Αρθρική συλλογή: Τι είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Γνωρίζατε ότι οι νοικοκυρές έχουν συχνά εξανθήματα στις αρθρώσεις και ότι είναι απαραίτητο να κοιμάστε καλά για να έχετε υγιείς αρθρώσεις; Μάθετε περισσότερα εδώ.
Αρθρική συλλογή: Τι είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
María Irene Benavides Guillém

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό María Irene Benavides Guillém.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Οκτωβρίου, 2022

Ο όρος “αρθρική συλλογή” χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στη μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να είναι αρθρικό υγρό, αίμα ή πύον. Μπορεί να επηρεάζει μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Το αρθρικό υγρό είναι μια παχύρρευστη, διαυγής, πηκτωματοειδής ουσία πλούσια σε υαλουρονικό οξύ, λιπαντική ουσία, προσταγλανδίνες, πρωτεϊνάσες και κολλαγενάσες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, βρίσκεται σε μικρές ποσότητες ως ένα λεπτό φιλμ που δρα ως λιπαντικό.

Αποτελεί επίσης πηγή θρεπτικών συστατικών για τις δομές που αποτελούν την άρθρωση.

Ωστόσο, ως απόκριση σε τραύμα, φλεγμονή ή λοίμωξη, μπορεί να προκύψουν αλλαγές στον όγκο αυτού του υγρού. Έτσι, τότε εμφανίζεται η αρθρική συλλογή.

Η αρθρική συλλογή είναι ένα σημάδι ή μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και όχι μια ασθένεια από μόνη της.

Ανακαλύψτε: 4 πρωτεϊνούχα smoothies για το πρωινό. Σημειώστε τα.

Ποιες είναι οι αιτίες της αρθρικής συλλογής;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αρθρική συλλογή. Αυτές συνήθως διακρίνονται σε τραυματικές και μη τραυματικές, καθώς και σε οφειλόμενες σε τοπική ή συστηματική φλεγμονή.

Μπορούν επίσης να ταξινομηθούν ανάλογα με τη διάρκειά τους:

 • Οξεία: λιγότερο από έξι εβδομάδες εξέλιξης
 • Χρόνια: περισσότερο από αυτή την περίοδο

Αρθρική συλλογή που οφείλεται σε τοπική φλεγμονή

Όταν η συλλογή επηρεάζει μια συγκεκριμένη περιοχή, θεωρείται τοπική. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να οφείλεται σε τραύμα και εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Επίσης, μερικές φορές οφείλεται σε ασθένειες όπως η αιμορροφιλία και η αιμοχρωμάτωση.

Αρθρική συλλογή λόγω συστηματικής φλεγμονής

Εάν η συλλογή επηρεάζει πολλές αρθρώσεις, η κατάσταση είναι συστηματική. Τα αίτια είναι τα εξής:

joint effusion
Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται με πόνο και αρθρική συλλογή στο μεγάλο δάκτυλο του δεξιού ποδιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρικής συλλογής;

Η αρθρική συλλογή συνοδεύεται από οίδημα, πόνο, ερυθρότητα, θερμότητα και λειτουργικό περιορισμό της άρθρωσης. Ενδέχεται να παρατηρηθούν παραμορφώσεις.

Όταν η προέλευση των συμπτωμάτων είναι φλεγμονώδης, βελτιώνεται με τη βάδιση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση. Αντίθετα, ο πόνος μηχανικής αιτιολογίας είναι αυτός που επιδεινώνεται με την κίνηση και βελτιώνεται με την ανάπαυση.

Ο πόνος είναι συνήθως ημερήσιας επικράτησης και δεν διακόπτει τον ύπνο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και χωρίς συμπτώματα μπορεί να υπάρχει αρθρική συλλογή.

Οι Calderon et al. πραγματοποίησαν υπερηχογράφημα αρθρώσεων σε 182 ασυμπτωματικούς εθελοντές. Η μελέτη τους αποκάλυψε κάποια αλλοίωση στο 87% των περιπτώσεων. Σε ποσοστό 68,1%, το εύρημα ήταν αρθρική συλλογή.

Η αρθρική συλλογή ήταν η συχνότερη ανωμαλία τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια.

Πώς διαγιγνώσκεται η αρθρική συλλογή;

Για τον προσδιορισμό της αιτίας της αρθρικής συλλογής απαιτείται λεπτομερές ιστορικό και κλινική εξέταση. Εάν η συλλογή συνοδεύεται από πόνο, η ακριβής θέση της θα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και η φύση της (διάχυτη/εντοπισμένη, θαμπή/ηλεκτρική, ακτινοβόλος), ο χρόνος έναρξης (νωρίς το πρωί, τρέξιμο, υπό πίεση), οι πιθανές αφορμές (βήχας, φτέρνισμα, ορισμένες κινήσεις), η ένταση και η διάρκεια (διαλείπουσα, μόνιμη).

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ουρικής αρθρίτιδας, ο πόνος είναι έντονος και επιδεινώνεται τη νύχτα και το πρωί. Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, από την άλλη πλευρά, είναι χαρακτηριστική η πρωινή δυσκαμψία.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Για να γίνει διάκριση μεταξύ συστηματικών και τοπικών φλεγμονωδών εξανθημάτων των αρθρώσεων που δεν σχετίζονται με τραύμα, είναι χρήσιμες διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Πρώτον, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και ο ρυθμός καθίζησης των ερυθροκυττάρων (ESR). Και οι δύο είναι αυξημένες όταν η πάθηση είναι συστηματική.

Ανάλογα με τη διάγνωση, θα πραγματοποιηθούν πιο εξειδικευμένες μελέτες, όπως η μέτρηση του ουρικού οξέος στο αίμα, των αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ANA) και του ρευματοειδούς παράγοντα. Τέλος, εάν αυτό δεν φέρει πιο κοντά τη διάγνωση, θα αφαιρεθεί υγρό από το εσωτερικό των αρθρώσεων για στενή εξέταση.

Απεικονιστικές μελέτες

Μια αρθροσκόπηση ή ένα υπερηχογράφημα αρθρώσεων είναι συνήθως η πρώτη απεικονιστική μελέτη που ενδείκνυται. Θα είναι πολύ χρήσιμη για να διακρίνει αν το πρόβλημα βρίσκεται εντός ή εκτός της άρθρωσης.

Εν τω μεταξύ, η συμβατική ακτινογραφία θα είναι χρήσιμη για τον αποκλεισμό καταγμάτων όταν η αρθρική συλλογή σχετίζεται με τραύμα. Ταυτόχρονα, όγκοι, οστικές βλάβες και εκφυλιστικές ή φλεγμονώδεις αλλαγές μπορούν να απεικονιστούν με αυτόν τον τρόπο.

Η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία θα πρέπει να προορίζονται για δύσκολες διαγνωστικές περιπτώσεις. Επίσης, για σύνθετα τραύματα ή μη φλεγμονώδεις συλλογές.

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρική συλλογή;

Η θεραπεία της αρθρικής συλλογής θα εξαρτηθεί από την αιτία της, τα συμπτώματα και τις αρθρώσεις που επηρεάζονται. Αν και συνιστώνται ορισμένα μέτρα κατ’ οίκον, όπως η ανάπαυση, ο τοπικός πάγος, τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό της εμπιστοσύνης σας.

Θεραπευτική αρθροκέντηση

Η αρθροκέντηση είναι μια διαδικασία που ενδείκνυται για οξέα συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις, επιδείνωση μιας χρόνιας νόσου των αρθρώσεων ή σε περιπτώσεις επώδυνης αρθρικής συλλογής λόγω τραύματος. Ο αρθρικός χώρος διαπερνάται και το υγρό αναρροφάται με βελόνα.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να εκτελείται από έμπειρο ιατρό. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και, αν εμφανιστούν, συνήθως δεν είναι σοβαρές.

Knee surgery
Οι αρθροσκοπήσεις είναι χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση ή για θεραπεία την ίδια στιγμή που εκτελούνται.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος;

Μπορεί να προληφθεί η αρθρική συλλογή;

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη αρθρικής συλλογής. Κατά συνέπεια, η αποφυγή τους είναι ένας τρόπος για την πρόληψή τους.

Στη μελέτη των Calderón et al, οι ηλικιωμένοι (51 έως 60 ετών), που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες, όπως γεωργία, κηπουρική, νοικοκυρές, χειριστές φορτίων, υδραυλικοί, μηχανικοί, συντηρητές και γενικά άτομα παροχής υπηρεσιών- με χρόνο εργασίας άνω των δέκα ετών και πάσχοντες από ασθένειες όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και υποθυρεοειδισμό, παρουσίαζαν συχνότερα αρθρική συλλογή.

Ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου για προβλήματα στις αρθρώσεις είναι το υπερβολικό βάρος. Η απώλεια 10 κιλών βάρους ή η απώλεια 5% του σωματικού βάρους μειώνει τις ενοχλήσεις στα γόνατα έως και 90%.

Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος του ύπνου στην υγεία των οστών είναι λιγότερο γνωστός, αλλά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ύπνος πολύ λίγων ωρών ή η εργασία τη νύχτα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Οι μηχανισμοί που προτείνονται για να εξηγήσουν αυτό το γεγονός κυμαίνονται από την απόκτηση ανθυγιεινών συνηθειών, όπως η διαταραγμένη διατροφή, μέχρι την αλλαγή στην παραγωγή ορμονών και γονιδίων που λειτουργούν σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού.

Δέκα συμβουλές για να φροντίσετε τις αρθρώσεις σας

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε την υγεία των οστών και των αρθρώσεών σας:

 1. Διατηρήστε ένα ιδανικό βάρος και αποφύγετε το υπερβολικό βάρος.
 2. Να εκτελείτε σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
 3. Να προλαμβάνετε τους τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν με την άθληση.
 4. Λάβετε μέτρα για την αποφυγή τραυματισμών στην εργασία.
 5. Αποφύγετε τις πτώσεις.
 6. Μην καπνίζετε.
 7. Μην πίνετε αλκοόλ.
 8. Κοιμηθείτε άφθονα.
 9. Πηγαίνετε εγκαίρως στο γιατρό αν παρατηρήσετε συμπτώματα στις αρθρώσεις σας.
 10. Φροντίστε να παρακολουθείτε τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις σας και να ακολουθείτε τις συστάσεις του επαγγελματία αν είχατε τραυματισμούς.

Μην ξεχνάτε ότι για να ξέρετε ποιο είδος σωματικής δραστηριότητας είναι κατάλληλο για εσάς και ποιο διατροφικό σχήμα είναι το πιο υγιεινό, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Henniger M, Rehart S. Vorgehen bei Gelenkerguss [Approach to joint effusion]. 2016;45(9):795-806
 • Calderón-Cordero C, Narváez-Reyes M, Calvo-Páramo E, Torres-Cuenca T, Díaz-Cortés M, Quintana-López G. Hallazgos ultrasonográficos a nivel de articulaciones de manos y pies en sujetos voluntarios asintomáticos. Colomb.Reumatol. 2019;26(3):165-176.
 • Pérez A. Diagnóstico. Historia y examen físico. Atención Primaria,2014;46(Supl 1):18-20.
 • Seidman AJ, Limaiem F. Synovial Fluid Analysis. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537114/.
 • Whittaker JL, Runhaar J, Bierma-Zeinstra S, Roos EM. A lifespan approach to osteoarthritis prevention. Osteoarthritis Cartilage. 2021;29(12):1638-1653.
 • Ebeling PR, Cicuttini F, Scott D, Jones G. Promoting mobility and healthy aging in men: a narrative review. Osteoporos Int. 2019 ;30(10):1911-1922.
 • Swanson C. Sleep Disruption and Bone Health. Curr Osteoporos Rep. 2022;20(3):202-212.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.