομούνται σε μείζονες και δευτερεύοντες. Οι ακρωτηριασμοί λόγω διαβήτη είναι σημαντικοί, καθώς καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ταξινόμησή τους, όλοι οι ακρωτηριασμοί είναι σύνθετες διαδικασίες που πρέπει να τηρούν τις βασικές αρχές. Αυτές είναι:

 • Περιλαμβάνουν πάντα αντιβιοτική θεραπεία για τον έλεγχο μιας προηγούμενης λοίμωξης ή ως προληπτικό μέτρο.
 • Η αιμόσταση ή η διαδικασία για τη διακοπή της αιμορραγίας πρέπει να είναι πολύ αυστηρή. Εάν εμφανιστεί μώλωπας, τότε είναι ένα σημάδι νέκρωσης ή λοίμωξης.
 • Δεν πρέπει να υπάρχει ένταση στα σημεία εισόδου των άκρων του δέρματος. Για να αποφευχθεί αυτό, οι γιατροί πρέπει να χειριστούν προσεκτικά τους μαλακούς ιστούς.
 • Πρέπει να υπάρχει μια λογική αναλογία μεταξύ των οστών και του δέρματος και των μυών-τενόντων. Αυτό αποτρέπει την ένταση και παρέχει καλή κάλυψη των οστών.
 • Η εκτέλεση πρόσφυσης των νευρικών οδών είναι σημαντική για την πρόληψη πιθανών νευρινωμάτων στην ουλή.
 • Το ίδιο πρέπει να γίνει με τον αρθρικό χόνδρο και τους τένοντες.
 • Πλύνετε επανειλημμένα το χειρουργικό τραύμα με αλατούχο διάλυμα ή απολυμαντικό πριν κλείσετε.

Ενδείξεις και αντενδείξεις

Οι γιατροί εκτελούν υπερκονδύλιο ακρωτηριασμό όταν ένας προηγούμενος ακρωτηριασμός απέτυχε να επουλωθεί. Επίσης, όταν υπάρχει σύσπαση των μυών της κνημής, συμπεριλαμβανομένης και κάμψης της άρθρωσης του γόνατος.

Η άρθρωση του γόνατος χάνεται στον ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη. Για να αποφευχθούν επιπλοκές με το προσθετικό μέλος που θα χρησιμοποιήσει ο ασθενής, είναι σημαντικό το πόδι να έχει επαρκές μήκος.

Αυτή η διαδικασία δεν συνιστάται σε ασθενείς με γάγγραινα ή λοίμωξη του μηρού.

Τεχνική για τον ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη

ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη σε χειρουργείο
Ο στόχος του ακρωτηριασμού είναι να προστατεύσει την υγεία του ασθενούς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.

Τα βήματα που ακολουθούν οι γιατροί για να εκτελέσουν έναν ακρωτηριασμό είναι τα εξής:

 • Πρώτον, τοποθετούν τον ασθενή σε ύπτια θέση.
 • Στη συνέχεια, σχηματίζουν μια τομή.
 • Μετά από αυτό, κόβουν το δέρμα με ένα κρύο νυστέρι.
 • Οι γιατροί κόβουν τον υποδόριο ιστό μέχρι την επένδυση που καλύπτει τους μύες και τους στερεώνει στο οστό, με ηλεκτρικό νυστέρι. Κατά την κοπή, οι γιατροί πρέπει να αφήσουν αρκετό ιστό.
 • Στη συνέχεια, εντοπίζουν, απομονώνουν και κόβουν την επιφανειακή μηριαία αρτηρία και τη βαθιά αρτηρία του μηρού, καθώς και το ισχιακό νεύρο. Είναι απαραίτητο να κάνουν τοπική αναισθητική διήθηση.
 • Περιβάλλουν το μηρό, καλύπτοντας ολόκληρη την περιφέρεια.
 • Μετά από αυτό, οι γιατροί διαχωρίζουν τους ιστούς που είναι προσκολλημένοι στο μηρό. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν χειρουργικό ανελκυστήρα.

Τελικά βήματα

 • Οι γιατροί πρέπει να προσαρμόσουν το συσπειρωτήρα ακρωτηριασμού Percy για να ακρωτηριαστεί ο μηριαίος. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετός μαλακός ιστός για να καλύψει τα άκρα των οστών.
 • Μετά από αυτό, οι γιατροί τεμαχίζουν το οστό με ένα πριόνι. Το κάνουν αυτό σε γωνία 90 ° μεταξύ των δύο άκρων του πριονιού. Ενώ το κάνουν αυτό, πρέπει να πλένουν συνεχώς την περιοχή με αλατούχο διάλυμα.
 • Στη συνέχεια, αρχειοθετούν τις άκρες των οστών.
 • Μετά, εφαρμόζουν κερί οστών στο κομμένο τμήμα. Πιέζουν και τοποθετούν το κερί οστών στο κομμένο τμήμα. Τα υπολείμματα πρέπει να πεταχθούν.
 • Μετά από αυτό, οι γιατροί κλείνουν με μη απορροφήσιμα, αποστειρωμένα χειρουργικά ράμματα, γνωστά ως Prolene. Πρώτον, ράβουν τις βαθύτερες μυϊκές ομάδες για να καλύψουν την επιφάνεια των οστών.
 • Τέλος, οι γιατροί ράβουν το δέρμα με ράμμα μεταξιού χρησιμοποιώντας την κάθετη βελονιά στρώματος.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García, L. H. (2009). Calidad de vida de los pacientes amputados de la extremidad inferior. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 66(589), 267-273.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.