Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο

Σε αυτό το στάδιο της εφηβικής ανάπτυξης, είναι σύνηθες οι γονείς να έχουν ένα ερώτημα, ειδικά αν είναι γυναίκες: πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο. Το κλειδί είναι να μην μοιάζει με μια ενοχλητική συζήτηση.
Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαΐου, 2023

Σε αυτό το στάδιο της εφηβικής ανάπτυξης, είναι σύνηθες οι γονείς να έχουν ένα ερώτημα, ειδικά αν είναι γυναίκες: πώς να μιλήσουν στην κόρη τους για την πρώτη της περίοδο. Το κλειδί είναι να μην μοιάζει με μια ενοχλητική συζήτηση.

Λάβετε υπόψη σας ότι η έμμηνος ρύση μιας νεαρής γυναίκας γίνεται μια από τις πιο υπερβατικές και αναμενόμενες στιγμές σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής της. Η ηλικία στην οποία εμφανίζεται ποικίλλει ανάλογα με τη γενετική και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ατόμου. Δεδομένου ότι μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την ηλικία των 10 ετών, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε να μιλάτε για το θέμα σε περίπτωση που δεν έχει προκύψει ακόμη από μόνο του.

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο

Το κλειδί είναι να προσεγγίσετε το θέμα ανοιχτά χωρίς προκαταλήψεις. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα αίσθημα ντροπής, το οποίο, αν και συχνό στην αρχή σε ορισμένες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγεται μπροστά σε ένα τόσο φυσιολογικό, φυσικό γεγονός όπως η έμμηνος ρύση.

Κάθε μητέρα ή πατέρας θα μπορέσει σίγουρα να βρει την ιδανική στιγμή για να μιλήσει στην κόρη του για την πρώτη της περίοδο. Προσπαθήστε να το κάνετε όταν είστε μόνοι μαζί της και όχι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση ή όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο ή ανάμεσα σε φίλους.

Και αν είστε από εκείνες τις μητέρες ή τους πατέρες που δυσκολεύονται να προγραμματίσουν μια συζήτηση, εκμεταλλευτείτε τις νέες τεχνολογίες. Εξαιρετικοί επαγγελματίες του χώρου έχουν δημοσιεύσει πολλά βίντεο για το θέμα αυτό που μπορούν να είναι ευχάριστα και εύκολα κατανοητά. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε πρώτα και να βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε εξειδικευμένο περιεχόμενο.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φυσικές θεραπείες για τις κράμπες περιόδου

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε στην κόρη σας;

Η ιδανική στιγμή για να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο, θα εξαρτηθεί από την ηλικία κατά την οποία αυτή αναφέρει τις ανησυχίες της.

Οι πληροφορίες θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ικανότητά της να τις επεξεργαστεί, χωρίς να τις υποτιμά.

Όλοι γνωρίζουμε πολύ πρόωρα και παρατηρητικά αγόρια και κορίτσια που εκπλήσσουν τους γονείς τους όταν σε πολύ μικρή ηλικία ξεκινούν τις ερωτήσεις σχετικά με την ενηλικίωση. Να θυμάστε ότι υπάρχουν βιβλία σχεδιασμένα για να συνοδεύουν τους γονείς σε αυτή τη διαδικασία γραμμένα από εξειδικευμένο προσωπικό.

Υπάρχουν κάποια κείμενα που ασχολούνται με την ανθρώπινη ανάπτυξη μόνο με εικόνες, άλλα που επιλέγουν επιστημονικές εξηγήσεις και άλλα που επιλέγουν φανταστικές ιστορίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά για να θέσετε τις βάσεις.

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο
Υπάρχουν όλο και περισσότερα βιβλία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σε πολλές διαφορετικές μορφές. Μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει για να σας υποστηρίξει.

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο: Εξηγήστε τι είναι η έμμηνος ρύση

Η έμμηνος ρύση είναι μια κυκλική διαδικασία που ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 10 και 15 ετών, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται φυσιολογικά, προκαλώντας τη βράχυνση του βλεννογόνου στρώματος που επενδύει τη μήτρα.

Το στρώμα αυτό ονομάζεται ενδομήτριο και έχει τη λειτουργία της βράχυνσης για να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο σε αυτό που είναι γνωστό ως εμφύτευση. Εάν αυτό δεν συμβεί, επειδή το ωάριο δεν έχει γονιμοποιηθεί, διαλύεται και τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται, με αποτέλεσμα το ενδομήτριο να αποκολλάται , το οποίο αποβάλλεται με ένα μείγμα αίματος και κολπικών εκκρίσεων. Αυτού του είδους η περιγραφή βοηθά να καταρρίψει τους μύθους σχετικά με την έμμηνο ρύση και να κατανοήσει την πολύπλοκη και συναρπαστική φυσιολογία του σώματός της.

Τι είναι σημαντικό να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο;

Όταν μιλάτε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο, μπορείτε να προσεγγίσετε το θέμα από δύο οπτικές γωνίες. Η μία είναι τι προκαλεί συνήθως σε συναισθηματικό επίπεδο. Η άλλη είναι από τη σκοπιά των σωματικών αλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, σκεφτείτε να αναφέρετε τις ακόλουθες πτυχές.

Πώς θα αλλάξει το σώμα της

Καθώς το σώμα μεγαλώνει και πλησιάζει στην εφηβεία, θα γίνουν αισθητές αλλαγές που τροποποιούν την παιδική φιγούρα.

Τα πόδια θα είναι μακρύτερα, το στήθος θα μεγαλώσει, οι γοφοί θα διευρυνθούν και η τριχοφυΐα του σώματος θα είναι πιο άφθονη, ιδιαίτερα στην ηβική περιοχή.

Όλα συμβαίνουν παράλληλα και φτάνουν στο αποκορύφωμά τους με την έναρξη της πρώτης εμμήνου ρύσεως. Μερικές φορές, υπάρχουν μόνο λίγα σημεία σε αυτή την αρχική αιμορραγία.

Πότε συμβαίνει η πρώτη περίοδος;

Η πρώτη έμμηνος ρύση μπορεί να εμφανιστεί κατά μέσο όρο στην ηλικία των 12 ετών, αλλά δεν έχει προκαθορισμένη ηλικία. Δηλαδή, μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα. Υπάρχουν ακόμη και εκείνες που την εμφανίζουν γύρω στην ηλικία των 15 ετών.

Πώς θα αισθανθεί με την περίοδο

Πριν από την αιμορραγία, μπορεί να αισθάνεστε δυσφορία στο κάτω μέρος της πλάτης ή της κοιλιάς. Κάποιες έχουν πονοκέφαλο, με ή χωρίς ναυτία, και το στήθος είναι συχνά πολύ ευαίσθητο.

Η ευαισθησία του στήθους γίνεται για πολλές γυναίκες σημάδι ότι πρόκειται να έχουν περίοδο. Και δεν πρέπει να ξεχάσατε τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεση.

Πόσο συχνά και για πόσο καιρό θα έχει περίοδο

Η διάρκεια της εμμήνου ρύσεως δεν είναι επίσης ακριβής, αλλά μπορεί να εκτιμηθεί ότι διαρκεί κατά μέσο όρο 3 έως 5 ημέρες. Ο έμμηνος κύκλος συμβαίνει περίπου κάθε 28 ημέρες.

Ο χρόνος ποικίλλει περισσότερο στα πρώτα χρόνια και μπορεί να συντομευτεί ή να επιμηκυνθεί έως και 45 ημέρες. Θεωρείται φυσιολογικό η έμμηνος ρύση να είναι ακανόνιστη στην αρχή.

Προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιεί

Η έμμηνος ρύση είναι μια φυσική διαδικασία και η έφηβη πρέπει να εξοικειωθεί με αυτήν. Είναι απαραίτητο να τη διδάξετε για τα προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συγκρατήσει το αίμα, όπως οι σερβιέτες, τα κυπελλάκια, τα ταμπόν ή οι σερβιέτες.

Είναι απαραίτητο οι νεαρές γυναίκες να τα γνωρίζουν καλά και να μπορούν να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις τους, εκτός από τις επιλογές που θα προσφέρει το καθένα ανάλογα με τις περιστάσεις.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό να διευκρινίσετε τις απορίες της και να δείξετε ότι όλα είναι σχεδιασμένα για να περνούν απαρατήρητα και να προσαρμόζονται στη ροή της περιόδου σας – η οποία, παρεμπιπτόντως, θα είναι διαφορετική από εκείνη των φίλων της. Αυτές οι διαφορές είναι κάτι που θα εξοικειωθεί με τον καιρό.

Εγκυμοσύνη, σεξουαλικότητα και ασθένειες

Τέλος, εκμεταλλευτείτε την πρώτη έμμηνο ρύση για να μιλήσετε στην κόρη σας για τη σεξουαλικότητα και την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να είναι το πιο δυσάρεστο σημείο, αλλά δεν πρέπει να το αγνοήσετε.

Η ιδέα δεν είναι να την τρομάξετε, αλλά να την εκπαιδεύσετε για το τι συμβαίνει βιολογικά στο σώμα της. Αυτό συνδυάζεται με τον ορισμό των αντισυλληπτικών μεθόδων και την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη τόσο της εγκυμοσύνης όσο και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο
Η αντιμετώπιση του θέματος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι καθοριστικής σημασίας. Η συχνότητά της καθιστά αναγκαία την ανάδειξη του προβλήματος από μικρή ηλικία.

Τι να αποφύγετε όταν μιλάτε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο

Μην δραματοποιείτε το θέμα. Επίσης, μην την τρομάξετε με τις απαιτήσεις και μην εστιάζετε στα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν πάνω στο θέμα

Τα παιδιά δεν εξαιρούνται από ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η ευαισθητοποίησή τους σε αυτό αποτελεί μέρος της ευθύνης των γονέων. Η πρώτη έμμηνος ρύση είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Χρησιμεύει επίσης ως σημείο αναφοράς για να τους εξηγήσουμε το ισοδύναμο αυτού του σημείου στην εξελικτική διαδικασία των αγοριών. Και τις φυσικές επιπτώσεις της εμμήνου ρύσεως στην πράξη της αναπαραγωγής. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε μια πιο εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τα μέτρα προστασίας.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή

Τα περισσότερα κορίτσια αναπτύσσονται ομαλά και η περίοδός τους είναι τακτική.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, οι περισσότεροι γονείς δεν θεωρούν απαραίτητη μια γυναικολογική επίσκεψη, αν και η σημερινή τάση είναι να προωθείται αυτή η πρώτη συμβουλή ως έγκαιρη παρέμβαση.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες λόγω διαφόρων καταστάσεων, ορμονικών ή άλλων, η έμμηνος ρύση καθυστερεί για περισσότερο από 2 ή 3 μήνες. Άλλες φορές είναι πιο επώδυνη, σε σημείο που να αποτελεί εμπόδιο στη σχολική ρουτίνα ή να επιδεινώνει την ποιότητα ζωής.

Επίσης, αν η περίοδός τους είναι πολύ ακανόνιστη, αν ήταν τακτική και δεν είναι πλέον, ή αν έχουν περάσει τρεις μήνες χωρίς έμμηνο ρύση, ίσως είναι καλό να μιλήσουν με έναν γιατρό.

Ομοίως, είναι λόγος να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία αν δεν υπάρχει εμμηνόρροια, παρόλο που έχει όλα τα σημάδια ανάπτυξης στο σώμα της και είναι πάνω από 15 ετών. Το ίδιο ισχύει και αν η αιμορραγία είναι παρατεταμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν έχει έμμηνο ρύση.

Το να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο είναι μέρος της γονικής μέριμνας

Όπως έχουμε ήδη πει, δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία για να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο. Προσέξτε τα σημάδια που στέλνουν τα παιδιά για αμφιβολίες που σχετίζονται με το θέμα και μη χάσετε την ευκαιρία να δώσετε μια εξήγηση. Και αν αυτό δεν συμβεί, αφήστε τον εαυτό σας να καθοδηγηθεί από το χάρισμά σας ως μητέρα ή πατέρας για να τους δείξετε τις γνώσεις σας.

Υπενθυμίστε στην κόρη σας να μην ανησυχεί όταν οι φίλες της αρχίζουν την έμμηνο ρύση – ή αν η περίοδός τους φαίνεται διαφορετική. Εξηγήστε ότι η έμμηνος ρύση, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας του κύκλου και της ροής, διαφέρει από άτομο σε άτομο και μερικές φορές από μήνα σε μήνα.

Ανάμεσα στις πολλές εμπειρίες που μπορείτε να μοιραστείτε με την κόρη σας είναι η τήρηση ημερολογίου περιόδου. Αυτή είναι η ιδανική μέθοδος για την παρακολούθηση και την παρατήρηση των ανωμαλιών.  Οι πληροφορίες θα της επιτρέψουν να προγραμματίσει και να αναφέρει εγκαίρως κατά τη στιγμή των εξετάσεών της.

Το να έχει τις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή θα της επιτρέψει να πάρει αποφάσεις που δεν θα είναι αποτέλεσμα τύχης και άγνοιας. Ως εκ τούτου, θα τους παρέχετε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη διαφύλαξη της υγείας τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.