Οι λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε κουρασμένοι

Ξυπνάτε κουρασμένοι συχνά ενώ έχετε κοιμηθεί πολλές ώρες; Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτή την κούραση. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε περισσότερα γι' αυτούς και πώς θα μπορέσετε να αποκτήσετε ποιοτικό ύπνο.
Οι λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε κουρασμένοι

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Αν ξυπνάτε κουρασμένοι παρότι έχετε κοιμηθεί πολλές ώρες, ίσως αναρωτιέστε αν κάτι δεν πάει καλά. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Το πιο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι, συχνά, αυτό δεν οφείλεται στην αϋπνία.

Αρχικά, φαίνεται σαν να είχατε αρκετές ώρες βαθύ ύπνου. Παρόλα αυτά, συνεχίζετε να ξυπνάτε κουρασμένοι και αυτό σας συμβαίνει συχνά, χωρίς να γνωρίζετε τον λόγο. Πολλές φορές, δεν έχει σημασία ακόμη και αν ξυπνήσετε το μεσημέρι. Στο τέλος συμβαίνει το ίδιο: ξυπνάτε κουρασμένοι, με θολό μυαλό και με πολύ κακή διάθεση.

Γιατί ξυπνάτε κουρασμένοι; Γιατί οι παραπάνω ώρες ύπνου δεν είναι αρκετές για να επιλυθεί το πρόβλημα;

Ανακαλύψτε τις απαντήσεις παρακάτω.

Ξυπνάτε κουρασμένοι;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το σώμα κοιμάται σε κύκλους. Παρότι οι άνθρωποι είναι πολύ προσαρμοστικά όντα, στο τέλος, το σώμα και το πνεύμα σας λειτουργούν καλύτερα αν ζείτε μια ζωή με σταθερά μοτίβα. Αυτό επηρεάζει αρκετά την κούραση.

Αν, παραδείγματος χάρη, σηκώνεστε κάθε μέρα στις 7:00 και πηγαίνετε για ύπνο πριν τις 21:00, αλλά αλλάζετε αυτό το μοτίβο τα σαββατοκύριακα, το σώμα σας θα μπερδευτεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως ξυπνάτε κουρασμένοι, άσχετα από το πόσες ώρες κοιμηθήκατε.

Τυπικά, οι άνθρωποι έχουν πέντε 90-λεπτους κύκλους ύπνου ανά βράδυ. Κάθε κύκλος, με τη σειρά του, χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Το νόημα είναι ότι αν αλλάξετε τις ώρες ξεκούρασης, ίσως ξυπνήσετε τη λάθος ώρα, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Να ξυπνήσετε κουρασμένοι.

Διαταραχές ύπνου

Άνδρας ροχαλίζει στον ύπνο του

Ορισμένες φορές, ο πιο προφανής λόγος για τον οποίο κάποιος ξυπνά κουρασμένος είναι οι διαταραχές ύπνουΑν δυσκολεύεστε συχνά να κοιμηθείτε, ή ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα, ίσως αισθάνεστε κουρασμένοι όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μία διαταραχή η οποία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου είναι η άπνοια ύπνου. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο σταματά να αναπνέει την ώρα που κοιμάται. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι να αισθάνεται σαν να μην έχει κοιμηθεί όταν ξυπνά.

Κατανάλωση ορισμένων ουσιών

Η κατανάλωση ορισμένων ουσιών, όπως αλκοόλ, είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Αυτό έχει το εξής παράδοξο: παρότι αρχικά προκαλεί υπνηλία, τελικά δε σας επιτρέπει να κοιμηθείτε καλά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με ορισμένα φάρμακα, ειδικά με τα ηρεμιστικά.

Ο καφές είναι ένας ακόμη εχθρός του καλού νυχτερινού ύπνου. Μια κούπα καφέ το πρωί σάς κάνει να νιώθετε περισσότερο ξύπνιοι. Ωστόσο, αν πιείτε καφέ τη νύχτα, ίσως να μη μπορέσετε να κοιμηθείτε καλά. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν πίνετε καφέ το λιγότερο από πέντε ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Ψυχολογικά προβλήματα

Κάποιες φορές, ο λόγος για τον οποίον ξυπνάτε κουρασμένοι είναι το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Πριν πέσουν για ύπνο πολλοί άνθρωποι επανεξετάζουν τις ανησυχίες ή τις αποφάσεις τους. Αυτός είναι ο χειρότερος χρόνος για να το κάνετε.

Κάτι τέτοιο προκαλεί “νυχτερινό άγχος” και επηρεάζει την ξεκούραση. Το άγχος σάς αποτρέπει γενικά να έχετε έναν ήσυχο ύπνο. Αυτή η δυσφορία σάς κάνει να παραμένετε σε εγρήγορση, ακόμη και όσο κοιμάστε. Έτσι, μπορείτε να ξυπνήσετε εύκολα και να μη μπορείτε να κοιμηθείτε καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο είναι να μάθετε ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης.

Θλιμμένη γυναίκα κάθεται στον καναπέ

Άλλοι λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε κουρασμένοι

Επίσης, είναι πολύ συχνό να νιώθετε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε αν δεν έχετε καλή υγιεινή ύπνου. Πολύ φως, θόρυβος, ή υψηλές θερμοκρασίες, παραδείγματος χάρη, αποτρέπουν την ποιοτική ξεκούραση. Αυτό σχετίζεται και με τις κακές ημερήσιες συνήθειες.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το να κοιτάτε σε οθόνες πριν πέσετε για ύπνο δε βοηθά την ξεκούρασή σας. Επίσης, δεν είναι καλό να τρώτε πολύ, ειδικά γεύματα με πολλή ζάχαρη. Επίσης, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μέσα στην ημέρα επηρεάζει την ποιότητα ύπνου.

Από την άλλη, τα προβλήματα με την εντερική χλωρίδα έχουν την τάση να ανακλώνται στον ύπνο. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών τα οποία είναι απαραίτητα για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Αν δεν έχετε υγιή χλωρίδα, τότε δε θα είναι εύκολο να κοιμηθείτε καλά.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στην ποιότητα του ύπνου και ίσως να είναι οι λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε κουρασμένοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ferré, A. (2018). Síndrome de fatiga crónica y los trastornos del sueño: relaciones clínicas y dificultades diagnósticas. Neurología, 33(6), 385-394.
  • Marín Agudelo, H. A. (2008). Trastornos del sueño, salud y calidad de vida Una perspectiva desde la medicina comportamental del sueño. Suma Psicologica. https://doi.org/10.14349/sumapsi2008.24
  • Borquez, P. (2011). Calidad del sueño, somnolencia diurna y salud autopercibida en estudiantes universitarios. Eureka.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.