Κέτωση: Τι είναι, τα αίτια, τα συμπτώματα και οι συνέπειες

Η κέτωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να εμφανιστεί αυθόρμητα ή να προκληθεί, από τη λεγόμενη "κετογονική δίαιτα". Διαβάστε παρακάτω και θα σας πούμε περισσότερα.
Κέτωση: Τι είναι, τα αίτια, τα συμπτώματα και οι συνέπειες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 15 Αυγούστου, 2023

Η κέτωση μπορεί να εμφανιστεί φυσικά στο σώμα, για μεταβολικούς λόγους, ή μπορεί να προκληθεί μέσω ενός συγκεκριμένου τύπου διατροφής. Κατά τη διαδικασία αυτή, το σώμα χρησιμοποιεί το δικό του λίπος ή το λίπος από τις τροφές για την παραγωγή ενέργειας.

Αυτό λέγεται ότι επιφέρει κάποια οφέλη, για παράδειγμα, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους ή έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κάποιες ανεπιθύμητες συνέπειες που σχετίζονται με γαστρεντερικές, μεταβολικές και οστικές μεταβολές.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε αναλυτικότερα τι είναι η κέτωση, πώς συμβαίνει και θα σας ενημερώσουμε για τα συμπτώματά της.

Τι σημαίνει “κέτωση”;

Σύμφωνα με την ετυμολογία, ο όρος αυτός προέρχεται από το keto (στα λατινικά), το οποίο έχει να κάνει με τις κετόνες. Μαζί με την κατάληξη -ώση, αποτελεί συχνό σχηματισμό σε ονόματα ασθενειών, δηλώνει μια μη φυσιολογική κατάσταση, εκφυλισμό, σπατάλη ή διαταραχή.

Συνοπτικά, η έννοια της λέξης κέτωση στον σημερινό ιατρικό τομέα αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο κετονών στον οργανισμό. Οι κετόνες είναι οργανικές ενώσεις που έχουν μια καρβονυλική ομάδα συνδεδεμένη με άτομα άνθρακα.

Σύμφωνα με έρευνες, ελλείψει υδατανθράκων, τα λίπη αποικοδομούνται για ενέργεια, παράγοντας κετονικά σώματα στο ήπαρ. Τα πιο γνωστά είναι το 3-υδροξυβουτυρικό (3HB) και το ακετοξικό (AcAc). Αυτά μεταφέρονται στους ιστούς για να μπορέσει ο οργανισμός να λειτουργήσει σωστά.

Κέτωση: Πιθανές αιτίες

Η κέτωση εμφανίζεται όταν ο οργανισμός αρχίζει να χρησιμοποιεί τα λίπη ως κύρια πηγή ενέργειας αντί των υδατανθράκων. Ειδικά όταν αυτοί δεν είναι διαθέσιμοι σε επαρκή ποσότητα.

Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις ή αιτίες, οι οποίες είναι οι εξής:

 • Ενεργοποιημένος μεταβολισμός της ενέργειας των λιπιδίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της παιδικής ηλικίας
 • Διατροφή στην οποία υπάρχει χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων
 • Άσκηση ή έντονη σωματική δραστηριότητα
 • Έλλειψη αυξητικών ορμονών
 • Παρατεταμένες περίοδοι νηστείας
 • Μια διατροφή που είναι πολύ πλούσια σε λίπη
 • Μεταβολικές διαταραχές
 • Διαβήτης και υπογλυκαιμία
 • Δηλητηρίαση από αλκοόλ
Mujer con cetosis por la diabetes.
Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που έχει μεταξύ των σοβαρών επιπλοκών της την κέτωση.

Η κετογονική δίαιτα

Η λεγόμενη κετογονική δίαιτα ή δίαιτα κέτο, γίνεται ακριβώς για να κάψετε λίπος μειώνοντας την κατανάλωση υδατανθράκων. Αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, τα σάκχαρα, τα άλευρα και τους κονδύλους. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η κατανάλωση “καλών” λιπών.

Σε μια τέτοια δίαιτα, η πρόσληψη υδατανθράκων δεν πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων ανά ημέρα. Έτσι, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή κετονικών σωμάτων.

Τα συμπτώματα της κέτωσης

Είτε λόγω δίαιτας, είτε λόγω μεταβολισμού, είτε λόγω παθολογικών, είτε λόγω άλλων λόγων, λόγω της κέτωσης συμβαίνουν αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού, οι οποίες εκδηλώνονται με διάφορα συμπτώματα. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής:

 • Αδυναμία
 • Πονοκέφαλοι
 • Απώλεια της όρεξης
 • Κακή αναπνοή (δυσοσμία του στόματος)
 • Συνεχές αίσθημα δίψας
 • Περιστασιακή ναυτία και έμετος
 • Αυξημένη συχνότητα ούρησης
 • Δυσκοιλιότητα ή, αντίθετα, διάρροια
 • Αίσθηση πικρής ή μεταλλικής γεύσης στο στόμα

Ιδιαίτερα, η κακοσμία του στόματος βιώνεται ή γίνεται αντιληπτή κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ωστόσο, αυτό και άλλα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν μετά από λίγες ημέρες, μόλις ο οργανισμός προσαρμοστεί στη δίαιτα κετονοθεραπείας, για παράδειγμα.

Από την άλλη πλευρά, τα αυξημένα κετονικά σώματα μπορούν να ανιχνευθούν σε εξετάσεις ούρων και αίματος. Θεωρείται κέτωση όταν η συγκέντρωσή τους είναι πάνω από 0,5 mmol/L.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο ενυδάτωσης. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Είναι η κέτωση ωφέλιμη;

Η διαδικασία της κέτωσης παρέχει επαρκή ενέργεια για τη λειτουργία του οργανισμού, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Τώρα, ως αποτέλεσμα της νηστείας ή μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το σώμα μπορεί να αρχίσει να καίει το αποθηκευμένο λίπος.

Αυτά είναι καλά νέα για τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι κετογονικές δίαιτες μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τα ποσοστά σωματικού λίπους.

Η κέτωση έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, ιδίως μειώνοντας το μέγεθος του όγκου, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες επί του θέματος. Υπό αυτή την έννοια, η γλυκόζη θεωρείται τροφή για τα καρκινικά κύτταρα.

Η κετογονική δίαιτα έχει επίσης βρεθεί ότι παρέχει οφέλη στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας το γλυκαιμικό προφίλ, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο πλάσμα.

Η χρήση της κετογονικής δίαιτας για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, όπως η επιληψία, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Και παρόλο που οι έρευνες αναφέρουν θετικά αποτελέσματα, ο μηχανισμός της νευροπροστατευτικής δράσης δεν είναι ακόμη πολύ σαφής.

Οι συνέπειες της κέτωσης στην υγεία

Ωστόσο, η κέτωση ενέχει και κινδύνους για την υγεία. Εν προκειμένω, λόγω μιας μεταβολικής διαταραχής, όταν ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει τα κετονικά σώματα, οι συγκεντρώσεις των κετονικών σωμάτων στο αίμα αυξάνονται.

Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί μεταβολική οξέωση. Και αν το αίμα γίνει υπερβολικά όξινο, επηρεάζεται η λειτουργία των οργάνων, οδηγώντας σε κώμα και θάνατο.

Μελέτες περιγράφουν και άλλες συνέπειες της κέτωσης στην υγεία:

 • Γαστρεντερικές διαταραχές: Περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, ναυτία και αυξημένα περιστατικά γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 • Μεταβολικές μεταβολές: Περιλαμβάνουν αυξημένη χοληστερόλη ορού, υπασβεστιαιμία, υπομαγνησιαιμία, χαμηλή καρνιτίνη, αναιμία και ελλείψεις σεληνίου, χαλκού και άλλων μετάλλων.
 • Μεταβολές των οστών: Η κέτωση μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό της φωσφοκαλσίνης και της βιταμίνης D, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπενίας και εμφάνισης καταγμάτων.
 • Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις νεφρικής λιθίασης, παγκρεατίτιδας και φυσαλιδώδους λιθίασης.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες γύρω από την κέτωση που δεν έχουν καμία βάση. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η δίαιτα κέτο επηρεάζει την τριχόπτωση.

Páncreas en la cetosis.
Η κέτωση διεγείρει το πάγκρεας. Αυτό το όργανο επηρεάζεται από την κέτωση και αυτό εξηγεί την επίδραση στο μεταβολισμό και το διαβήτη.

Να είστε πολύ προσεκτικοί με τις δίαιτες που είναι στη μόδα

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι πολύ περιοριστική, οπότε ο οργανισμός θα υποφέρει κάποια στιγμή, είτε κατά τη διάρκεια της προσαρμογής είτε αν παραταθεί χρονικά. Συνιστάται, λοιπόν, να μην την παρατείνετε πέραν των 2 ή 3 μηνών, ακόμη και με διακοπές.

Από την άλλη πλευρά, η κετογονική δίαιτα αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται άτομα άνω των 65 ετών, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, ασθενείς με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακές παθήσεις, ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή χολόλιθους.

Η κέτωση επιφέρει οφέλη, αλλά και επιπλοκές. Δεν πρέπει να την παίρνουμε ελαφρά τη καρδία. Επομένως, αξίζει να θυμάστε ότι αυτή και κάθε άλλη δίαιτα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση και τη συνοδεία ενός επαγγελματία υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Armeno M, Caraballo R, Vaccarezza M. Consenso nacional sobre dieta cetogénica. Rev Neurol 2014; 59 (5): 213-223.
 • Barrera Pongutá M, Sánchez Torres E, Umbarila Rubio S, et al. Dieta cetogénica en enfermedad convulsiva infantil: certidumbres e incertidumbres. Revista Neuronum. 2020; 6(1): 58-69.
 • Bektas F, Eray O, Sari R, Akbas H. Point of care blood ketone testing of diabetic patients in the emergency department. Endocrine Research. 2004; 30:3: 395-402.
 • Concha L, Durruty P, García de los Ríos M. Ketosis prone type 2 diabetes (KPD). Rev. méd. Chile. 2015;  143(9): 1215-1218.
 • Dashti H, Bo-Abbas Y, Asfar S, et al. Ketogenic diet modifies the risk factors of heart disease in obese patients. Nutrition. 2003; 19: 901- 902.
 • Gannon M, Nuttall F. Effect of a high-protein, lowcarbohydrate diet on blood glucose control in people with type 2 diabetes. Diabetes. 2004; 53: 2375-82.
 • Mitchell G, Kassovska-Bratinova S, Boukaftane Y, et al. Medical aspects of ketone body metabolism. Clinical and Investigative medicine. Medecine Clinique et Experimentale. 1995;18(3):193-216.
 • Nebeling L, Miraldi F, Shurin S, Lerner E. Effects of a ketogenic diet on tumor metabolism and nutritional status in pediatric oncology patients: two case reports. J Am Coll Nutr. 1995; 14: 202-208.
 • Ríos V, Panico L, Demartini M, Carniello M. Complicaciones en el tratamiento de la epilepsia con dieta cetogénica. Rev. neurol. 2001; 33(10): 909-915.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.