Δυσκολίες στη νέα δουλειά; 5 συμβουλές για να προσαρμοστείτε

Οι δυσκολίες προσαρμογής σε μια νέα θέση εργασίας είναι φυσιολογικές, αλλά υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε την ανασφάλεια, τον φόβο και τι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να κάνετε αυτή την περίοδο προσαρμογής πιο ομαλή και γρήγορη.
Δυσκολίες στη νέα δουλειά; 5 συμβουλές για να προσαρμοστείτε
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 16 Οκτωβρίου, 2022

Βρήκατε μια νέα δουλειά; Συγχαρητήρια, καθώς αυτό είναι πάντα ένας λόγος για εορτασμό! Ωστόσο, μπορεί να μην είναι όλα ρόδινα. Δυσκολίες στη νέα σας δουλειά μπορεί να προκύψουν όταν νιώθετε ανασφάλεια για το αν θα μπορέσετε να προσαρμοστείτε στις προσδοκίες της εταιρείας, να μάθετε γρήγορα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να τα πάτε καλά με την ομάδα σας.

Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι φυσιολογικές, καθώς μόλις αφήσατε τη ζώνη άνεσής σας και πρέπει να περάσετε αυτή την περίοδο προσαρμογής που όλοι έχουμε βιώσει σε μια νέα δουλειά. Όπως δήλωσε στο Twitter του ο Mario Alonso Puig, γιατρός και συγγραφέας πολλών βιβλίων, “όταν εγκαταλείπεις τη ζώνη άνεσής σου, θα νιώσεις χειρότερα, αλλά παραδόξως θα νιώσεις και καλύτερα” και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε πάντα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες στη νέα δουλειά;

Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στη νέα δουλειά που μπορεί να εμφανιστούν, αλλά για κάθε άτομο θα είναι διαφορετικές. Γι’ αυτό σας συνιστούμε να πάρετε ένα στυλό και ένα χαρτί και να κάνετε μια λίστα με όλα όσα σας ενοχλούν. Μπορεί να είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να συνδεθείτε με τους νέους σας συναδέλφους, ο φόβος ότι είστε πολύ αργοί ή ο φόβος ότι δεν μπορείτε να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας.

Ο φόβος για το άγνωστο και το νέο είναι κάτι που μας συνοδεύει πάντα. Επιπλέον, στην περίπτωση που θέλατε να μείνετε σε αυτή τη δουλειά για πολύ καιρό ή απλά κάνατε μια συνέντευξη που κατέληξε σε σύμβαση εργασίας, σας φέρνει σε θέση μέγιστης ευθύνης. Εξάλλου, δεν θέλετε να απογοητεύσετε και τους προϊσταμένους σας. Χαλαρώστε και πάρτε μια ανάσα!

work stress
Μην αφήσετε τις δυσκολίες στη νέα σας δουλειά να αμαυρώσουν την ευτυχία σας που πήρατε τη δουλειά.

Οι δυσκολίες στη νέα δουλειά είναι φυσιολογικές στην αρχή και πρέπει να υποθέσετε εξαρχής ότι θα κάνετε λάθη. Οι γύρω σας και όλοι οι επαγγελματίες που θαυμάζετε έχουν βρεθεί και αυτοί στην ίδια θέση με εσάς και αυτό δεν πειράζει. Κρατήστε όλες τις αισθήσεις σας σε εγρήγορση, μάθετε από όλα τα λάθη που θα κάνετε και κάντε όποιες ερωτήσεις έχετε. Εξακολουθείτε να προσαρμόζεστε- μην το ξεχνάτε αυτό.

Συμβουλές για την προσαρμογή στη νέα δουλειά

Είναι εύκολο να σας συστήσει κανείς όλα τα παραπάνω, αλλά είναι πιο περίπλοκο να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές στην πράξη. Παρ’ όλα αυτά, θα σας προσφέρουμε μερικές επιπλέον συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να ξεπεράσετε τις δυσκολίες στη νέα σας δουλειά, ώστε να μπορέσετε να προσαρμοστείτε με τον καλύτερο τρόπο. Όλοι έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση, οπότε μιλάμε από εμπειρία. Ελπίζουμε αυτές οι συστάσεις να είναι τόσο χρήσιμες για εσάς όσο ήταν και για εμάς.

1. Μαζέψτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία

Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχετε κάνει πριν από τη συνέντευξη για να μάθετε για την ιστοσελίδα της εταιρείας, τη φιλοσοφία και τις αξίες της, πώς τους αρέσει να εργάζονται, ποιοι είναι οι στόχοι που θέλουν να επιτύχουν κ.λπ. Ωστόσο, μην ανησυχείτε αν δεν το έχετε κάνει- τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Μάθετε τι περιμένουν από εσάς και ποιες δεξιότητες πρέπει να αποκτήσετε.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Κάντε ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά δίκτυα: Τα οφέλη και πώς να το κάνετε

2. Μη φοβάστε να ρωτήσετε

Μια άλλη συμβουλή που θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε καλύτερα στη δουλειά σας είναι να ζητάτε τη συμβουλή τόσο των προϊσταμένων σας όσο και των συναδέλφων σας. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε αμηχανία, ντροπή ή ακόμη και να αισθάνεστε ότι είστε πολύ ενοχλητικοί επειδή κάνετε πολλές ερωτήσεις. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι καλό. Οι άλλοι θα σας δουν ως κάποιον που θέλει να μαθαίνει, να κάνει τα πράγματα καλύτερα και να έχει κέφι και όρεξη για να προσαρμοστεί στη θέση.

3. Ζητήστε feedback, ακόμη και αν δεν το λάβετε

A woman starting a new job
Ξεκινήστε μια συζήτηση με τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους σας.

Σε ορισμένες εταιρείες, μπορεί να μη σας δώσουν feedback για το πώς βλέπουν την πρόοδό σας ή πώς τα πάτε τις πρώτες μέρες στη νέα σας δουλειά. Αν συμβαίνει αυτό, δεν βλάπτει να ρωτήσετε τους άλλους πώς σας βλέπουν και να επισημάνετε τους τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να βελτιωθείτε. Αυτό θα σας δώσει κάποια εικόνα για το πού πρέπει να εστιάσετε, ώστε να συνεχίσουν όλα να βελτιώνονται.

4. Δικτυωθείτε με τους συναδέλφους σας

Σας έχουν καλέσει σε κάποιο πάρτι γενεθλίων; Βγαίνουν όλοι για ποτό μετά τη δουλειά; Μην απομονώνεστε, ακόμη και αν νιώθετε ότι έχουν ήδη σχηματιστεί ομάδες και οι άνθρωποι τα πάνε πολύ καλά. Είστε νέος/νέα στη δουλειά, αλλά σίγουρα σας έχουν προτείνει να βγείτε μαζί για φαγητό ή να πάτε μια βόλτα στο διάλειμμα. Μη χάσετε την ευκαιρία. Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι εκεί έξω που σας περιμένουν!

5. Μην σιωπάτε στη νέα δουλειά

Στις συναντήσεις, μιλήστε και κάντε προτάσεις. Το να σιωπάτε δεν είναι επιλογή και αυτό απλά βασίζεται στο σημείο όπου σας συμβουλεύσαμε να κάνετε ερωτήσεις. Η εταιρεία σας έχει εμπιστευτεί για κάποιο λόγο. Θέλουν να τους είστε χρήσιμοι και για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να είστε προνοητικοί. Επιπλέον, οι άλλοι θα μάθουν πώς σκέφτεστε και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε φίλοι με έναν συνάδελφο.

Οι δυσκολίες στη νέα δουλειά θα υπάρχουν πάντα, αλλά μπορείτε να τις ξεπεράσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ξεκινήσετε με το δεξί χάρη στις παραπάνω συστάσεις. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν και ότι μπορείτε να απολαύσετε αυτή την περίοδο προσαρμογής στη νέα σας εργασία, κατά την οποία σίγουρα θα μάθετε πολλά και θα έχετε πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Havriluk, L. O. (2010). El Teletrabajo: Una opción en la era digital. Observatorio laboral revista venezolana3(5), 93-109.
  • Nusshold, P. (2019). Pensar la acción: Acerca de cómo cambiar el trabajo. El trabajo: entre el placer y el sufrimiento, Lanús, Ediciones de la UNLa, 223-251.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.