Η ΑOE συνιστά οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο

Η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση άλλαξε τη σύσταση για τις οφθαλμολογικές εξετάσεις για άτομα άνω των 18 ετών. Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η ΑOE συνιστά οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Απριλίου, 2023

Η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση (AOE) δημοσίευσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τον έλεγχο της όρασης και τον οφθαλμολογικό έλεγχο των ενηλίκων. Και αυτή τη φορά συναντήσαμε κάτι καινούργιο: η συναίνεση των ειδικών συνιστά οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για τα άτομα 18 ετών και άνω.

Πριν από αυτή την ενημέρωση, η AOΕ είχε διαφορετικό κριτήριο για τη συχνότητα των οφθαλμολογικών εξετάσεων στους ενήλικες. Αυτή ήταν η προηγούμενη πρόταση:

  • 18-39 ετών: ένας έλεγχος κάθε δύο χρόνια και ένας ετήσιος μόνο για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου.
  • 40-64 ετών: η ίδια σύσταση με την προηγούμενη ηλικιακή ομάδα.
  • Πάνω από 65 ετών: ένας ετήσιος έλεγχος.

Επομένως, η αλλαγή της Αμερικανικής Οπτομετρικής Ένωσης μειώνει το διάστημα της οφθαλμολογικής εξέτασης σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές και ορισμένες χώρες συνιστούν ακόμη και διαφορετική συχνότητα.

Γιατί η AOΕ άλλαξε τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τις οφθαλμολογικές εξετάσεις;

Η αμερικανική οργάνωση αναφέρει ότι ο επιπολασμός των προβλημάτων όρασης είναι πολύ υψηλός. Ως εκ τούτου, η πρόταση για τη μείωση των χρόνων εξέτασης θα ήταν ένα ακόμη εργαλείο για τη γρήγορη ανίχνευση και θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ ), υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κάποια μορφή τύφλωσης στον κόσμο. Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχουν από πραγματική τύφλωση ή πολύ κακή όραση, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν. Δηλαδή, αν υπήρχε έγκαιρη ανίχνευση, θα μπορούσε να παρασχεθεί θεραπεία για να αποτραπεί η εξέλιξη σε πλήρη απώλεια της όρασης.

Η πρόθεση της AOΕ υπερβαίνει το όλο θέμα της τύφλωσης, που είναι ένα πραγματικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ο ιατρικός αυτός οργανισμός υποστηρίζει τη σφαιρική σκέψη σχετικά με τη σημασία της όρασης:

Η επικαιροποιημένη κατευθυντήρια γραμμή παρέχει στους γιατρούς οπτομετρίας τα μέσα για την παροχή ποιοτικών ολοκληρωμένων οφθαλμολογικών εξετάσεων που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση της οπτικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

~ Ronald Benner, πρόεδρος της ΑΟΕ ~
Examen ocular según la AOA.
Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις στους ενήλικες επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών του οφθαλμού.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον και αυτό: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

Ποια είναι η οδηγία σε άλλες χώρες;

Η ετήσια οφθαλμολογική εξέταση που προτείνει η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση δεν βρίσκει σύμφωνη γνώμη σε όλους τους ιατρικούς τομείς. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι η συχνότητα είναι υπερβολική για άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου και χωρίς συμπτώματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έχει σε ισχύ ένα πρωτόκολλο οφθαλμολογικής εξέτασης που επιβεβαιώθηκε τελευταία φορά το 2009 και το οποίο δεν συμφωνεί με την AOΕ. Εκεί αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική οφθαλμολογική εξέταση στην ηλικία των 40 ετών. Μετά από αυτό, αν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, τότε λένε ότι δεν χρειάζεται εξέταση μέχρι τα 54 και στη συνέχεια κάθε 2 έως 4 χρόνια. Όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου, η συχνότητα θα μειωθεί σε 1-3 χρόνια μετά την ηλικία των 55 ετών.

Τι συστήνεται όμως σε άλλες χώρες; Για να δούμε:

  • Αργεντινή: το Υπουργείο Υγείας στη χώρα αυτή καθιερώνει ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο για όλους τους ανθρώπους άνω των 40 ετών.
  • Ισπανία: η Ισπανική Οφθαλμολογική Εταιρεία συμφωνεί και συνιστά ετήσιο έλεγχο μετά την ηλικία των 40 ετών.
  • Μεξικό: η μεξικανική κυβέρνηση προτρέπει για ετήσιο έλεγχο, αλλά διευκρινίζει ότι η συχνότητα αυτή είναι απαραίτητη για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.
  • Αγγλία: το Κολέγιο Οπτομετρών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια συγκεκριμένη κλίμακα με βάση τον κίνδυνο και την ηλικία των ενηλίκων. Η ένωση αυτή προτείνει τον έλεγχο κάθε 2 χρόνια σε άτομα άνω των 16 ετών, μειώνοντάς τον σε ένα έτος όταν έχουν διαγνωστεί προβλήματα όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η διαφορά μεταξύ συναίνεσης και τεκμηρίωσης

Η σύσταση της ετήσιας οπτικής εξέτασης από την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση διευκρινίζει στον οδηγό της ότι πρόκειται για τη συναίνεση των ειδικών, όταν πρόκειται για ασθενείς μεταξύ 18 και 64 ετών. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια σύσταση που γίνεται από γιατρούς με συγκεκριμένο τομέα εξειδίκευσης.

Ωστόσο, η συναίνεση δεν βασίζεται πλήρως σε επιστημονικά στοιχεία, αλλά στην εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πειστικές μελέτες και έρευνες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως σταθερή υποστήριξη.

Αντίθετα, οι ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις για τα άτομα άνω των 65 ετών έχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύσταση. Υπάρχουν έρευνες και αναλύσεις που έχουν καταδείξει τη χρησιμότητα των οφθαλμολογικών εξετάσεων κάθε χρόνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Eye exams every year.
Η παρουσία εμφανών συμπτωμάτων προβλημάτων όρασης θα πρέπει να παρακινεί σε συμβουλή οφθαλμίατρου.

Νομίζουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε: Σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Τι πρέπει να κάνω με τη νέα σύσταση της AOA;

Το λογικό ερώτημα στο οποίο καταλήγουμε είναι τι απόφαση πρέπει να πάρουμε ως ασθενείς. Συμμορφωνόμαστε με τη συμβουλή της Αμερικανικής Οπτομετρικής Εταιρείας για μία οφθαλμολογική εξέταση ανά έτος; Ή συμμορφωνόμαστε με την ισχύουσα συμβουλή στη χώρα διαμονής μας;

Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν για τον προσδιορισμό της επιρροής της ηλικίας στην όραση και την ανάγκη για γυαλιά διαπίστωσαν ότι στην ηλικία των 55 ετών υπάρχει ένα σημείο καμπής. Δηλαδή, από εκείνο το σημείο και μετά, ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας φαίνεται να γίνεται πιο σημαντικός, καθώς τα άτομα που παραπέμπονται σε οφθαλμίατρο λαμβάνουν τα γυαλιά που χρειάζονται για το πρόβλημα όρασής τους.

Από την ηλικία των 55 ετών, σύμφωνα με την επιστήμη, ένας ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να είναι πιο χρήσιμος.

Η AOΕ διευκρινίζει ότι η πρότασή της αφορά πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και όχι μόνο έλεγχο της οπτικής οξύτητας. Ο ειδικός που διενεργεί την εξέταση θα πρέπει να διερευνά το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, να αξιολογεί την αντίληψη των χρωμάτων, να εντοπίζει τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό, καθώς και να αναλύει τις κινήσεις του βολβού του ματιού.

Συγκεκριμένα, αν είστε άνω των 18 και κάτω των 65 ετών και είναι διαθέσιμη η ετήσια οφθαλμολογική εξέταση, τότε δεν είναι κακή ιδέα να την κάνετε. Αν δεν έχετε συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου, μπορείτε να την κάνετε κάθε 2 χρόνια
.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.