Ο Edwin Van der Sar υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο πρώην τερματοφύλακας του Άγιαξ εισήχθη στην εντατική για εγκεφαλική αιμορραγία. Τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι πρώην ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από ορισμένες εγκεφαλικές παθήσεις.
Ο Edwin Van der Sar υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουνίου, 2024

Την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2023, ο θρυλικός Ολλανδός τερματοφύλακας Edwin Van der Sar, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία ενώ βρισκόταν σε διακοπές σε νησί της Κροατίας.

Πέρα από την περίπτωση του Edwin Van der Sar, επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικές παθήσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Θα εξετάσουμε αναλυτικότερα το θέμα αυτό σε αυτό το άρθρο.

Πώς είναι η κατάσταση της υγείας του Edwin Van der Sar;

Πριν από λίγους μήνες, ο κόσμος του ποδοσφαίρου θορυβήθηκε από τη θλιβερή είδηση: Ο Edwin Van der Sar, ο ιστορικός Ολλανδός τερματοφύλακας, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Van der Sar, ο οποίος μέχρι τον Μάιο του 2023 ήταν γενικός διευθυντής του Άγιαξ, βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του στην Κροατία. Ο 52χρονος πρώην τερματοφύλακας υπέστη πτώση και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο σε τοπικό νοσοκομείο. Εκεί εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπου διαπιστώθηκε ρήξη αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλό του.

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: το αιμορραγικό και το ισχαιμικό. Και τα δύο μπορούν να καταστρέψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας σοβαρή βλάβη σε σημαντικές λειτουργίες και κίνδυνο θανάτου.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου που μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο. Η απόφραξη αυτή μπορεί να οφείλεται σε στένωση των αρτηριών ή σε θρόμβο αίματος.

Από την άλλη πλευρά, το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο σπάσει και το αίμα διανέμεται σε όλη την περιοχή.

Κινδυνεύουν περισσότερο οι ποδοσφαιριστές να υποφέρουν από εγκεφαλικές παθήσεις;

Η είδηση έθεσε ένα βασικό ερώτημα για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα: κινδυνεύουν περισσότερο οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να υποφέρουν από εγκεφαλικές παθήσεις; Αν και πρόκειται για ένα πεδίο συνεχιζόμενης έρευνας, υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν ήδη ασχοληθεί με το θέμα και έχουν απαντήσει καταφατικά.

Οι κίνδυνοι οφείλονται κυρίως στα τυπικά τραύματα που προκαλούνται από τα αθλήματα, όπως οι θλάσεις στο κεφάλι. Στο ποδόσφαιρο, επιπλέον, τα συχνά χτυπήματα στο κρανίο με την μπάλα κατά τη διάρκεια κεφαλιών επιτείνουν τον κίνδυνο.

Πέρα από την πιθανότητα άμεσων σοβαρών τραυματισμών κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ερευνάται επίσης αν οι αθλητές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από εγκεφαλικές παθήσεις μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν ο κίνδυνος αυτός περιλαμβάνει νευρολογικές παθήσεις και επιταχυνόμενη γνωστική φθορά.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

Τι λέει η Ισπανική Εταιρεία Αθλητιατρικής;

Μια έκθεση του εν λόγω φορέα περιγράφει ότι τα αθλήματα με τη μεγαλύτερη συχνότητα τραυματισμών στο κεφάλι είναι το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία, το ράγκμπι, η ιππασία, η ποδηλασία και ορισμένα θαλάσσια αθλήματα. Αν και αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες αθλητικές κακώσεις, είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση αναφέρει ότι οι διασείσεις αντιπροσωπεύουν μεταξύ 5% και 9% των τραυματισμών κατά τη διάρκεια της αθλητικής άσκησης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το κεφάλι προσκρούει σε ένα κινούμενο αντικείμενο και οι συνέπειες ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

Ορισμένα πιθανά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • ανισορροπία
 • λήθη
 • πονοκέφαλοι
 • ναυτία και εμετός
 • απώλεια συνείδησης
 • αλλαγές στην εγρήγορση

Σύμφωνα με την εργασία αυτή, οι επανειλημμένες διασείσεις και τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα με το κεφάλι μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ψυχική υγεία και τις γνωστικές διαταραχές. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πώς και σε ποιο βαθμό οι πρακτικές αυτές συνδέονται με άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Μελέτη σε πρώην παίκτες της εθνικής ομάδας της Νορβηγίας

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Neuroradiology, εξέτασε 33 πρώην παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Νορβηγίας χρησιμοποιώντας υπολογιστική τομογραφία εγκεφάλου. Διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο αυτών των αθλητών είχε κεντρική ατροφία του εγκεφάλου.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες μικρές κακώσεις στο κεφάλι από τα αθλήματα που παίζουν.

Μια πρόσφατη εργασία από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διεξήγαγε συγκριτική μελέτη σε 7676 πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Σκωτίας και σε 23.028 άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αθλητές αυτοί είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αιτίες που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Αντίθετα, η θνησιμότητα από άλλες κοινές ασθένειες ήταν χαμηλότερη. Επιπλέον, η εργασία αποκάλυψε ότι στους πρώην ποδοσφαιριστές συνταγογραφούνταν συχνότερα φάρμακα που σχετίζονταν με την άνοια.

Συγκρούσεις, κεφαλιές στο ποδόσφαιρο και κίνδυνος διάσεισης

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Sports Medicine είχε ως ερευνητικό πληθυσμό ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο Ολυμπιακό Αθλητικό Φεστιβάλ των ΗΠΑ. Οι έρευνες έδειξαν ότι υπήρξαν 74 διασείσεις σε 39 άνδρες παίκτες, ενώ υπήρχαν 28 διασείσεις σε 23 γυναίκες παίκτες.

Η εργασία αναδεικνύει τη σημασία που έχουν οι κεφαλιές σε αυτή την περίπτωση, αν και δεν μειώνει τη σημασία άλλων περιπτώσεων του παιχνιδιού. Γίνεται σαφές ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, οι διασείσεις από επαφή από παίκτη σε παίκτη αποτελούν συχνό κίνδυνο στο ποδόσφαιρο. Αυτές οι συγκρούσεις ευθύνονται για 48 από τις 74 θλάσεις που αποκαλύφθηκαν.

Η θεραπεία και η αποκατάσταση που περιμένει τον Edwin Van der Sar

Η θεραπεία ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν ο πρώην τερματοφύλακας υπέστη αιμορραγική παραλλαγή, ο στόχος είναι να μειωθεί η πίεση που δημιουργείται στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία, μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθες:

 • Φαρμακευτική αγωγή για τη διάλυση των θρόμβων αίματος, εάν υπάρχουν.
 • Μηχανικές αφαίρεσης για την απομάκρυνση των θρόμβων και των υπολειμμάτων.
 • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αίματος και την αποκατάσταση των προσβεβλημένων αιμοφόρων αγγείων.

Η αποκατάσταση συνίσταται στην ανάκτηση των ικανοτήτων που μπορεί να έχουν επηρεαστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και στη λήψη φαρμάκων για την πρόληψη μελλοντικών παρόμοιων καταστάσεων. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί η επίπτωση της προπόνησης ποδοσφαίρου στα εγκεφαλικά επεισόδια, υπάρχουν μελέτες που εστιάζουν στον κίνδυνο άνοιας και άλλων εγκεφαλικών παθήσεων. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, οι συγκρούσεις μεταξύ των παικτών και τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα με το κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο τέτοιων παθήσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barnes, B. C., Cooper, L., Kirkendall, D. T., McDermott, T. P., Jordan, B. D., & Garrett, W. E., Jr (1998). Concussion history in elite male and female soccer players. The American journal of sports medicine, 26(3), 433–438. Consultado el 10 de julio de 2023. https://doi.org/10.1177/03635465980260031601
 • Mackay, D. F., Russell, E. R., Stewart, K., MacLean, J. A., Pell, J. P., & Stewart, W. (2019). Neurodegenerative Disease Mortality among Former Professional Soccer Players. The New England journal of medicine, 381(19), 1801–1808. Consultado el 10 de julio de 2023. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1908483
 • Moreno, A. L. (2022). Consecuencias del golpeo de balón con la cabeza en el fútbol. Monográfico sobre el traumatismo craneoencefálico y conmoción cerebral en el deporte. Arch Med Deporte 2022; 39(5): 265-268. Consultado el 10 de julio de 2023. http://archivosdemedicinadeldeporte.com/articulos/upload/Monografico_Femede_211.pdf#page=25
 • Sortland, O., & Tysvaer, A. T. (1989). Brain damage in former association football players. An evaluation by cerebral computed tomography. Neuroradiology, 31(1), 44–48. Consultado el 10 de julio de 2023. https://doi.org/10.1007/BF00342029

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.