7 σημάδια ότι τρώτε πολλή ζάχαρη: Τι να κάνετε

Υπάρχουν σημάδια που το σώμα σας σας στέλνει όταν τρώτε πολλή ζάχαρη και πρέπει να σταματήσετε. Μάθετε ποια είναι σε αυτό το άρθρο!
7 σημάδια ότι τρώτε πολλή ζάχαρη: Τι να κάνετε
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Υπάρχει κάποιος τρόπος να καταλάβετε εάν τρώτε πολλή ζάχαρη; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η απάντηση είναι ναι.

Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιείτε, το σώμα σας σας στέλνει σήματα ότι η διατροφή σας δεν είναι υγιεινή. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο σώμα.

Γι’ αυτό σήμερα θα θέλαμε να παρουσιάσουμε 7 σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη για να μάθετε πώς να εντοπίζετε αυτό το πρόβλημα.

Ας αρχίσουμε!

Σημάδια ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις συνήθειες που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας. Ωστόσο, πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για ζάχαρη, αναφερόμαστε σε ραφιναρισμένη ζάχαρη και όχι σε φυσική ζάχαρη (που βρίσκεται για παράδειγμα στα φρούτα).

Η τελευταία είναι επίσης γνωστή ως «εγγενές σάκχαρο» και, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, αυτό το είδος ζάχαρης είναι πραγματικά απαραίτητο για τη διατροφή μας.

Από την άλλη, τα λεγόμενα «ελεύθερα» σάκχαρα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σε μεγάλες ποσότητες. Επομένως, σήμερα θα θέλαμε να παρουσιάσουμε 7 σημάδια που σας προειδοποιούν ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.

1. Συνεχής πείνα

Deseo insaciable de comer

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hospital Nutrition, η ζάχαρη προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού από τους υδατάνθρακες.

Ωστόσο, αυτός ο κορεσμός είναι βραχυπρόθεσμος. Επομένως, είναι πολύ πιθανό αμέσως μετά να νιώσετε ξανά πεινασμένοι και να επιστρέψετε στο σνακ. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή, μπορεί να σας οδηγήσει να γίνετε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Έτσι, εάν αισθάνεστε πεινασμένοι όλη την ώρα παρά το φαγητό, μπορεί να οφείλεται στο ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και χωρίς πραγματικά θρεπτικά συστατικά.

2. Αισθάνεστε κουρασμένοι επειδή τρώτε πολλή ζάχαρη

Είναι αλήθεια ότι, γενικά, τα ροφήματα με γλυκόζη συνήθως παρέχουν ενέργεια και αποτρέπουν την κούραση. Στην πραγματικότητα, πολλά αθλητικά ποτά περιέχουν σάκχαρα.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της υπερβολικής ζάχαρης είναι λιγότερο σαφείς. Στην πραγματικότητα, ένα πείραμα που διεξήχθη από ερευνητές στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έδειξε ότι τα άτομα που μείωσαν την πρόσληψη επεξεργασμένων σακχάρων βελτίωσαν τα επίπεδα κόπωσης και τη συνολική τους διάθεση.

Αν και η ίδια η μελέτη άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το θέμα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική. Έτσι, εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να οφείλεται στο ότι η διατροφή σας είναι πολύ πλούσια σε τεχνητή ζάχαρη.

3. Αδύναμα δόντια

Είμαστε σίγουροι ότι η μητέρα σας σας έλεγε ότι αν τρώτε πάρα πολλά γλυκά, θα σας πέσουν τα δόντια.

Λοιπόν, είχε δίκιο.

Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική ζάχαρη σε συνδυασμό με την κακή οδοντική υγιεινή εξασθενεί το σμάλτο σας.

Πώς συμβαίνει αυτό;

Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να ξέρετε ότι το στόμα σας είναι γεμάτο βακτήρια, άλλα καλά και άλλα κακά. Αυτό που κάνει η ζάχαρη είναι ότι χρησιμεύει ως τροφή για επιβλαβή βακτήρια που καταλήγουν να διαβρώνουν το σμάλτο και να αποδυναμώνουν τα δόντια σας.

Αυτό, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να οδηγήσει σε συνεχείς κοιλότητες ή δόντια που σπάνε εύκολα όταν τρώτε κάτι σκληρό, για παράδειγμα.

4. Γήρανση του δέρματος

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinics in Dermatology, η γήρανση του δέρματος μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.

Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργεί μόρια γνωστά ως AGES (προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης), τα οποία βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σας γερνάει πιο γρήγορα.

5. Πόνος στις αρθρώσεις

Síntomas de que estás consumiendo demasiada azúcar: dolor en las articulaciones

Αν και αυτό είναι ένα πιο σπάνιο σύμπτωμα, η υπερβολική κατανάλωση αυτού του γλυκού συστατικού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πόνο στις αρθρώσεις. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες συσχετίζουν την υπερβολική πρόσληψη ανθρακούχων ποτών (με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα) με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες.

Αυτό οφείλεται και πάλι στα μόρια AGES για τα οποία έχουμε μιλήσει. Αυτά προκαλούν φλεγμονή, η οποία μπορεί να εκφυλιστεί σε μακροχρόνιο πόνο στις αρθρώσεις.

6. Αύξηση βάρους

Πιθανότατα δεν θα εκπλαγείτε, αλλά αν καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη, είναι πολύ πιθανό να πάρετε βάρος, ειδικά αν δεν ασκείστε.

Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη δει ότι δημιουργεί ένα προσωρινό αίσθημα πληρότητας, το οποίο σας οδηγεί να τρώτε περισσότερο και επομένως να παχαίνετε. Σας έχουμε πει επίσης ότι σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

7. Προβλήματα συγκέντρωσης

πολλή ζάχαρη και υπνηλία

Τα αποτελέσματα της συσσώρευσης σακχάρου στο αίμα γίνονται αντιληπτά και στις γνωστικές ικανότητες και στην ικανότητα συγκέντρωσης.

Όταν καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη, είναι συνηθισμένο να χρειάζεστε όλο και περισσότερη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον εγκέφαλό σας να μην λειτουργεί σωστά όταν πέφτει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, επειδή το χρειάζεται για να παρέχει ενέργεια για να λειτουργήσει.

Έτσι, μπορεί να υπάρξουν περίοδοι που ξαφνικά νιώθετε ότι το μυαλό σας έχει ομίχλη και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με ορισμένες γνωστικές δυσλειτουργίες.

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να τρώτε πολλή ζάχαρη

Ταυτίζεστε με αυτά τα συμπτώματα; Καταναλώνετε πάρα πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα;

Αν ναι, καλύτερα να αρχίσετε να αναλαμβάνετε δράση. Αν και είναι εύκολο να το παραβλέψουμε στην αρχή, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο σοβαρών ασθενειών από αυτές που αναφέρονται εδώ, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα.

Γι’ αυτό θα πρέπει να δώσετε προσοχή και να αρχίσετε να μειώνετε την πρόσληψη τεχνητής ζάχαρης.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η ζάχαρη είναι εθιστική: όσο περισσότερο καταναλώνετε, τόσο περισσότερο τη χρειάζεστε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή απελευθερώνει ντοπαμίνη (μια ορμόνη που συνδέεται με την ευεξία και την ευχαρίστηση), η οποία προκαλεί εθισμό. Επομένως, εάν αυτή είναι η περίπτωσή σας, φροντίστε να ενεργήσετε το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.