7 τρόποι για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα

Η διαχείριση του άγχους και η εργασία για την αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές θα ωφελήσουν την ψυχική και σωματική μας υγεία. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο - και καλύτερα.
7 τρόποι για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2023

Το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων αυξανόταν σταθερά κατά τον 20ό αιώνα. Ωστόσο, αυτή η τάση έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο από την ηλικία των 100 ετών έχουν μειωθεί σημαντικά. Πώς όμως μπορείτε να ζήσετε περισσότερο;

Η νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ) αναφέρει ότι το όριο της μακροζωίας έχει φτάσει και τελειώνει στα 115 χρόνια.

Αν και είναι αλήθεια ότι η μακροζωία μπορεί να είναι θέμα τύχης και γενετικής, είναι σαφές ότι η ενσωμάτωση καλών συνηθειών στη ρουτίνα μας είναι κάτι που έχει πολλά να πει και που θα επηρεάσει δραστικά το προσδόκιμο ζωής μας.

Εδώ, εν συντομία, θα αναφερθούμε σε 7 βασικές συμβουλές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι πολύ αργά για να αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε στην πράξη.

1. Φροντίστε τη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο

7 τρόποι για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα

Δεν πρέπει να προσέχουμε μόνο τη διατροφή μας για να διατηρήσουμε μια καλή σιλουέτα. Στην πραγματικότητα, πρέπει να τρώμε καλά για να παραμείνουμε υγιείς μέσα και έξω.

Από αυτή την άποψη, η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη που είναι κατάλληλη για τον καθένα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που θα πρέπει να υποδείξει ένας επαγγελματίας.

Σύμφωνα με ειδικούς σε αυτόν τον τομέα, για παράδειγμα, δεν είναι όλοι αρκετά υγιείς για να νηστεύουν. Επομένως, δεδομένου ότι η αυστηρή νηστεία μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία μας λόγω του ισχυρού σοκ στο σώμα μας, η εκ νέου εκπαίδευση για τη διατροφή μας είναι η καλύτερη λύση.

Θυμηθείτε: Δεν χρειάζεται να υποβάλλουμε το σώμα μας σε ακραίες δίαιτες. Πάνω από όλα, δεν πρέπει να σταματήσετε να τρώτε σε καμία περίπτωση. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να τρώμε 5 γεύματα την ημέρα, επομένως η μη κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές και επιζήμιες επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Ωστόσο, μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και το τι τρώμε κάθε μέρα.

2. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι

Η σωματική δραστηριότητα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας έως και 6 χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη «Copenhagen City Heart» , η μέτρια άσκηση, όπως ένα εβδομαδιαίο τρέξιμο 1 ή 2 ωρών, διατηρεί μέρος του νεανικού μας σθένους.

Στην πραγματικότητα, η σωματική δραστηριότητα αποτρέπει έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Για αυτόν τον λόγο, έχετε μια καλή δικαιολογία για να εντάξετε αυτή τη συνήθεια στη ζωή σας. Αφήστε πίσω τον καθιστικό τρόπο ζωής, κινηθείτε και ζήστε περισσότερο και πιο υγιεινά!

3. Απαλλαγείτε από τις κακές συνήθειες για να ζήσετε περισσότερο

7 τρόποι για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα

Αποφύγετε τον καπνό, το αλκοόλ, την υπερβολική ζάχαρη και οτιδήποτε άλλο ξέρουμε ότι είναι επιβλαβές για τον οργανισμό μας.

Μην εθελοτυφλείτε στις κακές σας συνήθειες. Το ότι δεν θέλετε να τις δείτε δεν σημαίνει ότι οι πνεύμονές σας δεν απανθρακώνονται από πίσσα, ότι το συκώτι σας δεν είναι υγιές ή ότι το πάγκρεας δεν αντέχει άλλα γλυκά.

Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ενστάλαξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής στα παιδιά σας -αν τα έχετε- και δώστε το παράδειγμα.

Επίσης, εάν είστε άνω των 50 ετών, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να εξαλείψετε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει το σώμα σας. Όχι μόνο θα παρατείνετε τη ζωή σας, αλλά θα βελτιώσετε και την ποιότητα ζωής σας.

3. Γελάστε και καλλιεργήστε τις θετικές σκέψεις

7 τρόποι για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα

Υπάρχουν πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι που διατηρούν θετική στάση απέναντι στη ζωή και στο πέρασμα των χρόνων ζουν περισσότερο από εκείνους που τείνουν να κάνουν το αντίθετο.

Αν και είναι ανησυχητικό το ότι οι αρνητικές μας σκέψεις έχουν τόσο μεγάλο βάρος στα χρόνια που θα ζήσουμε, είναι ελπιδοφόρο να θυμόμαστε ότι δουλεύοντας με το εαυτό μας, μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή μας για ακόμη περισσότερα χρόνια.

4. Ασκήστε το μυαλό σας κάθε μέρα για να ζήσετε περισσότερο

θετικές σκεψεις

Πρέπει να ασκούμε τις νοητικές μας ικανότητες κάθε μέρα. Σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες για έλλειψη χρόνου. Θυμηθείτε: η ανάγνωση, τα σταυρόλεξα, τα παζλ, το sudoku ή το γράψιμο μπορούν όλα να προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας!

Ωστόσο, να θυμάστε ότι δεν είστε μηχανή και το μυαλό σας πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που σας απασχολούν και να μάθετε για πράγματα που σας ενδιαφέρουν.

Οι υγιείς διανοητικές δραστηριότητες μας κάνουν ικανούς να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την καθημερινή ζωή, να λύνουμε προβλήματα και μας βοηθούν να μας μένουμε νέοι και υγιείς.

5. Καταπολεμήστε το άγχος: Αναπνεύστε και χαλαρώστε

αναπνοή

Μην σας καταναλώνει η βιασύνη. Φροντίστε τα επίπεδα του άγχους σας με ιδιαίτερη προσοχή. Ο έλεγχος του άγχους θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις άλλες συνήθειες που έχουμε εξηγήσει σε αυτό το άρθρο.

Έτσι, η απελευθέρωση έχει πολλαπλά ψυχοφυσιολογικά οφέλη όπως ορμονική ρύθμιση και εγκεφαλική και φυσική μεταβολική ισορροπία. Αυτό, φυσικά, θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας και αύξηση του προσδόκιμου ζωής σας.

6. Φροντίστε τη συναισθηματική σας ζωή για να ζήσετε περισσότερο

να χαμογελατε

Εκτιμήστε τους αγαπημένους σας και κρατήστε τους κοντά σας, γιατί η συναισθηματική μας πλευρά είναι μια από τις πιο σημαντικές που έχουμε σε αυτόν τον κόσμο. Να είστε σταθεροί, συνειδητοί και προσεκτικοί στη μεταχείριση των άλλων.

Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σωματικά και πνευματικά δραστήριοι, καθώς και να είστε μέρος ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης που θα παίζει πάντα έναν απαραίτητο ρόλο στην ευημερία σας.

Εάν έχετε σύντροφο, φροντίστε τη σχέση σας μαζί του, ενθαρρύνετε τις συνεχείς ανταλλαγές και, φυσικά, μην εγκαταλείπετε ποτέ τη σεξουαλική σας ζωή. Αυτή η πτυχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τείνουμε να την ξεχνάμε πάρα πολύ με τα χρόνια. Τονώστε και εξερευνήστε όλες τις επιλογές που σας προσφέρει το σώμα σας.

7. Κοιμηθείτε όταν το χρειάζεστε

να κοιμάστε καλά

Κοιμηθείτε αρκετά και προσπαθήστε να τηρείτε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Επίσης, ο βιολογικός σας ρυθμός πρέπει να είναι συντονισμένος με τον ρυθμό της φύσης – δηλαδή να κοιμάστε το βράδυ και να μένετε ξύπνιοι τη μέρα.

Κάποιοι από εμάς χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου, άλλοι 9 και άλλοι ίσως 7. Ωστόσο, μην ανησυχείτε για το αν είναι πολύ ή πολύ λίγο – κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε. Αυτή είναι μια πραγματικά αναζωογονητική συνήθεια που μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.