10 διεγερτικές ασκήσεις και δραστηριότητες για την άνοια

Η άνοια χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια των γνωστικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η κατανόηση, η σκέψη και οι υπολογισμοί, μεταξύ άλλων. Ορισμένες διεγερτικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άνοιας, αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.
10 διεγερτικές ασκήσεις και δραστηριότητες για την άνοια
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουνίου, 2023

Η άνοια χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια των γνωστικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η κατανόηση, η σκέψη και οι υπολογισμοί. Ορισμένες διεγερτικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άνοιας, αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.

Αν και μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για όσους πάσχουν από αυτήν, η καθυστέρηση της εξέλιξής της είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα ζωής σας, ακόμη και να διασκεδάσετε. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Πώς επηρεάζει η άνοια ένα άτομο;

Η άνοια σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένιση και την προοδευτική απώλεια ορισμένων ικανοτήτων που συνδέονται με τη μνήμη, τη γλώσσα και τη σκέψη. Ωστόσο, επηρεάζει επίσης τη διάθεση, την αίσθηση αξίας και την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Επομένως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλες τις υποκειμενικές και συναισθηματικές συνιστώσες που υπάρχουν στη νόσο. Με τη σειρά τους, τα ατομικά χαρακτηριστικά, καθώς και το πλαίσιο, επηρεάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται και βιώνεται η διαταραχή.

Διεγερτικές ασκήσεις και δραστηριότητες για την άνοια

Συγκεκριμένες δραστηριότητες συνιστώνται όταν πρόκειται για τη φροντίδα του εγκεφάλου και της συνολικής σας υγείας όταν έχετε άνοια. Αυτές είναι οι εξής:

1. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο διάβασμα κάθε μέρα

Ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λεπτά. Εάν το άτομο κουράζεται πολύ από το διάβασμα ή δυσκολεύεται να δει, υπάρχουν ηχητικές μορφές, τόσο όταν πρόκειται για ειδήσεις από τον Τύπο όσο και για βιβλία, ακόμη και για γνωστά podcasts. Το κλειδί είναι η προώθηση της συγκέντρωσης, της προσοχής και της μνήμης.

10 διεγερτικές ασκήσεις και δραστηριότητες για την άνοια
Το διάβασμα είναι ένα εγκεφαλικό διεγερτικό από πολλές απόψεις. Συνιστάται πάντα σε κάθε ηλικία.

2. Συμμετέχετε σε διάφορα παιχνίδια ή ψυχαγωγία

Για παράδειγμα, το Sudoku, η αναζήτηση λέξεων ή τα σταυρόλεξα λειτουργούν εξαιρετικά. Για να εξασκήσετε τον εγκέφαλο, μπορείτε να διαφοροποιήσετε τη δυσκολία και να εκτελέσετε δραστηριότητες μόνοι ή μαζί.

Για άτομα που έχουν ψηφιακές δεξιότητες, υπάρχουν επίσης συνεργατικά διαδικτυακά παιχνίδια. Σας επιτρέπουν να αλληλεπιδράσετε και ακόμη και να συναγωνιστείτε με άλλους.

3. Συμπληρώστε φυλλάδια δραστηριοτήτων για την άνοια

Σχετικά με το προηγούμενο σημείο, είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε φυλλάδια γνωστικής διέγερσης που επικεντρώνονται στην ενίσχυση διαφόρων δεξιοτήτων. Περιλαμβάνουν ασκήσεις σκέψης και μνήμης, όπως “γράψτε 5 στοιχεία καθαρισμού” και “αναφέρετε τι ώρα δείχνουν οι δείκτες του ρολογιού”, μεταξύ άλλων. Είναι αρκετά διασκεδαστικά!

4. Μιλήστε για τις αναμνήσεις σας

Αν είστε φροντιστής, μπορείτε να δείξετε στο άτομο μια σειρά φωτογραφιών και να του ζητήσετε να σας πει για την κατάσταση, τι έκανε και πού βρισκόταν. Σε μια παραλλαγή χωρίς φωτογραφίες, μπορείτε να τους ζητήσετε να σας πουν για την καλύτερη ανάμνησή τους ως έφηβοι, τι έκαναν με τους φίλους τους και πώς ήταν η ζωή τους εκείνη την εποχή.

Στην ίδια κατεύθυνση, τα επιτραπέζια παιχνίδια μνήμης είναι επίσης πολύ χρήσιμα.

5. Τραγουδήστε

Είναι πολύ ωφέλιμο να τραγουδάμε, αφού δεν περιλαμβάνει μόνο την επιλογή ενός τραγουδιού ανάμεσα σε πολλά που γνωρίζουμε και την απόλαυση της μουσικής, αλλά και τη δυνατότητα να θυμόμαστε τι λένε οι στίχοι.

6. Μετακινήστε κάποια αντικείμενα και βάλτε τα να τα βρουν

Αν ο ηλικιωμένος δεν έχει κινητικές δυσκολίες, κάθε εβδομάδα μπορείτε να αλλάζετε κάποια καθημερινά αντικείμενα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιεί μια βούρτσα για τα μαλλιά, τη μια εβδομάδα αφήστε την στη ντουλάπα του υπνοδωματίου και την άλλη εβδομάδα στο μπάνιο.

Είναι σημαντικό να συμφωνήσετε από πριν σε αυτό.
7.

7. Συμμετέχετε σε διαλέξεις, συνέδρια και πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις

Το να ακούτε άλλους ανθρώπους και να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε με τη θέση τους είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για να παραμείνετε δραστήριοι. Υπάρχουν διάφορες πολιτιστικές ατζέντες στους δήμους τις οποίες μπορείτε να συμβουλευτείτε.

8. Συνδυάστε τις δραστηριότητες αναψυχής με μια υγιεινή ρουτίνα για την άνοια

Δεν είναι θέμα του ατόμου να αντιλαμβάνεται ότι “παίζει” ή ότι γυμνάζει τη μνήμη του όλη μέρα. Πρέπει επίσης να του επιτρέψουμε να νιώσει χρήσιμο.

Έτσι, για παράδειγμα, μπορούμε να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει να στρώσουμε το τραπέζι, να υπολογίσουμε τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν ή τη λίστα του σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για απλές αλλά απαραίτητες εργασίες.

9. Να έχετε ένα κατοικίδιο ζώο

Εάν η άνοια δεν είναι προχωρημένη, η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Επιπλέον, το ζώο λειτουργεί ως πολύτιμος σύντροφος.

10 διεγερτικές ασκήσεις και δραστηριότητες για την άνοια
Τα κατοικίδια εξυπηρετούν θεραπευτικές λειτουργίες με διάφορους τρόπους. Για έναν ηλικιωμένο ενήλικα, μπορούν να αποτελέσουν συντροφιά και ενθάρρυνση.

10. Αφιερώστε χρόνο για σωματική άσκηση κάθε μέρα

Αυτή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δυνατότητές σας, χωρίς να συνεπάγεται κινδύνους. Μπορεί να είναι απλές δραστηριότητες, όπως το να κάνετε τρεις γύρους από το ένα δωμάτιο στο άλλο ή να χορεύετε με ένα τραγούδι.

Η βοήθεια δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί μέρος του προβλήματος

Εκτός από τον κατάλογο των προτεινόμενων δραστηριοτήτων, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν πρόκειται για μια λίστα ελέγχου που πρέπει να τηρείτε. Αντιθέτως, πρέπει να τις προσαρμόσετε στο άτομο που θα τις χρειαστεί.

Μερικές φορές, η αδυναμία μας να αποδεχτούμε τη γήρανση των αγαπημένων μας προσώπων μας οδηγεί στο να απαιτούμε και να τους πιέζουμε. Στη συνέχεια, τους εκθέτουμε στην απογοήτευση και το άγχος ότι πρέπει να συμμορφωθούν με τις ασκήσεις, ακόμη και αν είναι κουρασμένοι ή δεν έχουν όρεξη.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προσαρμοστούμε και να βρούμε την ισορροπία; Μπορούμε να προτείνουμε διαφορετικές δραστηριότητες για την άνοια, αλλά με μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην τα εξαντλούμε ή να μην παρατείνουμε την πίεση.

Από την άλλη πλευρά, συνιστάται να εκτελούμε μία δραστηριότητα κάθε φορά και να αποφεύγουμε πάντα την υπερδιέγερση. Πρέπει επίσης να είμαστε υπομονετικοί και να σεβόμαστε το χρόνο που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν μια δραστηριότητα.

Αν είμαστε φροντιστές, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα και άγχη. Πρέπει να εμπλέκουμε τον ασθενή στην επιλογή του τι θέλει να κάνει, διευκολύνοντας έναν ενεργητικό ρόλο και σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις επιθυμίες του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


    • Nascimento, C.M.C., Varela, S., Ayan, C., & Cancela, J.M.. (2016). Efectos del ejercicio físico y pautas básicas para su prescripción en la enfermedad de Alzheimer. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 9(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.1016/j.ramd.2015.02.003
    • Ayala San Martín, Lorena Soledad. (2020). Promoción y prevención del deterioro cognitivo y demencias en personas mayores. Ene, 14(3), e14304. Epub 05 de abril de 2021. Recuperado en 28 de septiembre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1988-348X2020000300004&lng=es&tlng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.