Kiwicha, το μαργαριτάρι των Άνδεων: Οφέλη και χρήσεις

Για να επωφεληθείτε από το "kiwicha", θα σας εξηγήσουμε ποιες είναι οι ιδιότητές του και πώς μπορούν να βοηθήσουν την υγεία σας. Μην το χάσετε.
Kiwicha, το μαργαριτάρι των Άνδεων: Οφέλη και χρήσεις
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Νοεμβρίου, 2023

Το Kiwicha, ή “το μαργαριτάρι των Άνδεων”, όπως είναι γνωστό στη χώρα του, είναι ένα είδος σιτηρών παρόμοιο με τα δημητριακά και είναι επίσης γνωστό ως αμάραντος αίματος. Η επιστήμη το ονόμασε Amaranthus caudatus και θεωρείται μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες στο Περού. Σήμερα, έχει καταγραφεί ως η καλύτερη τροφή φυτικής προέλευσης για τον άνθρωπο.

Το σιτάρι αυτό έχει πολλά διατροφικά οφέλη. Μάλιστα, χάρη στην πλήρη διατροφική του αξία, επιλέχθηκε από τη NASA για τη διατροφή των αστροναυτών της.

Το kiwicha έχει επίσης μελετηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της δυσλιπιδαιμίας. Έχει τόσες πολλές ιδιότητες και είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο στην κουζίνα. Με το kiwicha μπορείτε να φτιάξετε σούπες, μπισκότα, ζυμαρικά, ακόμα και ποτά.

Διαβάστε παρακάτω και θα εκπλαγείτε από όλα τα οφέλη και τις χρήσεις του. Αν ψάχνετε για την πιο υγιεινή τροφή που υπάρχει, τότε συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι είναι το kiwicha, το μαργαριτάρι των Άνδεων;

Το kiwicha είναι ένας σπόρος που ανήκει στο γένος Amaranthus. Εμφανίστηκε πριν από περίπου 4000 χρόνια και είναι ιθαγενές στην Αμερική, συγκεκριμένα στο Περού. Σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες, άρχισε να καλλιεργείται την ίδια εποχή με τον αραβόσιτο.

Τα τρία είδη που είναι ευρύτερα διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι προσαρμοσμένα σε διάφορες κλιματικές ζώνες, είναι το A. hypochondriacus στο Μεξικό, το A. cruentus από τη Γουατεμάλα και το A. caudatus σε όλη τη Νότια Αμερική. Πρόκειται για φυτά ταχείας ανάπτυξης που καλλιεργούνται μεταξύ 1400 και 2400 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Τα άνθη και οι σπόροι του φυτού μπορεί να είναι μοβ, χρυσά ή κόκκινα.

Οι κύριοι παραγωγοί είναι το Περού, η Βολιβία, το Μεξικό, η Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Κένυα, το Νεπάλ, η Ρωσία και το Πακιστάν. Ο κόκκος θεωρείται ψευδοδημητριακό, διότι παρόλο που δεν έχει την ίδια γενετική με τα δημητριακά, έχει υψηλή ποσότητα υδατανθράκων.

Το kiwicha έχει πολλαπλές χρήσεις:

 • Ανθρώπινη και ζωική τροφή
 • Διακόσμηση
 • Βιομηχανία
 • Φαρμακευτική
Some kiwicha.
Το kiwicha δεν είναι χρήσιμο μόνο ως τροφή για τον άνθρωπο. Έχει επίσης εφαρμογές για τη διατροφή των ζώων.

Διατροφικά χαρακτηριστικά

Τα διατροφικά χαρακτηριστικά του kiwicha είναι μοναδικά, καθώς περιέχει αμινοξέα, άμυλα και μοναδικά λιπίδια που ευνοούν τη διατροφική ισορροπία όταν αναμειγνύονται με όσπρια ή δημητριακά. Όπως περιγράφεται από μια ομάδα ειδικών, η σύνθεση του αμάραντου ανά 100 γραμμάρια σιτηρών έχει ως εξής:

 • Υγρασία: 11,1 %.
 • Θερμίδες: 350 θερμίδες.
 • Πρωτεΐνη: 13-19 g.
 • Λιπαρά: 2-10 g.
 • Υδατάνθρακες: 57-60 g.
 • Φυτικές ίνες: 2,2 g.
 • Ασβέστιο: 247 mg.
 • Φώσφορος: 500 mg.
 • Σίδηρος: 10 mg.
 • Θειαμίνη: 0 ,14 mg.
 • Ριβοφλαβίνη : 0,32 mg.

Ο σπόρος του περιέχει μεταξύ 13 και 19% πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, καθώς παρέχει σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι παρέχει τα δύο αμινοξέα που απουσιάζουν από άλλους σπόρους, δηλαδή τη λυσίνη και τη μεθειονίνη. Ως εκ τούτου, μπορεί να συνδυαστεί με την ομάδα των δημητριακών και των οσπρίων.

Επιπλέον, η έλλειψή του στο αμινοξύ τρυπτοφάνη μπορεί να αντισταθμιστεί με τη συμβολή των δημητριακών. Από την άλλη πλευρά, η πρωτεΐνη του kiwicha φτάνει το 90% κατά την πέψη και την εντερική απορρόφηση.

Το άμυλο είναι το κύριο συστατικό του, που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60%. Λειτουργεί ως πηκτικό ή ως υποκατάστατο λίπους σε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά. Οι φυτικές ίνες είναι κυρίως διαλυτού τύπου, οι οποίες συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.

Όσον αφορά τα λιπίδια, τα λιπαρά οξέα του έχουν υψηλό διατροφικό όφελος. Ξεχωρίζουν το λινολεϊκό και το ελαϊκό λιπαρό οξύ, τα οποία σχετίζονται με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από την άλλη πλευρά, το kiwicha είναι το κύριο φυτικό είδος που παράγει σκουαλένιο, το οποίο μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Μικροθρεπτικά συστατικά

Μεταξύ των κύριων ιχνοστοιχείων του, συναντάμε το ασβέστιο, οι τιμές του οποίου είναι διπλάσιες από εκείνες του υγρού γάλακτος. Η περιεκτικότητα σε φώσφορο και σίδηρο είναι επίσης ανώτερη από τα δημητριακά και τους σπόρους. Η αξία αυτών των μετάλλων ευνοεί την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

Ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο βρίσκονται σε καλή αναλογία. Αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα.

Όσον αφορά τις βιταμίνες, οι πιο αξιοσημείωτες είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη. Χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό.

Οφέλη του kiwicha

Τα οφέλη αυτού του ψευδοδημητριακού εξαρτώνται από ορισμένες ενεργές ενώσεις που αποτελούν μέρος του σπόρου. Θα τις αναλύσουμε τώρα.

Μπορεί να μειώσει τα λιπίδια του αίματος

Το kiwicha περιέχει ορισμένα ενεργά πεπτίδια που είναι σε θέση να αναστέλλουν το ένζυμο HMG-CoA αναγωγάση, φέρνοντάς το σε επίπεδα τόσο χαμηλά όσο αυτά που επιτυγχάνονται με τη θεραπεία με στατίνη. Αυτό το ένζυμο καθορίζει το ρυθμό παραγωγής χοληστερόλης. Για το λόγο αυτό, το kiwicha χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των δυσλιπιδαιμιών και της αθηροσκλήρωσης.

Μια ομάδα ειδικών απέδειξε ότι μια διατροφή με ψωμί από αλεύρι kiwicha σε εργαστηριακά ποντίκια μείωσε την κακή χοληστερόλη, ενώ αύξησε την καλή χοληστερόλη τους. Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση του αλεύρου kiwicha στα λιπίδια του αίματος ήταν παρόμοια με εκείνη του αλεύρου βρώμης.

Μειώνει το οξειδωτικό στρες

Η κύρια αντιοξειδωτική ένωση στον κόκκο και σε άλλα μέρη του kiwicha είναι μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ρουτίνη. Άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις περιλαμβάνουν p-κουμαρικό, ανθοκυανίνες, καροτενοειδή, φαινόλες και β-καροτένια.

Το λίπος από σπόρους kiwicha έχει επίσης δείξει προστατευτική δράση κατά του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες σε ηπατικά κύτταρα ζωικών μοντέλων. Από την άλλη πλευρά, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν συμπλήρωμα αυτού του ψευδοδημητριακού, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων ορισμένων αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό, ενώ το οξειδωτικό στρες μειώθηκε.

Πιθανή αντικαρκινογόνος δράση

Ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πεπτίδια που εξάγονται από το kiwicha είναι ικανά να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των όγκων. Η επίδραση φαίνεται να διαμεσολαβείται από την επαγωγή του κυτταρικού θανάτου.

Ωστόσο, η μελέτη διεξήχθη in vitro, οπότε απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.

Άλλα οφέλη

Εκτός από τον καρπό, και άλλα μέρη του φυτού έχουν οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, οι ρίζες λειτουργούν ως στυπτικό για τη διάρροια, ενώ το έγχυμα του μίσχου του είναι καθαρτικό.

Επίσης, τα φύλλα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής της ουροδόχου κύστης σε περίπτωση κυστίτιδας, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της ασθένειας του υψομέτρου.

A man on a mountain.
Όπως πολλές καλλιέργειες των Άνδεων, το kiwicha έχει ιδιότητες να περιορίζει τις επιπτώσεις της ασθένειας του υψομέτρου.

Χρήσεις του kiwicha

Το kiwicha χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποικίλων συνταγών. Για παράδειγμα, γλυκά, τορτίγιες, σούπες, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, καραμέλες, σιρόπια και σαλάτες.

Πρέπει πάντα να το καθαρίζετε πολύ καλά, προσπαθώντας να το πλύνετε πολλές φορές για να εξάγετε τις πολυφαινόλες που ονομάζονται τανίνες, οι οποίες του δίνουν μια πικρή γεύση. Στη συνέχεια μπορεί να καβουρδιστεί για να συγκεντρώσει κάποιες από τις βιταμίνες του και να βελτιώσει τη γεύση και την υφή του.

Στο Μεξικό, για παράδειγμα, οι καβουρδισμένοι σπόροι αλέθονται για την παρασκευή atole και pinole. Πρόκειται για ένα είδος mazzamora που χρησιμοποιείται για την παρασκευή tamales, τα οποία περιέχουν αλεύρι καλαμποκιού, στελέχη και ψιλοκομμένα φύλλα kiwicha.

Οι ψημένοι σπόροι αναμειγνύονται με μέλι, μέλι από ζαχαροκάλαμο ή σοκολάτα και στη συνέχεια πλάθονται για να παρασκευαστούν νουγκάτα kiwicha στο Περού, alegrías στο Μεξικό και tadoos στην Ινδία.

Μια πιθανή χρήση του kiwicha είναι η παρασκευή αρτοσκευασμάτων που δεν χρειάζεται να φουσκώσουν, καθώς δεν περιέχει γλουτένη. Συνιστάται επίσης η ανάμειξή του με άλλα άλευρα δημητριακών.

Το άμυλο από αυτό το σιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο στη βιομηχανία τροφίμων, ως πηκτικό ή υποκατάστατο λίπους. Το σκουαλένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία καλλυντικών, ως λιπαντικό και ως πρόδρομος των στεροειδών.

Είναι το kiwicha μια υγιεινή τροφή;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το “μαργαριτάρι των Άνδεων” είναι ένας από τους πιο πλήρεις σπόρους που προσφέρει το φυτικό βασίλειο. Όχι μόνο μας δίνει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά μας προσφέρει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Το kiwicha θεωρείται πλήρης τροφή, καθώς όταν συνδυάζεται με δημητριακά ή όσπρια, αποκτά απαραίτητα αμινοξέα. Από την άλλη πλευρά, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και οι ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων δικαιολογούν την προσθήκη του στη διατροφή μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.