Κίτρινο κολπικό έκκριμα: 5 αιτίες και θεραπεία

Δεν ξέρετε γιατί οι κολπικές σας εκκρίσεις είναι κίτρινες; Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να τις προκαλούν, γι' αυτό σας παραθέτουμε 5 πιθανές εξηγήσεις.
Κίτρινο κολπικό έκκριμα: 5 αιτίες και θεραπεία
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου, 2023

Το κολπικό έκκριμα είναι ένα φυσικό μείγμα κολπικών εκκρίσεων και τραχηλικής βλέννας. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, κάθε γυναίκα το παράγει και το χρώμα και η οσμή του διαφέρουν. Ορισμένες εκκρίσεις, ωστόσο, υποδηλώνουν κάποια υποκείμενη πάθηση.

Όλα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του εκκρίματος. Πριν από την έμμηνο ρύση, ορισμένες γυναίκες είναι πιθανό να έχουν κιτρινωπό έκκριμα, καθώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη σύνθεσή του. Ωστόσο, αν είναι η πρώτη φορά που το έχετε, δεν πρέπει ποτέ να το παραβλέψετε. Σήμερα θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κίτρινο κολπικό έκκριμα.

Αιτίες του κίτρινου κολπικού εκκρίματος

Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, το κολπικό έκκριμα υφίσταται μεταβολές στο χρώμα και την οσμή λόγω ορμονικών αλλαγών. Μεταξύ άλλων, το κολπικό έκκριμα βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων, στη λίπανση της περιοχής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και στη διατήρηση του κόλπου καθαρού.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το έκκριμα έχει ανοιχτό χρώμα, δεν έχει οσμή και μπορεί να είναι κολλώδες. Ομοίως, η ποσότητα που εκκρίνεται ποικίλλει σε ένταση λόγω πολλών παραγόντων (χρήση αντισυλληπτικών, για παράδειγμα). Η αλλαγή είναι φυσιολογική, οπότε δεν αποτελεί πάντα λόγο ανησυχίας.

Όταν δεν υπάρχει ιστορικό αλλαγών στο χρώμα, είναι πιθανό να πρόκειται για σύμπτωμα υποκείμενης πάθησης. Εάν το έκκριμα είναι ωχροκίτρινο, δεν έχει οσμή και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Εάν υπάρχει αλλαγή στην οσμή και εμφανίσετε άλλα συμπτώματα, μπορεί να οφείλεται σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Μόλυνση από Candida sp.

Η κολπική καντιντίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans (ζυμομύκητας). Σύμφωνα με τους ερευνητές, έως και το 90% όλων των κολπικών λοιμώξεων προκαλούνται από αυτόν τον μικροοργανισμό. Είναι τόσο συχνή που το Harvard Health εκτιμά ότι το 75% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής τους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στο χρώμα των κολπικών εκκρίσεων. Αν και το έκκριμα συχνά παίρνει ένα ανοιχτό λευκό χρώμα, μπορεί επίσης να αποκτήσει κιτρινωπό τόνο. Συνήθως δεν έχει οσμή ή έχει οσμή με πολύ χαμηλή ένταση.

Αυτή η μεταβολή του κολπικού εκκρίματος συνοδεύεται επίσης από κνησμό και κάψιμο στον κόλπο, δυσφορία κατά την ούρηση, πόνο ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή, φλεγμονή του αιδοίου και ερυθρότητα. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και διαρκούν από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες.

2. Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

A woman with vaginal problems.
Εκτός από τις μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, οι γυναίκες που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου τείνουν να υποφέρουν από έντονο πόνο.

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ενδομητρίου, των σαλπίγγων ή του περιτοναίου. Συμβαίνει, σε γενικές γραμμές, όταν μικροοργανισμοί από τον κόλπο ανεβαίνουν και συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της μήτρας.

Το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών αναφέρει ότι έως και το 5% των Αμερικανίδων έχουν PID. Σε αυτή την κατάσταση, το αλλοιωμένο χρώμα των κολπικών εκκρίσεων συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή, η οποία μπορεί να γίνει πολύ έντονη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

Η πάθηση αυτή είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό για την αποφυγή επιπλοκών. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, υπογονιμότητα ή προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3. Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ ) που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσοστό των μη διαγνωσμένων γυναικών χωρίς συμπτώματα κυμαίνεται από 1,7% έως 17%. Μερικά από τα σημάδια που μπορεί να εμφανίσετε είναι τα εξής:

 • Επώδυνη ούρηση
 • Ανώμαλο κολπικό έκκριμα (σε χρώμα και οσμή)
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων
 • Πυρετός και ναυτία (μόνο εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί)

Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να φτάσει στη μήτρα ή στις σάλπιγγες σας. Κατά συνέπεια, μπορεί να αναπτύξετε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και προβλήματα με τη γονιμότητα ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς, είναι θεραπεύσιμη και, αν γίνει εγκαίρως, οι συνέπειες είναι πρακτικά μηδενικές.

4. Τριχομονάδες και κίτρινο κολπικό έκκριμα

A naked couple in bed.
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα χαρακτηριστικό και ενοχλητικό κολπικό έκκριμα.

Αν και οι τριχομονάδες είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα συμπτώματά της. Σύμφωνα με μελέτες, η πάθηση αυτή είναι το πιο συχνό μη ιογενές ΣΜΝ στον κόσμο. Αυτό είναι σωστό: πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο και όχι από έναν ιό.

Σε γενικές γραμμές, η λοίμωξη δεν προκαλεί συμπτώματα, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τα εξής:

 • Κίτρινο, καφέ, γκρι ή πράσινο κολπικό έκκριμα με άσχημη οσμή
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Επώδυνη ούρηση
 • Ερυθρότητα και κάψιμο των γεννητικών οργάνων

Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται εύκολα, αν και εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV και να οδηγήσει σε προβλήματα υπογονιμότητας ή επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

5. Γονόρροια

Μια άλλη από τις συνήθεις σήμερα σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι η γονόρροια. Σύμφωνα με δημοσίευση της Mayo Clinic, προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae και μπορεί να προσβάλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Στην τελευταία περίπτωση, χαρακτηρίζεται από την προσβολή του τραχήλου της μήτρας, οπότε τα κολπικά συμπτώματα είναι συνηθισμένα:

 • Αυξημένη ποσότητα εκκρίσεων, οι οποίες μπορεί να γίνουν κιτρινωπές (με ή χωρίς οσμή)
 • Μικρές ποσότητες αιμορραγίας που δεν σχετίζονται με την έμμηνο ρύση
 • Περιστασιακό πυελικό άλγος
 • Κάψιμο κατά την ούρηση, ιδίως όταν εμπλέκεται η ουρήθρα

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της κατάστασης, η οποία είναι κοινή σε πολλές παθήσεις αυτού του τύπου. Δύο από αυτούς είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι.

Μπορεί να προληφθεί το κίτρινο κολπικό έκκριμα;

Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κίτρινο κολπικό έκκριμα, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό μέτρο για την πρόληψή του. Ωστόσο, ένας συνδυασμός όλων αυτών των πρακτικών θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ:

 • Η φροντίδα της προσωπικής υγιεινής αποφεύγοντας τη χρήση σπρέι, καθώς μεταβάλλουν τη φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα και το pH.
 • Χρήση προφυλακτικών, ιδίως με νέους συντρόφους.
 • Αποφυγή άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΜΝ.
 • Μη χρήση στενών παντελονιών ή εσωρούχων, καθώς είναι πάντα απαραίτητο να αερίζεται η περιοχή. Επιπλέον, τα εσώρουχα θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι από βαμβάκι.

Θεραπεία για το κίτρινο κολπικό έκκριμα

Οι καταστάσεις που σας παρουσιάσαμε είναι απλώς μερικές από τις αιτίες του κίτρινου κολπικού εκκρίματος. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε μια μόλυνση, η οποία μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τοπικές κρέμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν ειδικό για ακριβή διάγνωση. Για παράδειγμα, η χρήση αντιβιοτικών είναι άχρηστη κατά μιας μυκητιασικής λοίμωξης, ενώ τα αντιμυκητιασικά δεν θα βοηθήσουν να σταματήσει μια μόλυνση που προκαλείται από παράσιτα ή ιούς.

Ο ειδικός θα προσδιορίσει επίσης την έκταση της βλάβης, προκειμένου να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει πιθανά προβλήματα στο αναπαραγωγικό σας σύστημα. Θα σας δώσει επίσης την ηρεμία να ξέρετε ότι η θεραπεία βρίσκεται στα χέρια ενός επαγγελματία. Εάν πιστεύετε ότι το κίτρινο κολπικό έκκριμα είναι σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερου προβλήματος, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.