Μικροπενία: Τι είναι και ποιες είναι οι αιτίες της

Οι μετρήσεις του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογική και σεξουαλική ζωή ενός άνδρα. Το μικρό μέγεθος του πέους οφείλεται σε μια συγγενή πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Μικροπενία: Τι είναι και ποιες είναι οι αιτίες της
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 01 Ιανουαρίου, 2023

Ένα πέος με μήκος κάτω από αυτό που θεωρείται κανονικό ονομάζεται “μικροπενία”. Δεν πρόκειται για έναν όρο που επιλέγεται επιπόλαια ή αποτελεί μέρος της λαϊκής αργκό, αλλά για μια ιατρική κατάσταση που εντοπίζεται κατά τη γέννηση.

Είναι αλήθεια ότι τα ανδρικά γεννητικά όργανα εκδηλώνουν ανθρωπομορφικές διαφορές με βάση την προέλευση και τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών, αλλά στις περιπτώσεις μικροπενίας, οι μετρήσεις οφείλονται σε μεταβολές του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος.

Η παθολογία δημιουργεί ανησυχίες, ιδίως στην ενήλικη ζωή, διότι εκτός από το κανάλι αποβολής των ούρων, το άκρο αντιπροσωπεύει επίσης το ανδρικό αναπαραγωγικό όργανο, γεγονός που οδηγεί σε πιθανές επιδράσεις στον κοινωνικό, ψυχολογικό και σεξουαλικό τομέα. Σας προσκαλούμε να εμβαθύνετε στο θέμα.

Τι είναι η μικροπενία και ποιες είναι οι αιτίες της;

Μικροπενία: Τι είναι και ποιες είναι οι αιτίες της
Μικροπενία θεωρείται όταν το πέος που δεν υπερβαίνει τα 6,5 εκατοστά κατά τη διάρκεια της στύσης.

Η μικροπενία είναι μια ανωμαλία στο μέγεθος του πέους, που παράγεται από μεταβολές στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-όρχεων. Αυτό εξηγείται από το περιοδικό Vox Paediatrica, το οποίο αναφέρει ότι η δομή του οργάνου είναι φυσιολογική, αλλά το μήκος του είναι 2,5 τυπικές αποκλίσεις κάτω από το μέσο όρο για την ηλικία και την εθνικότητα.

Αν και είναι δυνατόν τα αίτια να είναι ιδιοπαθή, ο γενετικός παράγοντας και ο άξονας της υπόφυσης ή των γονάδων εμπλέκονται στην πάθηση, όσον αφορά τις μεταλλάξεις και τους πολυμορφισμούς, την ανεπάρκεια των ορμονών που ελέγχουν την ανάπτυξη του πέους και την ανικανότητα των όρχεων να παράγουν τεστοστερόνη.

Η διάγνωση γίνεται κατά τον ολοκληρωμένο έλεγχο των νεογέννητων. Στην ενήλικη ζωή, ως σύμπτωμα της μικροπενίας νοείται ότι η στύση δεν είναι μεγαλύτερη από 6,5 εκατοστά.

Τόσο ο ουρολόγος όσο και ο ενδοκρινολόγος έχουν θέση στη μελέτη της μικροπενίας, μιας παθολογίας που περιλαμβάνει επίσης ανάλυση του καρυότυπου.

Ποιο είναι το φυσιολογικό μέγεθος του πέους;

Οι διαστάσεις πρέπει να νοούνται ως μέση μέτρηση και όχι ως χάρακας. Εκτιμώντας ότι περισσότερες από μία περιστάσεις παρεμβαίνουν στο αποτέλεσμα, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

 • Ηλικία.
 • Χώρα προέλευσης.
 • Ασθένειες.
 • Οικογενειακό ιστορικό.
 • Ανατομικές δυσπλασίες.

Στην κοινωνία υπάρχουν πολλοί μύθοι που υπολογίζουν το μήκος του ανδρικού οργάνου, λαμβάνοντας ως αναφορά τη σωματική μάζα και το μήκος του ποδιού ή του δείκτη. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων που να αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ του μεγέθους του πέους και άλλων τμημάτων του σώματος.

Σύμφωνα με έναν πίνακα που δημοσιεύθηκε από την World Data, σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, το μέσο μέγεθος του πέους είναι 13,58 εκατοστά, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως “φυσιολογικό”.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ερευνητές συσχετίζουν τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις και τις μετρήσεις του πέους. Μία από αυτές τις αναλύσεις αναπτύχθηκε από το Revista Mexicana de Urología, αναφέροντας ότι η μέτρηση συνδέει το ύψος, το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος και την αναλογία μέσης-ισχίων με τα μέρη που αναφέρονται παρακάτω:

 • Κύκλος της βαλανόπλευρης αύλακας.
 • Επέκταση της βασικής περιφέρειας του πέους.
 • Μήκος από τη βάση έως το άκρο, τόσο σε ηρεμία όσο και σε στύση.

Μπορεί να διορθωθεί η διάγνωση της μικροπενίας;

Μικροπενία: Τι είναι και ποιες είναι οι αιτίες της
Υπάρχουν θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης του πέους.

Θεωρητικά, η διάγνωση της μικροπενίας δεν έχει θεραπεία. Ωστόσο, σύμφωνα με την UC San Diego Health, η θεραπεία για την τόνωση της ανάπτυξης του πέους μπορεί να ενδείκνυται κατά την παιδική ηλικία.

Οποιαδήποτε θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, το πόσο σοβαρή είναι η περίπτωση, το αναμενόμενο αποτέλεσμα και την ανοχή σε φάρμακα ή θεραπείες. Από την άλλη πλευρά, όταν ο ασθενής είναι ενήλικας, οι επιλογές είναι περισσότερες:

 • Αντλίες μεγέθυνσης πέους: Παρόλο που δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών, οι διαφημιστικές εκστρατείες αναφέρουν τις αντλίες κενού μεγέθυνσης πέους ως μια πολλά υποσχόμενη συσκευή που θα αυξήσει το μέγεθος του πέους. Συνιστάται η χρήση της υπό ιατρική επίβλεψη και με τη γνώση ότι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.
 • Ορμόνες: Εάν τα αίτια της μικροπενίας σχετίζονται με τον υπεργοναδοτροπικό υπογοναδισμό, οι όρχεις δεν παράγουν τεστοστερόνη. Συνιστάται ορμονική αποκατάσταση, ακόμη και από τη βρεφική ηλικία, με σκοπό την επίτευξη πέους εντός των προδιαγραφών. Οι δόσεις χορηγούνται από το στόμα ή με ενέσεις. Και αν η μέθοδος είναι αναποτελεσματική, ο γιατρός μπορεί να προτείνει άλλες αυξητικές ορμόνες.
 • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση αναδόμησης του πέους και αύξησης του πέους αποτελεί επιλογή στην ενήλικη ζωή. Αυτού του είδους η επέμβαση συνιστάται για τη διόρθωση φυσικών ελλείψεων και παραμορφώσεων που αγχώνουν τον άνδρα όσον αφορά την εμφάνιση του οργάνου. Παρόλο που κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχει αρχείο επιτυχημένων επεμβάσεων και συνεπάγονται αισθητικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν επαρκή σεξουαλική απόδοση και αίσθηση αφής.

Επίπτωση από τη μικροπενία στη σεξουαλική ζωή και την υγεία

Η μικροπενία δεν δημιουργεί ενοχλήσεις στην αναπαραγωγική δραστηριότητα ή στην ούρηση, αλλά σχετικά με την ανικανότητα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Τα Ισπανικά Αρχεία Ουρολογίας αναφέρουν ότι γεωμετρικές ή δομικές αλλοιώσεις κατά την κύηση ή την πρώιμη παιδική ηλικία οδηγούν σε πρωτογενή στυτική δυσλειτουργία.

Όσον αφορά το θέμα αυτό, μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Español αναδεικνύει τις δηλώσεις ενός ανδρολόγου που ισχυρίζεται ότι πέη μικρότερα από 9 εκατοστά σε στύση θα είχαν προβλήματα με τη διείσδυση και τη συνουσία.

Ο συνομιλητής του υπερασπίζεται ότι η σεξουαλική επαφή με έναν άνδρα που έχει μικροπενία είναι εξίσου ευχάριστη όσο και με κάποιον του οποίου τα γεννητικά όργανα είναι “φυσιολογικά”. Η βλάβη θα συνέβαινε αν το άτομο εστίαζε όλη την προσοχή στις διαστάσεις του μέλους, αντί να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία που αυξάνουν την κορύφωση, όπως τα ερωτικά παιχνίδια, το στοματικό σεξ, τη χρήση των χεριών και τις ποικίλες σεξουαλικές στάσεις.

Ο συναισθηματικός αντίκτυπος που σχετίζεται με τη διάγνωση του μικρού πέους

Είναι πιθανό η διάγνωση να διαταράσσει την οικειότητα με το σύντροφο. Τους ίδιους φόβους αντιλαμβάνονται και οι έφηβοι με πάθηση μικρού πέους, οι οποίοι διστάζουν να πηγαίνουν σε πισίνες και γυμναστήρια λόγω των συμπλεγμάτων που δημιουργεί η εμφάνιση του μέλους.

Για τους ασθενείς με αυτή την πάθηση, η ψυχολογική υποστήριξη τους βοηθά να κατανοήσουν ότι η μικροπενία είναι ένα ιατρικό ζήτημα, ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής του και, κυρίως, ότι δεν πρόκειται για σοβαρή ασθένεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.